#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/05/2013 12:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Die Welt: Αγορά από την ΕΚΤ κόκκινων δανείων από τράπεζες του ΝότουΗ Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων από πιστωτικά ιδρύματα κρατών του Νότου της ευρωζώνης, ώστε να αμβλύνει την πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι χώρες αυτές εξαιτίας της κρίσης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ επιθυμεί, διαμέσου του τρόπου αυτού, να "αναβιώσει" στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, π.χ. ενυπόθηκα δάνεια, τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, με τη μεταφορά του σχετικού κινδύνου σε άλλους επενδυτές, ώστε να βελτιωθεί η ρευστότητα και η κεφαλαιακή επάρκεια αυτών των πιστωτικών ιδρυμάτων και να είναι ξανά σε θέση να τροφοδοτούν με δάνεια, επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, πρόθεση της ΕΚΤ δεν είναι μόνον η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στα στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις, αλλά και η απευθείας εξαγορά τέτοιων στοιχείων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Σύμφωνα με την Die Welt, εκπρόσωπος της ΕΚΤ δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες, αλλά παρέπεμψε σε πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Την προηγουμένη εβδομάδα ο κ.Ντράγκι δήλωσε πως: "η διοικούσα επιτροπή (της ΕΚΤ) αποφάσισε την έναρξη διαβουλεύσεων με άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς αναφορικά με πρωτοβουλίες για την προώθηση μιας λειτουργικής αγοράς για στοιχεία ενεργητικού τα οποία υποστηρίζονται από εγγυήσεις", προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις επί του ζητήματος αυτού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ξένος avatar
  Ξένος 08/05/2013 18:16:14

  Έχω την αίσθηση οτι σταδιακά οι εξελίξεις θα οδηγήσουν στο να συγκεντρωθούν τα κόκκινα δάνεια σε ευρωπαϊκά χέρια, τα οποία και θα μετατραπούν σε άμεσα απαιτητή οφειλή μέσω εφορίας. Τότε είναι που θα πέσει ξερή όλη η Ελλάδα.
  Πάντως οι τράπεζες να αφήσουν τα σπίτια των οφειλετών στην ησυχία τους, δεν το θεωρώ πιθανό. Ακόμα κι αν διαγράψουν γενναίο ποσοστό των οφειλών, θα το κάνουν αφού πρώτα ρευστοποιηθούν όλα τα ακίνητα υπάρχοντα του οφειλέτη. Για τους ευρωπαίους είναι αδιανόητο να χαριστούν χρέη σε ανθρώπους που έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Και αυτή η ιστορία με της αναστολές πλειστηριασμών δεν ξέρω για πόσο θα κρατήσει ακόμη

  • Ξένος avatar
   Ξένος @ Ξένος 08/05/2013 18:19:09

   Το έδαφος θα προλειανθεί με την γνωστή επωδό: «πρέπει να χάσεις το σπίτι σου για λόγους ευρύτερου εθνικού συμφέροντος και για το καλό της πατρίδας» και εναλλακτικά «στο κάτω-κάτω ας πρόσεχες να μην δανειζόσουν».

   • akenaton avatar
    akenaton @ Ξένος 08/05/2013 18:43:59

    Μην ανησυχείτε. Θυμάμαι πάντα την σοφή ρήση ενός έμπειρου δικηγόρου προς τον πατέρα μου: "ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΧΡΩΣΤΟΥΝΤΕΣ". Ήμουν ακόμη φοιτητής όταν την άκουσα και σε γενικές γραμμές, αποδείχθηκε σωστή και σύμφωνη με την πραγματικότητα της ζωής.

  • MAYRO XABIARI avatar
   MAYRO XABIARI @ Ξένος 08/05/2013 18:41:22

   Τα δάνεια καλύπτουν τις καταθέσεις στις τράπεζες. Το να "χαριστούν χρέη" λοιπόν σημαίνει είτε να κουρευτούν καταθέσεις είτε κάποιος φορολογούμενος να πληρώσει όσα θα "χαριστούν". Και καλά αν η είσπραξη αυτών των χρεών είναι αδύνατη, αλλιώς προσφέρεστε να τσοντάρετε εσείς για να μη χάσουν τα ακίνητα οι οφειλέτες;

   • Μεγάλες στιγμές avatar
    Μεγάλες στιγμές @ MAYRO XABIARI 08/05/2013 21:07:25

    Δεν εχει να κάνει με δανεια ή καταθέσεις.Τί να τα κανει κάποιος τα ''κόκκινα'' δάνεια;Απλώς έτσι οι τράπεζες είναι πιο ελκυστικές για πώληση

   • Ξένος avatar
    Ξένος @ MAYRO XABIARI 08/05/2013 22:41:10

    Όταν δανείστηκα, με τα δεδομένα της εποχής τα εισοδήματά μου υπερκάλυπταν την δόση του στεγαστικού και των καρτών. Δεν δανείστηκα βλακωδώς. Τώρα όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως σε λίγο καιρό θα χάσω το σπίτι μου, καθότι είναι άνεργη όλη η οικογένεια και τα συμπληρωματικά εισοδήματα από ενοίκια σχεδόν εκμηδενίστηκαν.
    Θέλω μια λύση που δεν θα αγγίζει ούτε το σπίτι μου ούτε καταθέσεις του διπλανού μου. Αν επιμένετε πως πρέπει οπωσδήποτε να διαλέξω ένα από τα δυο, ασφαλώς δεν θα περιμένετε φαντάζομαι να σας πω «κακώς δανείστηκα, ήμουν ανόητος και έπρεπε να είχα μεγαλύτερη διορατικότητα, ας χάσω το σπίτι μου αφού έτσι το θέλει η μοίρα».

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.