Corriere della Sera σε Βαρουφάκη: Ό,τι όνομα κι αν του δώσουν, θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ
09/03/2015 14:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Corriere della Sera σε Βαρουφάκη: Ό,τι όνομα κι αν του δώσουν, θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ

Άρθρο το οποίο τιτλοφορείται «τα εμπόδια της διαπραγμάτευσης που αφορά την Ελλάδα και ο (ογκώδης) ρόλος του Βαρουφάκη» δημοσιεύει η σημερινή «Corriere Della Sera» με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη την οποία ο υπουργός Οικονομικών παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα.

Η «Κοριέρε» υπογραμμίζει, μεταξύ των άλλων, ότι «η Ευρωζώνη μπορεί να θέσει μια σειρά προϋποθέσεων στα προγράμματα οικονομικής βοήθειας τα οποία στηρίζει, σχετικά με τον έλεγχο της δημόσιας οικονομίας, ώστε να μην χαθεί η ισορροπία του Ευρώ, και για τις μεταρρυθμίσεις, ώστε μια χώρα να συμβάλει θετικά -και όχι ως βάρος- στη δημιουργία πλούτου για όλη τη ζώνη του Ευρώ. Η δράση της σταματά εκεί».

Η Κοριέρε, στο άρθρο αυτό του Ντανίλο Τράινο (ο δημοσιογράφος που υπέγραφε και χθες την συνέντευξη με τον υπουργό Οικονομικών) προσθέτει:

«Αν στη συνέχεια η Ελλάδα ψηφίζει ένα κόμμα, το οποίο λέει ότι θέλει να αλλάξει τα πάντα στη χώρα -κάτι το οποίο είναι κατανοητό, αν δούμε πως την διαχειρίστηκαν από την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών και πέρα- είναι, σαφώς, θέμα που αφορά τους Έλληνες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε τις εκλογές, έχει το νόμιμο δικαίωμα να προχωρήσει στις αλλαγές τις οποίες υποσχέθηκε: αν δεν αποσταθεροποιούν την Ευρωζώνη. Αυτή την στιγμή, δεν φαίνεται να τυχαίνουν σεβασμού αυτά τα πολιτικά όρια, τα όρια νόμιμου δικαιώματος: αυτό κινδυνεύει να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες».

Η ιταλική εφημερίδα προσθέτει ότι «η κυβέρνηση της Αθήνας δημιουργεί, κυρίως, την εντύπωση -κάποιες φορές το δηλώνει- ότι επιθυμεί μια αλλαγή καθεστώτος, regime change, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, δηλαδή την εγκατάλειψη των πολιτικών οι οποίες στηρίζονται από 18 μέλη της Ευρωζώνης σε σύνολο 19».

Σύμφωνα με τον Ντανίλο Τράινο «κάτι τέτοιο εκνευρίζει όχι μόνον τη Γερμανία, αλλά και την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, και την Ισπανία, οι οποίες σεβάστηκαν και σέβονται τις δεσμεύσεις που έλαβαν στην Ευρώπη, και τις χώρες εκείνες της ανατολικής Ευρώπης που είναι φτωχότερες σε κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τα χρήματα των πολιτών τους σε μη ασφαλή προγράμματα βοήθειας».

Η Κοριέρε γράφει, όμως, ότι «από την άλλη πλευρά δεν γίνεται πάντα κατανοητή η σημασία της πολιτικής πρόκλησης που ξεκίνησε στην Ελλάδα με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, που αφορά την ανοικοδόμηση ενός συστήματος ικανού να συλλέγει φόρους, τη δημιουργία μιας κοινωνικής συνείδησης η οποία έχει ατονήσει, την προσπάθεια να ξεριζωθεί η διαφθορά, το μοίρασμα της εξουσίας βάσει ποσοστών ισχύος και ο νεποτισμός, φαινόμενα υπερισχύουν, στα πλαίσια μιας ελληνικής ιθύνουσας τάξης η οποία είναι συχνά ανεύθυνη».

Τα δυο ερωτήματα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τις αλλαγές αυτές στα πλαίσια της Ευρωζώνης, και πως η Ευρωζώνη μπορεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της χώρας.

«Σε όλα αυτά προστίθεται και η υπόθεση Βαρουφάκη», γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου και αναφέρει: «Δεν αποτελεί μυστικό το ότι ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και μερικούς συναδέλφους του -της Ευρωομάδας- δεν υπάρχει χημεία. Ισχύει για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ενοχλήθηκε επανειλημμένα από τη συμπεριφορά, ενίοτε αλαζονική, του Βαρουφάκη. Ισχύει για τον Ισπανό Λούις Ντε Γκίντος, ο οποίος δεν εννοεί να ακυρώσει, στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που έχει επιτελέσει η Μαδρίτη. Και ισχύει και για άλλους, οι οποίοι δεν εκτίμησαν το ότι ο Βαρουφάκης, στις διασκέψεις, δεν μιλά ως πολιτικός, αλλά ως οικονομολόγος. Η σχέση του Έλληνα υπουργού με τον Μάριο Ντράγκι, άλλωστε, είναι "τυπική", όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Και πληροφορίες που διαρρέουν -μόνον πληροφορίες- υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο Τσίπρας δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τους τρόπους και την διαλεκτική του υπουργού του».

Σύμφωνα με την Κοριέρε Ντέλα Σέρα, «σήμερα, ξαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες» και «όλες αυτές οι εντάσεις θα είναι στο τραπέζι».

Η ιταλική εφημερίδα, τέλος, δημοσιεύει και ένα «υστερόγραφον», το οποίο αναφέρει: «Η συνέντευξη η οποία δημοσιεύθηκε χθες από την Κοριέρε με τον Βαρουφάκη, άνοιξε το θέμα ενός ενδεχόμενου δημοψηφίσματος που η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να τελέσει σε περίπτωση που δεχθεί αρνητικές απαντήσεις στις προτάσεις της για συμβόλαιο υπέρ της ανάπτυξης. Δημοψήφισμα για το Ευρώ ή όχι; Όποιο δημοψήφισμα και αν οργανωθεί στην Ελλάδα ως αντίδραση σε ένα όχι των Βρυξελλών, θα ήταν ένα δημοψήφισμα με θέμα ευρώ ναι/ευρώ όχι. Όποιο όνομα και αν αποφασιστεί να του δοθεί. Το ξέρει η κυβέρνηση της Αθήνας και το ξέρει ο υπουργός Βαρουφάκης».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. η Dimi avatar
  η Dimi 09/03/2015 16:25:55

  «Βόμβα στο Eurogroup: Αναλαμβάνει την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ο Γιάννης Δραγασάκης» http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=683937

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ η Dimi 09/03/2015 16:38:33

   Καλή μου Dimi, πριν λίγο με πήρε κάποια που πήγε στην τραπεζα για να πάρει σύνταξη και έλεγε ότι η κατάθεση έχει καθυστερήσει τρεις μέρες. Το ρευστό τελειώνει και οι κρατικοδαίαιτοι ακόλουθοι του Τσίπρα θα τον φάνε ζωντανό αν δεν γεμίσουν οι λογαριασμοί τους. Τα καραγκιοζιλίκια του Βαρουφ. φτάνουν στο τέλος.

   • η Dimi avatar
    η Dimi @ Προφήτης 09/03/2015 21:28:51

    Αγαπητέ Προφήτη, καλησπέρα. Παρακολουθούμε το θέμα των συντάξεων από κοντά, καθώς έχουμε στη Λαυρεωτική συνταξιούχους οι οποίοι, ξόδεψαν τη νιότη τους εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά. Και σήμερα, με τη πενιχρή σύνταξή τους, τρέφουν τα εγγονάκια τους που τους εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους, νόμιμοι μετανάστες (με πρόσκληση, ιατρικές εξετάσεις, άδειες παραμονής και εργασίας) στο εξωτερικό, σήμερα. Εξ όσων γνωρίζω, οι συντάξεις Μαρτίου 2015, κανονικά πληρώθηκαν Πέμπτη 26 και Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015. Με τους συνταξιούχους ν’ αγωνιούν για τη σύνταξή τους και γι αυτό υπό βροχή, έξω από τις Τράπεζες από τις 5 τα ξημερώματα περίμεναν, με τα μικρά να κοιμούνται στα καρότσια.. Με όλα αυτά τα αλγεινά ανήκουστα τα οποία συμβαίνουν, οι ανήμποροι συνταξιούχοι βιώνουν το δικό τους καθημερινό μαρτύριο της σταγόνας.. Ο Άγιος Θεός, φαίνεται πως έφυγε από την Ορθόδοξη Ελλάδα. Επιλογές και ψήφος στην αθεΐα φαίνεται να τον έδιωξαν. Και ιδού τ αποτελέσματα. Αυτή η τραγική γελοιότητα Δεν αντέχεται. Αξίζουμε καλύτερα.

 2. roadrunner avatar
  roadrunner 09/03/2015 17:01:29

  Δηλαδή επί επτά συναπτές εβδομάδες, ο Σύριζα είχε εξουσιοδοτήσει τον αυτόματο πιλότο =Βαρουφάκη, να παίζει με την τύχη μας στη χώρα, ανάλογα με τα γούστα και τα καπρίτσια του ; Δεν εκτελούσε ο Βαρουφάκης σχέδιο του Σύριζα; είχε λευκή επιταγή να κάνει του κεφαλιού του, με τους Τροϊκανούς ; Γιατί αν δεν είναι έτσι, αν δηλαδή υπήρχε συνεννόηση μεταξύ Βαρουφάκη και λοιπής κυβέρνησης, θα είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ σε Plan B, χωρίς να αντικατασταθεί από το Δραγασάκη ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.