#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/01/2013 15:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

175 εταιρείες εταιρείες ζήτησαν υπαγωγή στο άρθρο 99 μέσα σε ένα χρόνοΣτοιχεία για τις εταιρείες που αιτήθηκαν, αλλά και για εκείνες που υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, από 46 Πρωτοδικεία της χώρας, σε σύνολο 66 Πρωτοδικείων, διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Το υπουργείο απευθύνθηκε συγκεκριμένα στο τέλος του 2012 στους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης καθώς και στους Διευθύνοντες τα λοιπά Πρωτοδικεία ζητώντας την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιρειών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα καθώς και την πορεία αυτών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που διαβίβασε από τις 17 Νοεμβρίου 2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012 (σ.σ. σχεδόν μέσα σε ένα χρόνο) 175 εταιρείες αιτήθηκαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Τα στοιχεία αφορούν και όσες εταιρείες υπήχθησαν τελικά στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά την εφαρμογή του Ν. 4013/2011 (σ.σ. ο νόμος που τροποποίησε διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα) και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2012, κατατέθηκαν 48 αιτήσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων για άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης ή για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης (άρθρο 106β Πτωχευτικού Κώδικα). Από τις παραπάνω αιτήσεις 12 έγιναν δεκτές από το Δικαστήριο και διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης. Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν 14 ενώ απορρίφθηκαν άλλες πέντε αιτήσεις για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης. Οι υπόλοιπες είτε ματαιώθηκαν, είτε εκκρεμεί έκδοση απόφασης είτε δεν συζητήθηκαν ακόμα. Σε κατάσταση πτώχευσης κηρύχθηκαν τρεις ανώνυμες εταιρείες, μετά την κατάθεση εκ μέρους τους αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης.

Στο ερώτημα αν επιτεύχθηκε, μέσω του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα η οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρει, ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι εν λόγω επιχειρήσεις κατέστησαν βιώσιμες, δεδομένου ότι μόνο στην περίπτωση που δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες οφειλές, οι συμβεβλημένοι δανειστές προσφεύγουν στα Δικαστήρια για λύση της συμφωνίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι η καλύτερη προστασία όλων των πιστωτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των ασφαλιστικών ταμείων, των τραπεζών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές.

Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε συγκεκριμένα ότι εξετάζεται τροποποίηση του έκτου Κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρα 99 επ. ΠτΚ) καθώς και του εβδόμου κεφαλαίου (107 επ. ΠτΚ), που ρυθμίζει εξυγιαντικού χαρακτήρα διαδικασία και διαδικασία σχεδίου αναδιοργάνωσης πτωχευμένων επιχειρήσεων.

«Οι εξεταζόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ως ενός από τους βασικούς πιστωτές των επιχειρήσεων που αιτούνται υπαγωγή στις εν λόγω εξυγιαντικές διαδικασίες», σημείωνε στο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών.

Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για τις εταιρείες που έχουν ζητήσει υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα είχαν ζητήσει 16 βουλευτές της ΝΔ επισημαίνοντας ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την τροποποίηση στο πτωχευτικό δίκαιο με το Ν. 4013/2011, οι διατάξεις λειτούργησαν ως «άλλοθι» και ως «καταφύγιο», όχι για τις εταιρείες αλλά για τα φυσικά πρόσωπα που τις εκπροσωπούσαν.

Οι βουλευτές είχαν απευθυνθεί και στο υπουργείο Ανάπτυξης αλλά όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά, «το υπουργείο Δικαιοσύνης, Πρωτοδικεία της χώρας, είναι η μόνη ασφαλής πηγή άντλησης και χορήγησης αυτών των στοιχείων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιώργος Αχαιός avatar
    Γιώργος Αχαιός 29/01/2013 20:20:41

    Άμα έχεις ξεπεράσει τα 100 (175), η ευχή είναι να τα χιλιάσεις!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.