Αλεξιάδης: Την επόμενη εβδομάδα οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στα σχολεία-
17/10/2015 15:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αλεξιάδης: Την επόμενη εβδομάδα οριστικές αποφάσεις για τον ΦΠΑ στα σχολεία-

Οριστική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση, και θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο, λίγες ώρες μετά την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση έως την ερχόμενη Παρασκευή.

"Έληγε χθες τυπικά η διαδικασία και έπρεπε να έχει παρθεί απόφαση, λόγω των εξελίξεων των ημερών δεν πάρθηκε σχετική απόφαση σε επίπεδο κυβέρνησης ακόμα" ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης και τόνισε .ότι "πολιτικά έχουμε συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά δεν είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή γιατί έχουμε μια υπευθυνότητα σε αυτό το ζήτημα". "Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει οριστική απόφαση και θα γίνουν οριστικές ανακοινώσεις".

Ο κ.Αλεξιάδης αναφερόμενος στην υπόθεση φοροδιαφυγής, τα στοιχεία της οποίας έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, μίλησε "για μια υπόθεση φοροδιαφυγής που θα κάλυπτε το ΦΠΑ με συγκεκριμένα στοιχεία που είπα και στη Βουλή. Αυτό που αναφέρθηκε και από τον κ. Φίλη και από μένα ήταν να δώσουμε την εικόνα ότι αυτό που ψάχνουμε, δηλαδή τα 167 εκατ. για το 2015 και τα 240 εκατ. για το 2016, δεν είναι σε σχέση με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής κάτι τραγικό".

"Δεν μπορεί όμως να αντικατασταθεί με μια υπόθεση φοροδιαφυγής, πρέπει να αντικατασταθεί με μόνιμα φορολογικά μέτρα, δηλαδή με φορολογικά ισοδύναμα. Δεν μπορούμε να αντικαθιστούμε μια φορολογική επιβάρυνση ότι θα πάρουμε έσοδα από την φοροδιαφυγή. Τον αντικαθιστούμε με συγκεκριμένα μέτρα" υπογράμμισε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις, βασικό όμως μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην ληφθεί μια απόφαση, "η οποία θα μεταφέρει το πρόβλημα από την μια τσέπη στην άλλη τσέπη".

"Τον Ιούλιο δεσμευθήκαμε με τους θεσμούς και το δέχθηκαν οι θεσμοί, ότι θα αλλάξουμε τους συντελεστές του ΦΠΑ το 2016, εάν μπορέσουμε και πιάσουμε μέχρι τότε έσοδα από τη φοροδιαφυγή, μεγαλύτερα από αυτά που έχουμε προϋπολογίσει. Αυτό το δέχονται οι θεσμοί και εμείς αγωνιούμε και κάθε μέρα εργαζόμαστε" πρόσθεσε.

Μεγάλες αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2016 προανήγγειλε ο κ. Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι "το όλο σύστημα έχει δομηθεί πάνω σε λάθος παραδοχές και σε λάθος προϋποθέσεις" και μίλησε για αυτοκίνητα μικρής εμπορικής αξίας τα οποία επιβαρύνονται με "υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας και το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να καταθέτει πινακίδες και να χάνουμε όλοι".

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα Τέλη και "αυτό που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή και θα ανακοινωθεί είναι η μεταφορά φορολογικού βάρους από τα φθηνά και μικρά αυτοκίνητα στα μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα". "Υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν λίγα κυβικά και είναι πάρα πολύ ακριβά, αλλά το κριτήριο δεν είναι μόνο τα κυβικά" σημείωσε.

Η αγωνία αλλά και ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης τώρα είναι "να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της συμφωνίας, αυτή είναι η βασική μας προϋπόθεση τόνισε ο υπουργός. Και "αφού τελειώσει αυτή η "ιστορία μετά θα προχωρήσουμε σε αλλαγές μέσα στο 2016, για να κάνουμε το σύστημα πιο απλό, πιο δίκαιο και πιο σταθερό. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με αυτό το άδικο φορολογικό σύστημα" υπογράμμισε.

"Γενικά για τα θέματα φορολογίας μέσα στο 2016 θα δούμε αλλαγές που θα μεταφέρουν το φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες" συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τα "παράθυρα" για μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή ο υπουργός ανέφερε ότι τα θέματα αυτά "βγήκαν από την τοποθέτηση ενός κοινοβουλευτικοί εκπροσώπου ο οποίος βγήκε να κατηγορήσει το υπ. Οικονομικών ότι δήθεν το νομοσχέδιο αυτό φέρνει ζητήματα φοροδιαφυγής".

Και εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει τα πρόστιμα πιο λογικά, πιο εύκολα στην εισπραξιμότητα. Αυτό που είχαμε έως τώρα, είπε ο κ. Αλεξιάδης ήταν "να συσσωρεύουμε πρόστιμα, να συσσωρεύομαι φόρους και να έχουμε μια εισπραξιμότητα που δεν ξεπερνούσε το 10%. Π.Χ πολλές φορές στις υποθέσεις εικονικών τιμολογίων και ποιοι πλήρωναν το μάρμαρο. Είχαμε υπερβολές, δεν φταίγαν οι υπάλληλοι που εφάρμοζαν την νομοθεσία γιατί απ' την νομοθεσία είχαμε υπερβολές που πηγαίναμε σε τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις".

Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας για τις παραγραφές ανέφερε ότι υπάρχουν δύο, "μια που έχει σχέση με την ποινική διαδικασία η οποία δεν έχει πρόβλημα, το εξήγησε ο υπ. Δικαιοσύνης δεν σχετίζεται με τα φορολογικά και αυτή η παραγραφή συνεχίζεται και έχουμε την παραγραφή στο φορολογικό κομμάτι, που στις 31/12/2015 παραγραφόταν η χρήση 2.000 και είχαμε πρόβλημα με τη λίστα Λαγκάρντ και τα λοιπά". "Λόγω παρατάσεων - παραγραφών φτάσαμε τώρα σε αυτή την ιστορία. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξουμε σε αυτ ήτη χώρα ότι καλό είναι οι ελεγκτικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους αλλά δεν μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κρατούν αρχεία 15 και 20 χρόνια" πρόσθεσε.

Εντός του 2016 "θα πρέπει να δούμε το θέμα της παραγραφής γιατί αυτή τη στιγμή ελέγχουμε τη χρήση 2.000" είπε ο κ. Αλεξιάδης κάνοντας λόγο γι"παραλογισμό". "Είναι παραλογισμός να λες του άλλου κράτα αρχείο 16 ετών. Πρέπει να συμφωνήσουμε κατά τη γνώμη μου ότι η 5ετία είναι ένα επαρκές διάστημα και πρέπει να υπάρχει στόχευση υποθέσεων" τόνισε.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.