Economist: Η εκπληκτικά γρήγορη ανάκαμψη της Ελλάδας σε σχέση με την Αργεντινή
02/08/2014 09:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Economist: Η εκπληκτικά γρήγορη ανάκαμψη της Ελλάδας σε σχέση με την Αργεντινή

Όπως αναφέρει o Economist, η Ελλάδα σημειώνει την ταχύτερη ανάκαμψη

Με αφορμή την πολλοστή κατάρρευση της Αργεντινής, πολλά ξένα Μέσα «θυμούνται» και την περίπτωση της Ελλάδας. Ο Economist παρουσιάζει ένα γράφημα με τις χρεοκοπημένες χώρες της τελευταίας δεκαετίας περίπου, τονίζοντας την εκπληκτικά γρήγορη ανάκαμψη της Ελλάδας, σε σύγκριση με την Αργεντινή.

Όπως αναφέρει, Ελλάδα σημειώνει την ταχύτερη ανάκαμψη, καθώς διαπραγματεύθηκε μαζικό «κούρεμα» σε ομόλογα αξίας άνω των 300 δις. ευρώ το 2012 και παρόλα αυτά κατάφερε να επιστρέψει στις αγορές νωρίτερα φέτος με την έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αξίας 4 δις ευρώ με απόδοση κάτω του 5%.

[photo_1]

Σε ένα άλλο γράφημα, παρουσιάζει την ιστορία της χρεοκοπίας από το 1800. Σύμφωνα με αυτό, η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει 7 φορές από το 1800 έως σήμερα, ενώ ήταν χρεοκοπημένη πριν τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, για 90 χρόνια περίπου, δηλαδή το ήμισυ της συνολικής περιόδου κατά την οποία η χώρα είναι ανεξάρτητη. Σύμφωνα με τον Economist, πολλές από τις χώρες που έχουν χρεοκοπήσει από το 2001 (πολλές από τις οποίες είναι χώρες της Λατινικής Αμερικής), τώρα αντιμετωπίζονται ως εκπληκτικά ασφαλή «στοιχήματα» για τους επενδυτές, κρίνοντας από τις αποδόσεις των ομολόγων τους.

http://www.economist.com/news/finance-and-economics/21610295-borrow-renege-borrow-again

http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/07/daily-chart-23

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Chr avatar
  Chr 02/08/2014 14:09:46

  Εχω την εντύπωση ότι φοβούνται μην μας μπουν ...ιδέες . Πέφτει καλόπιασμα όπψς και στην Αργεντινή....

 2. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/08/2014 15:21:06

  Συγκρίνουν ανόμοια πράγματα. Πατάτες με μπάμιες. Η Αργεντινή είναι χώρα single. Όπως και όλλες οι άλλες χώρες του πίνακα που παραθέτουν - πλην Ελλάδας. Η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος Ένωσης, πολιτικής και νομισματικής. Συστατικό στοιχείο μιας οιονεί - work in progress - ομοσπονδιακής ένωσης κρατών (προσοχή: όχι ομοσπονδιακού κράτους). Ανάλυση που απο πλευράς αριστοτελικής λογικής είναι για τα σκουπίδια: Ο αστυνόμος είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα μπουζούκι και αστυνόμος είναι περίπου το ίδιο. Η οικονομική "επιχειρηματολογία" με ξεκάρφωτα νούμερα ως αποθέωση του ανορθολογισμού.

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 02/08/2014 15:27:02

  Μ πιό απλά λόγια: Στην περίπτωση της Ελλάδας δεν διαπραγματεύθηκε και εγγυήθηκε η Ελληνική κυβέρνηση με τους ιδιώτες πιστωτές. Αλλά η Κομισιόν - ή αν προτιμάτε, απευθείας το ντουέτο Μέρκελ-Σαρκοζύ μέσω των οργάνων τους. Και φυσικά άλλο είναι να "εγγυάται" ο x Καουντίλλιο, άλλο η Ευρωζώνη ώς ένωση κρατών...Στοιχειώδες

 4. Στέφανος avatar
  Στέφανος 02/08/2014 15:32:07

  ΑΕΠ Αργεντινής- Ελλάδας Μάλλον τα μαθηματικά έχουν αντίθετη άποψη με τον συντάκτη του άρθρου!!!!

 5. Chr avatar
  Chr 02/08/2014 17:20:35

  Το άρθρο επικεντρώνεται μόνο στην ικανότητα δανεισμού .Πολύ σωστα για την Ελλάδα μπορεί να υπάρξει/υπηρξε εγγυητής.Δεν λέει τίποτε για την πραγματική οικονομία ,πχ αύξηση ΑΕΠ ,ποσοστά ανεργίας .Εκεί η Αργεντινή τα πήγε πολύ-πολύ καλυτερα από ότι θα τα πάμε εμείς με το ποιό αισιόδοξο σεναριο. Εχει χαμηλή ανεργία και σε πολλές χρονιές είχε αυξηση του ΑΕΠ λίγο πιο πίσω από την Κινα. Το πιο αισιοδοξο σενάριο για εμάς προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλούς που είναι αδύνατον να επιτευχθούν στην ΕΕ. Ουσιαστικά δηλαδή η ύπαρξη εγγυητή ,ενώ αρχικά είναι θεμιτή, καθιστά την χώρα πτωχό προτεκτοράτο για τα επόμενα 30-40 χρόνια . Αυτό όμως μπορεί να έχει άλλες συνέπειες πέραν των οικονομικών .Δηλαδή η χώρα να κατοικείται από άλλους λαούς τότε λόγω της λαθρομετανάστευσης , της μείωσης της εθνικής αμυνας αλλά και της αύξησης του τοπικισμού .Εφ'όσον όλα διοικούνται από ένα κέντρο ,υπάρχει πλήρης ελευθερία κεφαλαίων και ανθρώπων & ένα νόμισμα αμβλύνεται η αίσθηση του εθνικού κράτους ,αποκτά κενό περιεχόμενο .Ουσιαστικά έχουμε μεταμοντέρνα επιστροφή στον 18 και 19 αι ή στην ρωμαική εποχή . Μια Ρώμη και οι επαρχίες της όπου υπάρχουν απλώς για να πληρώνουν φόρο και να τονίζουν το μεγαλείο της.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Chr 02/08/2014 18:06:33

   Τι θα πεί "προτεκτοράτο", όταν είσαι εδώ και δεκαετίες (με τη θέλησή σου) χώρα-μέλος Ένωσης κρατών; Άνευ νοήματος. Άλλωστε άποψη όλων των κομμάτων πλήν ΧΑ (και με εντελώς άλλο σκεπτικό του ΚΚΕ), είναι η ΕΕ να μετατραπεί σε πλήρη πολιτική και οικονομική ένωση μεταβιβάσεων (transfeunion), δηλαδή με συλλογική αντιμετώπιση και υπευθυνότητα για χρέη, προυπολογισμούς, φορολογικό σύστημα κτλ, με κοινό δανεισμό (ευρωομόλογα) κτλ. Το μοντέλο του περιεχομένοτ της ένωσης μεταβιβάσεων διαφέρει (π.χ. άν θα είναι νεοφιλελεύθερο και φιλοκυκλικό, όπως προτιμούν τα δεξιά κόμματα, ή μοντέλο κοινωνικής συνοχής με χαρακτηριστικά αναδιανομής, κευνσιανά ή και σαφώς αντι-κυκλικά, όπως υποστηρίζουν - με διαφορές μεταξύ τους - άλλοι). Όμως στο θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή στη μορφή και στο σχήμα της Ευρωπαικής ολοκλήρωσης που προτιμούν, δεν βλέπω καμμία απολύτως διαφορά, π.χ. μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (πλειοψηφία). Υπάρχουν βέβαια οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις που βλέπουν αλλοιώς την προοπτική. Η συζήτηση μεταξύ των "δύο μπλόκ" πρέπει να γίνει ανοιχτά, πολύ σκληρά, με πολιτικά και οικονομικά επιχειρήματα, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς αοριστολογίες. Η κοινή γνώμη πρέπει να πολωθεί με επιχειρήματα επι της ουσίας, και ανάλογα να γίνουν ρεαλιστικές πολιτικές συμπράξεις.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Chr 02/08/2014 18:12:11

   ....αυξηση του ΑΕΠ λίγο πιο πίσω από την Κινα. Με μισθούς λίγο πάνω ή λίγο πιό κάτω απο την (μονοκομματικού κομμουνιστικού πολιτικού συστήματος και σκληρά νεοφιλελεύθερης οικονομίας) Κίνα. Όπου φυσικά, δεν ισχύουν συλλογικές συμβάσεις, κατώτατοι μισθοί, συνδικαλιστικές ελευθερίες κτλ Οπότε τι;

 6. George N avatar
  George N 03/08/2014 10:59:01

  Μάλλον γρήγορη επανάκτηση εμπιστοσύνης παρά "γρήγορη ανάκαμψη".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.