24/02/2012 21:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Aνακοινώθηκε η επίσημη πρόσκληση για το PSI

Δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο www.greekbonds.gr η επίσημη δημόσια προσφορά για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μετά τη σχετική έγκριση που δόθηκε νωρίτερα σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

Το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει ότι οι βασικοί όροι της προσφοράς έχουν ως παρουσιάστηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι πλήρεις όροι κάθε πρόσκλησης θα διατίθενται μόνο μέσω του www.greekbonds.gr .

Σύμφωνα με το Reuters, o επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συμμετοχή των επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι ιδιώτες επενδυτές).

Το πρόγραμμα περικοπής του χρέους αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τη νέα δανειακή στήριξη της Ελλάδας, ύψους 130 δισ. ευρώ. Η τελική συμφωνία για το «κούρεμα» οριστικοποιήθηκε στη Σύνοδο του Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, οπότε και αποφασίστηκε haircut που φτάνει στο 53,5% επί της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν, που υπολογίζονται σε 200 - 206 δισ. ευρώ. Διαγράφεται δηλαδή χρέος ύψους 107 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν ο υπουργός Οικονομικών, Eυ. Βενιζέλος, και το IIF, και το ύψος του χρέους, το έτος 2020, θα διαμορφωθεί στο 120,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Βενιζέλος και το IIF εκτιμούν, πάντως, ότι η μείωση του χρέους από τη διαδικασία αυτή θα φτάσει στο ποσό των 107 δισ. ευρώ. Για το ποσό των 93 δισ. ευρώ, που απομένει, οι πιστωτές θα λάβουν:

- Νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, διάρκειας 30 ετών, η αξία των οποίων θα ανέρχεται στο 31,5% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων τίτλων ή σε 63 δισ. ευρώ.

- Διετή ομόλογα του EFSF, η αξία των οποίων θα αντιστοιχεί στο 15% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ομολόγων ή σε 30 δισ. ευρώ.

- Τα νέα ομόλογα συνδέονται με τα δάνεια της Ελλάδας από τον EFSF, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας ενός κοινού φορέα πληρωμής, στον οποίο θα συμπεριληφθούν και οι καταβολές του κεφαλαίου και των τόκων για τα νέα ομόλογα, όπως και το δάνειο του EFSF για τις ίδιες ημερομηνίες και σε αναλογική βάση.

Τα νέα ελληνικά ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και κλιμακούμενο επιτόκιο, που ορίζεται ως εξής:

- Για τα τρία πρώτα χρόνια, μέχρι και το 2015, το επιτόκιο θα είναι «χαμηλής εκκίνησης», 2%.

- Για τα επόμενα πέντε χρόνια, από το Μάρτιο του 2015 έως και το Μάρτιο του 2020, το επιτόκιο θα είναι 3%.

- Για τα επόμενα, διάρκειας δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 έως και το Μάρτιο του 2042, το επιτόκιο θα είναι στο 4,3%.

- Η μέση διάρκεια του επιτοκίου για τα προσεχή οκτώ έτη, μέχρι το 2020, είναι 2,63% και αυξάνεται στο 3,65%, το μέσο επιτόκιο για ολόκληρη τη διάρκεια των νέων ομολόγων.

- Οι κάτοχοι των ομολόγων θα λάβουν, επίσης, τίτλους συνδεδεμένους με το ΑΕΠ της Ελλάδας, που θα έχουν αξία ίση με την ονομαστική των νέων ομολόγων. Οι τίτλοι αυτοί θα αποδίδουν ετήσιες καταβολές, αρχής γενομένης από το 2015, ίσες με το 1% της ονομαστικής αξίας τους, στην περίπτωση που το ονομαστικό ΑΕΠ υπερβεί ένα προκαθορισμένο όριο και η χώρα εμφανίζει θετική ανάπτυξη σε πραγματικούς όρους υψηλότερη σε σχέση με στόχους που έχουν τεθεί.

Τα νέα ομόλογα θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, ενώ η ζημία για τις τράπεζες σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας εκτιμάται σε 75%.

Η περίοδος αποδοχής της προσφοράς θα διαρκέσει 10 ημέρες με στόχο η ανταλλαγή για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου να ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου και αρχές Απριλίου η ίδια διαδικασία για τα ομόλογα ξένου δικαίου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aporia avatar
  aporia 24/02/2012 22:03:25

  Και για να μην ξεχνιωμαστε..γιατι δεν ειμαστε ολοι ουφο,και δενθα κανουμε το χατιρι στο πασοκισταν ,ΝΑ ΣΤΡΕΨΗ ΤΗΝ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ.
  Το χρεος το δημιουργησαν οι ελληνες πολιτικοι στις αγορες, και εδωσαν μαχη οι ευρωπαιοι πολιτικοι για να το μειωσουν.
  Στην πολιτικη τα εθνη πανω απο τις αγορες...
  Η προπαγανδα και η διοχευτεση της αγανακτησης του κοσμου στο εξωτερικο,για να ξεπλυθουν τα ντοπια λαμογια δεν θα περασει...

  • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
   ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ aporia 24/02/2012 23:38:14

   Πιό σωστά, ἡ ἀγανάκτηση τοῦ κόσμου καί γιά τούς ντόπιους καί γιά τούς ξένους πολιτικούς.

   • δρόμος avatar
    δρόμος @ ΚΥΘΗΡΙΟΣ 25/02/2012 13:10:40

    όχι, έχει δίκιο ο "απορία" : δεν μας χρωστάγαν τίποτε οι ξένοι πολιτικοί που ξενυχτάγανε για να ψαλιδίσουν τα χρέη μας - ναι μεν φροντίζανε τον εαυτό τους, προσπαθώντας να προστατευθούν από τις ενδεχόμενες συνέπειες της χρεωκοπίας μας, αλλά τα χρέη μας δεν τα δημιούργησαν εκείνοι - οι δικοί μας δανειζόντουσαν για να συντηρούν το καθεστώς ευμάρειας από το οποίο επωφελήθηκαν οι ίδιοι και οι οπαδοί τους, αμελώντας, έστω, να εκμεταλλευθούν το άφθονο χρήμα για να δημιουργήσουν υποδομές, από τις οποίες θα είχαμε όλοι όφελος. Τζάμπα φιέστες και βιλλάρες προνομιούχων δεν φέρνουν ανάπτυξη στον τόπο, αλλά δεσμά και βάρη, που καλούμαστε τώρα να τα σηκώσουμε όλοι μαζί, δυστυχώς!

    • ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
     ΚΥΘΗΡΙΟΣ @ δρόμος 25/02/2012 15:46:59

     Συμφωνῶ,ἀλλά ἀπό τήν ἐποχή τοῦ μνημονίου καί μετά τά 'χω καί μέ τούς ξένους,γιατί βάζουν ὃλους τού Ἒλληνες στό ἲδιο τσουβάλι.

 2. Y. avatar
  Y. 25/02/2012 00:30:11

  “..While billed as voluntary, bond holders can get their arms twisted to participate”
  h…://www.marketwatch.com/story/greece-offers-investors-bond-swap-2012-02-24?siteid=nwhpm

 3. Y. avatar
  Y. 25/02/2012 00:33:35

  Greek CDS worries fade ahead of debt swap
  h…://www.marketwatch.com/story/greek-cds-worries-fade-ahead-of-debt-swap-2012-02-24

 4. anonymous avatar
  anonymous 25/02/2012 11:59:42

  Άρχισαν τα όργανα ... Proposed Greek Collective Action Clauses Law May Trigger Its International Law Obligations

 5. LambrosG avatar
  LambrosG 25/02/2012 19:06:59

  ΔΕΝ έχει απευθυνθεί ΚΑΜΜΙΑ πρόσκληση ή πρόταση/προσφορά μέχρι σήμερα προς ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ και για ΤΙΠΟΤΑ, αφού στην χθεσινή ανακοίνωση τύπου (press release) του ΥΠ.ΟΙΚ. αναφέρεται ρητώς:
  “No offer or invitation to acquire or exchange any securities is being made pursuant to this announcement in any jurisdiction. Nothing in this announcement constitutes an invitation to participate in any of the transactions referred to in this announcement which will only be made through an invitation memorandum made available by the Hellenic Republic.”

  • Y. avatar
   Y. @ LambrosG 25/02/2012 22:09:48

   Υποθέτω, ότι ισχύει γαι επίσημη πρόσκληση σε ιδιωτικό χρέος, ισχύει και για δημόσιο. Αυτό που γράφεις έιναι ένα στάνταρ φουτνόουτ που γίνεται για πρόσκληση στο ιδιωτικό. Είναι τυπική ανακοίνωση, για να προκύψει και η τυπική ανταπόκριση των ομολογιούχων

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.