Bloomberg: Μέρκελ και Ολάντ γυρνούν την πλάτη τους στην Ελλάδα
29/06/2015 16:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Μέρκελ και Ολάντ γυρνούν την πλάτη τους στην Ελλάδα

Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδειξαν ότι έχουν φτάσει στα όρια της ικανότητάς τους να προστατεύσουν την Ελλάδα, αποφασίζοντας να μην προσφέρουν στην χώρα καμία περαιτέρω παραχώρηση ώστε να μην πέσει στον γκρεμό. Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης δεν έδωσαν πολλές ελπίδες στους Έλληνες, οι οποίοι ξύπνησαν τη Δευτέρα και βρήκαν τις τράπεζές τους κλειστές με περιορισμό κεφαλαίων, καθώς η κυβέρνησή τους πήρε μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του οικονομικού συστήματος. Οι μετοχές και τα ομόλογα υποχώρησαν παγκοσμίως από τη στιγμή που η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου για τους όρους του προγράμματος διάσωσης αύξησε το ρίσκο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η Μέρκελ και ο Ολάντ, οι οποίοι έχουν πει επανειλημμένως ότι θέλουν να κρατήσουν το ευρώ, δεν έδωσαν στον Έλληνα πρωθυπουργό κανένα περιθώριο αφού διέκοψε τις διαπραγματεύσεις για μελλοντική βοήθεια. Ο Ολάντ είπε ότι το δημοψήφισμα θα καθορίσει αν η Ελλάδα μπορεί να μείνει στην Ευρωζώνη, ενώ η Μέρκελ σημείωσε ότι η αξιοπιστία της Ευρώπης εξαρτάται από την απάντησή της. «Εάν αποτύχει το ευρώ, θα αποτύχει και η Ευρώπη» είπε η Μέρκελ σε ομιλία της στο Βερολίνο. «Γι’ αυτό πρέπει να παλέψουμε για αυτές τις αρχές. Θα μπορούσαμε να τις αφήσουμε στην άκρη για κάποιο διάστημα. Θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε ότι απλά θα ενδώσουμε, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποστούμε ζημιά ακολουθώντας αυτή την κατεύθυνση».

Ο Τσίπρας, ο οποίος υποσχέθηκε να επαναφέρει την «αξιοπρέπεια» στον λαό και να απορρίψει τις περικοπές από τους πιστωτές, ζήτησε ψυχραιμία μετά από ένα σαββατοκύριακο με μεγάλες ουρές στα ATM και τα βενζινάδικα. Η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα της Ευρωζώνης που επιβάλει capital controls μετά την Κύπρο το 2013. «Τις επόμενες ημέρες, αυτό που απαιτείται είναι υπομονή και ψυχραιμία» είπε ο Τσίπρας στην τηλεόραση. «Οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς. Το ίδιο ισχύει για τις πληρωμές μισθών και συντάξεων που είναι επίσης εγγυημένες».

Η Μέρκελ μίλησε με τον πρόεδρο Ομπάμα την Κυριακή, συμφωνώντας στη σημασία του να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. Ο Ολάντ είπε ότι «παρά το γεγονός ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει δημοψήφισμα αυτό που τίθεται προς συζήτηση είναι σοβαρό». «Πρέπει να γνωρίζουμε αν ο ελληνικός λαός θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Εκεί είναι η θέση τους κατ’ εμέ, αλλά εκείνοι θα αποφασίσουν αν θα αναλάβουν το ρίσκο να φύγουν» δήλωσε.

Τόσο ο Ολάντ όσο και η Μέρκελ, στις δημόσιες απαντήσεις τους τόνισαν τις κοινές προσπάθειες από την πρώτη στιγμή που η Ελλάδα ζήτησε διεθνή βοήθεια το 2010 ώστε να ανασχεθεί ο κίνδυνος μετάδοσης. «Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει τέτοιες κρίσεις πολύ- πολύ καλύτερα σήμερα γιατί έχει λάβει μέτρα» είπε η Μέρκελ.

bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.