#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
07/11/2012 16:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

EE: Σταδιακή ανάκαμψη της Ελλάδας το 2014Στην εκτίμηση ότι η «βαθειά ύφεση» της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2013 για έκτη συνεχή χρονιά, ενώ τα σημάδια ανάκαμψης θα πρέπει να αναμένονται από τα μέσα του 2013, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2012- 2014 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι το σημείο καμπής για την έξοδο από την ύφεση τοποθετείται το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και η σταδιακή ανάκαμψη θα επανέλθει το 2014 με οριακή ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, τον επόμενο χρόνο, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα σημειώσει περαιτέρω συρρίκνωση, λόγω της αυξανόμενης ανεργίας και της μείωσης των μισθών τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, τα μέτρα που προωθούνται για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ανισορροπιών αναμένεται να ενισχύσουν τη συρρίκνωση της εσωτερικής ζήτησης. Επίσης, οι επενδύσεις θα επηρεαστούν από την περιορισμένη πρόσβαση στην πίστωση και τις αβεβαιότητες που παραμένουν μετά τις «πολιτικές εντάσεις» που προέκυψαν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση, την άνοιξη του 2012.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, οι προοπτικές των εξαγωγών θα επηρεαστούν από τη μειωμένη εξωτερική ζήτηση και θα είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις που προκύπτουν από την ύφεση στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά, παράλληλα, ότι οι όποιες θετικές προοπτικές για το 2014 βασίζονται κυρίως στην προσδοκία για επιστροφή της εμπιστοσύνης και των επενδύσεων, οι οποίες θα προκύψουν από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Βασίζονται, επίσης, στην υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την ΕΕ.

Η ανάκαμψη θα ενισχυθεί, επίσης, από την τόνωση των εξαγωγών και από τη συνεχιζόμενη βελτίωση στο εμπορικό ισοζύγιο πληρωμών. Ωστόσο, η Επιτροπή επιμένει ότι η ανάκαμψη θα εξαρτηθεί από έγκαιρη και αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι παραμένουν οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και από την ταχύτητα και την επιτυχή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι τα οφέλη στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, στις προσαρμογές των τιμών, καθώς και οι εξελίξεις στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα επηρεαστούν από την παρατεταμένη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, επισημαίνοντας ότι η ανεργία θα κορυφωθεί το 2013, για να σημειώσει οριακή μείωση το 2014.

Μεσοπρόθεσμα, η μείωση της ανεργίας θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, από την προώθηση των ελαστικών μορφών εργασίας και την «αποκέντρωση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων».

Οι εξελίξεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν θετικά τις τιμές του καταναλωτή. Για το 2013 και το 2014, προβλέπεται ότι οι τιμές θα μειωθούν, αντανακλώντας τις μειώσεις στους μισθούς, με κάποια καθυστέρηση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μετάβαση από τη μείωση των μισθών στη μείωση των τιμών θα παραμείνει περιορισμένη. Παράλληλα, το διοικητικό κόστος και οι έμμεσοι φόροι (σε ηλεκτρισμό, ύδρευση και θέρμανση) αναμένεται να αυξηθούν.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, κάτι που για τις σημερινές προβλέψεις θα απαιτήσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ύψους περίπου 5% του ΑΕΠ, τα οποία όμως περιλαμβάνονται ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας αναμένεται να φτάσει στο 176,7% του ΑΕΠ, το 2012, δηλαδή 16 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τις προβλέψεις της Επιτροπής, τον περασμένο Μάιο.

Η αύξηση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, στις αναθεωρήσεις του ονομαστικού ΑΕΠ, τη συνέχιση της ύφεσης, αλλά και την περιορισμένη πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις. Το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί στο 188,4% του ΑΕΠ, το 2013 και στο 189,9% του ΑΕΠ, το 2014, ενώ, στη συνέχεια, αναμένεται η μείωσή του με ταχείς ρυθμούς που θα υποστηριχθεί από μία ισχυρότερη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ και τη βελτίωση των μεγεθών του προϋπολογισμού.

Η Ισπανία δεν θα επιτύχει τους στόχους της για το έλλειμμα και θα παραμείνει σε ύφεση το 2013


Η Ισπανία δεν θα επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013, όπως και το 2014, και θα παραμείνει σε ύφεση την ερχόμενη χρονιά με μια μείωση 1,4% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα βρίσκεται στο 8% του ΑΕΠ φέτος, στο 6% το 2013 και στο 6,4% το 2014, δηλαδή θα απέχει πολύ από τον στόχο του 2,8%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Βρυξελλών.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε για τη Γαλλία ότι η ανάπτυξη δεν θα ξεπεράσει το 0,4% το 2013, σύμφωνα με τις προβλέψεις της, οι οποίες δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και είναι λιγότερο αισιόδοξες από αυτές της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία υπολογίζει την ανάπτυξη σε 0,8%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει εξάλλου ότι το δημόσιο έλλειμμα στη Γαλλία θα συνεχίσει να ξεπερνά το όριο του 3%, όχι μόνον το 2013, αλλά και το 2014, και θα βρίσκεται στο 3,5% και τα δύο χρόνια, την ώρα που το Παρίσι έχει δεσμευτεί για τη μείωση του ελλείμματός του στο 3% το ερχόμενο έτος.

Για φέτος, η Κομισιόν προβλέπει επίσης μια πολύ χαμηλή ανάπτυξη 0,2%, την οποία θα ακολουθήσει "μια αργή επανεκκίνηση" το 2013, με μια αύξηση του ΑΕΠ, κατώτερη του δυναμικού της χώρας, στο 0,4%.

"Οι επιχειρήσεις αναμένεται να περιορίσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας για να διατηρήσουν την κερδοφορία και την παραγωγικότητά τους. Η ανεργία και οι αυξήσεις των φόρων θα επιβαρύνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα διατηρήσουν την εμπιστοσύνη σε χαμηλά επίπεδα", σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.

Το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία θα αυξηθεί από 10,2% φέτος σε 10,7% το 2013 και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο το 2014.

Ωστόσο όσον αφορά την ανάπτυξη, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα το 2014: "η εμπιστοσύνη θα βελτιωθεί σταδιακά, παράλληλα με την άμβλυνση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και με κάποια βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας", σύμφωνα με την Επιτροπή.

Κατά συνέπεια, η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,2% το 2014, δηλαδή θα βρίσκεται "ελαφρώς πάνω από το δυναμικό" της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το φορτίο του δημόσιου χρέους θα συνεχίσει να αυξάνεται: από 90% του ΑΕΠ το 2012 θα φτάσει το 92,7% το 2013 και το 93,8% το 2014.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χμμμμ avatar
    Χμμμμ 07/11/2012 17:04:07

    Εκτός στόχων τα πάντα και η ευρωπαική ένωση εκτός λογικής!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.