06/10/2012 16:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

EKT: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι νομικά αδύνατη

Η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει είναι νομικά αδύνατη, σύμφωνα με δηλώσεις του Γιέρκ Ασμουσεν, μέλους του Διοικητικού της Συμβουλίου, στην εφημερίδα Bild am Sonntag, στο φύλλο της Κυριακής.

"Δεν μπορούμε ούτε να παρατείνουμε τις προθεσμίες (έκδοσης των ελληνικών ομολόγων) ούτε να μειώσουμε τα επιτόκια. Το ένα και το άλλο θα καταλήξουν να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους (της Αθήνας) και θα είναι μια άμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Η ΕΚΤ δεν έχει αυτό το δικαίωμα από νομική άποψη", δήλωσε ο Ασμουσεν στην κυριακάτικη εφημερίδα.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που ήδη είχε κάνει παρόμοιες δηλώσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπενθύμισε επίσης ότι η λήψη της επόμενης δόσης του τελευταίου προγράμματος διάσωσης της Αθήνας, που πρέπει να καταβληθεί το Νοέμβριο, δεν θα γίνει "χωρίς προσπάθειες".

Ο Ασμουσεν είχε δηλώσει στην εφημερίδα Die Welt ότι μια αναδιάρθρωση σε βάρος της ΕΚΤ "δεν είναι δυνατή", παραπέμποντας μια ενδεχόμενη ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης της Ελλάδας στα μέλη της ζώνης του ευρώ.

Έχει επίσης ταχθεί "καθαρά" υπέρ της διατήρησης της Αθήνας στη ζώνη του ευρώ, υπενθυμίζοντας όμως ότι "το κλειδί είναι στα χέρια του ελληνικού κράτους".

"Η προϋπόθεση για την καταβολή της επόμενης δόσης στην Ελλάδα είναι να καλυφθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2013-2014 και η εφαρμογή εκτεταμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων", τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. firiki2010 avatar
  firiki2010 06/10/2012 20:06:11

  Στις σημερινές συνθήκες τα νομικώς αδύνατα είναι περίπου λεπτομέρειες. Ούτε ο μηχανισμός διάσωσης της Ελλάδος ήταν νομικά επιτρεπτός. Εγινε όμως! Η κρίση μάλλον θα είναι μια ευκαιρία για διαμόρφωση διαφορετικών Ευρωπαϊκών πλαισίων (και νομικών).

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 07/10/2012 15:13:20

  Από το καταστατικό της η ΕΚΤ διανέμει υποχρεωτικά και αναλογικά τα κερδη ή ζημίες χρήσεων στις χώρες-μέλη.
  Είναι θεσμικά αδύνατο να αναδιαρθρωσουν τα 40 - 50 δις σε Ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ, εκτός άν αποφασίσουν (με πολιτική απόφαση το τονίζω) να αναδιαρθρώσουν διακρατικό χρέος γενικά.
  Αλλά τότε, εκτός από τα ομόλογα θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν και όλα τα δάνεια από τον EFSF ή διακρατικά, που έχουμε συνάψει από το 2010.
  Και μετά θα ζητήσουν επίσης το ίδιο οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι (δεν είναι κορόιδα)...
  Δεν είναι κάτι εντελώς αδύνατο για το μέλλον. Είναι απλώς πολιτική απόφαση... τεράστιου μεγέθους και σημαντικού κόστους, δύσκολα τη φαντάζεται κανείς με τα σημερινά δεδομένα της Ευρωζώνης...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.