Economist: «Ο απών καθηγητής που δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ»
27/04/2015 13:16
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Economist: «Ο απών καθηγητής που δεν ενδιαφέρεται να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ»

Ένα ακόμα …αφιέρωμα στον υπουργό του lifestyle, «του οποίου το στιλ ζωής προσιδιάζει επικίνδυνα σε εκείνο των πλούσιων Ελλήνων τους οποίους κατακρίνει» κάνει ο Economist. Ιδού τι γράφει:

Σχεδόν όλοι οι Έλληνες υπουργοί Οικονομικών της πρόσφατης περιόδου υπήρξαν καθηγητές στο πανεπιστήμιο και έκαναν ένα μικρό πέρασμα από την πολιτική. Ο Γιάννης Βαρουφάκης δεν αποτελεί εξαίρεση. Σε αντίθεση όμως με τους προκατόχους του, ο κ. Βαρουφάκης έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή διασημότητα, προς μεγάλη ενόχληση πολλών εντός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Για τους επικριτές του, το στιλ ζωής του κ. Βαρουφάκη -το ότι οδηγεί μια μοτοσικλέτα μεγάλης ιπποδύναμης, το ότι ξενυχτάει σε σικ μπαρ και περνά τα σαββατοκύριακά του σε μια εντυπωσιακή νησιώτικη βίλα που ανήκει στη σύζυγό του- προσιδιάζει επικίνδυνα σε εκείνο των πλούσιων Ελλήνων τους οποίους κατακρίνει επειδή φοροδιαφεύγουν, στέλνοντας τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

Ο κ. Βαρουφάκης, με τα πέτσινα τζάκετ, δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής ούτε στους ομολόγους του, τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τους κάνει διαλέξεις και δείχνει ελάχιστο ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της Ελλάδας. Ο ρυθμός των διαπραγματεύσεων επιταχύνθηκε τελευταία, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας οξύνεται. Αλλά ο κ. Βαρουφάκης εξακολουθεί να βάζει εμπόδια, υποστηρίζουν διάφοροι αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Είναι βαθιά απρόθυμος να περάσει οποιαδήποτε από τις «κόκκινες γραμμές» του ΣΥΡΙΖΑ: όχι άλλες περικοπές σε συντάξεις, όχι άλλες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, όχι άλλες αυξήσεις στον φόρο προστιθέμενης αξίας και όχι ιδιωτικοποιήσεις εκτός από κάποιες ελάχιστες που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Οι διαφορές εντός του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούν. Όσο και εάν φαίνεται απίθανο, ο κ. Βαρουφάκης είναι πολύ συχνά απών, παρευρισκόμενος στον διεθνή κύκλο συνομιλιών. Ενόσω εκείνος λείπει, αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είναι στον κύκλο του κ. Τσίπρα, όχι όμως και του κ. Βαρουφάκη. Τα μηνύματα που στέλνει ο κ. Δραγασάκης στους «θεσμούς», όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ (που αντικατέστησαν τη μισητή τρόικα), είναι πιο συναινετικά από εκείνα του κ. Βαρουφάκη. Ωστόσο, ο κ. Βαρουφάκης έχει απαγορεύσει στους ανώτερους αξιωματούχους αυτών των θεσμών να συσκέπτονται στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Είναι απίθανο να καταλήξει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους δανειστές της ως το τέλος του μήνα. Ο κ. Βαρουφάκης προσπαθεί να κερδίσει κι άλλο χρόνο. Το τελευταίο τέχνασμα ήταν να υποχρεώσει τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους δημόσιους φορείς να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας. Όμως, χωρίς συμφωνία, είναι βέβαιο ότι η ρευστότητα στο ελληνικό κράτος θα εξαντληθεί πλήρως, και δεν θα υπάρχει δυνατότητα εξόφλησης του χρέους της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Κάποιοι ψιθυρίζουν ότι η χλιαρή διαπραγματευτική τακτική του κ. Βαρουφάκη μαρτυρά την έλλειψη ισχυρής θέλησης να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Όπως το θέτει ένας καθηγητής οικονομικών, συνάδελφος του κ. Βαρουφάκη «αντιθέτως προς τους προκατόχους του, ο Γιάννης δεν ενδιαφέρεται να διαχειριστεί την ελληνική οικονομία. Αυτό που πραγματικά απολαμβάνει, είναι η μικροπολιτική».

economist.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.