27/01/2010 16:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Bank of America: Η Ελλάδα θα τα “κουτσοκαταφέρει”…

«Διατηρούμε την εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι ικανή να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από μόνη της», αναφέρει σε σημερινή έκθεση η Bank Of America ( Merrill Lynch ) η οποία αποκλείει  την χρεοκοπία της χώρας δίνοντας 4 σενάρια, με πιθανότερο αυτό της εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Η έκθεση την οποία υπογράφουν 12 στελέχη – αναλυτές της Βank of America έχει τίτλο «Μπορεί η Ελλάδα να αποτελέσει την σκανδάλη για ένα νέο κύμα αναταραχής στις αγορές;»

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στην πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση, οι πιστωτικές αγορές συχνά δίνουν μια καθαρή προειδοποίηση για τι φασαρία έρχεται μπροστά. Παρά το γεγονός, συμπληρώνουν, ότι η Ελλάδα είναι μικρή από μόνη της, η εκτόξευση στα ελληνικά spreads πραγματοποίησε peak στις 365 μονάδες, γι΄αυτό το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει την σκανδάλη της αναταραχής.

Ουσιαστικά, οι αναλυτές απαντούν όχι. Τονίζουν μεν ότι το έλλειμμα είναι υψηλό, τα στατιστικά στοιχεία αναξιόπιστά, ωστόσο η Ελλάδα άρχισε να προσαρμόζεται.

«Διατηρούμε την εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι ικανή για να χρηματοδοτηθεί από μόνη της».

Τα 4 σενάρια

Τα τέσσερα σενάρια που δίνει η Bank of America είναι τα εξής :

Στο πρώτο σενάριο – το οποίο είναι το πιο πιθανό σενάριο by far – η Ελλάδα τα κουτσοκαταφέρνει από  όνη της ( muddle ).

To δεύτερο αναφέρει μια διάσωση της τελευταίας στιγμής ( last minute bail out ).

H τράπεζα αναφέρει ότι αυτό είναι απίθανο να χρειαστεί. Το τρίτο είναι η χρεοκοπία εντός της Εευρωζώνης, υπόθεση πολύ απίθανη.

Το τέταρτο σενάριο ( καταστροφής ) είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Αυτό το σενάριο χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά ακραίο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 27/01/2010 17:21:11

  Έλα κούτσα, κούτσα...

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 27/01/2010 17:41:00

  Η λογική έκβαση, θα είναι "λογική". Θα υπάρξει κάποιοα "ρύθμιση" από την οποία κανένας πιστωτής δεν θα ζημιώνεται. Θα περιοριστεί και θα ακριβύνει ο εσωτερικός τραπεζικός δανεισμός. Θα αδειάσουν κατά τι πολλοί κουμπαράδες, θα κλείσουν οριακές επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία, θα γυρίσουν αρκετοί στην επαρχία, θα μειωθεί το βιωτικό επίπεδο σε αρκετούς, μπούρου, μπούρου, μπούρου. Όλα αυτά είναι γραμμικά και ορθολογικά. Αν φοβάμαι κάτι είναι το μη γραμμικό και απρόβλεπτο. Δηλαδή, τους ελκυστές, και δη τους παράξενους (χαχαχαχα)

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ archaeopteryx 27/01/2010 17:44:06

   @Archaeopteryx δεν ξέρω αν έχεις υπόψη σου, μάλλον ο Μπεν Μπερνάνκε δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία που απαιτείται στη Γερουσία για να επανεκλεγεί επικεφαλής της FED.
   Τι θα σημαίνει αν τελικά δεν επανεκλεγεί και ποιος προαλείφεται?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ archaeopteryx 27/01/2010 18:18:08

   ααα... που να ξέρω... αυτά τα ψάχνεις...

   The Bernanke vote is a powerful way to send a message to the Administration that the public is NOT buying what they are selling on the financial front, and much more fundamental change is needed

   αυτό που δεν ξέρω βέβαια είναι change προς ποιά κατέυθυνση.

   http://www.nakedcapitalism.com/2010/01/tell-senate-no-on-bernanke-cloture.html

   αν πραγματικά σε καίει, Bernanke reaffirmation στην μηχανή αναζήτησης. Προσωπικά με ενδιέφερε η "κατέυθυνση", αν και δεν αισιοδοξώ με καμμία. Απλά έχω προσωπικές προτιμήσεις, αλλά το "σωστό";...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.