#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2013 16:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Economist: Μετά το "Grexit" έρχεται το "Grecovery"Μετά το "Grexit", δηλαδή την έξοδο της Ελλάδος από την ευρωζώνη δημιουργείται ένας καινούργιος όρος το "Grecovery" ο οποίος περιφραστικά θα μπορούσε να μεταφραστεί «η ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.» Μεταξύ άλλων αυτό υποστηρίζει το βρετανικό περιοδικό Economist σε μια εκτενή ανάλυση για τα τεκταινόμενα στη Ελλάδα με τίτλο «Τολμώντας να ελπίζει, φοβάται να αποτύχει.»

Το συντηρητικό βρετανικό περιοδικό τονίζει ότι στην Αθήνα άρχισαν να φαίνονται κάποια σημάδια «πολλά υποσχόμενα». Μεταξύ αυτών συγκαταλέγει: Την μείωση των διαδηλώσεων σε σχέση με το παρελθόν. Την αύξηση της κίνησης στον εμπορικό δρόμο της Ερμού. Το άνοιγμα νέων καταστημάτων στο Κολωνάκι. Την μείωση των σερβιτόρων (κράχτες) που θερμοπαρακαλούν τους περαστικούς να προτιμήσουν τα εστιατόρια τους. Υποστηρίζει επίσης ότι σε όλη τη χώρα σε σχέση με πέρυσι έχει βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα. «Τότε ο φόβος για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη είχε κορυφωθεί», λέει χαρακτηριστικά η βρετανική οικονομική επιθεώρηση.

Επιπλέον σημάδια ανάκαμψης

Επίσης το περιοδικό παραθέτει μια σειρά από οικονομικά στοιχεία για να στηρίξει την θέση του. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται: Η αναμενόμενη φέτος αύξηση του τουρισμού «σε μια κρίσιμη καλοκαιρινή σαιζόν» , όπως την χαρακτηρίζει. Η επανεκκίνηση των εργασιών στους αυτοκινητοδρόμους, «η οποία είχε σταματήσει για δύο χρόνια», όπως επισημαίνει. Η επιστροφή της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Το ξεκίνημα της αποπληρωμής των οφειλών του κράτους. Η ανάκαμψη των καταθέσεων στις τράπεζες από νοικοκυριά και επιχειρήσεις οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 9% από πέρυσι.

Πρέπει να έρθει η ανάκαμψη

«Αργά ή γρήγορα θα πρέπει αν έρθει η ανάκαμψη» επισημαίνει το Economist ενώ λίγο παρακάτω τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως το 2014 η Ελλάδα θα έχει ανάκαμψη της τάξης του 0,6% «παρά το γεγονός ότι θα συνεχιστεί η λιτότητα», όπως παρατηρεί.

Ο ρόλος των τραπεζών

Επισημαίνει επίσης ότι καθοριστικό ρόλο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης θα παίξουν οι τράπεζες. To Economist κρίνει αναγκαία την ανακεφαλαιοποίησή τους καθώς όπως λέει μετά το περσυνό κούρεμα «είχαν μεγάλες απώλειες αφού είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα». Μάλιστα τονίζει ότι «τα 50 δις ευρώ που προβλέπονται από το μνημόνιο» πως θα αποκτήσουν οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης είναι αρκετά ώστε από την μια να τις βοηθήσει να καλύψουν τις ζημιές τους και από την άλλη να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Ξένες επενδύσεις

Σύμφωνα με το Economist η αλλαγή στην ελληνική οικονομία μπορεί να έρθει από τις ξένες επενδύσεις. «Αλλά η Ελλάδα παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους που θέλουν να κάνουν δουλειές», επισημαίνει. Μεταξύ των προβλημάτων που πρέπει να λυθούν είναι το νομικό σύστημα το οποίο συχνά εμποδίσει την πρόοδο των οικονομικών δραστηριοτήτων ,όπως λέει. Επίσης στα αρνητικά καταλογίζεται η γραφειοκρατία και η λειτουργία του δημόσιου τομέα. Παρόλα αυτά γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις προόδους που έχουν γίνει και σε αυτούς τους τομείς. Έτσι επισημαίνεται ότι πλέον η διαδικασία των εξαγωγών έχει απλοποιηθεί με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολύ λιγότερος χρόνος για να φύγουν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό. Επίσης έχει μειωθεί ο χρόνος «για να καταχωρηθεί ένα καράβι από τους επτά μήνες που ήταν σε δέκα μέρες». Αναφορά γίνεται και στο πρόσφατο νόμο που προβλέπει 15000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014.

Η δοκιμασία δεν έχει τελειώσει

Παρόλα αυτά το Economist τονίζει ότι «η δοκιμασία της χώρας δεν έχει τελειώσει». Σε αυτό συντελεί η ύφεση που επικρατεί στην ευρωζώνη η οποία από την μια πλήττει τις εξαγωγές αγαθών από την Ελλάδα και από την άλλη κάνει και πιο δύσκολες τις ξένες επενδύσεις για την χώρα. Κρίσιμο τεστ σύμφωνα πάντα με το Economist είναι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «όχι τόσο για τα έσοδα που θα αποφέρει στην ελληνική οικονομία όσο για το άνοιγμα που θα σηματοδοτήσει» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν το βρετανικό περιοδικό ήταν ιδιαίτερα επικριτικό για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και για τους χειρισμούς όχι μόνο των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και της Τρόικα. Χαρακτηριστικό, μεταξύ άλλων είναι άρθρο του περιοδικού την Μεγάλη Παρασκευή του 2009. Τότε με τον τίτλο «Ομίχλη στο Αιγαίο» (Aegean Fog) μιλούσε για μια διαλυμένη χώρα και προέβλεπε την ύφεση που ακολούθησε. Η συγκεκριμένη ανάλυση ήταν κόλαφος για την Ελλάδα και ουσιαστικά αποτέλεσε τον προάγγελο των οικονομικών προβλημάτων που ακολούθησαν. Από τότε έχουν περάσει τέσσερα χρόνια και είναι η πρώτη φορά που το Economist εκφράζεται με θετικά σχόλια για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας.

e-typos

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 03/05/2013 17:14:54

  Ο όρος Grecovery θά χρησιμοποιηθή μόνον εάν,
  1. βρεθούν εκμεταλλεύσιμοι υδρογονάνθρακες σέ ικανές ποσότητες καί η συμμετοχή τού Ελληνικού Κράτους είναι τουλάχιστον 30 - 40 % στίς εταιρείες πού θά τούς αντλήσουν.
  2. η αξιοποίηση αυτή θά συντελεσθή γρήγορα, π.χ. σέ 4-5 χρόνια, καί ειδικά όσο οι τιμές είναι στά σημερινά υψηλά επίπεδα.
  3. θά αφορά πολλές περιοχές (τουλάχιστον, νά γίνουν προκηρύξεις
  ενδιαφέροντος γιά πολλές περιοχές, άνω τών 30, ναί υπάχρουν τόσες...)
  4. θά έχουμε Εθνοκεντρική Κυβέρνηση...
  Μετανοημένων γιά τά απειράριθμα λάθη μας Νεοελλήνων !

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 03/05/2013 21:22:02

  Μην δειτε καλη ειδηση μην ακουσετε καλα νεα τα παυλοφικα αντανακλαστικα λειτουργουν αυτοματα να θαυτει ο,τι καλο και εαν δεν μπορει να αντιστρατευτει μα κατι κακο αρχιζουμε τα ''Ο όρος Grecovery θά χρησιμοποιηθή μόνον εάν,...''αραδιαζοντας εναν σκασμο χρησμους της Πυθιας !Σαν δεν ντρεπομαστε λεω εγω που εχετε και το θρασος να μιλατε να εχουμε και ''Εθνοκεντρικη Κυβερνηση '' λες κι'αυτη που εχουμε ειναι ξενη κυβερνηση !Αιδως Αργειοι για να μην πω τιποτα αμαρτωλο γιορτασιμες μερες που ειναι τωρα !

  • Ρεαλιστης avatar
   Ρεαλιστης @ Ραβινος 03/05/2013 23:01:27

   +1000000

   • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
    ΜΑΝΩΛΗΣ Μ @ Ρεαλιστης 06/05/2013 07:55:05

    Πές τα

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 03/05/2013 22:26:58

  Πώς θα έρθει η ανάκαμψη στην Ελλάδα όταν ολόκληρη η Ευρωζώνη έχει τα χάλια της; Οι μισές χώρες έχουν κρίση και οι άλλες μισές μηδενική ανάκαμψη. Το άρθρο τού Εκόνομιστ μοιάζει να μιλά για την Ελλάδα λες και είμαστε ακόμη στο 2010, τότε που όλοι νόμιζαν ότι η ελληνική κρίση ήταν αυστηρά και μόνο ελληνική.

  • Γιώργος Αχαιός avatar
   Γιώργος Αχαιός @ Στέργιος 06/05/2013 11:01:15

   Σωστό σχόλιο αλλά όχι απόλυτα. 1,5 εκατομμύρια ρώσοι τουρίστες είναι μία ένδειξη για το πως μπορεί η ελλάδα να ανακάμπτει ενώ για κάποιους στην ευρώπη αρχίζουν τα δύσκολα.

 4. someone avatar
  someone 03/05/2013 22:38:35

  παρηγορια στον αρρωστο

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/05/2013 06:50:22

  Δηλαδη πιστευετε οτι ο ελληνικος λαος ειναι ανικανος να παραγει προιοντα διεθνως ανταγωνιστικα οπως οι αλλοι ευρωπαικοι λαοι και η μονη πιθανοτητα επιβιωσης είναι να βρει πετρελαιο οπως οι Αραβες όπου οσες χωρες εχουν πετρελαιο ζουν στη χλιδη και οσες δεν εχουν στην εξαθλιωση.Μαλλον υποτιμητικη η αντιληψη αυτη.

 6. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 04/05/2013 12:59:22

  Εξαιρετικό άρθρο.

  Οι αριθμοί βρίσκονται σε καλό δρόμο.
  Απλά δεν ασχολείται το άρθρο με ''λεπτομέρειες'' όπως το 27% ανέργων, τους ανέργους που αδυνατούν να πληρώσουν υπέρογκους φόρους ακινήτων, τους πολυάριθμους ανασφάλιστους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες που υπέστησαν βαρύτατες περικοπές συντάξεων και ζούν μόνο από την φιλανθρωπία κάποιων, αλλά και τις ανησυχητικές καταστάσεις ΕΜΦΥΛΙΟΥ που παρουσιάζονται μεταξύ κοινωνικών ομάδων 9ιδιωτικοί υπαλληλοι εναντίον δημοσίων, εξουσία και Αριστερά εναντίον Χ.Α. κτλ)

  Γράφει ο Economist:

  «Αλλά η Ελλάδα παραμένει ένα επικίνδυνο μέρος για τους ξένους που θέλουν να κάνουν δουλειές»

  Παρέλειψε όμως να πεί ότι, αν είναι μιά φορά δύσκολο για τους ξένους να κάνουν δουλειές, είναι διπλά δύσκολο για τους Ελληνες..

  και για να αναφέρω μόνο ένα λόγο : την αυξημένη φορολογία σε ΟΛΑ - ενώ οι ξένοι μπορούν να έχουν στο εξωτερικό την φορολογική τους έδρα, και κατ' επέκταση, λιγότερη φορολογία!

  Λοιπόν, ελπιδοφόρα τα νούμερα.

  Μιά απορία μόνον:

  Αφού ακολουθείται η ίδια πολιτική με την Ελλάδα σε όλη την ευρωζώνη, ΓΙΑΤΙ η ευρωζώνη μπαίνει σύσσωμη σε ύφεση- ακόμα και η Γερμανία ?

  Eφ'όσον η Ελλάδα η Ελλάδα λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της ευρωζώνης, και πολλοί σοβαροί οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν με την οικ. πολιτική της , τι καλύτερο μπορούμε να περιμένουμε?

  http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/10034376/German-bond-yields-hit-record-low-after-ECB-rate-cut-falls-short.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.