19/08/2011 21:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κινδυνεύει"

«Ψήφος έναντι χρημάτων» τιτλοφορείται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitungσχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας - Φινλανδίας, ώστε η σκανδιναβική χώρα να συμβάλει στο δεύτερο ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης.

«Που θα βρουν τα ευρώ οι Έλληνες που βρίσκονται σε τόσο δυσχερή οικονομική θέση, ώστε να τα δώσουν στους Φινλανδούς; Τα χρήματα θα έρθουν από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Το κύριο βάρος των πιστώσεων το φέρουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία ως οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Αθήνας. Τώρα θέλει η Φινλανδία άλλες συμφωνίες. Είναι πιθανόν και άλλες μικρές χώρες της Ευρωζώνης να θελήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φινλανδίας και να ζητήσουν ανταλλάγματα για την προθυμία τους να βοηθήσουν. Η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία δυσκολεύονται να συναινέσουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα, την οποία κανένα κοινοβούλιο στην Ευρωζώνη δεν έχει επικυρώσει», σημειώνει η εφημερίδα.

Καταλήγοντας η Süddeutsche Zeitung υπογραμμίζει ότι «το κουτί της Πανδώρας θα ανοίξει, εάν η ψήφος μετατραπεί σε εμπόρευμα, για το οποίο η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει. Στο τέλος καμία χώρα δεν θα είχε να κερδίσει κάτι από αυτό, ούτε και οι Έλληνες. Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα πρέπει να επιτρέπει να τον εκβιάσουν. Το Βερολίνο και το Παρίσι δεν θα πρέπει να παραμείνουν απλοί θεατές. Διαφορετικά οι αποφάσεις των Βρυξελλών δεν θα έχουν καμία αξία».

Στο θέμα αναφέρεται σε ρεπορτάζ της με τίτλο «Η Φινλανδία καταφέρνει να πάρει χρήματα από την Ελλάδα» και η Frankfurter Allgemeiner Zeitung και εξηγεί τον ευρωσκεπτικισμό των Φινλανδών: «Οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές έφεραν στο προσκήνιο για πρώτη φορά τους ευρωσκεπτικιστές στην παραδοσιακά φιλοευρωπαϊκή Φιλανδία. Το κόμμα Οι αληθινοί Φινλανδοί' με 19% αναδείχθηκε τον περασμένο Απρίλιο σε δεύτερη δύναμη μαζί με τους Σοσιαλδημοκράτες. 'Οι αληθινοί Φιλανδοί' δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση, αλλά στο Ελσίνκι, οι ευρωσκεπτικιστές σε όλα τα κόμματα έχουν κερδίσει σε δύναμη».

Και η γερμανική έκδοση των Financial Times φιλοξενεί σχετικό άρθρο με τον τίτλο «Οι Φινλανδοί θέτουν σε κίνδυνο τη διάσωση των Ελλήνων» και σημειώνει: «η Φινλανδία ζητά για την οικονομική της βοήθεια προς την Ελλάδα ιδιαίτερες εγγυήσεις και τις παίρνει. Τις απαιτήσεις αυτές συμμερίζονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πακέτο διάσωσης κινδυνεύει».

Την ίδια άποψη έχει και η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ Handelsblatt, η οποία επιγράφει το ρεπορτάζ της «Έξοδος από την πίσω πόρτα», και υπογραμμίζει: «Μετά τη Φινλανδία και η Αυστρία ζητά εγγυήσεις στο ίδιο περίπου ύψος. Με τον τρόπο αυτό όμως η Αθήνα δεν έχει κανένα περιθώριο να αντιδράσει και η διάσωση τίθεται σε κίνδυνο.»

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 19/08/2011 22:24:09

  "Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δεν πρέπει να επιτρέψει να τον εκβιάσουν"

  Μας δουλεύει ψιλό γαζί το καθε έντυπο. Καλά κάνουν. Ζήτω η Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ!

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/08/2011 23:42:41

  όπως λέει και το Stratfor, η Γερμανία έχει πάντα την λύση να πληρώσει τον λογαριασμό (αυτοί και οι Γάλλοι δεν μας λάδωναν για να ψωνίζουμε τα σαπάκια τους; -- δεν το λέει αυτό)

 3. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 19/08/2011 23:48:51

  απόλυτος μύλος! ΄Η, όπως θα έλεγε και ο GAP σε σύσκεψη με τον Βενιζέλο, look at what you have done!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.