29/04/2011 15:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

FINANCIAL TIMES: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του χρέους

Το καλοκαίρι πλησιάζει και οι σκέψεις αναπόφευκτα στρέφονται στην Ελλάδα. Τα νησιά της! Ο ήλιος της! Η χρεοκοπία της!  Η διαμάχη για το κατά πόσον η Αθήνα πρέπει να κάνει αναδιάρθρωση χρέους -και για το πότε- κερδίζει έδαφος. Και έτσι πρέπει να είναι. Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η χώρα είναι αξιόχρεος ή ότι το χρέος της είναι βιώσιμο. Και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, τους δανειστές έσχατης ανάγκης της Ελλάδας.
Η Ελλάδα θα έχει συντελεστή χρέους προς το ΑΕΠ 170% μέχρι το 2013, όταν θα λήξει το πρόγραμμα διάσωσης, από 135% περίπου τώρα, σύμφωνα με την Capital Economics. Ο συντελεστής ανεβαίνει διαρκώς εξαιτίας του παρονομαστή του ΑΕΠ, το οποίο συνεχώς συρρικνώνεται: η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 3% φέτος έπειτα από 4,5% πέρυσι. Κι αυτό αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Η Deutsche Bank πιστεύει ότι, ακόμη κι αν συνέχιζε να δανείζεται με επιτόκια Ε.Ε. - ΔΝΤ, η Ελλάδα θα είχε ένα ετήσιο κόστος επιτοκίου της τάξης του 9% επί του ΑΕΠ, σε σύγκριση με μέσο όρο 3,4% για τις χώρες της ευρωζώνης τα τελευταία 30 χρόνια. Οι τόκοι θα έτρωγαν το 27% των φορολογικών εσόδων κάθε χρόνο, σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης στο 9,5%.

Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη προεξοφλήσει τα προβλήματα. Τα διετή ομόλογα είχαν επιτόκιο σχεδόν 24% χθες, για παράδειγμα. Η πιστωτική αξιολόγηση της χώρας είναι πια τόσο βαθιά σε υπο-επενδυτική βαθμίδα που είναι δύσκολο να βρεθεί επενδυτής να αγοράσει νέα ομόλογα. Μια ογκώδης και πολιτικά απαράδεκτη δημοσιονομική χρηματική μεταβίβαση από την ευρωζώνη προς την Ελλάδα θα μπορούσε να φέρει στα ίσα της τη δημοσιονομική κατάσταση.

Πέρα όμως από αυτό, μια αναδιάρθρωση δείχνει αναπόφευκτη.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 29/04/2011 15:56:31

  το ΔΝΤ θελει να μας παρει Γη και Επιφανειες και ΔΕΚΟ... εφοσον χρωσταμε???!!!
  και να μας τα ξαναπουλησει αργοτερα !!

  ΠΠ

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 29/04/2011 16:42:08

  Μόνο που στον πραγματικό κόσμο, μετά το 2008, η πολιτική κυβερνά και η οικονομία πειθαρχεί. Πάμε όπως άλλοτε, πρίν γίνει πρωθυπουργός κάποια Μαργαρίτα στη Νταόυνινγκ Στρήτ και πρόεδρος κάποιος Ρόναλντ στο Λευκό Οίκο.
  Το πρόβλημα δεν είναι οι Financial και οι κομπογιαννίτες των οικονομικών επιστημών, αλλά οι παπαγάλοι και τα παπαγαλάκια. Υπάρχουν και τα εγχώριας προέλευσης: Ουδέν παράδοξον, μή ξεχνάμε ότι η "στέγη" τους είναι σε κατάλληλη κλιματική ζώνη - στην Καραιβική.

 3. δημης avatar
  δημης 30/04/2011 01:20:55

  ΠΑΝΤΩΣ...ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΙ ΤΟ...ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.