Bloomberg: H Ελλάδα ξεμένει από ρευστότητα και δεν έχει σχέδιο
17/03/2015 13:59
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: H Ελλάδα ξεμένει από ρευστότητα και δεν έχει σχέδιο

Εναγωνίως μετρητά αναζητά η «πεινασμένη» Ελλάδα, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο χρηματοδότησης, γράφει το Bloomberg, για μια ακόμη φορά.

Εναγωνίως μετρητά αναζητά η «πεινασμένη» Ελλάδα, ενώ από την άλλη η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κανένα σχέδιο χρηματοδότησης, γράφει το Bloomberg, για μια ακόμη φορά. Η Ελλάδα θα ξεκινήσει άμεσα να συζητάει για μέτρα που θα ενισχύουν τη ρευστότητά της, καθώς προετοιμάζεται να πληρώσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ την προσεχή Παρασκευή. Οι οφειλόμενες πληρωμές στις 20 Μαρτίου περιλαμβάνουν τη συμφωνία ανταλλαγής παραγώγου που αρχικά είχε κανονιστεί από την Goldman Sachs, παραδέχθηκε άνθρωπος που γνωρίζει το θέμα, αλλά θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.

Επιπλέον, υπάρχουν οι γνωστές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενώ την ίδια στιγμή οι εταίροι επιμένουν πως ο μόνος τρόπος για να εκταμιεύσουν χρήματα προς την Αθήνα είναι η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα των Βρυξελλών. Καθώς οι ημέρες περνούν, τα περιθώρια ελιγμών ολοένα και γίνονται μικρότερα. Η εντύπωση που δίνουν είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο Α' ή Β' – δεν υπάρχει τίποτα», σχολιάζει ο Θεόδωρος Πελαγίδης του Ινσιτούτου Brookings.

Με μια σειρά μέτρων άμεσου εισπρακτικού χαρακτήρα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει χρήματα για τις εσωτερικές και τις εξωτερικές ανάγκες της, ενώ η δέσμευσή της είναι πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην καταβολή μισθών και συντάξεων. Ο Σόιμπλε αμφισβητεί το πλάνο της Αθήνας, σημειώνει το δημοσίευμα. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως θα εκδώσει στις 18 Μαρτίου έντοκα γραμμάτια ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τις αποπληρωμές των βραχυπρόθεσμων γραμματίων (1,6 δισεκατομμύρια ευρώ) που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Την ίδια ημέρα λήγει και η τέταρτη δόση προς το ΔΝΤ (350 εκατομμύρια ευρώ), αλλά και οι τέσσερις ομολογίες που κατέχει η ΕΚΤ (περίπου 110 εκατ. ευρώ).

Το παράγωγο της Goldman Sachs, που κρατείται από την Εθνική Τράπεζα, ήταν εκείνο που το 2001 απέκρυψε το αυξανόμενο χρέος της χώρας, έτσι ώστε να πληροί τους κανόνες για την είσοδο στην Ευρωζώνη και τώρα προκαλεί μεγαλύτερη ασφυξία στην Ελλάδα, που έχει πλέον σοβαρό θέμα με τη χρηματοδότηση των αναγκών της, σύμφωνα με το Bloomberg. Ούτε η Εθνική Τράπεζα, ούτε η Goldman Sachs, αλλά ούτε και κάποιο κυβερνητικό στέλεχος θέλησαν να τοποθετηθούν για το ύψος της οφειλής.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για την κατάσταση την ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι, πάντως, το μόνο στο οποίο απαντάει είναι ότι στις 19 του μήνα η ΕΚΤ θα συνεδριάσει εκ νέου για να επανεξετάσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Την ίδια ημέρα θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και είναι πολύ πιθανό ο Αλέξης Τσίπρας να θέσει το θέμα των ταμειακών αναγκών της χώρας προς την Άνγκελα Μέρκελ. Κι αν δεν το κάνει τότε, μπορεί να το πράξει στις 23 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.

«Το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούνιο. Η ασάφεια από την ελληνική πλευρά παραμένει, όπως και η πίεση των εταίρων» λέει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Δικαίου και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, Αριστείδης Χατζής.

www.bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. 17/03/2015 19:29:26

    "Η εντύπωση που δίνουν είναι ότι δεν υπάρχει πλάνο Α' ή Β' – δεν υπάρχει τίποτα" Το κακό είναι ότι οι μισοί Έλληνες δε το καταλαβαίνουν ακόμη. Περιμένουν την καταστροφή να το χωνέψουν αφού δε θα έχουν τίποτα άλλο να βάλουν στο στομάχι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.