Bloomberg: Ο Γιούνκερ πρέπει να φύγει
10/11/2014 20:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Ο Γιούνκερ πρέπει να φύγει

Μύδρους κατά του Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ εξαπολύει δημοσίευμα του Bloomberg, υποστηρίζοντας ότι είναι ακατάλληλος για τη θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο Ζαν –Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν πάντα μια κακή επιλογή για την δουλειά αυτή, καθώς επιβλήθηκε στις 28 εθνικές κυβερνήσεις του μπλοκ από ένα Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόθυμο να διευρύνει τις εξουσίες του. Έχει γίνει σαφές πλέον πόσο κακή απόφαση ήταν ο διορισμός του» γράφει. Και εξηγεί: «Ο Γιούνκερ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έκανε τη χώρα του πλούσια, κλέβοντας από τις τσέπες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τώρα έχει εντολή να υπηρετήσει».

«Ο Γιούνκερ υπήρξε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ενός μικροσκοπικού κράτους με πληθυσμό ίσο με το 1/17 του μεγέθους του Λονδίνου, επί σχεδόν δύο δεκαετίες» συνεχίζει το άρθρο. «Κατά το διάστημα αυτό, επέβλεψε την ανάπτυξη ενός χρηματοπιστωτικού κλάδου που έγινε η φορολογική έδρα για τουλάχιστον 340 μεγάλες παγκόσμιες εταιρείες, για να μην αναφερθούν τα επενδυτικά κεφάλαια με σχεδόν 3 τρις ευρώ σε καθαρά πάγια – φέρνοντας το Λουξεμβούργο στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.

Ως αποτέλεσμα, εν μέρει, των κανόνων τραπεζικού απορρήτου ελβετικού τύπου και των προγραμμάτων φοροδιαφυγής με τις ευλογίες της κυβέρνησης που βοήθησαν την προσέλκυση τόσο μεγάλου κεφαλαίου, οι κάτοικοι του Λουξεμβούργου είναι η δεύτεροι πλουσιότερο παγκοσμίως μετά τους κατοίκους του Κατάρ. Οι φορολογικές συμφωνίες, που περιγράφονται σε έγγραφα που διέρρευσαν από το International Consortium of Investigative Journalists, φέρεται ότι επέτρεπαν σε πολυεθνικές, από την Apple έως την Deutsche Bank, να μειώνουν τις φορολογικές τους απαιτήσεις επί των κερδών που σημείωναν σε άλλες χώρες. Ο εφαρμοζόμενος φορολογικός συντελεστής του Λουξεμβούργου ήταν μόλις 0,25%. Η χώρα στην οποία τα χρήματα δημιουργήθηκαν δεν λάμβανε τίποτα.

Ενδεικτικό είναι ότι οι ρυθμίσεις αυτές καλύπτονται επί καιρό από ένα πέπλο μυστικότητας. (Μόνο τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Λουξεμβούργου απέσυρε την αντίθεσή του στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την τραπεζική διαφάνεια). Ο Γιούνκερ θα μπορούσε κανείς να πει, έκανε τη χώρα του πλούσια, κλέβοντας από τις τσέπες άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τώρα έχει εντολή να υπηρετήσει.

Η Κομισιόν ήδη διενεργούσε έρευνα στις φορολογικές πρακτικές του Λουξεμβούργου. Ο Γιούνκερ έχει διαμηνύσει ότι δεν θα παρέμβει, αλλά ούτε θα εξαιρεθεί από τις διαδικασίες. Πράγματι, ο εκπρόσωπος του επισήμανε ότι παραμένει "ήρεμος" ενώπιων των αποκαλύψεων αυτών. Δεν θα έπρεπε. Σε αυτό το σημείο, θα υπηρετούσε καλύτερα το ευρωπαϊκό σχέδιο υποβάλλοντας την παραίτηση του.

Η θέση του Γιούνκερ ως επικεφαλής του οργάνου που διεξάγει την έρευνα στις φορολογικές πρακτικές που ο ίδιος επίβλεπε ως πρωθυπουργός είναι ξεκάθαρο ότι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων. Είναι πιθανό η Επιτροπή να μην βρει τίποτα ανάρμοστο στον παράδεισο φοροδιαφυγής του Λουξεμβούργου: η Ε.Ε. επιτρέπει στις κυβερνήσεις των κρατών μεγάλη ευελιξία στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, με την προϋπόθεση να μην ευνοούν ορισμένες σε βάρος άλλων. Αλλά με τον Γιούνκερ επικεφαλής στην Κομισιόν, μια τέτοια απαλλαγή δεν θα πετύχει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού».

Και καταλήγει ότι σε μια περίοδο που η Ευρώπη προσπαθεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη, «δεν βοηθά ένας επικεφαλής που πέρασε την καριέρα του ως χαρακτηριστικός παρασκηνιακός ντίλερ, ενώ δημιουργούσε και διαχειριζόταν έναν διεθνή φορολογικό παράδεισο εις βάρος άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

http://www.bloombergview.com/articles/2014-11-09/jeanclaude-juncker-needs-to-go

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νέστωρ avatar
  Νέστωρ 10/11/2014 20:41:51

  Δεν το πιστεύω! Άμα δεν τον εγκρίνει το Bloomberg, σημαίνει ότι δεν τον εγκρίνουν οι άνθρωποι που είναι πίσω από το Bloomberg, δηλαδή οι άνθρωποι που είναι οι καλύτεροι λομπίστες του πλανήτη. Εν τοιαύτη όμως περιπτώσει, πώς τα κατάφερε και διέλαθε της προσοχής τους ο Γιούνκερ και έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Δεν μπορώ να το πιστέψω! Δεν κάνουν ό,τι θέλουν αυτοί οι άνθρωποι; Δεν ελέγχουν τα πάντα; Όχι; Ήδη, νοιώθω τεράστια ανασφάλεια!

  • ΝΙΚΟΣ Κ,. avatar
   ΝΙΚΟΣ Κ,. @ Νέστωρ 10/11/2014 21:41:54

   Μην είσαι αφελής και σε λένε και Νέστορα...Απλά τώρα αποφάσισαν να τον "κάψουν" για λόγους που θα μάθουμε αργότερα ως συνήθως. Βεβαίως το Λουξεμβούργο δεν είναι Κύπρος για να του κουρέψουν τις τράπεζες...

   • ΟΛΓΑ avatar
    ΟΛΓΑ @ ΝΙΚΟΣ Κ,. 11/11/2014 12:23:43

    Σωστά. Το Λουξεμβούργο δεν είναι Κύπρος να το λεηλατήσουν οι ευρωεταίρες....

  • Seagull avatar
   Seagull @ Νέστωρ 11/11/2014 09:29:56

   Αφού ο ίδιος αποδέχτηκε τις αποκαλύψεις και μάλιστα είπε ότι δεν θα κάνει καμία παρέμβαση και δεν θέλει να εξαιρεθεί (λέμε τώρα), εσείς γιατί τα βάζετε με το Bloomberg, ενώ θα έπρεπε να τα έχετε βάλει - και να τα έχουμε όλοι βάλει - με την ΕΕ και την κομισιόν που έχουν καταντήσει την ευρωζώνη παγκόσμιο πτυελοδοχείο?

 2. cyprusnet avatar
  cyprusnet 12/11/2014 00:22:14

  Ο πόλεμος Κάμερον- Γιούγκερ μόλις άρχισε... Του βρήκε και 2δις ο Γιούγκερ του Κάμερον να πληρώσει, απαπαπα χαμός.. Αναμένετε ΣΥΝΕΧΕΙΑ και μεγάλη κόντρα ''ευρωπαίων''-Γιουγκερ/γερμανία κ.α με χρημοτοπιστωτικά ''αγγλοαμερικανικά'' κεντρα

 3. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 12/11/2014 21:02:11

  Bloomberg, ξε-Bloomberg, έχει δίκιο, όποια κι αν είναι η ευθύνη του προέδρου. Ακόμη και άν δεν ευθυνόταν δίκιο έχει το Bloomberg. Η γυναίκα του Καίσαρα, δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια. Και ο ίδιος ο Καίσαρας, φυσικά. Μιλάμε για πρόεδρο της Επιτροπής νομιμοποιημένο με πρωτιά στην ψήφο των πολιτών. Και το δράμα είναι ότι οι πολίτες το Μάιο, όταν ψήφιζαν Ευρωπαικά κόμματα (και με τα κόμματα τους επικεφαλής τους) δεν ήξεραν... Ψυλλιαζόντουσαν, για πολλούς...Ναί, όμως άλλο είναι να ξέρεις και να ακούς τώρα, εκ των υστέρων, την αίτηση συγγνώμης. Και την αποδοχή ότι το νόμιμο δεν ήταν ηθικό Άν ήξεραν, θα ψηφιζαν έτσι; Κανείς δεν ξέρει. Και αφού δεν ξέρει, το ηθικό (όπως το αναζήτησε τώρα, κατόπιν εορτής, και ο ίδιος ο πρόεδρος Γιούνκερ) είναι ένα: Παραίτηση.

  • George N avatar
   George N @ Uncle Stgm 13/11/2014 08:12:08

   To Bloomberg έχει δίκιο μόνο στο ότι δεν μπορεί ο ελεγχόμενος να είναι προϊστάμενος του ελέγχοντα. Θα έπρεπε η έρευνα να ανατεθεί σε ανεξάρτητη επιτροπή υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 12/11/2014 21:11:56

  Ο πόλεμος Κάμερον- Γιούγκερ, δηλαδή "νησιωτών" - ηπειρωτικών είναι γεγονός, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι το δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι η απώλεια της ηθικο-πολιτικής νομιμοποίησης της προεδρίας Γιούνκερ. Είναι ώρα να συναποφασίσουν οι ηγεσίες των Ευρωκοινοβουλευτικών ομάδων του "Ευρωπαικού Συνταγματικού τόξου", τι μέλλει γενέσθαι: Λαικό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι, Ευρωπαική Αριστερά πρέπει να συναποφασίσουν, δημοκρατικά και ενωτικά. Λύση θα βρεθεί. Δεν είναι δουλειά πρωθυπουργών και κυβερνήσεων, ούτε του Κάμερον, ούτε της Μέρκελ, του Ολλάντ ή του Ρέντσι, αλλά των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων και του Ευρωκοινοβουλίου ως φορέα της απόφασης. Οι πρωθυπουργοί απλώς ας επικυρώσουν στο τέλος.

 5. pythagorean avatar
  pythagorean 12/11/2014 23:06:24

  Απίστευτη υποκρισία και θράσος του Bloomberg! Οι καρχαρίες της Wall Street ξαφνικά άρχισαν να κόπτονται και να κουνάνε το δάχτυλο στην ΕΕ για τους εσωτερικούς της κανονισμούς και για “συγκρούσεις συμφερόντων”. Τώρα το κατάλαβαν ότι το Λουξεμβούργο είναι φορολογικός παράδεισος, κάτι που ξέρουν επί χρόνια όλοι από την Deutsch Bank μέχρι τον τελευταίο Γερμανό ή Έλληνα φοροφυγά? Δεν κοιτάνε καλύτερα τα μούτρα τους και τη βρώμα στο Λευκό Οίκο και στο Κογκρέσο, που κουμαντάρονται από τα διάφορα λόμπυ τραπεζιτών, κατασκευαστών όπλων και πετρελαιάδων και υποδαυλίζουν συνεχώς πραξικοπήματα και πολέμους?
  Όσο για τον Γιουνκέρ, φαίνεται πως έκανε καλό στη χώρα του ως πρωθυπουργός. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ως πρόεδρος του Eurogroup ήταν υποστηρικτικός για την Ελλάδα και ότι επί πολλά χρόνια θεωρείτο και θεωρείται από το Σαμαρά καλός φίλος και πολύτιμος σύμμαχος της χώρας. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ο Γιουνκέρ θα ξεπεράσει την εκστρατεία δυσφήμισής του και ας μην παίρνουμε στα σοβαρά κάποιους χρήσιμους ηλιθίους που ηθικολογούνε ζητώντας την κεφαλή του επί πίνακι.

 6. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 13/11/2014 00:29:45

  Eναντίον του Γιουνκερ είναι όλες οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις,οι ακροδεξιοί του Λε Πεν,οι ανεξαρτησιακοί και συντηρητικοί της Αγγλίας και φυσικά η αριστερά που ψάχνει υπογραφές για μομφή με τον Παπαδημούλη.

 7. toxo avatar
  toxo 13/11/2014 01:03:27

  Πόσα νησιά - φορολογικούς παραδείσους έχει το Ηνωμ.Βασίλειο;

 8. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 13/11/2014 01:41:35

  Το μείζον είναι να μην απονομιμοποιηθεί και άλλο η Ένωση στα μάτια των πολιτών. Κυρίως χρειάζεται να ξεκινήσει η διαδιακασία για να περιορισθεί η "διεστραμμένη νομιμότητα" που απολαμβάνει η εξουσία του εταιρικού κόσμου. Ο ίδιος ο Γιούνκερ σήμερα στην αυτοκριτική του μίλησε για "νόμιμο που δεν είναι ηθικό". Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς συνέπειες. Δυστυχώς ο πρόεδρος απονομιμοποιήθηκε, πιστεύω ανεπίστρεπτα, ως "υπηρέτης των πολιτών της Ευρώπης". "Κάηκε". Μοιραία αυτό θα έχει συνέπειες, το ζήτημα είναι ποιές. Μη ξεχνάμε ότι οι αποκαλύψεις έγιναν απο διεθνή ακομμάτιστη οργάνωση δημοσιογράφων. Secret Tax Deals Save Billions

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.