04/04/2011 14:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα συμπαρασύρει Ιρλανδία και Πορτογαλία

Τυχόν αναδιάρθρωση του ελληνικού κράτους θα σημάνει ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα έχουν την ίδια τύχη, προειδοποιεί το Bloomberg.

«Η Ελλάδα θα αναδιαρθρώσει το χρέος της το 2013 ή και νωρίτερα», δηλώνει μιλώντας στο πρακτορείο η Marie-Anne Allier, της Amundi Asset Management, της τρίτης μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης επενδύσεων στην Ευρώπη, με 689,5 δισ. ευρώ σε υπό διαχείριση κεφάλαια. «Εάν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να επιβάλουν ένα πολύ αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας χωρίς να κάνουν αναδιάρθρωση. Πρόκειται για φαινόμενο ντόμινο».

Τα credit default swaps δείχνουν ότι η αγορά υπολογίζει στο 57,4% την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ αντίστοιχα, για το πορτογαλικό χρέος, οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης υπολογίζονται στο 39,4%. «Αυτό που μας λέει η αντίδραση των αγορών είναι ότι δεν πιστεύουν πως υπάρχει λύση στα προβλήματα των χωρών αυτών», δηλώνει ο Nicola Marinelli, διαχειριστής της Glendevon King Asset Management.

Όπως εξηγεί ο Simon Smith, επικεφαλής οικονομολόγος της FXPro Financial Services, έπειτα από την επιμονή της Γερμανίας ορίστηκε ότι ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης ESM θα πάρει τα χρήματά του πριν από τους κατόχους των κρατικών ομολόγων στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης. «Εάν είσαι διαχειριστής κεφαλαίων και έχασες χρήματα από την αναδιάρθρωση της Ελλάδας, τότε μάλλον θα μειώσεις την έκθεσή σου και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία». «Και οι τρεις χώρες θα αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Με την έννοια αναδιάρθρωση, εννοούμε να μειώσουν το κουπόνι που πληρώνουν και να καθυστερήσουν την αποπληρωμή του αρχικού κεφαλαίου ή στην περίπτωση της Ελλάδας, ακόμα και να μειώσουν το αρχικό κεφάλαιο που είναι διατεθειμένοι να αποπληρώσουν», δηλώνει ο Alex Johnson, διαχειριστής της Fischer Francis Trees & Watts.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/04/2011 15:01:58

  Χα χα! Θα παρασύρει σε αναδιάρθρωση την Ιρλανδία και Πορτογαλία, σε μερικά ΒΒ- Ισπανία, Ιταλία Βέλγιο κτλ και σε υπερήφανα ΒΒ χωρίς μείον τα δυό "ημιαξόνια του άξονα", Φραντσέζους και Αλαμανούς.
  Η χαρά της Goldmann Sachs, το πάρτυ της JP Morgan, η κηδεία του Ιωσήφ Άκερμανν και το τσουνάμι στα υπόγεια της ΒΝP Paribas.
  Όσο για τους εδώ καυγατζήδες κοκκόρους Εθνική και Άλφα, μάλλον θα πάνε σφαγμένοι στο φούρνο με ραδιενεργές πατάτες προελεύσεως Ιαπωνίας.

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/04/2011 15:08:14

  Το μεγάλο παιχνίδι παίζεται πιά μέσα στη Γερμανία: Άν η συμφωνία όλων των κομμάτων να καταργήσουν το συντομότερο τα πυρηνικά εργοστάσια είναι ειλικρινής και τηρηθεί, όλη η οικονομική προοπτική της χώρας αυτής ανατρέπεται εντελώς.
  Άν είναι ελιγμός ή οι κυβερνώντες δεν αντέξουν τη "φυγόκεντρη δύναμη" αυτού του τερατώδους ελιγμού, το Σεπτέμβριο θα έχουν εκλογές και νέα κυβέρνηση. Μέχρι τότε, όλα θα μείνουν ως έχουν, μετέωρα και χωρίς σαφή απάντηση.

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/04/2011 15:12:35

  Θειε εχεις απολυτο δικιο !!! δες πιο κατω....

  Θεωρω οτι ο στοχος δεν ειναι η καταρευση του Ευρω,αλλα η αποδυναμωση του.Σε αυτο το σχεδιο εντασσεται και η επαφη του Υπουργου Οικονομικων της Αμερικης με τους Γερμανους και οι σαφεις εντολες του για
  "τη χορήγηση ενός μεγάλου δανείου διάσωσης της Αθήνας (και των τραπεζών…) από τη χρεοκοπία."
  οπως και "να αποτρέψει οποιαδήποτε σκέψη των Γερμανών για γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους" Ενω οι Γερμανοι θεωρουν οτι
  "η μόνη λύση είναι η άμεση αναδιάρθρωση χρέους, καθώς η παράταση της στήριξης φέρνει μόνο κέρδη στους τραπεζίτες και ζημιές στους φορολογουμένους της Γερμανίας."
  Και η απαντηση του Αμερικανου υπουργου Γκαιτνερ σε ολα αυτα ειναι
  ότι "η Γερμανία θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στην παρούσα φάση τεράστιους κραδασμούς στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, απειλώντας ακόμη και να επαναφέρει τις ΗΠΑ σε τροχιά ύφεσης, ιδιαίτερα αν η Γερμανία επιμείνει στη «σκληρή» συνταγή της παροχής πιστώσεων με το «σταγονόμετρο» και της επιβολής ακραίων μέτρων λιτότητας στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις."


  ΠΠ

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/04/2011 15:36:19

   Μιά σχέση διακύμανσης ευρώ/δολλάριο = 1,25 έως το πολύ 1,30, είναι αυτό που θέλουν και οι 2 πλευρές, Ευρώπη και Αμερική. Βολεύει και τους 2, και φαίνεται λογική, αλλά δεν βγαίνει. με τίποτε προς το παρόν. Σήμερα είναι πάλι 1,42 και το ευρώ έχει ανοδική τάση. Άν τρυπήσει τα 1,428 πάει για την επόμενη αντίσταση 1,45. Αυτό είναι καταστροφικό για τις Ευρωπαικές εξαγωγές, αλλά και για την ανακούφιση του Αμερικανικού ελλείμματος με κινεζο-παυσίπονα.
   Η επιθυμητή σχέση δεν βγαίνει, γιατί το δολλάριο με όλο και πιό αδύνατη θέση λόγω δημοσιονομικών ελλειμμάτων (βλ. και PIMCO προχθές) είναι σταθερά πτωτικό. Κινέζοι, Κορεάτες, Σιγκαπουρινοί, Ταυλανδέζοι και λοιποί κίτρινοι δαίμονες αναδιαρθρώνουν αργά αλλά σταθερά τα χαρτοφυλάκιά τους πουλώντας δολλάρια και αγοράζοντας Ευρώ, ελβετικό φράγκο και ιαπωνικό γιέν.
   Ο Γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός και οι ιδεολογικοί σύμμαχοί του στο οικονομικό περιβάλλον (αναλυτές, think tank κτλ) είναι σε πολύ δεινή θέση. Το κυβερνητικό CDU κάνει τρελούς πολιτικούς ελιγμούς, γίνεται πιό "πράσινο" από τους Πράσινους. Ο Βέστερβέλε φεύγει από την ηγεσία του FDP και παραιτήθηκε από αντικαγκελλάριος, μένει μόνον (βαλλόμενος) ΥΠΕΞ. Όλος ο ψηφοθηρικός ελιγμός για "συμμετοχή των ιδιωτών - βλ. τραπεζών - στο κόστος της διάσωσης των Ευρωπαικών χωρών" - που άφηνε ανοιχτό το δρόμο στη μείωση φορολογίας, δεν απέδωσε, αντίθετα θεωρήθηκε από τους πολίτες απάτη.
   Η ρήξη Μέρκελ - Άκερμαν έγινε το Νοέμβριο.
   Έχεις δίκιο για τις ΗΠΑ: Οι τράπεζές τους θέλουν χρεωκοπία Ευρωπαικών χωρών, η FED, ο Γκάιτνερ και οι κεντρικοί μηχανισμοί ελέγχου το θεωρούν "είσοδο στην κόλαση".
   Πάντως αυτό το πίνγκ-πόγκ κυβέρνησης ΗΠΑ - Γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, φαίνεται να τελειώνει με συντριπτική ήττα των Γερμανών. Αστάθμητοι και τυχαίοι παράγοντες, δηλαδή ο Σαρκοζύ, η Λιβύη, η "αργοστροφία" του FDP και τέλος, το σοβαρότερο, η Φουκουσίμα, δημιούργησαν σκηνικό απόλυτης κατάρρευσης στο Βερολίνο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/04/2011 16:05:37

   Ο ρόλος που έπαιξε σο παιχνίδι ο Σαρκοζύ είναι πάντως πολύ σημαντικός. "Πούλησε" στην Μέρκελ βαρέλι δίχως πάτο. Δηλαδή το "Σύμφωνο Στθερότητας", το οποίο μετεξελίχθηκε από τους αξιωματούχους των Βρυξελλών σε συνεργασία με το επιτελείο της Κριστίν Λαγκάρντ, στο light "Σύμφωνο για το Ευρώ". Και το οποίο στη συνέχεια, οι Γιουνκέρ κτλ το κηρύσσουν "ανεφάρμοστο" και ουτοπικό.
   Για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος αναδιαρθρώσεων. Ήδη από το Νοέμβριο, η Λαγκάρντ έλεγε ότι "φαίνεται λογική και δίκαιη ιδέα", αλλά "πολύπλοκη, ανεφάρμοστη και κρύβει πολύ μεγάλους κινδύνους, θα δούμε άν μπορεί να εφαρμοστεί".
   Η διακριτική σύμπλευση Σαρκοζύ με τις οικονομικές ιδέες των Ομπάμα - Γκάιτνερ είναι ήδη αρκετά παλιά ιστορία. Ήρθε μετά και η ιστορία με τη Λιβύη, μια "δηλητηριασμένη τροφή " που έφαγε ο Γερμανικός κυβερνητικός συνασπισμός.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 04/04/2011 18:18:34

  Να επισημάνω ότι μετά την παραίτηση του Westewelle, ο πιθανός νέος αρχηγός των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) θα είναι ο σημερινός Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Philipp Rösler.
  Ο Rösler είναι Γερμανός Βιετναμικής καταγωγής, γεννημένος στο Βιετνάμ (έτσι λοιπόν, στα ανώτερα στελέχη του FDP δεν ανήκει μόνον ο Ελληνικής καταγωγής Χατζημαρκάκης).

 5. Pilot avatar
  Pilot 05/04/2011 08:39:41

  εκει εκει μαζι ....... στην β εθνικη!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.