#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/05/2012 07:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Ισχυρότερη η Ευρωζώνη, αν φύγει η ΕλλάδαΜια απομάκρυνση της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε τεράστιες ζημιές, τόσο στην ίδια, όσο και στην Ευρώπη γενικότερα.

Θα μπορούσε όμως  και να αποτελέσει ένα απρόσμενο δώρο για την νομισματική ένωση.

Οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα θα παίξουν τον ρόλο δημοψηφίσματος, για το αν η χώρα θα πρέπει να εγκαταλείψει, μετά από 12 χρόνια, την συμμετοχή της στο ευρώ.

Μια απόφαση για απομάκρυνση, θα προκαλούσε έμφραγμα στην ελληνική οικονομία, καθώς θα κατέρρεε το τραπεζικό της σύστημα, και οι ξένοι προμηθευτές θα αρνούνταν να πληρώνονται σε δραχμές. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, που αποτελεί τον βασικό δανειστή της Ελλάδας, θα υφίστατο απώλειες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κίνδυνος που θα προέκυπτε για την συνολική ευρωπαϊκή οικονομία θα ήταν η επαναφορά του συναλλαγματικού ρίσκου, σε μια μη αναστρέψιμη νομισματική ένωση. Αν δηλαδή καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, ή αν χρειαστεί να κλείσουν επ αόριστον, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγκαστική μετάβαση στη δραχμή, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το αν οι πολίτες της υπόλοιπης ευρωπαϊκής περιφέρειας θα αποφασίσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις  από τις δικές τους τράπεζες. Αν το κάνουν, το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για όλους.

Η πιθανότητα μιας τέτοιας ολέθριας εξέλιξης, έχει οδηγήσει πολλούς στο να πιστεύουν ότι κανένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης δεν θα επέτρεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τους οπαδούς αυτής της άποψης, η απειλή της αποπομπής  της Ελλάδας από το ευρώ αποτελεί απλά μια τακτική εκφοβισμού. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι αυτοί που τελικά θα υποχωρήσουν, αν η Ελλάδα δείξει επιμονή, και στο τέλος θα χαλαρώσουν τους αυστηρούς όρους λιτότητας που έχουν επιβάλλει στη χώρα.

Η παραπάνω άποψη δεν παίρνει υπόψη έναν πολύ κρίσιμο παράγοντα της πολιτικής οικονομίας της ευρωζώνης. Σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών, χωρίς μια υπερεθνική αρχή, ο ηθικός κίνδυνος, ότι η επιείκεια απέναντι στην Ελλάδα θα ενθαρρύνει κι άλλες χώρες να μην πειθαρχήσουν, παίζει μεγάλο ρόλο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπλοφάρουν όταν απειλούν να διακόψουν τη στήριξη της ΕΚΤ, και να αφήσουν την ελληνική κυβέρνηση χωρίς χρήματα, υποχρεώνοντας την να αποφασίσει για το αν θέλει να φύγει από το ευρώ, ή να παραμείνει σ αυτό, σαν όμως μια πιο εξευρωπαϊσμένη εκδοχή του Μαυροβουνίου.

Αυτό που κανένα από τους εν λόγω ηγέτες δεν σκέφτεται, είναι η διάλυση της ευρωζώνης. Και εκεί έγκειται το κέρδος από μια ελληνική αποχώρηση. Για να προστατέψουν την νομισματική τους ένωση από τις άσχημες συνέπειες, τα εναπομείναντα μέλη θα κινηθούν με γοργούς ρυθμούς προς την οικονομική και δημοσιονομική ολοκλήρωση, που από την αρχή ήταν απαραίτητη για την επιβίωση του ευρώ.

Αυτή είναι η φύση της ΕΕ, και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: Πυροδοτείται από οξείες κρίσεις. Από κρίσιμες ιστορικές καμπές που μεταμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις, και που εμπνέουν τους ηγέτες της να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν το κοινό νόμισμα.

Ας αναλογιστούμε, για παράδειγμα, την πιθανή αντίδραση της Ευρώπης στην απειλή των bank runs. Το μόνο που θα μπορούσε να πείσει τους πολίτες κρατών όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, και η Ιταλία, να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους είναι μια πανευρωπαϊκής εμβέλειας  εγγύησή τους. Σε πρώτη φάση, θα μπορούσαν να δεσμευτούν προφορικά οι Angela Merkel και Mario Draghi. Για να υλοποιηθεί όμως αυτό το σχέδιο, απαιτείται ένα κβαντικό άλμα προς την ενοποίηση της επιτήρησης και της νομοθεσίας, που θα αφορούν στον τραπεζικό τομέα της ΕΕ. Ο έλεγχος των τραπεζών θα πρέπει να περάσει στη δικαιοδοσία μιας υπερεθνικής οντότητας. Με άλλα λόγια, η ελληνική έξοδος από το ευρώ, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μια πανευρωπαϊκή τραπεζική ένωση.

Τα καταστροφικά οικονομικά αποτελέσματα που θα έπλητταν την Ελλάδα, και τα οποία θα έβλεπαν οι πολίτες των υπόλοιπων χωρών, θα βοηθούσαν στην συσπείρωση της ευρωζώνης.

Θα αποδείκνυαν σε όλους τα όρια των διασώσεων, καθώς και τις συνέπειες της ανεύθυνης συμπεριφοράς, μειώνοντας το ρίσκο της μη συμμόρφωσης των υπολοίπων. Κανένα άλλο εκλογικό σώμα δεν θα ήθελε να ζήσει αυτά που θα ζήσει η Ελλάδα.

Παράλληλα, οι ψηφοφόροι του ευρωπαϊκού Βορρά θα ήταν ικανοποιημένοι, αφού θα πείθονταν πως η οικονομική στήριξη που παρέχουν σε αδύναμες χώρες δεν είναι απεριόριστη, ούτε δίνεται άνευ όρων. Έτσι, κάποια ακανθώδη ζητήματα δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, όπως είναι τα ευρωομόλογα, θα ήταν πολύ πιο εύκολα στη διαχείρισή τους.

Πέραν των παραπάνω, η απώλεια της Ελλάδας θα γλίτωνε την ευρωζώνη από ένα μεγάλο της πρόβλημα: Το γεγονός ότι οι οικονομίες των χωρών μελών της είναι συγχρονισμένες διαφορετικά η μια από την άλλη, με αποτέλεσμα να μην είναι βιώσιμη η νομισματική ένωση. Η αποχώρηση του πιο αδύναμου πολιτικά και οικονομικά μέλους, θα επέτρεπε στα εναπομείναντα 16 μέλη να συμπεριφέρονται και να λειτουργούν καλύτερα ως μονάδα.

Στο φινάλε, το μόνο που θα μπορούσε να πείσει τους πάντες ότι παρά την έξοδο της Ελλάδας η ευρωζώνη θα συνεχίσει να υπάρχει, είναι η περαιτέρω και βαθύτερη ολοκλήρωση και ενοποίηση των μελών της. Και ευτυχώς, η ελληνική έξοδος, αυτό ακριβώς θα προκαλέσει.

bloomberg.com

S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μάκης avatar
  Μάκης 25/05/2012 08:19:30

  Σοβαρά; Πιστεύετε ότι η Κίνα και το Ιράν, η Βραζιλία και η Ινδονησία, η Ρωσσία και η Ινδία θα θελήσουν να φτιάξουν αποθέματα σε συνάλλαγμα σε ευρώ, όταν κάθε 5-10 χρόνια η Ευρωζώνη θα διώχνει από μια χώρα-μέλος της; Αν η Ελλάδα είχε ευρώ το 2003 και δεν θα έχει το 2013, ποιος εγγυάται ότι σε άλλα δέκα χρόνια θα υπάρχει καν ευρώ; Δείξτε μου ΜΙΑ αμερικανική πολιτεία που εκδιώχθηκε, εμμέσως ή αμέσως, από το δολλάριο! Δεν θα βρείτε! Γιατί; Είναι θέμα αξιοπιστίας. Όσο κι αν γκρινιάζει το Τέξας που χρηματοδοτεί τη Λουιζιάνα, το κάνει παρ'όλα αυτά, γιατί ξέρει ότι είναι προς όφελος της αμερικανικής οικονομίας και κατ'επέκταση, του ίδιου του Τέξας.

  • Γιώργος avatar
   Γιώργος @ Μάκης 25/05/2012 12:07:13

   Το Τέξας δεν είναι ξένη χώρα, αμερικάνικη πολιτεία είναι και αυτή. Υπάρχει διαφορά.

   • ΝΙΚΟΣ avatar
    ΝΙΚΟΣ @ Γιώργος 25/05/2012 13:54:41

    δεν καταλαβες το νοημα φιλε μου........

   • Μάκης avatar
    Μάκης @ Γιώργος 25/05/2012 15:10:38

    Δεν γίνεται να έχεις νομισματική ένωση χωρίς κοινή "μπάνκα". Δεν γίνεται, όταν είναι καλά τα πράγματα να συμπεριφέρεται η Ευρωζώνη σαν μία χώρα, με τους Έλληνες να επιδοτούν την παραγωγή των Γερμανών, αλλά όταν τα πράγματα να σκουραίνουν, να θυμάται η Γερμανία την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών.
    Οπότε, ή η Ευρωζώνη θα γίνει πιο πολύ σαν τις ΗΠΑ, ή θα διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη άμα τη πρώτη αποβολή κράτους-μέλους. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση.

    • ΠΗΛΕΑΣ avatar
     ΠΗΛΕΑΣ @ Μάκης 25/05/2012 17:10:19

     Εννοείς "κοινό κορβανά". Γιατί, κατ' όνομα έχουμε κοινή μπάνκα, την ΕΚΤ. Και όμως, η ΕΕ έτσι είναι. Κοινό νόμισμα και χωριστές τσέπες.
     Ώ του εκτρώματος!

 2. aks avatar
  aks 25/05/2012 08:54:27

  Eπιτέλους το bloomberg περνάει στο φιλοευρωπαικό στρατόπεδο!!!
  Η θυσία της Ελλάδος θα είναι σαν τη θυσία της Ιφιγένειας.
  Ειναι η μόνη μας ελπίδα να πραγματοποιηθεί η Ευρωπαική Ενωση και να διασωθεί το Ευρώ. Αρα οφείλουμε να την αποδεχτούμε και να ακολουθήσουμε ησύχως τον δρόμο της Ισλανδίας. Αλλωστε, αν σωθεί το Ευρώ και η Ευρωπαική ένωση ολοκληρωθεί, σε 3-4 χρόνια θα είμαστε και εμείς έτοιμοι σαν την Ισλανδία να προσχωρήσουμε μαζί με τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες στην Πανίσχυρη πλέον ΕΕ.
  Εξ άλλου, αν αυτό όντως είναι το συμφέρον της ΕΕ και να προσπαθήσουμε να της το πλήξουμε επιμένοντας στην παραμονή μας και την σταδιακή αποσύνθεσή μας εντός Ευρώ, θα αναγκαστεί η ΕΕ, παρά την αγάπη και το σεβασμό που έχει δείξει για την Ελλάδα, να προχωρήσε,ι έστω και χωρίς τη θέλησή μας, στην αποκοπή μας προκειμένου να σώσει τους υπολοίπους. Επομένως ας τους κάνουμε τη χάρη ψηφίζοντας και πάλι δαγκωτό Τσίπρα...
  Εξυπνο το bloomberg...

 3. aks avatar
  aks 25/05/2012 09:58:06

  Aν το bloomberg έχει δίκιο, τότε μπορούμε αντί να ανταλλάσουμε απειλές με τους εταίρους μας να κάνουμε έξυπνες διαπραγματεύσεις, να πάρουμε το κάτι τις μας και να βγούμε χωρίς καταστροφές απ' το Ευρώ, να σώσουμε την Ευρωζώνη, η οποία σε 2-3 χρόνια, αφού πλέον θα είναι πανίσχυρη θα μας ξαναβάλει μέσα μαζί με την Ισλανδία, τη Σερβία το Μαυροβούνιο και τα Σκόπια.

 4. ανετος avatar
  ανετος 25/05/2012 12:06:26

  το αρθρο ειναι αναμφιβολα παραγγελιά του Σοιμπλε ........

 5. ktisias avatar
  ktisias 25/05/2012 12:21:05

  Να δεις πόσο καλύτερη θα ήταν η Ευρώπη χωρίς τους Γερμανούς ……

 6. Dal avatar
  Dal 25/05/2012 13:56:38

  "Ισχυρότερη η Ευρωζώνη, αν φύγει η Ελλάδα "
  Aν φύγει η Ελλάδα ΕΖ καπούτ. Αυτό είναι το και μοναδικό μας όπλο.

  Με την τρομοκρατία που έχει πέσει δεν βλέπω να το χρησιμοποιούμε, δυστυχώς.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 25/05/2012 15:01:24

  Το άρθρο φαίνεται σαν παραγγελιά κάποιου fund που έχει αγοράσει ένα κάρρο δολλάρια, γιέν, στερλίνες ή ρενμίμπι/γιουάν. Ίσως και όλα μαζί.
  Σκεφθείτε ισοτιμία 1 ευρώ = 0,8 δολλάρια.
  Η διαφορά των 0,47 από τη σημερινή τιμή 1,27, άν έχεις αγοράσει 1 δις δολλάρια, είναι 470 εκατομμύρια $.
  Καλο ημερήσιο κέρδος την ημέρα x έ ;
  Έτσι γίνεται ο καλός τζόγος.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 25/05/2012 15:06:25

   Ήδη πολλά funds ξεπουλούν ότι ευρώ έχουν και δεν έχουν.
   Σήμερα το ευρώ έπεσε σε 1,25 $. Δεν έχουν πιά καμμιά εμπιστοσύνη στην σημερινή πολιτική της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης.
   h**p://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/fonds-verkaufen-wegen-sorge-um-griechenland-euro-bestaende-a-835237.html

 8. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 25/05/2012 17:17:16

  Παρά την αλήθεια της διαπιστώσεως ότι, κάποιοι θα κερδίσουν από την διακύμανση, που θα παρατηρηθεί, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε και ότι, όταν ένας όμιλος εταιρειών (ΕΕ), βλέπει μιά απ' αυτές (Ελλάς) να μην έχει καλή πρόγνωση, την πουλάει, ή την κλείνει ΕΓΚΑΙΡΑ.
  Έτσι, αποκτάει και μεγαλύτερη αξιοπιστία, στην αγορά.

  • aks avatar
   aks @ ΠΗΛΕΑΣ 25/05/2012 19:54:54

   Εγώ έχω ένα άλλο παράδειγμα στο νού. Η Ευρωζώνη μοιάζει με ένα γυάλινο μπουκάλι πάνω στο οποίο είναι σχεδιaσμένος ο χάρτης με τις 17 χώρες. Στό κέντρο κάθε χώρας υπάρχει μια τρύπα κλεισμένη με τάπα. Το μπουκάλι είναι γεμάτο με ένα υγρό το οποίο εναι το χρήμα της ΕΕ σε Ευρώ.
   Απαραίτητη λοιπόν προυπόθεση για να μην χαθεί το χρήμα απ' το μπουκάλι είναι να διατηρούνται ερμητικά κλειστές οι τάπες κάθε χώρας . Αν μία απ' αυτές βγεί, ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ της ΕΕ θα χυθεί.
   Η σχέση των χωρών της ΕΕ δεν είναι όπως εκείνη ενός ομίλου εταιρειών.
   Είναι μάλλον μια σχέση γάμου. Σ΄αυτόν προσήλθαν όλοι οικειοθελώς εγκαταλείποντας τον πρότερο εργένικο βίο, χωρίς συμφωνία εξόδου απ' αυτόν, και εφ' όρου ζωής.
   Επομένως η έξοδος ενός εκ των συζύγων ακόμα και με συναινετικό διαζύγιο θα είναι επωδυνος και μακροχρόνιος με επώδυνες οικονομικές αποζημιώσεις ένθεν κακείθεν. Ολα τα συμπεράσματα των ειδικών συγκλίνουν στο ότι το κόστος εξόδου της Ελλάδος θα είναι απο 500δις έως 1,5 τρίς τουλάχιστο με πιθανή αύξηση σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου...

   • ΠΗΛΕΑΣ avatar
    ΠΗΛΕΑΣ @ aks 26/05/2012 00:57:40

    Σχέση γάμου με χωριστά πορτοφόλια; Άτοπον! Η παρομοίωσή σου, μάλλον, ταιριάζει στην "επιθυμητή" ΕΕ, την Ομοσπονδιακή, που τοποθετείται σε όλο και κοντινότερο μέλλον.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.