Bloomberg: Αφήστε την Ελλάδα να φύγει, όπως να ‘ναι, από το ευρώ
21/04/2015 16:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: Αφήστε την Ελλάδα να φύγει, όπως να ‘ναι, από το ευρώ

Οι εβδομάδες μετά τις εκλογές έγιναν μήνες... Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να μειώσει τη διάσταση ανάμεσα στην τάση της κατά της λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές ως τίμημα για να της δώσουν χρήματα. Η ελληνική κυβέρνηση δέσμευσε ακόμα και τα ταμειακά αποθέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης για να ανταπεξέλθει, πράγμα που αποδεικνύει ότι τα χρήματα πραγματικά τελειώνουν. «Κανένα από τα πιθανά σενάρια για το τι θα συμβεί στη συνέχεια δεν φαίνεται να συμβαδίζει με την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», γράφει ο Mark Gilbert στο Bloomberg, σε ένα δηκτικό άρθρο με τίτλο «Αφήστε την Ελλάδα να φύγει, όπως να ‘ναι, από το ευρώ».

O αρθρογράφος τονίζει ότι η Ελλάδα είναι «απρόθυμη και ανίκανη» να πληρώσει τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η παρουσία της στην ευρωζώνη. «Κάποιοι έξυπνοι άνθρωποι έχουν αρχίσει να λένε ότι ίσως η Ελλάδα να είναι σε καλύτερη θέση, αν είναι μόνη της» γράφει, παραθέτοντας τέτοιες απόψεις.

Στη συνέχεια, αρχίζει να ρίχνει τα βέλη του για την Ελλάδα: «Αξίζει να θυμηθούμε πώς μπήκε η Ελλάδα στο κλαμπ του ευρώ αρχικά: εξαπατώντας. Η χώρα δεν μπορούσε να πετύχει την επιθυμητή αναλογία ελλείμματος/ΑΕΠ και προσέλαβε την Goldman Sachs για να κάνει κάποιες φανταχτερές χρηματοοικονομικές τεχνικές και να φτιάξει το σωστό αριθμό το 1999. Και όταν το έλλειμμα αρνήθηκε πεισματικά να πέσει στο απαιτούμενο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα βρήκε έναν ευκολότερο τρόπο για να παραποιήσει τα στοιχεία: είπε ψέματα, ξανά και ξανά. Οπότε, υπάρχει ένα σοβαρό επιχείρημα ότι δεν έπρεπε να επιτραπεί εξαρχής στην Ελλάδα να μπει στο ευρώ και θα έπρεπε ίσως να είχε εκδιωχθεί μόλις η κακοδιαχείρισή της αποκαλύφθηκε», γράφει.

Και συνεχίζει: «Μία δεκαετία αργότερα, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πότε τελικά θα έρθει η μέρα του ''λογαριασμού''. Ο David Powell του Bloomberg Intelligence υπολογίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεφύγει χωρίς να πληρώσει τη δόση της 12ης Μαΐου των περίπου 774 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΔΝΤ. Στις 20 Ιουλίου όμως, πρέπει να πληρώσει 3,5 δισ. στην ΕΚΤ, της οποίας η γενναιοδωρία μέσω του ΕLA είναι προς το παρόν το μοναδικό πράγμα που υπάρχει ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες και τη χρεοκοπία.

Η λίστα του τι μπορεί να συμβεί μετά στην Ελλάδα περιλαμβάνει έλεγχο κεφαλαίων για να σταματήσουν οι εκροές που έχουν συρρικνώσει τις καταθέσεις κατά 15% φέτος, να εκπέσουν οι πληρωμές του ΔΝΤ, οι δημόσιοι υπάλληλοι να πληρώνονται με IOU και αθέτηση όλων των πληρωμών γιατί δεν θα έχουν απομείνει άλλα χρήματα».

Αν και η Κύπρος έμεινε στη θέση της στο τραπέζι του ευρώ όταν χρειάστηκε έλεγχο κεφαλαίων, ίσως η Γερμανία ακολουθήσει πιο σκληρή γραμμή με την Ελλάδα ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο κίνδυνος μετάδοσης φαίνεται να έχει μειωθεί, σημειώνει το Bloomberg. Ο Richard Woolnough, διαχειριστής ομολόγων στο fund M&G Optimal Income στη Βρετανία, έγραψε τη Δευτέρα ότι ίσως η επιστροφή στη δραχμή να είναι η λύση στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας. «Η ικανότητα της Ελλάδας να προσφέρει στους πολίτες της είναι τόσο κατεστραμμένη όσο και το διάσημο γλυπτό της Αφροδίτης της Μήλου. Οι πολιτικοί θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν ότι το αόρατο χέρι της συναλλαγματικής ισοτιμίας είναι ένα σημαντικό εργαλείο και η δραχμή ελεύθερης διακύμανσης, αν και επώδυνη, μπορεί να είναι η καλύτερη ευκαιρία για οικονομική λύση, δεδομένης της έκτασης των προβλημάτων της Ελλάδας», έγραψε χαρακτηριστικά. Ο Roger Bootle, επικεφαλής της Capital Economics στο Λονδίνο, έγραψε στην Telegraph τη Δευτέρα ότι η μόνη διέξοδος από μία «παρατεταμένη εμπειρία κοντά στο θάνατο» είναι να έχει η Ελλάδα το δικό της φθηνότερο νόμισμα. «Η Ελλάδα δεν έχει πολλές εναλλακτικές», σημειώνει.

Και καταλήγει το άρθρο: «Ένας έξυπνος γλεντζές ξέρει πότε είναι η ώρα να φύγει από το πάρτι. Ένας έξυπνος μπάρμαν ξέρει πότε είναι ώρα να σταματήσει να σερβίρει στον μεθυσμένο στη γωνία και να φωνάξει τον πορτιέρη. Για την Ελλάδα, το πάρτι του ευρώ μπορεί να τελείωσε, είτε φύγει σκοντάφτοντας από μόνη της, είτε την πετάξουν έξω για κακή διαγωγή».

bloombergview.com

ΣΧΟΛΙΑ

  1. blue nile avatar
    blue nile 21/04/2015 13:08:58

    Ας φύγει η Ελλάδα από το ευρώ όπως γράφει... Και μετά θα πρέπει να εξηγήσει στους αναγνώστες του γιατί η υφήλιος θα πρέπει να ξαναζήσει ένα νέο 2008.

  2. Βελισάριος avatar
    Βελισάριος 21/04/2015 20:55:35

    Θα έχει πολύ ενδιαφέρον για τον ιστορικό του μέλλοντος, να αναλύσει τι γίνεται σε μία χώρα που την έβαλαν όπως να ναι στο ευρώ, όταν την βγάλουν όπως να ναι από το ευρώ. Δεν λέω, σαϊνια οι Οικονομολόγοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρε παιδί μου, όλα τα φτιάχνουν, αλλά δυστυχώς, όπως να ναι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.