#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/03/2013 07:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Φορολογούν τις καταθέσεις στην Κύπρο"Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα πακέτο διάσωσης  10 δις ευρώ προκειμένου να σώσουν την χώρα από τη χρεοκοπία. Η συμφωνία επετεύχθη τα ξημερώματα του Σαββάτου, μετά από συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε αντάλλαγμα, η Κύπρος καλείται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της, να συρρικνώσει τον τραπεζικό τομέα και να αυξήσει τους φόρους. Η Κύπρος είναι η πέμπτη χώρα μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που στρέφεται στην ευρωζώνη για οικονομική βοήθεια, στον απόηχο της κρίσης του δημόσιου χρέους, που ξεκίνησε το 2010.

Το πακέτο, μικρότερο από ό, τι αρχικά αναμενόταν, θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Μεγαλονήσου, οι οποίες επλήγησαν σκληρά από την ελληνική κρίση. «Το Eurogroup ήταν σε θέση να καταλήξει σε πολιτική συμφωνία με τις κυπριακές αρχές για τους ακρογωνιαίους λίθους αυτής της συμφωνίας»  δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γεροέν Ντίσελμπλοεμ, ο οποίος προεδρεύει του Eurogroup. «Η οικονομική βοήθεια στην Κύπρο είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στο νησί και στη ζώνη του ευρώ γενικότερα».

Στο πλαίσιο του προγράμματος τους έκτακτου δανεισμού, η Κύπρος συμφώνησε να αυξήσει τον ονομαστικό συντελεστή του φόρου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε 12,5%. Η Λευκωσία θα επιβάλει επίσης μία 9,9% εφάπαξ εισφορά για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε κυπριακές τράπεζες και φόρο 6,75% στις μικρότερες καταθέσεις. Θα υπάρξει επίσης ένας φόρος επί των τόκων που παράγουν οι καταθέσεις.

Τα φορολογικά μέτρα θα αυξήσουν τα έσοδα της Κύπρου, περιορίζοντας το μέγεθος του δανείου που απαιτείται από την ευρωζώνη, προκειμένου να διατηρηθεί το δημόσιο χρέος σε βιώσιμο επίπεδο. Ο Ντίσελμπλοεμ είπε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος, το χρέος του νησιού θα πέσει στο 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Είπε επίσης ότι η ευρωζώνη θα επικροτούσε μια συμβολή στη διάσωση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρέστη στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, είπε ότι το Ταμείο εξετάζει τη θέση του. «Πιστεύουμε ότι η πρόταση είναι βιώσιμη για την οικονομία της Κύπρου, καθώς χρηματοδοτείται πλήρως», είπε. «Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει μια συμβολή στη χρηματοδότηση του πακέτου αυτού ... Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμη καθοριστεί».

Η Κύπρος, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της μόλις στο 0,2% της συνολικής παραγωγής της ένωσης, ζήτησε οικονομική βοήθεια τον περασμένο Ιούνιο, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν προχώρησαν λόγω των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου. Χωρίς τον δανεισμό έκτακτης ανάγκης η Κύπρος θα χρεοκοπήσει, απειλώντας την άρση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ευρωζώνη. Η Ρωσία είναι πιθανό να συμβάλει  στη χρηματοδότηση του προγράμματος με την επέκταση ενός δανείου 2,5 δις ευρώ που έχει ήδη δώσει στην Κύπρο για πέντε έτη, ως το 2021, και τη μείωση του επιτοκίου, το οποίο είναι τώρα στο 4,5%, δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν.

Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής θα ταξιδέψει στη Μόσχα για συναντήσεις τη Δευτέρα, προωθώντας τη συμφωνία σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Η συμφωνία του Σαββάτου ήταν μια «πολιτική συμφωνία», αφήνοντας τις τελικές λεπτομέρειες να «δέσουν» με τον καιρό. Η Κύπρος αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι χρειαζόταν περίπου 17 δις ευρώ - σχεδόν το μέγεθος της συνολικής ετήσιας παραγωγής της - για να αποκαταστήσει την οικονομία της.  Περί τα 10 δις ευρώ χρειάζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και 7 δις απαιτούνται για την εξυπηρέτηση του χρέους και τις γενικές λειτουργίες της κυβέρνησης.

Αλλά επειδή ένα δάνειο αυτού του μεγέθους θα αυξήσει το χρέος της σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα και θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητά της να επανέλθει, οι πολιτικοί προσπάθησαν να το μειώσουν με την εύρεση περισσότερων πηγών εσόδων εντός της Κύπρου. Το ΔΝΤ είχε προωθήσει την ιδέα οι καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες να επωμιστούν μέρος του κόστους της διάσωσης, μια διαδικασία που αποκαλείται «bail-in». Αλλά αυτή η προσέγγιση απορρίφθηκε από την Κύπρο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένα μέλη της ΕΚΤ.

Παρ 'όλα αυτά, οι καταθέτες θα πληγούν. «Το μέγεθος του τραπεζικού τομέα είναι τόσο μεγάλο που έπρεπε να σχηματίσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα και θεωρήσαμε δικαιολογημένη τη συμμετοχή των καταθετών», δήλωσε ο Ντίσελμπλοεμ.

reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 16/03/2013 09:47:32

  Οι Κύπριοι τρόμαξαν επειδή δεν τους δάνειζαν οι Κινέζοι και οι Ρώσοι, και ψήφισαν Γερμανούς που τώρα τους δημεύουν τις καταθέσεις.

 2. Antonis Anagnostou avatar
  Antonis Anagnostou 16/03/2013 10:17:16

  Λίγα χρόνια κομμουνιστη προέδρου ήταν αρκετα γι'αυτο το καταντημα της Κύπρου.
  Μετά απο αυτό το "κουρεμα" στις καταθέσεις και τη νεα φορολογία η Κύπρος καταστραφηκε...
  Ο Στρατούλης τώρα δικαιώνεται!
  Αυτός δεν είναι που θέλει να πάρει τις καταθέσεις των Ελλήνων??

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ Antonis Anagnostou 16/03/2013 15:34:37

   Πρωτον, ο Χριστοφιας δεν ηταν κομμουνιστης. Δευτερον, ειδαμε και το καταντημα της δεξιας Ιταλιας ή της αριστερης Ισπανιας που διατηρουσε 25% χρεος και γερο δημοσιονομικο πλεονασμα. Η κριση αυτη δεν αναγνωριζει ιδεολογιες.

 3. m.s avatar
  m.s 16/03/2013 10:55:40

  Σαΐνια !!!!!!! δεν το βλέπουν ότι θα γίνει πανικός;

 4. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 16/03/2013 11:35:26

  "Διασωση" ; Αυτη η ορολογια εχει πολυ πλακα και παραπεμπει στον αναλογο ευφημισμο "Αrbeit Macht Frei" !

 5. βαγόνι avatar
  βαγόνι 16/03/2013 13:13:13

  Αυτός που έχει κατάθεση 1εκ ευρώ έχει τώρα 86οχιλ,
  " " " " 1οοχιλ ευρώ " " 92 χιλ
  " " " " 1οχιλ ευρώ " " 9,3χιλ,
  άς πούμε 10% απώλεια....δεν είναι καθόλου αμελητέα,δεν είναι,όμως,καταστροφή!.....η χώρα μπορεί να συνέλθει χωρίς
  να αναγκαστεί να πάρει τα στραγγαλιστικά μέτρα που
  επιβλήθηκαν σε μάς....δεν καταλαβαίνω τις οιμωγές του "μέσου
  καταθέτη" ....κατα τα άλλα δωρεάν πατριωτισμός ή κραυγές του
  τύπου"πάρτε τα απο τους πλούσιους".....ωραία,οι πλούσιοι ξέφυγαν
  στο city προ ετών...τι μπορεί να πληρώσουν θα εξαρτηθεί απο το βαθμό
  πίεσης που θα ασκήσει η κοινωνία επάνω τους...οι κοινωνίες των
  περιφερειακών χωρών θα σταθούν όρθιες μόνο εάν δεν λιποψυχά
  η μεσαία τάξη...εάν σταθεί στο ύψος της,θα ζητήσει αργότερα
  λογαριασμό για τη δραπέτευση του πλούτου...και μάλιστα τοις μετρητοίς!
  Για να συνέλθουμε λίγο!

  • Φοιτητης avatar
   Φοιτητης @ βαγόνι 16/03/2013 15:35:58

   Συμφωνω με την τελευταια σας φραση! "Να συνελθουμε λιγο!" Επειδη το αποφασισε το Eurogroup, χωρις να περασει απο την Βουλη της Κυπρου παει και εφαρμοζεται καποια αποφαση; WTF?

 6. Σωτ Μητραλ avatar
  Σωτ Μητραλ 16/03/2013 14:05:39

  Τὸ κυπριακὸ Μνημόνιο περιλαμβάνει μία ἀκόμα φιλελεύθερη πολιτικὴ («λιγώτερο κράτος», θυμᾶσαι;) ἤτοι τὴν φορολόγηση τῶν φόρων τῶν φόρων μὲ ἕναν νέο φόρο ποὺ προκύπτει ἀπὸ μιὰ φοροδιαίρεση τῆς φορολογίας.

  Θυμᾶσαι τοὺς Ἑλλαδίτες ποὺ ἔστελναν πέρυσι τὶς καταθέσεις τους στὴν Κύπρο γιὰ νὰ εἶναι ἀσφαλεῖς, μὴ καὶ συμβεῖ καμμιὰ στραβὴ στὴν Ἑλλάδα;;; Χοχοχο…

  Στὸ διάστημα ἔπρεπε νὰ τὰ στείλουν. Ἔχει κάνει συμφωνία ὁ Καμμένος μὲ τοὺς Κλίνγκον. Ἔχει καὶ τσέκ, ὑπογεγραμμένο.

  Ἂ καὶ παρεμπιπτόντως, οἱ καλοί μας σύμμαχοι καὶ ἑταῖροι βιάζουν τὸ τραπεζικὸ σύστημα μιᾶς χώρας ποὺ ἡ οἰκονομικὴ εὐρωστία της βασίζετο ἐν πολλοῖς στὴν ρώμη τοῦ τραπεζικοῦ της συστήματος. Γιὰ νὰ τὴ σώσουν. Ἅμα ξανακαταθέσει στὴν Κύπρο κανένας «μεγάλος», ἐγὼ βάζω ὑποψηφιότητα γιὰ καγκελάριος καὶ βάλε. Ὄμορφος κόσμος, ἀγγελικὰ πλασμένος…

  Μπάη δὲ γουέη, ἡ κυπριακὴ κοινὴ γνώμη δὲν ἦταν ποὺ ἔλεγε σὲ ὅλες τὶς δημοσκοπήσεις πόσο συμφωνεῖ μὲ τὸ ἐπερχόμενο Μνημόνιο; Πόσο τὴ βρίσκει;

  Θυμᾶστε ποὺ λέγαμε κάποτε ὅτι θὰ συμβοῦν τὰ ἴδια στὴν Ἑλλάδα (μὲ ΑΤΜ καὶ καταθέσεις) ἅμα γίνει καμμιὰ στραβὴ καὶ μᾶς ἔλεγαν γραφικοὺς καὶ συνωμοσιολόγους;

  Στὰ κυπριακὰ ΑΤΜ θὰ πρέπει νὰ βγαίνει ἡ ἔνδειξη «θὰ θέλαμε νὰ σᾶς ὑπενθυμίσουμε ὅτι ὁ κυπριακὸς λαὸς ἐξέλεξε πρόεδρο τὸν Νῖκο Ἀναστασιάδη»…

 7. yianna avatar
  yianna 16/03/2013 15:47:43

  Στη Κύπρο εφαρμόζουν άλλο πείραμα. Το Άουσβιτς και την Τρεμπλίνκα να γλυτώσουμε και όλα τα άλλα ξεπερνιώνται, έτσι που το πάνε. Η ψυχή βγαίνει το χούι όμως?

 8. Π. Ευθυμιάδης avatar
  Π. Ευθυμιάδης 16/03/2013 15:54:49

  Το 2010 Λαρισαίοι "εισοδηματίες" νοίκιασαν πτήση charter που απογειώθηκε απο το στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης (110ΠΜ) και μετέφεραν νύχτα στην Κύπρο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (το ακριβές ποσό είναι άγνωστο) σε μετρητά και μέσα σε χαρτόκουτα. Τα φόρτωναν με clark. Υπήρχε συντονιστής της επιχείρησης και αφού έκαναν τις καταθέσεις στους στις τράπεζες της Κύπρου και γλέντησαν για την επιτυχία της επιχείρησης με Ρωσίδες επέστρεψαν περιχαρείς με τα καινούργια βιβλιάρια , με τα πούρα τους και τα χρυσαφικά που αγόρασαν για τις συζύγους και τις κόρες.
  Τις επόμενες μέρες αντιλαλούσε η πλατεία ταχυδρομείου από χαρούμενες φωνές "Τσκςςς, τσκςςς!Πού συσύ, ε; Βαρβατσέλ" των εν λόγω κυρίων που διηγούνταν τα καθέκαστα με τις "κλιτσινάρες" που γνώρισαν εκεί.
  Όλα τα λεφτά ήταν από μαιμού επιδοτήσεις των προηγούμενων χρόνων και τις δήθεν ζημιές (του Χατζηγάκη) που γονάτισαν τον ΕΛΓΑ.
  Το 10% είναι πολύ λίγο. ΟΛΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΟΥΝ.

  • Νιόβη avatar
   Νιόβη @ Π. Ευθυμιάδης 16/03/2013 17:00:18

   Προσέχετε τι ζητάτε, κ. Ευθυμιάδη, ειδικά όταν εγκληματικές ενέργειες (αυτό που γίνεται τώρα στην Κύπρο λέγεται «ληστεία») δημιουργούν προηγούμενο.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Π. Ευθυμιάδης 16/03/2013 17:06:43

   Χα χα, να φέρουν πίσω τις "καταθέσεις".
   Το 10 % θα μείνει και για το 2014, όπως το εδώ χαράτσι της ΔΕΗ...
   Άσε που ήδη ψάχνουν για τις επιδοτήσεις, σε ποιούς και γιατί δόθηκαν..

 9. yianna avatar
  yianna 16/03/2013 16:03:54

  Το μαύρο χρήμα στο νησί είναι γνωστό από την εποχή Μιλόσεβιτς. Εμείς όμως γιατί να φορτωθούμε άλλα 2-3 δις στα καλά καθούμενα?
  Ας μας το εξηγήσει κάποιος παρακαλώ.

 10. Π.Μ.Μ. avatar
  Π.Μ.Μ. 16/03/2013 16:54:56

  Το συγκεκριμένο θέμα φοβάμαι ότι μπορεί να έχει σημαντικές παρενέργειες. Συγκεκριμένα, ας πάρουμε τα παρακάτω δεδομένα:
  1. Το πρόβλημα χρηματοδότησης της Κύπρου δεν έχει ρίζα στα δημοσιονομικά ελλείμματα, όπως της Ελλάδας, αλλά στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
  2. Η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Κυπριακών τραπεζών έχει τη ρίζα της στο δικό μας PSI, λόγω του οποίου οι Κυπριακές τράπεζες έχασαν περίπου 7 δισεκ. ευρώ. Για παράδειγμα η Τράπεζα Κύπρου πραγματοποίησε ζημίες 1,6 δισεκ. τα έτη 2011-2012, εκ των οποίων το 1,3 προέρχονται από τη δική μας διαγραφή χρέους (άλλο αν οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει ότι έχει γίνει τέτοιο πράγμα και μάλιστα δύο φορές). Το αντίστοιχο νούμερο για τη Λαϊκή ΤΚ είναι 5 δισεκ.
  3. Λογικά, οι Κύπριοι θα εξοργιστούν για την μονομερή απόφαση μείωσης των καταθέσεων τους (καλό είναι οι δικοί μας πανικόβλητοι-παρτάκηδες που έδιωξαν τις καταθέσεις τους να μην εξοργιστούν αντίστοιχα, ή αν το κάνουν να μην είναι, ταυτόχρονα, από αυτούς που υποστηρίζουν ότι για το χρέος μας θα πρέπει να πληρώσουν καταθέτες ή φορολογούμενοι άλλων χωρών-μετά από αυτό θα έχουν ιδία πείρα).
  4. Όπως έγινε και εδώ, μετά από ένα διάστημα θορύβου και ξεσηκωμού θα αναζητηθούν οι πραγματικοί λόγοι για τα προβλήματα τους.
  4α. Αν ενδιάμεσα γίνει οτιδήποτε που θα βάλει την Κύπρο σε περιπέτειες (π.χ. έξοδος από το ευρώ, πολιτική αστάθεια, ...) τα προβλήματα τους θα έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ.

  Σε αυτά τα πλαίσια, έχω την εξής ερώτηση: τί μας εξασαφαλίζει ότι οι Κύπριοι δε θα αποστασιοποιηθούν από την Ελλάδα λόγω του ότι η δική μας διαγραφή χρέους (βλ. bαρουφάκειο σύνθημα #1 - το #2 ήταν η "νομισματική πολιτική προσρμοσμένη στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας", εσχάτως βέβαια υποστηρίζει τη συμμετοχή μας στο ευρώ...) θα τους έχει οδηγήσει σε περιπέτειες (με άγνωστη, προς το παρόν, κατάληξη)?

  • Π.Μ.Μ. avatar
   Π.Μ.Μ. @ Π.Μ.Μ. 16/03/2013 17:09:42

   Διευκρίνιση:
   Η διαγραφή χρέους καλή ήταν (για εμάς).
   Το πρόβλημα μου είναι ότι διάφοροι τη χρησιμοποίησαν ως σύνθημα, προβάλλοντας τη για λύση...
   Μόνο που το δικό μας πρόβλημα ήταν (και είναι) άλλο: το έλλειμμα. Π.χ. η διαφορά μας από χώρες με μεγάλο χρέος όπως η Ιαπωνία (170% χρέος / ΑΕΠ) ή η Ιταλία (120% χρέος / ΑΕΠ) είναι ότι δεν έχουν έλλειμμα.

 11. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 16/03/2013 17:15:31

  Το "προειδοποιητικό καμπανάκι" είχε χτυπήσει στην Ολλανδία:
  http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=196310&catid=13
  Μπροστά στην καταστροφή κεφαλαίων, εγγενή στις κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος, δεν υπάρχει πουθενά ασφάλεια.

  Βλέποντας την πτωτική τάση της Αγγλικής στερλίνας ως προς το ευρώ, υποθέτω που μπορεί να ετοιμάζουν το επόμενο "μπαρμπέρικο":
  h**p://uk.finance.yahoo.com/q/bc?s=GBPEUR=X&t=1y&l=on&z=l&q=l&c=

 12. Antonis Anagnostou avatar
  Antonis Anagnostou 16/03/2013 18:23:34

  Ο Χριστόφιας ήταν και είναι κομμουνιστης.Αν τώρα εσυ ξέρεις κάτι παραπάνω ακόμα και απ'αυτόν,να του το πεις

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.