Bloomberg: Ετσι θα επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα
16/06/2015 19:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Ετσι θα επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα

Κορυφώνεται η αγωνία για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, με το σενάριο της επιβολής ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων (capital controrls) από τις τράπεζες να επανέρχεται στο προσκήνιο, τρομοκρατώντας εκατ. καταθέτες.

Το ενδεχέμενο για την επιβολή των capital controls ενισχύεται, όσο περισσότερο διαφαίνεται νέο αδιέξοδο στο Eurogroup της Πέμπτης, εκτιμά σε ανάλυσή του το Bloomberg. Τονίζοντας παράλληλα ότι αυξάνονται οι ουρές στις τράπεζες, από τους πολίτες που επιθυμούν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Στην κατεύθυνση αυτή, το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο παραθέτει μια σειρά από απαντήσεις σε ερωτήματα που σχετίζονται με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρουσιάζοντας βήμα - βήμα το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους Ελληνες καταθέτες.

- Πώς θα μπορούσε να συμβεί;

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταρρεύσουν ή φτάσουν σε αδιέξοδο, τότε οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πουν στον Ελληνα πρωθυπουργό να μην περιμένει βοήθεια από την ΕΚΤ, προειδοποιώντας τον ότι ο μηχανισμός παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ ακόμα. Γεγονός που θα έφερνε τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με μια επιλογή: Να αφήσει τις τράπεζες να καταρρεύσουν ή να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων.

- Τι θα γίνει αν η Ελλάδα αθετήσει μια υποχρέωσή της;

Πολλές από τις εγγυήσεις, τα collaterals που δεσμεύονται έναντι του ELA, είναι ομόλογα εγγυημένα από την κυβέρνηση και ελληνικοί τίτλοι, μεταξύ των οποίων και έντοκα γραμμάτια. Έτσι, εάν η Ελλάδα αθετήσει μια υποχρέωσή της, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης πιθανότατα θα αποφάσιζαν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεν είναι πλέον επιλέξιμα για να δεχθούν έκτακτη ρευστότητα, καθώς ο εγγυητής δεν είναι φερέγγυος. Διαφορετικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιβάλει ένα πολύ μεγάλο discount στην ονομαστική αξία των ελληνικών collateral, θέτοντας μάλιστα ένα αυστηρό όριο για τον μέγιστο δυνητικό ELA. Η ΕΚΤ θα μπορούσε ακόμη και να διακόψει τον ELA αμέσως, αναγκάζοντας τον Ελληνα πρωθυπουργό να αποφασίσει επί τόπου για το τι θα κάνει.

- Πώς θα λειτουργούσαν τα capital controls;

Η απάντηση του Bloomberg είναι ενδεικτική: Θα πονούσαν... Αν και κανείς δεν γνωρίζει πώς ακριβώς θα λειτουργούσαν στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Κύπρου, αναφέρει το πρακτορείο, έγινε το εξής: Οι αναλήψεις από τα ΑΤΜ περιορίστηκαν στα 300 ευρώ το άτομο ανά ημέρα. Την ίδια ώρα, οι μεταβιβάσεις πάνω από 5.000 ευρώ στο εξωτερικό απαιτούσαν έγκριση από ειδική επιτροπή, ενώ οι εταιρείες χρειάζονταν έγγραφα για κάθε εντολή πληρωμής, με εγκρίσεις για πάνω από 200.000 ευρώ που καθορίζονται από τη διαθέσιμη ρευστότητα. Επίσης, οι γονείς δεν μπορούσαν να στείλουν στα παιδιά τους, που σπούδαζαν στο εξωτερικό, πάνω από 5.000 ευρώ το τρίμηνο.

- Πώς θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή;

Αυτό θα αποτελούσε έκπληξη, τονίζει το Bloomberg. Στην Κύπρο ξεκίνησε με το κλείσιμο των τραπεζών για ημέρες, μεταξύ της 16 και 28 Μαρτίου του 2013. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα να διαπραγματευθεί μία συμφωνία με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι τράπεζες άνοιξαν εκ νέου άνοιγμα με ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, το οποίο περιελάμβανε την επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις.

- Ποιος παίρνει την απόφαση;

Η απόφαση είναι στο χέρι της κυβέρνησης, υποστηρίζει το Bloomberg. Σύμφωνα με ένα νόμο του 1993 ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς, αλλά χρειάζεται την ίδια ημέρα που θα θελήσει να το κάνει την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών.

- Για πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει;

Χρονικό όριο επισήμως δεν υπάρχει. Στην Κύπρο διατηρήθηκε ο έλεγχος κεφαλαίων για δύο χρόνια, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε χαρακτηριστεί ένα προσωρινό μέτρο έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εμπειρία από άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία, δείχνει ότι εφόσον επιβληθούν, μπορούν μόνο να αρθούν σταδιακά, μετά από μια μακρά χρονική περίοδο.

- Ποιος θα ήταν ο αντίκτυπος στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το Bloomberg, θα «αγόραζαν» χρόνο για την χώρα και θα της έδιναν χώρο να αναπνεύσει και να πετύχει μαι συμφωνία με τους δανειστές της, αν και θα είναι μεγάλο πλήγμα για τις τράπεζες. Τονίζεται επίσης πως ένας τέτοιος περιορισμός θα πλήξει πολύ το εμπόριο, τη βιομηχανία του τουρισμό, τις εισαγωγές και φυσικά κάθε τομέας της οικονομίας.

- Τι άλλες επιλογές έχει ο Τσίπρας;

Πρακτικά, καμία...απαντά το ίδιο το Bloomberg. Αν η κυβέρνηση αφήσει τις τράπεζες να υπερβούν τα όρια χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα ξεμείνει από ρευστό μέσα σε λίγες ημέρες και οι καταθέτες θα σπεύσουν αποσύρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, όσο ακόμη θα μπορούν.

Αυτό θα έσπρωχνε την Ελλάδα έξω από το ευρώ καθώς καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ρευστότητα. Ακόμη κι αν η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αφήσει το ευρώ, τονίζεται στο δημοσίευμα, η επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων θα εξακολουθεί να θεωρείται μια λογική κίνηση, καθώς έτσι η κυβέρνηση θα σταματούσε τον χρόνο μέχρι να καταφέρει να τυπώσει ένα νέο νόμισμα.

- Είναι νόμιμη μια τέτοια κίνηση;

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις! Σύμφωνα με το Bloomberg. ενώ η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να επιβληθούν περιορισμοί «κάτω από αυστηρές συνθήκες και στο πλαίσιο της δημόσιας ασφάλειας». Η ίδια η ΕΕ ήταν άλλωστε που επέτρεψε στην Κύπρο μια τέτοια απόφαση, καταλήγει το πρακτορείο.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 16/06/2015 22:15:43

  Η επιβολή capital controls τώρα δεν θα φέρει τα αποτελέσματα που περιμένουν κάποιοι . Οι καταθετικοί λογαριασμοί στις τράπεζες στην πλειοψηφία τους εχουν κάτω απο 5000 euro . Οι πολίτες εχουν μεταφέρει τα χρήματά τους είτε στο εξωτερικό αν είναι πολλά είτε στο σπίτι αν είναι λίγα . Οι μόνοι λοιπον που θα εχουν πρόβλημα θα είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις ιδίως αυτές που κάνουν εισαγωγές , εξαγωγές . Η επιβολή του μέτρου θα αποδείκνυε την ανικανότητα της κυβέρνησης και σε βάθος χρόνου θα οδηγούσε σε έξοδο απο το euro .

  • Παρατηρητής avatar
   Παρατηρητής @ Naruto 16/06/2015 22:19:26

   Στη κυπρο ειχε και 2% επιπλεον υφεση. εξοδο απο το ευρω δεν ειναι νομοτελειακο οτι θα φερει αλλα ο λογαριασμος θα παει στο Θεο. ισως να δημιουργηθει και ψιλο πανικος αν δει ο κοσμος αδεια ραφεια η εστω μερος τους , σε οποιοδηποτε σουπερμαρκετ.

  • Vassilis avatar
   Vassilis @ Naruto 17/06/2015 00:14:46

   Εαν γινει....στην μεση της σαιζον. Ελα μετα να δουμε ποιος εχει το προβλημα....και ποια θα ειναι τα αποτελεσματα. Ο τουρισμος ειναι στα ταρταρα φετος....με ενα capitals control η ζημια θα μεγαλυτερη.

  • αλεξης1 avatar
   αλεξης1 @ Naruto 17/06/2015 08:51:55

   Ακριβώς. Αλλοιώς δεν θα το κοσκίνιζαν 5 μήνες τώρα. Στην Κύπρο το έκαναν απροειδοποίητα σε μια βδομάδα, με το σημαντικώτερο, είχαν δικόν τους τον Αναστασιάδη... Αν ο Τσίπρας ήταν Αναστασιάδης δεν θα είχαμε ακόμα διπραγματεύσεις...

   • Παρατηρητής avatar
    Παρατηρητής @ αλεξης1 17/06/2015 11:55:10

    εκει υπηρχαν οι τσιπρες απλετοι και ωραιοι. οι ευρωπαιοι τους εδωσαν μια συμφωνια που τη διαπραγματευτηκε ο αναστασιαδης και επεβαλλε ενα μικρο κουρεμα στις καταθεσεις. οι τσιπρες βλεπε χριστοφιες κλπ που μεχρι εκεινη τη στιγμη συμφωνουσαν σε ολα την ανετρεψαν και η συνεχεια ειναι γνωστη. γιατι ομως πραγματικα την απερριψαν; διοτι απειλησαν οι ρωσσοι με "κινηση εκτος οριων" αυτη την ακριβης εκφραση περιγραψε ο καρογιαν τοτε εταιρος του αναστασιαδη. και οι κυπριοι απορριψαν το προγραμμα και αναγκαστικα μπηκαν ελεγχοι κεφαλαιων. Αυτα και για τα ρωσσικα αδελφια του Ελληνισμου ετσι; Οι ευρωπαιοι ηταν πολυ πιο αυστηροι με τη κυπρο αντι με τον τσιπρα. Αυτο περιγραφε και ο βενιζελος με το "ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΟΣ ΕΥΝΟΕΙΣΤΕ".

    • αλεξης1 avatar
     αλεξης1 @ Παρατηρητής 17/06/2015 14:22:05

     Δεν αποκλείεται να έχεις δίκιο και παρ΄όλο το θέατρο, οι Ευρωκράτες να θέλουν τελικά τον Τσίπρα και γι αυτό να έφαγαν τον Σαμαρά. Οπότε ματαιοπονούμε περιμένοντας να του φερθούν όπως στην Κύπρο. Μάλλον θα του δώσουν στο τέλος συμφωνία που να περνάει κι απο τον Λαφαζάνη και θα μας πούν οτι δήθεν τον βασάνισαν επαρκώς, αλλά για χάρη του λαού δεν τον πέταξαν έξω. Ολα παίζουν... Αν όμως τον πετάξουν έξω θα έχεις άδικο...

 2. αλεξης1 avatar
  αλεξης1 17/06/2015 08:48:32

  "Γεγονός που θα έφερνε τον κ. Τσίπρα αντιμέτωπο με μια επιλογή: Να αφήσει τις τράπεζες να καταρρεύσουν ή να επιβάλλει ελέγχους κεφαλαίων." Οι προτεστάντες σκέφτονται με τη δική τους λογική. Οι Έλληνες ποτέ. Όπως έλεγε και ο αείμνηστος γκουρού της Πληροφορικής Μιχάλης Δερτούζος, οι Έλληνες έχουμε Fuzzy logic. Κάτι σαν "δημιουργική ασάφεια" στη λογική μας, που λέει κι Βαρουφάκης. Έτσι το Bloomberg ξεχνάει την τρίτη και πιο πιθανή επιλογή του Τσίπρα, που την έχει και στο πρόγραμμά του, ήτοι άμμεση κρατικοποίηση των τραπεζών. Και άν οι "εταίροι" επιμένουν, τύπωμα Δραχμής, εκτός αν αλλάξουν γνώμη...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.