#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/12/2010 07:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Christine Lagarde: «Επρεπε να βοηθήσουμε την Ελλάδα»Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Süddeutsche Zeitung η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Christine Lagarde με θέμα την κρίση χρέους της ευρωζώνης, το ευρώ και τη συνεργασία με τον Γερμανό ομόλογό της Wolfgang Schäuble απαντά μεταξύ άλλων και στα εξής:

Τον Μάρτιο είχατε επικρίνει την οικονομική πολιτική της Γερμανίας, η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στις εξαγωγές, ως εγωϊστική. Σήμερα δεν ακούγονται πλέον τέτοιες εκφράσεις από το Παρίσι. Τί έχει αλλάξει;

Lagarde: Η ελληνική κρίση επέδρασε ως καταλύτης. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε αποτέλεσμα. Αν ενεργούμε χωριστά ή παίρνουμε λανθασμένες αποφάσεις τότε όλα θα γίνουν εξαιρετικά δύσκολα. Το γερμανογαλλικό ζεύγος λειτουργεί σήμερα τόσο καλά επειδή κάνουμε προσεκτική προεργασία και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα είπατε ότι ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης αντίκειται στο ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο. Η κυρία Μέρκελ αντιθέτως το αμφισβητούσε συνεχώς.

Lagarde: Η Συνθήκη της Λισσαβώνας ορίζει ότι ένα κράτος της ΕΕ δεν μπορεί να βοηθήσει άλλο κράτος που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Ομως το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας καταλήγει ακριβώς σε αυτό. Επίσης ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν προβλέπεται στη Συνθήκη. Παρόλα αυτά δημιουργήσαμε ένα εμπεριστατωμένο σύστημα διάσωσης και ως προς αυτό έχουμε υπερακοντίσει τους υφιστάμενους κανόνες.

Πώς μπορεί αυτό να αιτιολογηθεί;

Lagarde: Επρεπε να βοηθήσουμε την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωζώνης, είναι το Ευρώ.

Η Γαλλίδα υπουργός αναφέρει τέλος ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να υφίσταται παρά την κρίση ή ακόμη και την αποτυχία του ευρώ επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζεται και σε άλλους πυλώνες όπως η αγροτική πολιτική, η ελεύθερη διακίνηση, η εσωτερική αγορά. Ωστόσο θεωρεί αδιανόητο μια ενδεχόμενη κατάρρευση του κοινού νομίσματος και δηλώνει ότι το ευρώ δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 27/12/2010 10:53:18

  Η Γαλλία, μέσω τής υπουργού Λαγκάρντ, δείχνει τη διαφορά που έχει η παράδοση τού Διαφωτισμού από την παράδοση τής εθνικιστικής υστερίας, όπως αυτή η τελευταία γίνεται εμφανής στη Γερμανία.

  Η Γαλλία δεν μας βοηθά για τα όμορφά μας μάτια. Η "αλληλεγγύη" που επικαλείται δεν είναι η ηθική αλληλεγγύη που οφείλουμε να επιδεικνύουμε στον συνάνθρωπό μας. Η Γαλλία, ως εξαγωγός χώρα, ξέρει πολύ καλά ότι αν η Ελλάδα καταρρεύσει, ούτε Μιράζ θα αγοράζει, ούτε φρεγάτες, ούτε Ρενώ-Πεζώ-Σιτροέν, ούτε τα Καρφούρ και τα Λερουά-Μερλέν θα κάνουν τον τζίρο που κάνουν.

  "Η Ελλάδα είναι το ευρώ", είπε η υπουργός Λαγκάρντ. Όπερ έστι μεθερμηνευόμενον, όλοι είμαστε επιβάτες στο ίδιο πλοίο. Επειδή κάποιοι από μας ταξιδεύουμε στην πρώτη θέση, αυτό δεν σημαίνει ότι θα σωθούμε αν βουλιάξει το πλοίο.

  Το μήνυμα έχει αποστολέα την εθνικίστρια Μέρκελ και την υστερική της χώρα, η οποία ΟΥΡΛΙΑΖΕ επί ένα εξάμηνο με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς κατά των "τεμπέληδων" Ελλήνων. Πού είναι οι λυσσώδεις ιαχές τώρα που η κρίση κατάπιε και την Ιρλανδία; Είναι και οι Ιρλανδοί "τεμπέληδες"; Πρέπει κι αυτοί να πουλήσουν νησιά;

  Υπενθυμίζω, γιατί αυτά δεν ακούγονται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ:
  Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι Έλληνες δουλεύουμε 48% περισσότερο από ό,τι οι Γερμανοί, ενώ κάθε χρόνο, 5-6 δις ευρώ φεύγουν από ελληνικές τζέπες και καταλήγουν σε γερμανικά ταμεία, ΜΟΝΟ από τις εμπορικές συναλλαγές μας. Άλλα τόσα δις φεύγουν από το ελληνικό κράτος για τις γερμανικές πολεμοβιομηχανίες ώστε να μπορούμε να περηφανευόμαστε για τα νέα μας γερμανικά υποβρύχια που μπατάρουν.

  Γαλλία εναντίον Γερμανίας. Η λογική εναντίον τής υστερίας.

 2. kapios avatar
  kapios 27/12/2010 11:55:49

  ΤΙ ΚΑΘΕΤΕ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ ΑΥΤΗ. ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΩΣ ΜΕ ΕΧΤΡΑ ΔΑΝΕΙΑ?

  ΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧ

  ΑΠΛΟΣ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΡΧΕΤΕ Η ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ.

  ΕΛΕΟΣ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟΣΑ ΧΡΕΟΙ, ΔΕΝ ΞΕΡΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΕΞΩΦΛΗΣΟΥΝ.

  ΑΣΧΕΤΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ.

 3. Enzo avatar
  Enzo 27/12/2010 14:58:30

  καλυτερα να μην μας βοηθαγες καθολου. καλο στην Αμερικη εκανες χωρις να το παρεις χαμπαρι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.