10/06/2011 20:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Economist: Το νέο πακέτο διάσωσης θα καθυστερήσει απλώς το αναπόφευκτο

Το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας απλά μεταθέτει το ελληνικό πρόβλημα στο μέλλον, αναβάλλει την «αναπόφευκτη ημέρα της κρίσης» αφού στην καλύτερη περίπτωση, αντιμετωπίζει μόνο εν μέρει τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας, προειδοποιεί ο Economist.  Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ελληνικό πρόβλημα, θα πρέπει να παρθούν μέτρα τόσο για την αφερεγγυότητα του κράτους όσο και για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εξηγεί το άρθρο. Και το νέο πακέτο διάσωσης μπορεί να κάνει κάποια πρόοδο σε θέματα ανταγωνιστικότητας, όμως, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα φερεγγυότητας.

«Ως αποτέλεσμα, ακόμα και εάν οι Έλληνες κάνουν όλα όσα τους έχουν ζητηθεί (και αυτό είναι ένα μεγάλο «εάν»), μία άλλη κρίση θα έρθει πριν να περάσει καιρός», προειδοποιεί ο Economist. Μάλιστα, το δημοσίευμα διαπιστώνει ότι το momentum των μεταρρυθμίσεων μειώνεται τους τελευταίους μήνες. Από την άλλη, παρατηρεί ότι τα μέτρα λιτότητας πλήττουν την ανάπτυξη, και χωρίς ανάπτυξη η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. «Ζητώντας από τους Έλληνες να κάνουν πολλά και γρήγορα, υπάρχει ο κίνδυνος ότι οι διασώστες τους θα το παρακάνουν». Σύμφωνα με τον Economist, το μεγαλύτερο πρόβλημα με το νέο πακέτο διάσωσης είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει το ελληνικό χρέος, αφού όταν και αυτό το πρόγραμμα τελειώσει, η χώρα θα χρωστά περισσότερα από όσα θα μπορούσε να αποπληρώσει.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 10/06/2011 20:10:43

  SEXONOMIST, διατριβη ! και εντριβη για κάλους.

  ΠΠ

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/06/2011 20:36:12

  To νέο πακέτο απλά αναβάλει το αναπόφευκτο, αφου΄όμως πρώτα απομυζήσει ότι κουνιέται και ότι δεν κουνιέται, και γράψει υποθήκες στα πάντα. Ακούγεται παράλογο, αλλά ΕΜΕΙΣ δεν πρέπει να το θέλουμε. Και φοβάμαι, ότι σε 2 χρόνια θα το καταλάβουμε αλλά θα είναι αργά. Τους πολιτικούς δεν τους νοιάζει, αναβάλλουν από ένστικτο. Και οι επιχειρηματίες βλέπουν εξάμηνα....

  Και μακάρι να κάνω λάθος.

  • sxolioblog avatar
   sxolioblog @ archaeopteryx 11/06/2011 01:17:38

   Δυστυχως δεν κανεις λαθος....

   Η πικρή αυτή αλήθεια προκύπτει αβίαστα όχι από τα ελλείμματα αλλά από το χρέος της χώρας, που οι κυρίαρχες μεταπολιτευτικές δυνάμεις – ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – δημιούργησαν, και του οποίου ακόμα και σήμερα αρνούνται, να αναγνωρίσουν τις πραγματικές διαστάσεις.

   Το χρέος της χώρας δεν αντιμετωπίζεται πλέον με δανεισμό όχι γιατί είναι αναλογικά μεγαλύτερο από αυτό άλλων χωρών αλλά γιατί, και ας το λέει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλήθεια είναι :

   η χώρα παράγει όλο και λιγότερο, η ανταγωνιστικότητα της συνεχώς υποχωρεί, το χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ διευρύνεται και η ετήσια εξυπηρέτηση του είναι πλέον δυσβάστακτη, και τα νέα δάνεια, αντί να δημιουργούν πλούτο, εξυπηρετούν το χρέος, και επιδεινώνουν τη κατάσταση.

   Όλα αυτά και ειδικά το τελευταίο, οι δανειστές της χώρας το ξέρουν και για το λόγο αυτό γελούν με τους μηχανισμούς στήριξης, δεν έγιναν στο εξάμηνο. Δεν το έκανε ο Γιώργος μόνος του, δεν είναι κατόρθωμα του. Έγινε συνεχώς,από όλες τις κυβερνήσεις και απλά όταν ο κόμπος έφτασε στο χτένι, οι δανειστές μας έκαναν ότι κάνει ο κάθε δανειστής που δεν θέλει να αιφνιδιαστεί πατήσει από μια ενδεχόμενη χρεωκοπία του δανειζόμενου.

   Δεν άφησαν τον δανειζόμενο να χρεοκοπήσει γιατί αυτό δεν ελέγχεται αλλά οργάνωσαν

   την διαδικασία επιτήρησης,

   ενεχυριασμού

   και κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων.
   Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του μηχανισμού στήριξης...

   sxolioblog
   24 απριλιου του 2010

   Και προσθετω ειναι καιρος εμεις οι ιδιοι να θεσουμε το ζητημα της αναδιαρθρωσης του χρεους μας ... Ο Πορτα Πορτα το λεει αλλα ποιος ακουει ...

 3. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 10/06/2011 22:56:54

  Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα Wiener Zeitung η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ εξηγεί τί είδους βοήθεια παρέχει η Αυστρία στην Ελλάδα.
  Αναφερόμενη λοιπόν στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των Αυστριακών ως προς τη συμμετοχή της χώρας τους στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα η κ. Φέκτερ απάντησε ως εξής: «Δανείζουμε χρήματα, δε τα χαρίζουμε. Δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό και μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει 19.000.000 ευρώ σε τόκους!» προκαλώντας τουλάχιστον έκπληξη με αυτές τις δηλώσεις.
  Η συνέντευξη αυτή δόθηκε την προηγούμενη Τετάρτη. Οι δηλώσεις της υπουργού δημοσιεύθηκαν ως κάτι το αυτονόητο. Όμως αλήθεια έτσι είναι; Για κάποιον που δεν γνωρίζει οικονομία και δεν μπορεί να ερμηνεύσει αυτό που συμβαίνει μπορούν αυτές οι δηλώσεις να μην προκαλέσουν αναστάτωση, απόγνωση, εκνευρισμό; Έστω απορία.
  Και επειδή τα πράγματα έχουμε πάψει να τα λέμε με το όνομά τους από τη στιγμή που εφήυραν στο Μαξίμου το λεξιλόγιο των διττών ερμηνειών όπως αξιοποίηση αντί ξεπούλημα, πακέτο στήριξης αντί για δάνειο κλπ κλπ είναι λογικό να δημιουργείται ένα χάος στις σκέψεις και μία κρίση θολή στην αξιολόγηση των αποφάσεων εκείνων που κλήθηκαν τις λάβουν και τώρα επί 14 ημέρες αποδοκιμάζονται με σημείο αναφοράς την πλατεία Συντάγματος.
  Τι δείχνουν αυτές οι δηλώσεις ειδικά όταν ακούγονται από τα χείλη ενός υπουργού οικονομικών της Ευρωζώνης;
  Δείχνουν ότι Μάγκες, δεν στηρίζουμε, κερδίζουμε! Και συγκεκριμένα σύμφωνα με το παράδειγμα της Αυστρίας οι δανειστές κερδίζουν μέχρι στιγμής 19 εκατομμύρια ευρώ τα όποια θα αυξηθούν και θα συνεχίσουν να αυξάνουν όσο αναζητούνται μαγικές συνταγές, νέα μέτρα και ανακυκλώνονται σενάρια και πολιτικές πανικού περί συναίνεσης και εκταμίευσης της πέμπτης δόσης. Α.Π.
  Πηγή: newpost.gr

 4. lornion avatar
  lornion 12/06/2011 17:50:08

  η ισχυρογνωμοσύνη του ΠΑΣΟΚ δεν αφίνει την λογική να περάση. Με άλλα λόγια γιατί δεν πλησιάζει επί ίσοις όροις την ΝΔ,ώστε με αλλαγή πλέυσης να μην βρεθεί να χρωστάμε μισό τρισεκατομύριο,φθίνοντος του 2ου πακέτου στήριξης. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΆΤΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΆ ΤΗΣ ΧΏΡΑΣ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.