#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/10/2012 18:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Ελλάδα, το ευρωπαϊκό ΕλντοράντοΗ Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016. Αυτό αναφέρει σε άρθρο που δημοσίευσε την Τετάρτη το πρακτορείο ειδήσεων Blooomberg παρουσιάζοντας εκτενώς τα προβλήματα που παρουσιάζονταν όλα αυτά τα χρόνια (γραφειοκρατία, περιβαλλοντικοί περιορισμοί, κωλυσιεργία στην λήψη αποφάσεων) και εμπόδιζαν την ανάπτυξη του τομέα.Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν όσες εταιρίες επιχειρούν να εισέλθουν στον κλάδο της εξόρυξης χρυσού στην Ελλάδα είναι λίγο πολύ γνωστά και κοινά για όλες, αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο. Η χορήγηση αδειών εξόρυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια μέσα στα οποία οι εταιρίες αναθεωρούν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη χώρα ενώ ταυτόχρονα πλήττονται και οικονομικά.

Η καναδέζικη επιχείρηση European Goldfields, για παράδειγμα, προσπαθούσε για περισσότερο από πέντε χρόνια να πάρει άδεια εξόρυξης για τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και κατά το διάστημα αυτό η μετοχή της «υπέφερε» από μεγάλα σκαμπανεβάσματα.

Ανησυχίες προκύπτούν σχετικά και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη καθώς και με τις συνέπειες για τον τουρισμό της εκάστοτε περιοχής. Μόλις τον προηγούμενο μήνα οι κάτοικοι του χωριού Ιερισσός διαδήλωναν κατά της λειτουργίας του ορυχείου στις Σκουριές καθώς στην περιοχή εξόρυξης συμπεριλαμβάνονται και 410 εκτάρια δασικής έκτασης που ενδέχεται να αποψιλωθούν λόγω των εργασιών.

Παρά τις προθέσεις τις εταιρίας για αναφύτευση οι κάτοικοί υποστηρίζουν ότι η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια. Μια άλλη καναδέζικη εταιρία, η TVX, που είχε δικαιώματα εξόρυξης για τα ορυχεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τις τοπικές αρχές και είχε βρεθεί στα δικαστήρια πριν εγκαταλείψει οριστικά τις δραστηριότητες τις στην περιοχή το 2003.

Αλλάζει το κλίμα

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται μια μεταστροφή κλίματος. Η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα την τελευταία πενταετία και έχει εκτοξεύσει τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη κάνει επιτακτική την ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων που όχι μόνο θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας αλλά θα δώσουν και ώθηση στην ελληνική οικονομία. Στο κλάδο της εξόρυξης χρυσού διακρίνεται μια προσπάθεια εξομάλυνσης των προβλημάτων.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πρόγραμμα έγκρισης έργων γνωστό και ως «fast track». Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή ο χρυσός είναι το μόνο μέταλλο που επιτρέπει τη ταχεία έγκριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιριών εξόρυξης η Ελλάδα μπορεί να πάρει τη θέση της Φινλανδίας  ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη καθώς οι ελληνικές αρχές ξεπαγώνουν συμφωνίες που έμειναν στάσιμες για χρόνια λόγω της γραφειοκρατίας και των περιβαλλοντικών περιορισμών.

Η Glory Resources, ιδιοκτήτρια του ορυχείου στις Σάπες Ροδόπης και η Eldorado Gold, μητρική εταιρία της European Goldfields, δήλωσαν ότι η παραγωγή και των δύο το 2016 θα φτάνει τις 425000 ουγκιές χρυσού (αξίας 757 εκ. δολάρια), ξεπερνώντας κατά πολύ τις 16000 ουγκιές που ήταν η παραγωγή της χώρας το 2011. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Eldorado Εντουάρντο Μούρα, η εταιρία σκοπεύει να επενδύσει στην Ελλάδα σχεδόν ένα δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Οι πολιτικοί αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι μια στάση υπέρ της εξόρυξης είναι απαραίτητη, λόγω των προοπτικών δημιουργίας θέσεων εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Glory Resources Τζέρεμι Γουόρτχολ. Η Ελλάδα απασχολεί σήμερα 10300 εργαζόμενους στον τομέα της μετάλλευσης και της εξόρυξης. Η Eldorado Gold διπλασίασε το εργατικό δυναμικό της στη χώρα σε 800 άτομα από τότε που έγινε η εξαγορά των ορυχείων και σχεδιάζει να το αυξήσει σε 1500 όταν θα αναπτύξει πλήρως την παραγωγή της. Η Glory Resources υποστηρίζει ότι θα απασχολεί περίπου 200 εργαζόμενους όταν ξεκινήσει την παραγωγή της.

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=478858

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 10/10/2012 19:16:41

  Να βγάλουμε τον χρυσό μας αλλά αυτός σε ποιόν θα ανήκει;
  Απ όσα εχω διαβάσει εως τώρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ο χρυσός θα ανήκει στην εταιρία που τον βγάζει και το όφελος του κράτος θα είναι ο φόρος που θα εισπράτει επι των κερδών της εταιρίας.
  Προσέξτε
  Τους δίνουμε τον χρυσό και θα μας δίνουν 30%(με τον φορολογικο συντελεστή που ισχύει τώρα) επι των κερδώντων Α.Ε..
  1.
  Ποιος μας διαβεβαιώνει πως αυτός ο συντελεστής κέρδους δεν θα μειωθεί στο μέλλον;
  2.
  Ποιός μας διαβεβαιώνει πως η εταιρία θα δηλώνει κέρδη και μάλιστα αρκετά ώστε η επένδυση να είναι συμφέρουσα για το κράτος.(δεν χρειαζεται να αναφερθώ σε λογιστικά τερτίπια).

  Αναρωτιέμαι και το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο με τον ίδιο τρόπο θα τα εκμεταλλευθούμε; Θα τους τα δίνουμε με έσοδα επι των κερδών για να μας τα πουλένε ύστερα στην διπλάσια τιμη;
  Το λογικό δεν θα ήταν η εταιρία εξόρυξης αντί φόρων να μας δίνει μερίδιο επι του χρυσού;
  Δεν ξέρω αν σκέφτομαι λάθος αλλά όταν διαβάζω οτι μπορούμε να γίνουμε Ελντοράντο γιατί να χαρίσουμε τον πλούτο μας κάπου του οποίου η μόνη υποχρέωση θα ειναι να πληρώνει απλά τους φόρους του με έναν συντελεστή που μπορεί να κατέβει ακόμα και στο 15% επι των κερδών;

  • Αλεξανδρος Παπαζογλου avatar
   Αλεξανδρος Παπαζογλου @ Χμμμμ 11/10/2012 00:23:12

   Εντάξει, τότε ποια είναι η εναλλακτική;
   Να αφήσουμε το χρυσό κάτω από τη γη και να μη βγάλουμε μία;
   Να ιδρύσουμε κρατική εταιρεία εξόρυξης και να μην μπορούμε να την τρέξουμε λόγω των γνωστών συμπεριφορών στις δημόσιες επιχειρήσεις;
   Να την τρέξουμε προσλαμβάνοντας εκατοντάδες αργόσχολους οι οποίοι στο τέλος θα την κλείσουν λόγω υπερβολικών συνδικαλιστικών απαιτήσεων (ΟΣΕ για παράδειγμα);

 2. ERASMUS avatar
  ERASMUS 10/10/2012 19:17:25

  Και να είναι μονο ο χρυσός ..... Ο λευκόλιθος , το σιδηρονικελιο , ο λιγνίτης , το ουράνιο ( Ναι , και τετοιο έχουμε ... ) , το πετρελαιο , το φυσικό αέριο , η γεωθερμία , κατι σπάνια μεταλλα ...... Αλλά τοσο καιρό ασχολιόμαστε με τα περιβαλλοντικα και τουσ οικολόγοθς , τη πρασινη αναπτυξη και τα πρασινα αλογα ....

 3. ΘΟΔΩΡΟΣ Κ avatar
  ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 10/10/2012 20:16:31

  Όσοι ξέρουν καταλαβαίνουν ότι όταν υπογραφούν τα ''συμβόλαια '' όλα θα κλείσουν και θα μας αφήσουν ήσυχους στη μιζέρια μας.
  Όπου συμβόλαια είναι φυσικά τα εξής ''απλά'':
  1) Κατανομή των ζωνών εξόρυξης πετρελαίου -αερίου στους κατάλληλους (π.χ όπως οι πάλαι ποτέ 7 αδελφές ) με παράλληλη διευθέτηση ΑΟΖ και ει δυνατόν συνεκμετάλλευση με τους ΄΄φίλους και γείτονες΄΄.
  2) Χωροθέτηση και διανομή του ορυκτού πλούτου (ότι λέει το άρθρο πάνω-κάτω) στις κατάλληλες εταιρείες με χαριστικά συμβόλαια και όχι σε είδος όπως πολύ σωστά προτείνει ο ΄΄χμμμμ΄΄ ανωτέρω.
  3)Ισχυροποίηση και εγκαθίδρυση της πλέον αντεργατικής νομοθεσίας έτσι ώστε να είναι σίγουροι ότι μέχρι να υπάρξει περίπτωση αναθάρρησης των όποιων εργαζομένων, να μπορούν να τους παίρνουν άμεσα το κεφάλι.
  Για να υπογράψει τα παραπάνω η οποιαδήποτε κυβέρνηση, πρέπει να έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ανάγκης που να μην μπορεί να κάνει τίποτα άλλο. Μετά μπορούμε να γίνουμε η Νιγηρία της Ευρώπης. Μια πάμπλουτη χώρα με πάμφτωχο λαό.
  Εδώ λοιπόν πιστεύουν ότι έχουν φτάσει τη κυβέρνηση οι φίλοι μας και μένει στο Σαμαρά να αποδείξει το αντίθετο.
  Πως το λέει ο Λιακόπουλος; '' Ο καιρός γαρ εγγύς''.

  • saltcity avatar
   saltcity @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 10/10/2012 22:47:22

   +1

  • tarzan avatar
   tarzan @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 11/10/2012 07:48:33

   καλα τα λες !

  • aaron avatar
   aaron @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ 11/10/2012 09:39:53

   Τα είπες όλα!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Σικελιανος avatar
  Σικελιανος 10/10/2012 20:24:14

  Εως σημερα ημουν οπαδος προσωπικος του κυριου Σαμαρα... ομως μολις διαβασα οτι με εντολη του υπουργειου περιβαλλοντος(!) πρεπει να κοπει ολο το αρχεγονο δασος στη Σκουρια της Αρναιας Χαλκιδικης (το εν λογω υπεροχο και προστατευμενο πυκνο δασος ειναι και ο τοπος που θελει να κανει εξορυξη χρυσου η καναδικη εταιρια)..συμφωνα με το δημοσιευμα ο χωρος θα χρησιμοποιηθει για αποθηκη αποβλητων!!!.. δηλαδη απο παναρχαια πηγη οξυγονου , ζωης και αισθητικης θα γινει μια ερημοποιηση και παραλληλα πηγη καρκινου και αλλων νοσων.. για τα συμφεροντα μιας ξενης εταιριας.. και ξενων χωρων (οπως καλη ωρα η Αλβανια που πληρωνεται για να θαβουν τα βιομηχανικα τους αποβλητα οι Γερμανοι).. συγγνωμη αλλα αυτο δεν ειναι αναπτυξη.. συγγνωμη αλλα αυτο δεν ειναι πολιτικη εθνικου οφελους... αντιθετα ειναι μια προδοτικη αποφαση απεναντι στο μελλον των παιδιων μας και των παιδιων των παιδιων μας... λυπαμαι κυριε Σαμαρα..λυπαμαι βαθυτατα.....

  • giorgos avatar
   giorgos @ Σικελιανος 10/10/2012 23:24:16

   Συμπτωματικα πηραν μεγαλη εκταση τα γραφομενα του Bloomberg οτι η φτωχη Ελλαδα θα κολυμπα στο χρυσαφι ενω η αδεια του δασαρχειου στη Χαλκιδικη για τον ολοκληρωτικο αφανισμο του δασους εκτασης πανω απο 3000 στρεμματα θαφτηκε κανονικα?Και τα δυο βγηκαν στην επικαιροτητα την ιδια μερα.Τυχαιο και αυτο?Δεν νομιζω.

  • Μεταλλωρύχος avatar
   Μεταλλωρύχος @ Σικελιανος 11/10/2012 18:57:55

   Αγαπητέ Συκελιανέ,
   με όλο τον σεβασμό, θα ήθελα να σε ρωτήσω:
   α) Αν γνωρίζεις τι έκταση καλύπτει το δάσος στην περιοχή των Σκουριών. Δεν πρόκειται να καταστραφεί το αρχέγονο δάσος. Η έκταση της υλοτόμησης ανέρχεται μόλις σε 1800 στρέμματα και αυτό σε βάθος 20 ετών ενώ παράλληλα θα αναδασώνονται εκτάσεις που δεν θα χρησιμοποιούνται πλέον.
   β Γνωρίζεις μήπως τι έκταση καλύπτουν οι παράνομες υλοτομήσεις που γίνονται κάθε χρόνο στην ευρύτερη περιοχή που καλύπτει το δασαρχείο Αρναίας ?

  • Μεταλλωρύχος avatar
   Μεταλλωρύχος @ Σικελιανος 11/10/2012 19:00:19

   Αγαπητέ Σικελιανέ και όχι Συκελιανέ...

   • Σικελιανος avatar
    Σικελιανος @ Μεταλλωρύχος 11/10/2012 20:51:13

    Συγγνωμη Μεταλλωρυχε δεν αγνοησα το σχολιο σου, απλως τωρα μολις γυρισα σπιτι... εχω διαβασει πως αφορα 3.800 στρεμματα..(αλλα και τα 1800 δεν ειναι λιγα)... αυτα που μου ανεφερες δεν τα ηξερα και σε ευχαριστω για την ενημερωση.. μπορω να πω οτι ειναι ενθαρρυντικη..παρολα αυτα επειδη ξερω οτι στην Ελλαδα ουτε τηρουνται οι μελετες που γινονται και ολα γινονται προχειρα ενω παραλληλα αυτα που εχω διαβασει ειναι οτι οπου υπαρχουν μεταλλεια χρυσου μετα δεν φυτρωνει ουτε θαμνος που λεει ο λογος οποτε τι αναδασωση θα γινει ακομα και αν ειναι ετσι οπως τα λες και φυσικα δεν εχω κανενα λογο να σε αμφισβητησω... παντως δινεις μια πιο ελπιδοφορα διασταση απο αυτην που ειχα εγω υποψιν μου.. και παλι ευχαριστω πολυ...

    ΥΓ ως προς την παρανομη υλοτομηση το προβλημα ειναι τεραστιο.. οχι μονο στην Αρναια αλλα και στη Ηλεια (στο υπεροχο δασος της Φολοης), στο Πηλειο (οπου ειχα ιδια αποψη τον φετινο Σεπτεμβριο τι καταστροφη γινεται), στον Ολυμπο, στα βουνα της Μακεδονιας και της Ηπειρου, στη Σκιαθο και ουτω καθεξης.... και δυστυχως δεν ειναι για τις αναγκες των χωριων που ειναι ως ενα βαθμο κατανοητο αλλα προκειται για εγκληματικες σπειρες ελληνικες και ξενες (κυριως αλβανικες) που λυμαινονται τον δημοσιο δασικο πλουτο για να βγαλουν μαυρο κερδος..χωρις φυσικα χαρτια και εγγραφα νομιμοποιητικα.. μαλιστα εχουν καταγραφει ουκ ολιγες περιπτωσεις που κυνηγησαν ειτε τον υπαλληλο του δασαρχειου ειτε αλλους που τους εκαναν παρατηρηση με τα αλυσοπριονα και καποιοι και με κουμπουρια.. στο Πηλειο μου ελεγαν φετος οτι τα αυτοκινητα του δασαρχειου πλεον δεν εχουν λεφτα ουτε για βενζινη με αποτελεσμα και οι ελεγχοι να ειναι πλημμελεις...

 5. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 10/10/2012 20:39:11

  Και ολοι οι γαϊδαροι μαλωναν για χρονια στον αχυρωνα τους, και στο τελος θα ερθουν καποιοι αλλοι γαϊδαροι, θα τους φανε ολο το αχυρο κι εμεις τα μοσχαρια θα τους βλεπουμε απο μακρυα...

 6. kostas.k. avatar
  kostas.k. 10/10/2012 21:02:34

  στη Θράκη που πήγε η εν λόγω καναδέζικη εταιρία, πήγε μετά τό κακήν-κακώς διώξιμό της από τούς κατοίκους περιοχής εξόρυξης στην τουρκία...πέθαιναν τα ζώα τους, ο καρκίνος αυξημένος..λένε ότι αφήνει τόνους κυανίου (τόνους διοξειδίου και άλλα) αισθητική και περιβάλλον με τεράστια καταστροφή...και το κυριώτερο απασχολούν σχετικά πολύ λίγους....ας μας ενημερώσει σχετικός επιστήμονας γιά εξόρξη χρυσού...απ το σιχαμ...ό Βήμα τι να περιμένει κανείς...

  • tarzan avatar
   tarzan @ kostas.k. 11/10/2012 09:14:20

   ενω οι ντοπιοι κρατανε το περιβαλλον αναβαθμισμενο ....με κατι χωματερες στην εισοδο του χωριου ...

 7. η Dimi avatar
  η Dimi 10/10/2012 21:06:02

  Λαυρεωτικά 1869-1873: Η Πρώτη Αρπαγή Δημόσιας Περιουσίας
  Το Nαυάγιο του Xρηματιστηριακού Ελντοράντο
  (BiblioNet © 2000-2012)

  Γιώργος Καραγιάννης, Λήδα Παπαστεφανάκη, Γιούλη Κόκκορη,
  Γεωργία Μ. Πανσεληνά, Γιώργος Ν. Δερμάτης
  Επιμέλεια: Αρτέμης Ψαρομηλίγκος, Βασιλική Λάζου

  Ελευθεροτυπία, 2011
  192 σελ.
  ISBN 978-960-9487-88-7, [Κυκλοφορεί]

  Τα "Λαυρεωτικά", η διαμάχη της ελληνικής κυβέρνησης με τη γαλλοϊταλική εταιρεία Roux et Cie για την εκμετάλλευση των εκβολάδων του Λαυρίου, αποτέλεσαν το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα της επικαιρότητας της ελληνικής κοινωνίας και του Τύπου από το 1869 έως το 1873. Η διένεξη, αφού προκάλεσε την επέμβαση της γαλλικής και της ιταλικής κυβέρνησης και πολιτική κρίση στην Ελλάδα, λύθηκε με την αγορά όλων των δικαιωμάτων επί των σκωριών και εκβολάδων και των εγκαταστάσεων της εταιρείας από Ελληνες κεφαλαιούχους με επικεφαλής τον Ανδρέα Συγγρό. [...]

  Μέσα από τις σελίδες τού "Ε Ιστορικά" παρουσιάζεται η λειτουργία της ελληνικής και της γαλλικής μεταλλευτικής εταιρείας του Λαυρίου, σκιαγραφείται η ζωή των μεταλλωρύχων και αποδίδεται παραστατικά ο πυρετός διαβουλεύσεων και αντεγκλήσεων για το επίμαχο θέμα των εκβολάδων και σκωριών του Λαυρίου μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Παράλληλα, φωτίζεται η προσωπικότητα του επιχειρηματία Ανδρέα Συγγρού, εκπροσώπου του ομογενειακού κεφαλαίου.

  Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
  - Γιώργος Καραγιάννης, "Τα Λαυρεωτικά 'καθρέφτης' της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα"
  - Λήδα Παπαστεφανάκη, "'Ο αμείλικτος μόλυβδος...'. Στοιχεία για τις συνθήκες εργασίας στα μεταλλεία και μεταλλουργεία του Λαυρίου το 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ού αιώνα"
  - Γιούλη Κόκκορη, "Το Λαύριον υπόσχεται μέλλον ευτυχέστερον δια τον τόπον..."
  - Γεωργία Μ. Πανσεληνά, "Ο Ανδρέας Συγγρός και 'Η ωραία Ελλάς'..."
  - Γιώργος Ν. Δερμάτης, "Η μεταλλευτική και μεταλλουργική βιομηχανία του Λαυρίου, 1865-1990: το μαύρο φως"
  ♠ ♠

  Κεκροπούλου Μαρία (Υποψ. Δρ Ιστορίας): “Ο Περί Εκβολάδων Νόμος:
  ένας νόμος για την υπεράσπιση του δικαίου ή για τη διάσωση του γοήτρου του Ελληνικού Κράτους;” http://www.emena.gr/wp-content/uploads/2008/11/751-758_kekropoulou.pdf

 8. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 10/10/2012 21:11:56

  Είναι απίστευτο ότι υπάρχουν ακόμα άτομα που προτιμάνε να μένει ο χρυσός στη γη ανεκμετάλλευτος αντί να εξορυχθεί και να πάρει και το κράτος ένα μερίδιο

  Το χρυσό μας πρέπει να τον εξορύξουμε, αλλά θα αντιμετωπίσουμε αντίσταση από 100 πλευρές. Την πάντα κομπλεξική αντιπολίτευση, τους Οικολόγους, ως κόμμα και ως οργανώσεις, τους δήθεν πατριώτες που ανησυχούν για ξεπούλημα και προτιμούν να μένει ο χρυσός στη γη, και φυσικά τις τοπικές κοινωνίες που πάντα αντιστέκονται στην πρόοδο, όπως έκαναν και στη Χαλκιδική. Θα ανταπεξέλθουμε; Θα δείξει

  • Lampros avatar
   Lampros @ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 11/10/2012 03:10:36

   Είναι απίστευτο ότι υπάρχουν ακόμα άτομα που προτιμάνε να μένει ο χρυσός στη γη ανεκμετάλλευτος αντί να εξορυχθεί και να πάρει και το κράτος ένα μερίδιο

   Αν το κράτος είναι να πάρει ένα ξεροκόμματο, καλύτερα να μείνει στην Γη να τον εξορύξουν τα δισεγγονά μας, όταν κάποια στιγμή αποκτήσουν @@ και μάθουν να διαπραγματεύονται.

   • T.V avatar
    T.V @ Lampros 11/10/2012 09:31:51

    Αψογος!

   • George avatar
    George @ Lampros 11/10/2012 12:12:59

    +++

 9. drider avatar
  drider 10/10/2012 21:13:22

  Συγχαρητήρια, 4000 στρέμματα για την εταιρία του Μπόμπολα.
  h**p://topontiki.gr/articles/view/41159

 10. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 10/10/2012 21:23:50

  Δυστυχώς στη χώρα της ημιμάθειας και της άγνοιας δεν έχει κανείς τύχη

  Αν δε σας κουράζει διαβάστε εδώ h/p://www.e-stratoni.gr/files/hellas-gold/pdf/apantitiko_ypomnima_pros_tee.pdf

  Αν και είναι μεγάλη η έκθεση των συναδέλφων και δύσκολη να κατανοηθεί από τους μη ειδικούς.

  Φυσικά κάθε διαφορετική άποψη ρίχνεται στην πυρά γιατί " Είναι πλερωμένη από τους καπιταλιστές κλπ"

  Πληροφορίες θα βρείτε και εδώ
  hp://www.oryktosploutos.net/2011/05/blog-post_31.html

  Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν, κυρίως, είτε με άγνοια, με ιδεολοψίες ή μα τοπικά συμφέροντα.

  Και ένα άσχετο αλλά διαφωτισκό πράδειγμα. Πριν πολλά χρόνια (επί Αλλαγής) είχε γίνει μια πρόταση να δωρηθεί στο Εργαστήριο Φυσικής του ΕΜΠ στου Ζωγράφου ένας γραμμικός επιταχυντής σωματιδίων από κάποιο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Η αντίδραση του τότε δημοτικού συμβουλίου ήταν καταπέλτης. "Τα σωματίδα θα γεμίσουν τα παιδιά μας με ραδιενέργεια" και κάτι τέτοιες άλλες αηδίες. Το αποκορύφωμα είναι ότι κήρυξαν το Δήμο Ζωγράφου Αποπηρυνικοποιημένη Ζώνη. Φυσικά ο επιταχυντής δεν ήρθε ποτέ.
  Επιμύθιο. Έξω οι Αμερικάνοι. Έξω οι Γερμανοί. Ζήτω η Αθάνατη Ελληνική λεβεντιά....

 11. ERASMUS avatar
  ERASMUS 10/10/2012 21:40:55

  Δηλαδή ποσο αρχεγονο μπορει να ειναι το πευκο? Για να μην τρελαθουμε κιολας... Ας μεινουν νυστικα 3000 παιδια και 3000 γονεις χωρις δουλεια .. αλλα τα ριμάδια τα αρχεγονα πευκα αγερωχα να κειτανε τους απελπισμένους ανεργους να κρεμιουνται απο τα κλαδια τους σαν χριστουγενιατικες μπαλλες και να τους λικνηζει απαλα ο αερας ... Θα είναι ωραία διακοσμηση για τα αρχεγονα πευκα ..........

  • saltcity avatar
   saltcity @ ERASMUS 10/10/2012 22:48:58

   @erasmus
   -1

  • Lampros avatar
   Lampros @ ERASMUS 11/10/2012 02:57:58

   Ας μεινουν νυστικα 3000 παιδια και 3000 γονεις χωρις δουλεια .. αλλα τα ριμάδια τα αρχεγονα πευκα αγερωχα να κειτανε τους απελπισμένους ανεργους να κρεμιουνται απο τα κλαδια τους σαν χριστουγενιατικες μπαλλες και να τους λικνηζει απαλα ο αερας … Θα είναι ωραία διακοσμηση για τα αρχεγονα πευκα ……….

   Οπότε, ας πεθάνουν καμμιά 40.000 από καρκίνο, για να δρούνε δουλειά οι 3.000 (που θα είναι και αυτοί από τους πρώτους που θα την πουλέψουν...).

   Ωραία λογική...

   • tarzan avatar
    tarzan @ Lampros 11/10/2012 07:50:22

    ετσι σου λενε ... απο καρκινο θα πεθανουν περισσοτεροι αλλα για αλλους λογους ......

 12. Ιεροφάντης avatar
  Ιεροφάντης 10/10/2012 21:43:51

  Και κάθε φορά που μας αλαλιάζουν για να πάρουμε μια δόση, τσούπ, νά σου και πετάγεται μια είδηση για πολύτιμα μέταλλα, υδρογονάνθρακες, σπάνιες γαίες και άλλα κουφά στην Ελλάδα...

  Ξεπνεωμένοι για να πάρουν τη δόση τους, τα πρεζόνια βάζουν τον έμπορο στο σπίτι των γονιών και του λένε "πάρε ότι θές από τα ασημικά, μόνο μη με ξεχάσεις, δώσε μου το φιξάκι μου, τώρα, που το έχω ανάγκη..."

  Θα τα δώσουμε όλα μπιρ παρά, για να πάρουμε τη δόση μας. Καταντήσαμε τα πιο άθλια πρεζόνια.

 13. Σικελιανος avatar
  Σικελιανος 10/10/2012 21:49:19

  Αγαπητε Γιαννη ειναι η πρωτη φορα που διαφωνω μαζι σου... η καταστροφη που παει να συντελεστει στην Χαλκιδικη αυτη τη στιγμη ειναι πρωτοφανης..προκειται για ενα απο τα αρχαιοτερα δαση και ομορφοτερα δαση της πατριδας μας και ειναι παραλογο αφου επεζησε χιλιετιες να το ισοπεδωσουμε ολοκληρωτικα και να το στερησουμε απο τις νεοτερες γενιες επειδη θελουν αλλοτρια συμφεροντα να θαψουν αποβλητα τους ή για να εξορυχθει χρυσος... στο μυαλο μου αλλιως εχω την αναπτυξη ακι οχι ερημοποιωντας την πατριδα μας... δεν εχω κανενα συμφερον, δεν ειμαι απο εκει, δεν ανηκω στους Οικολογους αλλα θελω να προασπισω το συμφερον της πατριδας μου και των επομενων γενεων..κατι που δεν γινεται με το να μετατρεψουμε τα βουνα μας σε βοσκοτοπια χρυσου.. επισης να σας ενημερωσω οτι οπου εχουν γινει εξορυξεις χρυσου ακριβως επειδη ξεπλενουν με υδροχλωρικο οξυ αφηνουν πισω τους την απολυτη ερημια και μαλιστα με τροπο μη αναστρεψιμο... υπαρχουν πολλα παραδειγματα τοσο στην Αμερικη οσο και σε αλλες ηπειρους.. οσο δε για τα περιβαντολλογικα ταχα μου μετρα ξερετε οτι στην Ελλαδα ουδεποτε εφαρμοζονται διοτι ειναι ακριβα και το χρησιμοποιουν ως ενα ψευδες αντιβαρο για την καταστροφη που θα προκαλεσουν... παντως κατα την αποψη μου αναπτυξη δεν νοειται χωρις προστασια του περιβαλλοντος διοτι αυτο αποτελει το ουσιαστικοτερο συστατικο της υπαρξης.. αν ειναι να παραδωσουμε στα παιδια μας μια Ελλαδα ρημαγμενη και ερημοποιημενη καλυτερα να χρεωκοπησουμε μια ωρα αρχυτερα και να βαλουμε ξανα τα δυνατα μας να ανασηκωθουμε... το περιβαλλον δεν ειναι θεμα μονο αισθητικης.. ειναι πρωτιστως κυριοτερος παραγων της υπαρξης μας.. σε μια Ελλαδα που στα 40 χρονια της μεταπολιτευσης εχει αποψιλωθει πανω απο το 70% του δασικου πλουτου δεν εχουμε την πολυτελεια για τετοιες καταστροφες.. ευχαριστω πολυ...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ Σικελιανος 10/10/2012 21:59:12

   Εγώ αγαπητέ δεν αναφέρθηκα τη συγκεκριμένη περίπτωση την οποία δε γνωρίζω.
   Κοιτάσματα χρυσού δεν υπάρχουν μόνο εκεί.
   Υπάρχουν και αλλού. Και σχεδόν παντού οι αντιδράσεις είναι ανάλογες.
   Καλά που δε βγάλανε και ψήφισμα να φύγουν τα κοιτάσματα από μόνα τους.
   Χώρες με πλούσια δάση και πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι και η Φινλανδία και η Σουηδία και η Νορβηγία, στις οποίες δραστηριοποιούνται πάρα πολλές μεταλλευτικές μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων. Αυτοί πως τα καταφέρνουν;
   Η μήπως είναι πιο αναίσθητοι από εμάς;

   • Aris. A avatar
    Aris. A @ Γιάννης Φαίλτωρ 10/10/2012 22:10:49

    Σικελιανέ θα συμφωνήσω μαζί σου.

    Η περιοχή είναι καταπληκτική και η παραγωγή χρυσού ιδιαίτερα ρυπογόνα διαδικασία.

    Και μόνο ότι από 1000 κιλά μεταλλεύματος θα παράγονται 2 γραμμάρια χρυσός τα λέει όλα.

    Ολα τα άλλα είναι απόβλητα που θα μολύνουν την περιοχή.

    Με τον χρυσό υπάρχει σοβαρό πρόβλημα.

 14. franc avatar
  franc 10/10/2012 22:18:56

  "Χώρες με πλούσια δάση και πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι και η Φινλανδία και η Σουηδία και η Νορβηγία, στις οποίες δραστηριοποιούνται πάρα πολλές μεταλλευτικές μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας μεταλλευμάτων. Αυτοί πως τα καταφέρνουν;
  Η μήπως είναι πιο αναίσθητοι από εμάς;"

  ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΓΑΠΗΤΕ Φαίλτωρ.
  Προφανώς και δεν είμαστε πιό ευαίσθητοι απ' αυτούς. Αλλού είνμαστε "διαφορετικοι".
  Οι δικοί μας "οικολόγοι" αγνοούν πχ. οτι τη μερίδα του λέοντος για προγράμματα οικολογικής "προστασίας" μονοπωλεί στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια ο ΔΟΛ.
  Και την οικολογική ενημέρωση έχει κατ΄αποκλειστικότητα ο "μονοπύθμενος" Αλαφούζος...Το να φτιάξουν αυτοί οικολόγους-Μουτζαχεντίν του χεριού τους στην Ελλάδα είναι απλή υπόθεση.
  Εχουμε την αυστηρότερη περιβαλλοντική ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ και το Αυστηρότερο ΣΤΕ (Από μη ειδικούς σε περιβαλλοντολογικά θέματα). Τυχαίο? δεν νομίζω.
  Αφού απ' την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας εξαιρούνται μονίμως οι Εθνικοί Νταβατζήδες...

  • Γιάννης Φαίλτωρ avatar
   Γιάννης Φαίλτωρ @ franc 10/10/2012 23:09:45

   Ως εξόριστος Μεταλλειολόγος-Μεταλλουργός ΕΜΠ θα συμφωνήσω.
   Άσε να μην ανοίξω κι άλλα θέματα βραδυάτικα. Υπάρχουν εκπληκτικοί συνάδελφοι και παλαιοί λαμπροί καθηγητές των οποίων αν είχαν εισακουσθεί οι προτάσεις και είχαν γίνει δεκτές οι μελέτες (μιλάμε για μονάδες με το κλειδί στο χέρι) τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά στον πρωτογενή τομέα αλλά και στη μεταποίηση. Σκεφτείτε μόνο την έκρηξη της τιμής των πρώτων υλών παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία, και αφήστε τα πετρέλαια στην άκρη. Ποιο έλλειμμα. Αλλά ζήτω τα μπετά, οι αντιπροσωπίες και οι υπηρεσίες.

   • ERASMUS avatar
    ERASMUS @ Γιάννης Φαίλτωρ 10/10/2012 23:14:12

    πες τα συναδελφε ... πες τα ....

   • franc avatar
    franc @ Γιάννης Φαίλτωρ 11/10/2012 09:50:26

    Ενας απ' αυτούς τους παληούς συναδέλφους του ΕΜΠ με πολλές χρήσιμες (όχι εκπληκτικές) προτάσεις (ενίοτε και νομοθετημένες) σε θέματα Χωροταξίας συμβαίνει να είμαι και εγώ αγαπητέ Φαίλτωρ. Ομως σχεδόν ποτέ δεν εισακούσθηκαν ή δεν μελετήθηκαν καν όπως ξέρεις και σύ...(πχ. Δίκτυα ποδηλατοδρόμων απο το 1982)

 15. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 10/10/2012 23:08:03

  Ο χρυσος, μολυνει. Το πετρελαιο, ρυπαινει. Οι ανεμογεννητριες τρελλαινουν τις μελισσες. Ο λιγνιτης, μολυνει. Τα φωτοβολταϊκα, θελουν εκτασεις. Θα ερθουν μια ωραια πρωϊα και ολα αυτα θα γινουν απο ξενους γιατι ειναι κατασχεμενα λογω χρεωκοπιας. Τι θα κανουμε εμεις; Θα προβαλλουμε αντισταση; Θα σου ερθει ο Καναδος με την αδεια στο χερι κι εμεις θα παρακαλαμε για κανενα μεροκαματο, γιατι διαφορετικα θα φυγει ολο το χωριο για τον Καναδα.

  • Σικελιανος avatar
   Σικελιανος @ ΝΕΚΚ 11/10/2012 09:01:35

   Καλυτερα να φυγει για Καναδα λογω φτωχειας παρα να φυγει ο μισος πληθυσμος απο καρκινο και ο αλλος μισος λογω ερημοποιησης και ολοκληρωτικης υποβαθμισης της περιοχης/... η οπτικη γωνια μερικων ειναι απο διαστρεβλωτικη ως ανωμαλη... λυπαμαι που μετα απο 40 χρονια συνεχους αποψιλωσης του δασικου μας πλουτου συνεχιζουμε να βαζουμε τα χερακια μας και να βγαζουμε τα ματακια μας... οι αποψεις μερικων εδω μεσα αναδεικνυουν την πληρη ηθικη , αισθητικη και πολιτιστικη καταπτωση των νεοελληνων.. λυπαμαι αφανταστα για το πως εχουμε καταντησει....

 16. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 10/10/2012 23:20:54

  Κουνια που μας κουναγε... Εδω δεν προβαλλαμε αντισταση οταν μπαιναμε και με τον τροπο που μπηκαμε στο μνημονιο, στα αλλα τα μνημονια, στα μεσοπροθεσμα, στις στηριξεις της τοτε κυβερνησης, τωρα που ερχονται οι συνεπειες ολων αυτων των πραξεων μας, στερνη μου γνωση, να σ' ειχα πρωτα. Εχουμε να δουμε κι αλλα, που θα τρομαξουμε μου φαινεται! Οποιοι μιλουσαν για προδωσια και ξεπουλημα τοτε, αυτα εννοουσαν. Και κυριως σε αυτο το site λεγοντουσαν πολλα απο αυτα τα οποια συμβαινουν και θα συνεχισουν να συμβαινουν.

 17. George avatar
  George 11/10/2012 02:31:01

  Η ανάπτυξη θα προέλθει από απελευθέρωση και απλοποίηση της επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη προϊόντων προστιθέμενης αξιας. Συμπεριλαμβανω εδώ και καινοτόμα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσιες. Είμαστε πολύ ανωριμοι ακόμα για να αξιοποιήσουμε τον ορυκτο μας πλούτο. Δεν έχουμε ούτε την περιβαλλοντική ηθική των Σουηδων ούτε τα αισθητικά κριτήρια των Φιλανδων. Παρακαλώ πολύ το Σαμαρά να μην αφήσει να γίνει τέτοιο έγκλημα κατά των επόμενων γενεών.

  • Σικελιανος avatar
   Σικελιανος @ George 11/10/2012 08:58:21

   Συμφωνω απολυτα.. οπως ακριβως τα λες.. επισης στην Ελλαδα ουδεποτε τηρουνται οι υποτιθεμενες περιβαντολλογικες μελετες.. ολα γινονται για το κερδος χωρις καμια μεριμνα για το τι αφηνουν πισω τους...
   Δυστυχως στην Ελλαδα της μεταπολιτευσης το φυσικο περοβαλλον αντιμετωπιστηκε ως εχθρος και οχι ως συμμαχικος και αναποδραστος παραγοντας της ζωης.. η χθεσινη εντολη του υπουργειου περιβαλλοντος ειναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ.... για τη ζωη και τις επομενς γενιες.... ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!!!!.. ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑ!!!.. και οι οποιες παρομοιωσεις με Σουηδιες και Φινλαδιες ειναι ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΤΥΧΕΙΣ.. και δυστυχως και απο εξαιρετους κατα τα αλλα ανθρωπους οπως ο Γιαννης Φαιλτωρ που τον εκτιμω πολυ απο τα κατα καιρους γραφομενα του αλλα χθες με απογοητευσε με τη θεση του.. λες και δεν ξερει πως γινονται τα πραγματα στην Ελλαδα..λες και δεν αναγνωριζει το ποσο ελλειματικο πια δασικο πλουτο εχουμε στην Ελλαδα μας.. λες και δεν ξερει οτι δεν εχουμε καμια πολυτελεια να χαρισουμε τουτο το πανεμορφο δασος (απο τα λιγα πια ανεγγιχτα της πατριδας μας) σε κανενα κερδοσκοπο...
   Γιαννη Φαιλτωρ αφου εισαι και μεταλλειολογος μπορεις να μας διαφωτισεις για το τι καταστροφες εχουν γινει απο τα ορυχεια χρυσου ανα τον κοσμο , για τις καταστροφικες επιδρασεις του τροπου εξορυξης και μαλιστα σε εναν τοπο τετοιου φυσικου καλλους και φυσικου μνημειου... εσυ μεταναστευσες στη Γερμανια και καλα εκανες και καταλαβαινεις καλυτερα ποσο αναζωογονητικα ειναι τα μεγαλα παρθενα γερμανικα δαση.. γιατι στην Ελλαδα θελουμε να τα ρημαξουμε?... αν ησουν κατοικος της Αρναιας θα ηθελες τα εγγονια σου να ζησουν αυτον τον εφιαλτη?.. αισθητικο, περιβαντολλογικο, αλλα και οικονομικο (μονο να ηξερες ποσοι ανθρωποι ζουν απο το δασος αλλα και οι πλημμυρες και η φυγη και ερημοποιηση του τοπου)... αλλα και υγειονομικο.. προκειται για αποφαση εγκληματικη με πολλες μελλοντικες παρενεργειες... νομιζω οτι εχουμε μια συγχυση σαν Ελληνες του τι σημαινει αναπτυξη...

   • franc avatar
    franc @ Σικελιανος 11/10/2012 09:57:22

    Αγαπητέ Σικελιανέ μην το παιδεύεις.
    Το λαμπρότερο επειχείρημα του είδους που αναζητάς είναι Παγκόσμια γνωστό.
    Η μεγαλύτερη καταστροφή της Ραδιενέργειας ήταν η θανάτωση των επιστημόνων που την ανακάλυψαν, του ζεύγους Κιουρί, από καρκίνο.
    Αν δεν την είχαν βγάλει στην επιφάνεια, θα έφταναν σε βαθειά γεράματα.
    Επίσης οι ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι... ΑΡΑ ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΙΝΕΙΣ?

    • Σικελιανος avatar
     Σικελιανος @ franc 11/10/2012 10:12:29

     Φρανκ τωρα μιλαμε για τον δασικο πλουτο της πατριδας μας που ηδη εχει χτυπηθει ασυστολα απο ντοπια και ξενα συμφεροντα εδω και 3 δεκαετιες... δεν νομιζω οτι εχουμε την πολυτελεια να καταστρεψουμε ενα ολοκληρο παρθενο δασος για αποθηκευση αποβλητων.. ειναι φριχτο.. τα περι Κιουρι και το οτι καποιοι πεθαινουν στο ονομα της προοδου (δηλαδη ειναι αναποδραστο να πεθανουν καποιοι για την τεχνολογκη προοδο..φανταζομαι κατι τετοιο θελεις να πεις αν σε αντιλμβανομαι) ειναι απορποσανατολιστικα.. εδω ουτε με προοδο εχουμε να κανουμε (ταφη αποβλητων και εξορυξη χρυσου απο μια καναδικη εταιρια εχουμε.. και πληρη και μη αναταξιμη περιβαντολλογικη καταστροφη ενος απειρου φυσικου καλλους περιοχη εχουμε.. και ερημοποιηση εχουμε με ολα τα παρελκομενα προβληματα (καταστροφη υδροφορων οριζοντων, καλλιεργειων, απωλεια συγκρατησης υδατων, πλημμυρες, συμβολη σε ακομη υψηλοτερες θερμοκρασιες.. αφου τα δαση ειναι το φυσικο κλιματιστικο μας).. και ουτε οι κατοικοι θα επωφεληθουν οπως ισχυριζονται καποιοι... πακιστανους και λοιπους θα φερουν να δουλεψουν και στους κατοικους θα μεινει η ερημοποιηση και ο καρκινος... οποιες αναφορες και συσχετισεις με τα παραδειγματα που ανεφερες ειναι ατυχης..

     • αβαρία avatar
      αβαρία @ Σικελιανος 11/10/2012 11:20:51

      Το νόημα των γραφομένων μου είναι ακριβώς αυτό που κατάλαβες. Μιλάω για την γενική φιλοσοφία του θέματος επειδή μου είναι αδύνατο να έχω ειδική γνώση. Δεν ξέρω καν που πέφτει η περιοχή, αν είναι κατοικημένη και προσβάσιμη, και εν γένει δεν μπορώ να αποφανθώ αν το Εθνικό μακροπρόθεσμο όφελος θα είναι μεγαλύτερο ή μικρότερο απο την αναπόφευκτη σε κάθε περίπτωση ανθρώπινης επέμβασης στη φύση Εθνική ζημία. Απο τα λεγόμενά σου όμως συμπεραίνω οτι και εσύ γενικά μιλάς και όχι βάσει συγκεκριμένης έγκυρης περιβαλλοντικής μελέτης...
      Αν το ισοζύγιο αυτό είναι θετικό εγώ πιστεύω οτι πρέπει να προχωράμε. Και δεν πρέπει ποτέ να εξετάζουμε αυτό το ισοζύγιο ερήμην των ανθρώπων. Ουδείς αμφιβάλλει οτι για την φύση χωρίς τους ανθρώπους, το ιδανικό είναι να μην την αγγίζουμε καν. Ομως μέτρον παντων άνθρωπος...

     • franc avatar
      franc @ αβαρία 11/10/2012 11:24:26

      Η αβαρία είναι η γραμματέας μου,
      όπως θα αντελήφθης αγαπητέ Σικελιανέ...

     • Σικελιανος avatar
      Σικελιανος @ franc 11/10/2012 12:18:19

      Ακριβως επειδη ο ανθρωπος πρεπει ειναι το επικεντρο καθε δραστηριοτητας μας ειναι ακομη πιο εμφανης η αιτια που δεν πρεπει να καταστρεψουμε ολοσχερως το περιβαλλον.. ως προς τις υποτιθεμενα εγκυρες μελετες στην Ελλαδα το ξερεις καλυτερα απο εμενα και πως γινονται και κυριως πως εφαρμοζονται.. επισης εχω διαβασει πολλες τοποθετησεις επιστημονων για το συγκεκριμενο εγχειρημα και ολοι συντεινουν οτι θα ειναι μια σοβαρη περιβαντολλογικη επιβαρυνση και το κυριορετο ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ λογω της χρησης υδροχλωρικου οξεος... αλλα και τις μελετες τι να τις κανεις οταν ερχεται ανωθεν εντολη να κοπουν ολα τα δεντρα!!! το συγκεκριμενο δασος ειναι φυσικο μνημειο δεν ειναι απλως δασος..
      πες λοιπον στην γραμματεα σου αγαπητε φρανκ να ψαξει καλυτερα για το συγκεκριμενο εγχειρημα-εγκλημα που παει να γινει στην περιοχη.. ειμαι θυμωμενος ακριβως επειδη μιλαω περιπτωσιολογικα.. για το συγκεκριμενο εγχειρημα και οχι γενικα...

     • franc avatar
      franc @ Σικελιανος 11/10/2012 15:44:17

      Ως φανατικός οπαδός της επιστήμης, δεν αντιλέγω αγαπητέ Σικελιανέ, ιδιαίτερα αν υπάρχουν πολλες τοποθετησεις επιστημονων για το συγκεκριμενο εγχειρημα και ολοι συντεινουν οτι θα ειναι μια σοβαρη περιβαντολλογικη επιβαρυνση και το κυριορετο ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΗ λογω της χρησης υδροχλωρικου οξεος…Αν μάλιστα παρά τα αντίθετα πορίσματα των τεκμηριωμένων επιστημονικών μελετών (Πχ το ΕΜΠ και το ΑΠΘ κάνουν πολλές αξιόλογες τέτοιες μελέτες) ερχεται ανωθεν εντολη να κοπουν ολα τα δεντρα!!!, τότε είμαι μαζί σου ακόμα και για κατάληψη ή και απεργία πείνας...
      Υπάρχουν όμως όλα αυτά?

 18. Κωνσταντίνος avatar
  Κωνσταντίνος 11/10/2012 10:07:26

  Τα μεταλλεία στην παρούσα φάση είναι εθνικό έγκλημα. Ο χρονικός ορίζοντας εκμετάλλευσης είναι μικρός και μετά μένουμε με το απόλυτο τίποτα στο χέρι. Οι μεταλλειολόγοι ίσως γνωρίζουν την ιστορία, αλλά την αποκρύπτουν, για τον κύριο παραγωγό θείου στον κόσμο το νησί του Ναουρου. Για τους υπόλοιπους ας διαβάσουν την ιστορία στην Wikipedia, να δουν μετά από δέκα χρόνια υψηλού εισοδήματος (το Ναούρου είχε 100.000 ευρώ κατα κεφαλή), τι μας περιμένει. Ενδεικτικά αυτή την στιγμή παρακαλούν την Αυστραλία να δημιουργήσει στρατόπεδα λαθρομεταναστών στο νησί για να έχει το νησί κάποιο εισόδημα, αλλιώς ψοφαν στην πείνα.

  • franc avatar
   franc @ Κωνσταντίνος 11/10/2012 12:02:36

   Ξέρεις καμμιά χώρα να ζεί χωρίς μεταλλεία?

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ franc 11/10/2012 16:44:11

    Οου, πολλές: Παρθένες Νήσοι, Κέιμαν, Τρινιτάντ έντ Τομπάγκο, Τορτούγκα, Μεγάλη Μπαχάμα, Λιχτενστάιν, Μπαρμπάντος, Αρούμπα, Μύκονος, Αράχωβα...

 19. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/10/2012 16:40:22

  Βρε βρε, οι Νιμπελούγκεν δεν ήταν Βορειοευρωπαίοι φύλακες του χρυσού, όπως λέει ο μύθος. Ούτε η βασιλική οικογένεια των Βουργουνδών, ούτε Φράγκοι, ούτε άλλή αρχαιο-Γερμανική φυλή, ούτε Σκανδιναβική ράτσα, ούτε νάνοι μεταλλωρύχοι.
  Και ο Φάφνιρ δεν ήταν βασιλόπουλο που μεταμορφώθηκε σε δράκο.
  Χαλκιδικιώτες ήταν, "κυνηγοί κεφαλών" τουριστών και φραγκοφονιάδες ρουμτζήδες, που θαμπώθηκαν από την κίτρινη λάμψη.
  Για το βασιλόπουλο που έγινε δράκος θα σας γελάσω. Μου φυμίζει λίγο μια ιστορία με έναν υπουργό Χαλκιδικιώτη, Άλμπεριχ, άν θυμάμαι καλά. Ιστορία φοβερή, αλλά στο τέλος αποδείχθηκε ότι δεν είχε δράκο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.