#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/10/2011 09:58
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Dexia, η Lehman της Ευρώπης;Η  επερχόμενη  διάλυση μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους μεταμορφώνεται αργά αλλά σταθερά σε μια πιο γενική κρίση της οικονομίας.

Όπως ακούγεται, η Γαλλοβελγική Dexia πάει για διάλυση, με τα υγιή κομμάτια της να πουλιούνται, και τα υπόλοιπα να τα ξεφορτώνουν σε μια «κακή τράπεζα». Τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη, αλλά όλα εκεί συντείνουν, μετά την προχθεσινή προειδοποίηση της Moody's ότι θα την υποβαθμίσει. Το ΔΣ της τράπεζας  μάλιστα, ζήτησε από τον Δ/ντα Σύμβουλο να προχωρήσει στην άμεση «επιδιόρθωση» των προβληματικών τομέων.

Παράλληλα επενέβησαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, προσπαθώντας να καλμάρουν τους επενδυτές, με το γαλλικό και το βελγικό υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν την τράπεζα, και να προστατεύσουν τις καταθέσεις.

Μήπως λοιπόν η Dexia είναι η νέα Lehman, που θα πυροδοτήσει μια νέα κρίση;

Ας μην προτρέχουμε. Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει προβλήματα εδώ και καιρό (διασώθηκε το 2008), και άρα δεν αποτελεί το ιδανικό μοντέλο για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Όμως, οι δυσχέρειες που αντιμετωπίζει αποτελούν αντανάκλαση αυτών που αντιμετωπίζει σύσσωμος ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας. Αυτό σημαίνει πως ίσως να υπάρχουν πολλές ακόμη Dexia, έτοιμες να σκάσουν.

Κάτι καλό μπορεί να βγει από την περίπτωση της Dexia. Μπορεί επιτέλους να έκανε τους Ευρωπαίους πολιτικούς να ξυπνήσουν από τον βαθύ τους ύπνο, να τρομάξουν, και να αντιληφτούν  πως πρέπει να παρέμβουν αποφασιστικά. Όλα δείχνουν πως αρχίζει να σχηματίζεται ένα σχέδιο ενίσχυσης των τραπεζών της ευρωζώνης. Δεν υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πληροφορίες, αλλά οι φήμες βοήθησαν χθες τις αμερικανικές μετοχές να σημειώσουν άνοδο.

Οι φόβοι για τις ευρωπαϊκές τράπεζες βασίζονται στην ανησυχία ότι μπορούν να χάσουν πολλά εξαιτίας των ανοιγμάτων τους στα κρατικά χρέη της ευρωζώνης. Αυτές οι ανησυχίες έχουν προκαλέσει «στέγνωμα» στις τράπεζες, καθώς οι επενδυτές αποφεύγουν να ανοιχτούν στην Ευρώπη.

Το χειρότερο πιθανό σενάριο είναι πως μια πιστωτική κατάρρευση, μια βραδεία οικονομία, και οι μεγάλες απώλειες από τα χρέη των PIIGS, μπορούν να προκαλέσουν μια τραπεζική κρίση που θα μοιάζει με την αντίστοιχη της Wall Street το 2008, που έφερε την μεγάλη ύφεση.

Βέβαια αυτό δεν είναι παρά ένα ακόμη σενάριο. Με τις εξελίξεις όμως της Dexia, το σενάριο αυτό αρχίζει να φαντάζει πιο πιθανό. Η Dexia έχει πρόβλημα χρηματοδότησης. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ήδη αναγκάστηκε να σβήσει μέρος του ελληνικού χρέους, και συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη σε χρέη της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, και της Ιταλίας. Τα πράγματα έσφιξαν τόσο πολύ για αυτήν, που οι μέτοχοί της απαίτησαν έκτακτα μέτρα.

Και η Dexia δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή τράπεζα που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. Τον περασμένο μήνα, η Moody's υποβάθμισε δυο γαλλικές τράπεζες, θεωρώντας πως θα πληγούν από προβλήματα κεφαλαιακής ανανέωσης.

Όλα αυτά προβάλλουν την επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολιτικοί να επαναφέρουν την εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες, ενισχύοντας τα κεφάλαιά τους, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους που κοχλάζει.

Το ζήτημα της Dexia, φέρνει στην επιφάνεια και ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Πράγματι, η Dexia στηρίζεται από την γαλλική και την βελγική κυβέρνηση. Οι επενδυτές όμως ανησυχούν και για την οικονομική ισχύ των ευρωπαϊκών κρατών. Σίγουρα, η Γαλλία και το Βέλγιο δεν ανήκουν στις χώρες PIIGS, αλλά η περίπτωση της Dexia αποδεικνύει περίτρανα πως οι αδύναμες τράπεζες της ευρωζώνης μπορεί να εξαρτώνται οικονομικά από αδύναμες κυβερνήσεις. Και αυτός ο συνδυασμός δεν είναι ελκυστικός για τους επενδυτές.

Το μόνο που μπορούμε τώρα να ελπίζουμε είναι πως η κατάρρευση της Dexia θα είναι ένα μεμονωμένο συμβάν. Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη, αν η κρίση χρέους συνεχίσει να υπονομεύει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικονομικού συστήματος.

Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε ακόμη περισσότερες Dexia, και μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση.

http://curiouscapitalist.blogs.time.com/2011/10/04/is-the-dexia-mess-the-start-of-a-new-financial-crisis/

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΑΡΚΑΣ avatar
  ΑΡΚΑΣ 06/10/2011 10:43:22

  Η Ντέξια το 2008 σώθηκε από την παρέμβαση της Γαλλίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου. Το κομμάτι δε, του Λουξεμβούργου ανεξαρτητοποιήθηκε και του δόθηκαν 2,5 δις ευρώ υπό τη μορφή Δανείου από το 100% Τ.Τ. του Λουξεμβούργου. Το ποσό αυτό στο Τ.Τ. το εγγυήθηκε το Λουξεμβουργιανό Δημόσιο με ομόλογά του και χρυσό.
  Η Ντέξια από το 2000 επένδυε σε "τοξικά" ομόλογα που προέρχονταν από την Αμερική. Είναι μία από τις πέντε τράπεζες που "εισήγαγαν" τη κρίση στην Ευρώπη. Είναι προφανές ότι τα εκάστοτε Δ.Σ. τα έχουν αρπάξει γερά ως πολύ επιτυχημένα γκόλντεν μπόις.
  Οι μόνες χώρες που έχουν εγγυηθεί για τις καταθέσεις των πολιτών τους είναι το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα (επί Καραμανλή) μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ.
  Αυτή τη στιγμή στο Λουξεμβούργο, η Ντέξια θα "ξαναγίνει" μάλλον Dexia Luxemboourg, ή Dexia-Banque Internationale de Luxembourg (B.I.L.).

  • drider avatar
   drider @ ΑΡΚΑΣ 06/10/2011 11:17:20

   Ώστε δεν υπάρχουν αντίστοιχες εγγυήσεις καταθέσεων στις άλλες χώρες της ΕΕ; Πολύ ενδιαφέρον!

   Αν οξυνθεί η κρίση και βρεθούν και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες στο κόκκινο, τίποτα δεν θα μπορεί να αποτρέψει ένα πανευρωπαϊκό bank run! Έχει να πέσει το γέλιο (ή το κλάμα) της αρκούδας, αν οι αποφάσεις των πολιτικών περιοριστούν στα μέχρι σήμερα γνωστά μοτίβα...

   • anonymous avatar
    anonymous @ drider 06/10/2011 16:47:55

    Μετά την κίνηση Καραμανλή νομίζω ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε εγγύηση καταθέσεων.

   • ΑΡΚΑΣ avatar
    ΑΡΚΑΣ @ drider 06/10/2011 20:04:38

    Εάν σκάσει η Ντέξια, φωτιά στα μπατζάκια μας. Ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργο ήδη είπε ότι υπάρχουν θεσμικοί επενδυτές.
    Ας πρόσεχαν οι χαρτογιακάδες, γιατί με τις βλακείες εισήγαγαν την αμερικανική κρίση στην ΕΕ.

  • Tassos avatar
   Tassos @ ΑΡΚΑΣ 06/10/2011 11:40:17

   Ρε Αρκά θα μας τρελλάνεις? καλόπιστα το λέω δεν ξέρω γι'αυτό ρωτάω. Δεν είπαν ότι η ΕΕ εγγυάται 100 χιλιάρικα για κάθε λογαριασμό? Ο Καραμανλής είχε πει 200 για την Ελλάδα αλλά μετά το εναρμόνισαν.

   • ΑΡΚΑΣ avatar
    ΑΡΚΑΣ @ Tassos 06/10/2011 20:02:34

    Όχι Τάσο, μόνο ο Γιούνγκερ και ο Καραμανλής το είχαν πει. Σου υπενθυμίζω τα λεφτά που χασαν άγγλοι στην περίπτωση της Λήμαν Μπρόδερς που είχε παράρτημα στο Λονδίνο. Ούτε πέννα φίλε μου.

   • ΑΡΚΑΣ avatar
    ΑΡΚΑΣ @ Tassos 06/10/2011 20:08:26

    Επίσης η Τρόικα της Ευρωζώνης - άλλο πράγμα αυτό - τότε μάλιστα επαινούσε τη πολύ χαμηλή σχεδόν μηδενική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα τοξικά ομόλογα των αμερικανικών τραπεζών. Βλέπε Γιούνκερ. Το μόνο που σου λέω τότε μία αμερικανική τράπεζα Βοστώνης 200 ετών η Στεητστρήτ είχε χρηματιστηριακή αξία κάποιες δεκάδες δις δολάρια. ήταν σε επίπεδο εθνικής. Ο Μπερνάνκι όμως τους έσωσε κόβοντας χρήμα, μετατρέποντας το σε ομόλογα και πουλώντας τα με΄σω των "προβληματικών" αμερικανικών τραπεζών στην Ευρώπη.

 2. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 06/10/2011 13:14:28

  Σχετικά με τη Dexia διαβάστε το ακόλουθο:

  «Τρόμος για έκρηξη... μεγατόνων στο ευρώ!», Παρασκευή, 27 Μάιος 2011
  h--p://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2011-05-27-21-44-37-2011052737311/

  «………Η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia, ήδη προβληματική και υπό διάσωση από τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βελγίου μετά την κρίση του φθινοπώρου 2008, που παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει ενεργητικό σχεδόν τριπλάσιο του βελγικού ΑΕΠ, έγινε ορατό ότι βρίσκεται στο «κόκκινο», χωρίς να είναι εντελώς σαφής η προέλευση των προβλημάτων της. Το μόνο που ήταν γνωστό και κίνησε πολλές υποψίες στις αγορές ήταν ότι η Dexia είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό και στα ελληνικά ομόλογα, με τοποθετήσεις ονομαστικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες αυτών που διατηρεί, για παράδειγμα, η Deutsche Bank…. Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο κορυφαίος επενδυτικός οίκος BlackRock και η βρετανική Barclay’s έσπευσαν να εξαργυρώσουν πρόωρα ομόλογα της DEXIA αξίας σχεδόν 3 δισ. ευρώ, ανοίγοντας μια τεράστια «τρύπα» στη ρευστότητα της τράπεζας, που σύμφωνα με πληροφορίες καλύφθηκε από την ΕΚΤ………»

  Περισσότερα στο άρθρο

 3. who avatar
  who 07/10/2011 08:58:18

  Δεν "έσκασε" ήδη η Dexia?

  http://theeconomiccollapseblog.com/archives/and-so-it-begins-the-first-major-european-bank-has-been-bailed-out-and-more-bailouts-are-coming

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.