Bloomberg: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία
21/11/2014 11:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία

Στην Ελλάδα είναι αφιερωμένο το κεντρικό άρθρο του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο παίρνει θέση υπέρ της χώρας μας, ζητώντας από τους δανειστές «να δώσουν μία ευκαιρία στην Ελλάδα», να «σταματήσουν την πίεση» και να «βρουν έναν τρόπο να ελαφρύνουν τα χρέη». Σε διαφορετική περίπτωση, προειδοποιεί, η Ευρωζώνη οδηγείται σε διάλυση.

Γράφει χαρακτηριστικά: «Οι πιστωτές δοκιμάζουν και πάλι τις αντοχές της Ελλάδας. Αν συνεχίσουν να ασκούν τέτοιου είδους πιέσεις τότε κινδυνεύουν να κάνουν κομμάτια την Ευρωζώνη, κάτι που θα είναι καταστροφικό για τους ίδιους και την Ελλάδα. Πρέπει να σταματήσουν να επιμένουν στο αδύνατο και να βρουν ένα τρόπο να ανακουφίσουν την Ελλάδα από τα χρέη της».

Η προσφορά της τρόικας προς την Ελλάδα για να «ξεκλειδώσει» η τελευταία δόση του πακέτου στήριξης, χαρακτηρίζεται από το άρθρο ως «τοξική», καθώς οι δανειστές ζητούν περαιτέρω μειώσεις και μέτρα που δεν θα έχουν καμία θετική ανταπόκριση. Αντιθέτως, σημειώνει το άρθρο, θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια και είναι βέβαιο πως θα αποτύχουν. «Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ της ριζοσπαστικής αριστεράς ενισχύεται και ενδέχεται να αντικαταστήσει το μετριοπαθές κόμμα του Σαμαρά στις εκλογές του επόμενου έτους», σημειώνει το άρθρο. Τονίζει μάλιστα ότι μόλις πριν από λίγους μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβαλε τα αντιευρωπαϊκά του αισθήματα για να κερδίσει ψήφους στις ευρωεκλογές.

Στη συνέχεια, το άρθρο παραθέτει τα επιτεύγματα της Ελλάδας κατά τα τελευταία πέντε χρόνια με κυρίαρχο το πρωτογενές πλεόνασμα που το χαρακτηρίζει «σπάνιο κατόρθωμα». Ωστόσο, αναφέρει πως η δημοσιονομική συμπίεση έχει πλήξει την οικονομία της χώρας. Η παραγωγή έχει μειωθεί περίπου στο 1/5 και η ανεργία είναι πάνω από το 25%. Ένας ακόμα γύρος λιτότητας θα ανακόψει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα αυξήσει τους κινδύνους. Η λιτότητα απλώς δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που εμφανίζει η τρόικα. Αν η ανάπτυξη συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς και το κόστος δανεισμού είναι διαχειρίσιμο, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα κοντά 7.5% του ΑΕΠ στα επόμενα 15 χρόνια, κάτι που καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν έχει καταφέρει να το κάνει πράξη.

Όπως γράφει το Bloomberg: «Εάν συνεχιστεί η λιτότητα, τότε θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, επομένως θα δοθεί τέλος στη δημοσιονομική πειθαρχία. Η ζημιά, όμως, δεν θα σταματήσει εκεί. Το σύνολο του ευρωπαϊκού σχεδίου θα κινδυνεύσει. Ο Τσίπρας είναι πρόθυμος να προκαλέσει, μονομερώς, απώλειες στους πιστωτές. Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε Ισπανία και Πορτογαλία. Αν οι αγορές αρχίσουν να φοβούνται πως έρχεται ένα κύμα αθέτησης υποσχέσεων, τότε η προκύπτουσα αναταραχή θα μπορούσε να ωθήσει ολόκληρη την Ευρώπη σε νέα κρίση. Είναι ευρέως κατανοητό πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μεγάλος μέρος του ελληνικού χρέους πρέπει να διαγραφεί. Αν γίνει μεθοδευμένα θα υπάρξουν οι ελάχιστες παράπλευρες απώλειες. Αν γίνει άτακτα, το κόστος θα είναι μεγάλο. Η Γερμανία και η Γαλλία οφείλουν να δείξουν το δρόμο. Όσο πιο γρήγορα αναγνωρίσουν την ανάγκη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τόσο θα μειωθούν οι πιθανότητες για χειρότερες συμφορές».

www.bloombergview.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. NTINOS avatar
  NTINOS 21/11/2014 12:29:41

  Πολλοί από μας που σπουδάσαμε Οικονομικά, δεν παύουμε να είμαστε Οικονομολόγοι Β΄Κατηγορίας. Παρά ταύτα ακριβώς τα ίδια λέγαμε, μέσα από τις σελίδες του ANTINEWS, τόσο καιρό τώρα, αλλά κυριολεκτικά κανένας δεν μας άκουγε. Τώρα ακούγονται και από το εγκυρότατο Οικονομικό BLOOMBERG! Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο Σαμαράς άφησε τον ΣΥΡΙΖΑ να αλωνίζει επικοινωνιακά, ποντάροντας αφελώς στο άρμα της Μέρκελ. Το κακό εδώ είναι διπλό, αφενός μεν με την προηγούμενη (σχετική) ανοχή μας απέναντι στις ανεδαφικές απαιτήσεις της Τροικας, την αφήσαμε να ολοκληρώσει την καταστροφή της εναπομείνασας Εθνικής μας Οικονομίας, αφετέρου ανοίξαμε διάπλατα την πόρτα της εξουσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγώντας τους Πολίτες σε πλήρες αδιέξοδο με μοναδική χαραμάδα διαφυγής τον Τσίπρα και τις Συνιστώσες του και με σίγουρο αποτέλεσμα την περαιτέρω καταστροφή μας!

  • Άπαντα Επιστάμενος avatar
   Άπαντα Επιστάμενος @ NTINOS 21/11/2014 19:39:31

   "ακριβώς τα ίδια λέγαμε, μέσα από τις σελίδες του ANTINEWS, τόσο καιρό τώρα, αλλά κυριολεκτικά κανένας δεν μας άκουγε" Αν εννοείς ότι κανείς δεν άκουγε μέσα στο αντινιούζ νομίζω κάνεις λάθος. Μία ακραία ομάδα 5 το πολύ σχολιαστών δεν άκουγε και δεν μπορεί να ακούσει. Αν εννοείς την κυβέρνηση, φαντάζομαι, η δικαιολογία είναι "δεν μας άφησαν άλλα περιθώρια οι ευρωπαίοι".

 2. NTINOS avatar
  NTINOS 21/11/2014 22:24:21

  Αγαπητέ φίλε Επιστάμενε, Λέγοντας ότι κανένας δεν μας άκουγε και φυσικά δεν εννοούσα τους φίλους συνσχολιαστές, απλώς εννοούσα τον κάθε πιθανό αρμόδιο που είναι επιφορτισμένος να παρακολουθεί τη κοινή γνώμη ( και το γνωρίζω ότι είναι γεγονός αυτό), αλλά και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει έστω στο ελάχιστο την ακολουθούμενη πολιτική. Τώρα η συνηθισμένη δικαιολογία ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολιτική γιατί δεν μας αφήνουν οι Ευρωπαίοι είναι πράγματι υπαρκτή, πλην όμως από του αποτελέσματος κρίνοντας, δυστυχώς θα έπρεπε να είχαμε αλλάξει πολιτική, πείθοντας για την ορθότητα της, ή την μη διαφορετική δυνατότητα, τους Δανειστές μας!

 3. George N avatar
  George N 22/11/2014 08:09:02

  Κάποια στιγμή πρέπει να ακυρωθούν τα "Αδύνατον" κάθε πλευράς με συνεννόηση παρά να τα ακυρώσει η ίδια η ζωή. Η εξυπηρέτησή του χρέους δεν μπορεί να απορροφά περισσότερους πόρους της Ελλάδας από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΖ. Οι αγορές είπαν το 2010 ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί και για να αλλάξουν γνώμη ώστε να επαναγοράσουν το χρέος από τον επίσημο τομέα η εξυπηρέτησή του θα πρέπει να είναι σε ρεαλιστικά επίπεδα. Αλλιώς η ΕΖ μένει με τον μουντζούρη στο χέρι. Ήταν το τίμημα που πλήρωσε για να μην υπάρξει domino και είναι καιρός να το ομολογήσει. Πρόβλημα του Σοιμπλε πως θα το παρουσιάσει στους ψηφοφόρους του. Ας πει ότι αυτός δεν ήθελε αλλά το ζήτησε η Τρόικα :-) Από την άλλη ούτε η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να υποκρίνεται ότι μπορεί να διατηρήσει ένα δημόσιο τομέα μεγαλύτερο από αυτόν που αντιστοιχεί στα κυβικά της. Η ότι μπορεί να μείνει στην ΕΖ με τον σημερινό της τρόπο λειτουργίας. Οικονομικό πρόγραμμα που τον έκτο χρόνο εφαρμογής του βασίζεται στην υπερφορολόγηση για να κλείσει τρύπες είναι απλά άρνηση της πραγματικότητας. Το 2010 αυτή έδειξε ότι έχει τον τρόπο της να προσγειώνει. Δεν θα έπρεπε να χρειάζεται κι άλλη επιβεβαίωση.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.