Bloomberg: "Ανέκδοτο" το να ζητήσει η Ελλάδα χρήματα από τις BRICS
14/05/2015 16:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bloomberg: "Ανέκδοτο" το να ζητήσει η Ελλάδα χρήματα από τις BRICS

Ενώ η Ελλάδα προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει λεφτά για να πληρώσει την επόμενη δόση του ΔΝΤ, έχοντας ελάχιστα χρήματα στα ταμεία της, η πρόσκληση που έλαβε από τη Ρωσία, να γίνει η έκτη χώρα στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, προκαλεί εντύπωση... ή μάλλον γέλια, όπως σχολιάζει ο Τζιμ Ο'Νιλ, πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, στο Bloomberg.

Όπως λέει ο Ο'Νιλ, ο άνθρωπος που το 2001 επινόησε τον όρο BRICS (από τα αρχικά των χωρών Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αυτή η πρόσκληση ακούγεται «σαν ένα καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο». Η ιδέα για τη δημιουργία της τράπεζας των BRICS παρουσιάστηκε πέρυσι και η βασική της επιδίωξη ήταν να λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς το ΔΝΤ. Σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής, κάθε ιδρυτικό μέλος πρέπει να προσφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια, έτσι ώστε να μαζευτεί ένα αρχικό κεφάλαιο 100 δισ. δολαρίων. Στο βιβλίο του «Ο χάρτης της ανάπτυξης» (2011) ο Ο’ Νιλ είχε προβλέψει ότι οι συγκεκριμένες χώρες που συγκροτούν τις BRICS θα ξεπεράσουν τις ΗΠΑ σε μέγεθος κατά το τρέχον έτος, αν και από τότε έχει αναθεωρήσει τις απόψεις του και σημειώνει πως αυτό θα συμβεί το 2017, ενώ μέχρι το 2035 η συγκεκριμένη ομάδα θα είναι τόσο μεγάλη όσο και η G7.

Σύμφωνα με τον Ο'Νιλ, η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στη τράπεζα των BRICS, καθώς η οικονομία της έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 1/4 και βρίσκεται στα πρόθυρα εξόδου από το ευρώ. Η πρόσκληση έχει κατά βάση γεωπολιτικά κίνητρα, σχολιάζει το Bloomberg. Ο Τσίπρας θέλει να συσφίξει τις σχέσεις του προς Ανατολάς, για να έχει το πλεονέκτημα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Η τοποθέτηση του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, πρώην εκπροσώπου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, να διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας στην τράπεζα των BRICS, έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Ο Τσίπρας συναντήθηκε πριν από λίγο καιρό στη Μόσχα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι ο Turkish Stream θα περνάει από το ελληνικό έδαφος και θα λαμβάνει τα ανάλογα τέλη διέλευσης. Σε αντάλλαγμα, ο Πούτιν παίρνει με το μέρος του ένα σύμμαχο που ανήκει στο ΝΑΤΟ, με σκοπό να αποδυναμώσει τους δυτικούς συμμάχους έναντι του θέματος της Ουκρανίας», γράφει το Bloomberg. Σημειώνει επίσης πως ούτε η ρωσική πλευρά, ούτε η ελληνική θέλησαν να τοποθετηθούν επισήμως για το θέμα. Για τον Ο'Νιλ, όμως, το ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θα ενταχθεί στις BRICS ή όχι, αλλά άλλο: «Μήπως έχουμε Πρωταπριλιά; Μπορώ να καταλάβω γιατί η Ρωσία έχει αυτό το παράξενο κίνητρο, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ γιατί οι άλλοι θα συμφωνήσουν» σχολιάζει.

bloomberg.com

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 14/05/2015 19:12:29

  Να που και ο πολύς κύριος Ο'Νίλ δεν καταλαβαίνει πολλά πράγματα για τη Ρωσία και την πολιτική Πούτιν...Πού ξέρει? μπορεί ο Πούτιν να δανείσει στην Ελλάδς τα 10 δίς που χρειάζονται για να γίνει το 6ο μέλος της Τράπεζας των BRICS. (Λέμε τώρα...) Θα μπορούσε να βάλουν και την εδρα της τράπεζας στην Αθήνα και δή στο Ελληνικό σε έναν ουρανοξύστη με θέα απο την Ακρόπολη και τον Σαρωνικό μεχρι το Σούνιο...Aν όμως καταλαβαίνει οτι η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα εξόδου απο το Ευρώ και ειλικρινά το πιστεύει, τότε θα έπρεπε να καταλάβει οτι μια τέτοια προσφορά για την Ελλάδα θα ήταν μονόδρομος, αφού δεν θα μπορεί να επιστρέψει στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ...

  • Χάρος avatar
   Χάρος @ οδυσσεύς Κ. 14/05/2015 21:03:27

   Mε τί κεφάλαιο θα μπαίναμε εμείς,αν θα μπαίναμε,αφού δεν υπάρχει σάλιο;...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.