11/07/2011 12:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Financial Times: Αναπόφευκτο το πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα

Την άποψη ότι οι ευρωπαϊκές προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη θα πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτροπή διάχυσης της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο και όχι στην αναπόφευκτη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους εκφράζουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με την γνωστή στήλη Lex η Ευρωζώνη έχει βρεθεί σε πολλά αδιέξοδα κατά την αναζήτηση της εξόδου από την κρίση, με το πιο πρόσφατο εμπόδιο την συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδος, με τρόπο που θα αποτρέπει το πιστωτικό γεγονός.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα η μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων των τελευταίων ημερών δείχνει ότι είναι αδύνατον να εφευρεθεί τέτοιο σενάριο και πως οι ρυθμιστές θα πρέπει να αποδεχθούν ότι για την Ελλάδα είναι πολύ αργά για μια εθελοντική διάσωση από τους ιδιώτες επενδυτές.

«Περίπου 60 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα που λήγουν από σήμερα έως τα μέσα του 2014 βρίσκονται στα χέρια των ιδιωτών επενδυτών, κυρίως τις ευρωπαϊκές τράπεζες και ασφαλιστικές. Η πρόταση των γαλλικών τραπεζών να μετακυλιθούν αυτές οι λήξεις και να προσφερθεί στην Ελλάδα νέα χρηματοδότηση 30 δισ. ευρώ, μοιάζει πλέον ανέφικτη», υποστηρίζει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Μάλιστα, σημειώνει πως οι επενδυτές που κατέχουν τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν κανένα κίνητρο να συμμετέχουν εθελοντικά σε καμία μετακύλιση και κινδυνεύουν με κούρεμα 50%. Οποιαδήποτε δε προσπάθεια να διασωθούν, απλώς θα δημιουργούσε καθυστερήσεις που σήμερα η Ευρωζώνη δεν αντέχει.

Στο σημείο αυτό οι Financial Times υπογραμμίζουν πως το κόστος δανεισμού της Ιταλίας έχει αναρριχηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 ετών και σημειώνουν πως ένα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα ενισχυθούν αρκετά υψηλότερα από το 7%, θα καταστούν δυσβάστακτα για τις χώρες.

«Η αποτροπή ενός τέτοιου καταστροφικού σεναρίου θα πρέπει να είναι η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα. Αντί να αποτρέπουν το αναπόφευκτο για την Ελλάδα, το επείγον ζήτημα είναι τώρα να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης στην Ιταλία, την Ισπανία ή το Βέλγιο», σημειώνει ο Lex.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/07/2011 12:23:22

  Πότε τρωνε τον κολιό ??

  ΠΠ

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 11/07/2011 16:24:04

   Ο Σαμαράς κατά μεγάλη πιθανότητα θα χειριστεί μια χρεωκοπία για την οποία δεν ευθύνεται. Όμως αυτή θα τον απελευθερώσει γιατί θα βγάλει σχετικά σύντομα από την πλάτη της Ελλάδας τα μνημόνια, το ΔΝΤ, τις δανειακές συμβάσεις και τους λοιπούς γερμανούς και γάλλους τραπεζίτες νταβατζήδες και τους υπαλλήλους τους (Μέρκελ κ.λπ). Έτσι τουλάχιστον δεν θα ξεπουλήσουμε δημόσια περιουσία και πλουτοπαραγωγικούς πόρους ώστε να έχουμε ραγδαία ανάπτυξη μετά και από μια γενναία μείωση φορολογίας (οι πάντες 15%) και ΦΠΑ όπως παλιά προ μνημονίου. Ο λαός θα το δεχτεί και θα το υποστηρίξει. Ο ψόγος θα ανήκει στο ΠΑσοκ και η νέα Ελλάδα σε όσους ασπάζονται εθνικές λύσεις με ηγέτη τον Σαμαρά.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 12:29:25

  Ότι είναι ανέφικτη η "συμμετοχή ιδιωτών", το είχε ήδη υποστηρίξει εκ των προτέρων (με διπλωματική ή και με "ευθεία" γλώσσα) ο Τρισέ και μάλλον επαληθεύεται τώρα.
  Το να βγαίνει από αυτό συμπέρασμα ότι είναι "αναπόφευκτο το πιστωτικό γεγονός", σε πρώτη ανάγνωση είναι το γνωστό "ράβδος εν γωνία άρα βρέχει".
  Προφανέστατα όμως, πίσω του κρύβεται "ευχή": Των Ελλήνων και ξένων σορτακαραίων - και κυρίως των κατόχων γυμνών CDS.
  Είχε μήπως δίκιο ο "Παντελής";
  Θα δείξει!

 3. sotos avatar
  sotos 11/07/2011 13:28:17

  Μπα, πιο νωρις το βλεπω!

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/07/2011 14:28:00

  Τον τρώνε 2 Αυγούστου, εορτή της εύρεσης και ανακομιδής λειψάνων Στεφάνου του Πρωτομάρτυρος (λιθοβοληθέντος ως γνωστόν), του μάρτυρος Φωκά, του νεομάρτυρος Θεοδώρου Δαρδανελλίων, της οσίας Φωτεινής Κυπρίας, του Βασιλείου του δια Χριστόν σαλού και του Ιουστινιανού Β' οσίου, του ευσεβούς Αυτοκράτορος, ανήμερα.
  Σημαδιακή ημέρα.

  • ό παγωτατζής avatar
   ό παγωτατζής @ Ο Θείος 11/07/2011 15:30:51

   Ρε τόν ευσεβή τόν ...Θείο!!!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 11/07/2011 15:50:11

   Για τον ΠΠ ήταν η "πληροφορία" (πρώτο σχόλιο, ρωτούσε για τον "κολιό).
   Στις 2 Αυγούστου οι ΗΠΑ ή ξαναχρεώνται ή σκάνε κανόνι. Λήγουν ομόλογα της Αυτοκρατορίας, γύρω στα 300 δις, του Ιουστινιανού Β’ οσίου ανήμερα!

 5. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 11/07/2011 16:26:13

  Αν 2 Αυγούστου τρώμε 1 ψαράκι για κάθε Άγιο, τότε χρειαζόμαστε 7 στο σύνολο!!!!!!! ..σημαδιακός αριθμός!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.