Financial Times: Η Ευρωζώνη εξετάζει τις επιπτώσεις ενός πιθανού Grexit
29/03/2015 20:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Financial Times: Η Ευρωζώνη εξετάζει τις επιπτώσεις ενός πιθανού Grexit

Το σχέδιο της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει ήδη ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε για να σώσει το ευρώ, πιθανόν όμως να αποτελέσει τον βασικό λόγο της διάλυσής του, σχολιάζουν οι Financial Times.

Το σχέδιο της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει ήδη ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε για να σώσει το ευρώ, πιθανόν όμως να αποτελέσει τον βασικό λόγο της διάλυσής του, σχολιάζουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρουν, αυτή τη στιγμή εντός της Ευρωζώνης εξελίσσεται μια έντονη συζήτηση γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Το σχέδιο του Ντράγκι μπορεί να ξεκίνησε πολύ καλά αυτό το μήνα με αγορές ομολόγων, αλλά στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι «να συγκαλύπτει τον πόνο μιας πιθανής ελληνικής εξόδου – μια προοπτική που είχε τρομοκρατήσει τις αγορές και την Ευρωζώνη, αλλά πλέον δεν φαίνεται να τους απασχολεί».

«Για την ώρα τα πάντα κρύβονται με τεχνητό τρόπο μέσω του QE» σχολιάζει ο Phillippe Gudin de Vallerin, οικονομολόγος της Barclays. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ανησυχία για την τύχη της Ελλάδας, καθώς οι αναλυτές κάνουν λόγο για «στέγνωμα» των ταμείων και κατάρρευση στις αρχές Απριλίου. «Θα είναι καταστροφικό ένα Grexit. Το ΑΕΠ της χώρας θα πέσει 20%-40%, θα αυξηθεί η μετανάστευση των Ελλήνων και φυσικά θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στους εμπορικούς εταίρους, ιδίως στα Βαλκάνια. Αλλά όλα αυτά είναι διαχειρίσιμα πλέον. Κανείς δεν πρόκειται να μειώσει άλλα περιφερειακά χρέη όσο υπάρχει η ποσοτική χαλάρωση» λέει χαρακτηριστικά ο Erik Nielsen της UniCredit. Όπως παραδέχεται, οι ανησυχίες θα στραφούν πλέον προς την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλες περιφερειακές χώρες που πλέον άπαντες θα τις παρατηρούν υπό το πρίσμα ενός σκληρότερου ελέγχου. Κάτι που σημαίνει πως «οι αγορές θα αρχίσουν να ψάχνουν τον επόμενο που θα φύγει από το ευρώ».

Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες λένε προς τα έξω πως στόχος τους είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, γνωρίζουν καλά πως πλέον υπάρχουν οι κατάλληλοι μηχανισμοί για να αποφευχθεί μια γενικότερη κρίση. Όσοι γνωρίζουν σημειώνουν πως αυτό είναι και ένα μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες στην Αθήνα, θέλοντας να της δείξουν πως μπορούν να επιβιώσουν και μετά από ένα Grexit, σε αντίθεση με την Ελλάδα. Αυτό εξυπηρετεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ένα μόνιμο ταμείο διάσωσης που μπορεί να αποτρέψει το χάος σε περιπτώσεις όπως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας. Επιπλέον, από το 2012 και μετά έχει μειωθεί δραστικά η έκθεση των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα.

Από την άλλη, υπάρχει και αρκετή ανησυχία. «Οι αγορές φαίνονται εξαιρετικά χαλαρές σχετικά με ένα Grexit. Αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί» σχολιάζει ο Tidjane Thiam της Credit Suisse. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ακόμη και τώρα, θα μπορούσε να έχει συστημικές συνέπειες, υποστηρίζει ο Markus Allenspach, της ιδιωτικής τράπεζας Julius Baer. «Είναι δίκαιο να υποθέσουμε πως ένα Grexit θα προκαλέσει μαζικές απομειώσεις των δανείων προς τις ελληνικές τράπεζες, σε πρώτη φάση, ενώ θα ακολουθήσει απομείωση των δανείων προς τις γειτονικές χώρες της κεντρικής Ευρώπης» σχολιάζει.

Ανεξάρτητα αν συμβεί ή όχι ένα Grexit, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ανάκαμψη της Ευρωζώνης έχει χαθεί, καταλήγει το άρθρο. «Ένας από τους πυλώνες της νομισματικής ένωσης είναι η υποχρέωση κάθε μέλους να παραμείνει σε αυτήν. Επομένως, αν ένα μέλος αποχωρήσει, αυτό κλονίζει τους άξονες της αμοιβαίας δέσμευσης και της οικονομικής εταιρικής σχέσης», λέει η Phyllis Papadavid της BNP Paribas.

www.ft.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. blue nile avatar
    blue nile 31/03/2015 11:16:17

    Είναι και αυτή με τον τρόπο της μια έκθεση ιδεών.
    Ευχολόγιο περισσότερο. Θα ήθελα να δω τα μούτρα όλων αυτών που τα γράφουν αυτά ή περισπούδαστα δηλώνουν ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει αν τους κάναμε μια φάρσα και τους λέγαμε ότι η Ελλάδα βγήκε από το ευρώ πριν από λίγο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.