#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/08/2012 18:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Πιο φθηνή από τις εκτιμήσεις η διάσωση του ευρώΤην άποψη ότι ένα είδος δημοσιονομικής ένωσης θα μπορούσε να διασώσει το ευρώ με κόστος πολύ μικρότερο από ό,τι εκτιμούν (ή φοβούνται) πολλοί, μεταξύ τους και η Γερμανία, διατυπώνει σε άρθρο του το Bloomberg.

Στο άρθρο το πρακτορείο αρχικά επισημαίνει ότι τα σχέδια για την επίλυση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη προσκρούουν στη διατυπωμένη άρνηση πολλών χωρών να υποστηρίξουν η μία το χρέος της άλλης. Αυτή η μεταφορά πόρων (αντί του δανεισμού) βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη τη Γερμανία.

Οι ανησυχίες του Βερολίνου είναι κατανοητές, παρατηρεί το Bloomberg και επισημαίνει ότι στο πιο επιτυχημένο παράδειγμα πιστωτικής ένωσης, αυτό των ΗΠΑ, οι εύπορες πολιτείες σηκώνουν τα υπέρμετρα βάρη των χρεοκοπημένων χάρη στην αναδιανομή πόρων από τους ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, ένας παρόμοιος μηχανισμός στην Ευρώπη δεν θα ήταν τόσο ακριβός για τις πλούσιες χώρες. Στις ΗΠΑ κάποιες πολιτείες, όπως το Κονέκτικατ, φτάνουν να δίνουν ακόμα και το 8% του ΑΕΠ τους προς τις χρεωμένες που παίρνουν μέχρι και το 40% του χαμένου εισοδήματος.

Αρχικά πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος μηχανισμός μεταφοράς πόρων: η εξίσωση του επιπέδου των εισοδημάτων δεν είναι απαραίτητα ο στόχος, «το εμπόριο και οι επενδύσεις μπορούν να παίξουν αυτόν το ρόλο» λέει το Bloomberg.

Στη συνέχεια κάνει μία υπόθεση εργασίας με ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας όπου θα συνεισφέρουν οι χώρες με αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2% υπέρ των χωρών σε ύφεση. Οι τελευταίες θα εισπράττουν κονδύλια μέχρι το 40% του χαμένου ΑΕΠ, «ένα μαξιλάρι τόσο γενναιόδωρο όσο αυτό στις ΗΠΑ».

Αν υποθέσουμε ότι οι 12 χώρες που είναι στο ευρώ από 2002 συμμετείχαν σε αυτό το Ταμείο ως σήμερα η συνεισφορά των πλουσιότερων (δηλαδή αυτών που αναπτύχθηκαν αρκετά σε μέρος αυτής της περιόδου) θα ήταν μόλις 0,64% του ΑΕΠ τους.

Η Γερμανία θα είχε συνεισφέρει στη δεκαετία μόλις 11 δισ. ευρώ ενώ το 2009, όταν ήταν σε ύφεση, θα είχε λάβει και ενίσχυση.

Ακόμη και η Ελλάδα που αναπτύσσονταν με πάνω από 2% σε μεγάλο μέρος της δεκαετίας θα είχε συνεισφέρει πόρους στο Ταμείο και το 2011 θα είχε εισπράξει 5 δισ. ευρώ.

Εντέλει, υπογραμμίζει το Bloomberg, «οι πόροι θα έρρεαν προς όλες τις κατευθύνσεις» και όχι αποκλειστικά από τον πλούσιο βορρά στον νότο και εξισορροπούσαν κάπως και τις υφέσεις αλλά και τους κύκλους ραγδαίας ανάπτυξης.

Το πρόβλημα όμως, παραδέχεται το άρθρο, είναι ότι ένα τέτοιο Ταμείο είναι πολύ δυσκολότερο να συσταθεί τώρα παρά από ό,τι θα ήταν το 2001.
http://www.tovima.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Enzo avatar
  Enzo 09/08/2012 00:24:22

  Και για εμάς πιο φθηνή θα είναι να φύγουμε .
  Τι; Θα περιμένω 18 μήνες που λέει και η citi τι θα γίνει ;
  Θα έχουμε πεθάνει αν μείνουμε με χέρι τοτε και απο την άλλη θα έχουμε ορθοποδήσει αν φύγουμε τώρα .

 2. je te connais par la folie terrible du peuple avatar
  je te connais par la folie terrible du peuple 09/08/2012 01:48:23

  υπάρχει περίπτωση όλη αυτή η οικονομική κατάρρευση γύρω μας να είναι συνέπεια αυτού του πάνω από δέκα χρόνια πολέμου στη μέση ανατολή;

  υπάρχει περίπτωση η οικονομική κρίση στην ελλάδα να είναι τα απόνερα της 9/11;

  υπάρχει περίπτωση η ελλάδα να οδηγήθηκε στο δντ για να χρηματοδοτείται κι από εκεί αυτός ο πόλεμος του νατο;

  υπάρχει περίπτωση η αραβική άνοιξη να ξεκίνησε από την αθήνα το δεκέμβρη του 2008;

  υπάρχει περίπτωση σε αυτόν τον πόλεμο τα πράγματα να αγρίεψαν μετά την ήττα του ισραήλ από την χεζμπολάχ στο λίβανο τον ιούλιο του 2006;

  υπάρχει περίπτωση η αλκάιντα να πολεμάει στη συρία για τα συμφέροντα του νατο;

  υπάρχει περίπτωση όταν ξεκινήσει η επέμβαση του νατο στο ιραν η κατάσταση να χειροτερέψει;

 3. anetos avatar
  anetos 09/08/2012 07:38:33

  υπάρχει περίπτωση οι εξωγήινοι να μας ψεκάζουν με χαζονια ....

  • TARAMAS avatar
   TARAMAS @ anetos 09/08/2012 09:15:43

   Αυτό ψηφίζω από όλα τα παραπάνω.

  • je te connais par la folie terrible du peuple avatar
   je te connais par la folie terrible du peuple @ anetos 09/08/2012 09:58:20

   δεν μονοπωλείς τη λογική, όταν ακούσεις κάτι προκλητικό κράτησε την ψυχραιμία σου, πολλά θεωρήθηκαν παρανοϊκά αλλά δικαιώθηκαν.

  • Vee avatar
   Vee @ anetos 10/08/2012 00:29:11

   Τί να τους κάνεις τους εξωγήινους όταν στην Ελλάδα έχουμε επιταχυντές χαζονίων;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.