#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/05/2012 09:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Παράθυρο" ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ε.Ε.Η άτυπη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσε την αλλαγή κλίματος που είχε αρχίσει να διαφαίνεται τις τελευταίες βδομάδες τόσο σε σχέση με τις προθέσεις των εταίρων έναντι της Ελλάδας όσο και γενικότερα με την οικονομική πολιτική στην Ε.Ε. και κυρίως στην ευρωζώνη.

Καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος με μεγάλη αποφασιστικότητα τήρησε αυτό που είχε υποσχεθεί το προηγούμενο διάστημα, ότι δηλαδή θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει τη «ρότα» της ευρωζώνης που σήμερα οδηγεί σε αδιέξοδο, εξαιτίας της ηγεμονικής συμπεριφοράς του Βερολίνου.

Ο Γάλλος πρόεδρος όχι μόνο κέρδισε τις εντυπώσεις στην πρώτη του συμμετοχή σε ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, αλλά πέτυχε να δρομολογήσει σημαντικές αποφάσεις για την ανάπτυξη, που θα ληφθούν στο τέλος Ιουνίου στην προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών, ενώ έβαλε στην κοινοτική ατζέντα θέματα ταμπού για το Βερολίνο, όπως η έκδοση ευρωομολόγων για την κοινή διαχείριση του χρέους.

Σχετικά με την Ελλάδα, η Σύνοδος έδωσε την ευκαιρία τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενημερωθούν για τις πολιτικές εξελίξεις, όπου καταλυτικό ρόλο έπαιξε η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος λίγες μέρες νωρίτερα ήταν στην Αθήνα και είχε διαπιστώσει επιτόπου τη τραγική κατάσταση της χώρας. Οι Έλληνες υποφέρουν, είναι απελπισμένοι και παρά τις θυσίες που έχουν κάνει δεν βλέπουν φως στο τούνελ, προειδοποίησε τους εταίρους ο κ. Σουλτς, καλώντας την ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη να στείλουν μήνυμα ελπίδας στο λαό ότι οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες.

«Αργήσαμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, γι’ αυτό φτάσαμε σήμερα σ’ αυτήν την κατάσταση», είπε ο Φρανσουά Ολάντ, επιρρίπτοντας με τον έμμεσο αυτό τρόπο ευθύνες στους προκατόχους του. Ιδιαίτερα επικριτικός και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος ανέφερε από την πλευρά του ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα να γίνουν τόσα πολλά σε 2-3 χρόνια, όπως η βίαια δημοσιονομική προσαρμογή, οι μεταρρυθμίσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής, για τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες χρειαζόταν μια γενιά. «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο», κατέληξε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Η συζήτηση για τη χώρα μας κατέδειξε ότι πλέον οι εταίροι έχουν συνειδητοποιήσει ότι θα πρέπει να ξανακοιτάξουν το ελληνικό πρόγραμμα και να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, κυρίως προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής. Επιπλέον, γνωρίζουν ότι θα πρέπει να δράσουν τώρα, ώστε να βγει η οικονομία από την ύφεση. Το είπε ευθέως και ο κ. Ολάντ, ζητώντας την άμεση αποδέσμευση κοινοτικών κονδυλίων για την απασχόληση.

Ακόμη και η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής ότι οι προωθούμενες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αύξηση των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και τα ευρωομόλογα έργων θα πρέπει να έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη στήριξη των χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα.

Οι εταίροι στη δήλωση που εξέδωσαν για τη χώρα μας, πέρα από αυτά που επαναλαμβάνουν τις τελευταίες βδομάδες, ότι δηλαδή επιθυμούν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ τηρώντας παράλληλα τις δεσμεύσεις τους, διαβεβαίωσαν ότι θα κινητοποιήσουν όλα τα κοινοτικά εργαλεία και τους μηχανισμούς για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ωστόσο, όλα αυτά θα πρέπει να τα συζητήσουν και να διαπραγματευθούν με μια ισχυρή κυβέρνηση που θα πρέπει να προκύψει μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, η οποία θα φέρει σοβαρές προτάσεις.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία, στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (28-29 Ιουνίου), αναμένεται να δρομολογηθούν οι πρώτες αποφάσεις προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Πρόκειται για την αύξηση του κεφαλαίου της ΕΤΕπ, για την οποία ο πρόεδρος της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρομπέι μίλησε για ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν τον Ιούνιο, ενώ ενδεικτικό του πόσο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη, κυρίως μέσω της στήριξης των ΜΜΕ, είναι το γεγονός πως το παραπάνω ποσό μπορεί να πολλαπλασιαστεί τουλάχιστον 10 φορές μέσω μόχλευσης και προσέλκυσης ιδιωτικών επενδυτών από την ΕΤΕπ.

Η δεύτερη απόφαση που προωθείται αφορά την έκδοση των λεγόμενων «ομολόγων έργων» με εγγυητή την Ε.Ε. Τα ποσά που μπορούν να συγκεντρωθούν από την εισαγωγή του μέτρου είναι κολοσσιαία, γιατί κάθε ευρώ που θα δοθεί ως εγγύηση από την Ε.Ε. μπορεί να πολλαπλασιαστεί επί 15-20 φορές μέσω του ιδιωτικού τομέα. Στόχος είναι η Ε.Ε. στο πλαίσιο του δημοσιονομικού πλαισίου της περιόδου 2014-2020 να δεσμεύσει τα περίπου 60-70 δισ. ευρώ που αφορούν το αποθεματικό του κοινοτικού προϋπολογισμού για ολόκληρη την επταετία. Πρόκειται χωρίς καμία αμφιβολία για το μείζον θέμα των επόμενων μηνών, αφού η πρόταση για κοινή διαχείριση δημόσιου χρέους ή μέρους αυτού με την έκδοση ευρωομολόγων μπήκε για τα καλά στην κοινοτική ατζέντα χάρη στην επιμονή του Φρανσουά Ολάντ. Τέλος, για το ευρωομόλογο κοινής διαχείρισης του χρέους η διαδικασία ξεκίνησε και στο εξής θα αποτελεί μέρος της κοινοτικής ατζέντας.

 

Το ευρωομόλογο που διχάζει Ολάντ-Μέρκελ και ο τρίτος πόλος

Ο κ. Ολάντ σε δηλώσεις που έκανε μετά τη Σύνοδο μίλησε για δύο διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ του ιδίου και της κ. Μέρκελ. Ο Γάλλος πρόεδρος τάσσεται υπέρ της άμεσης έκδοσης των ευρωομολόγων θεωρώντας ότι θα δώσουν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη, αφού θα αρθούν οι ανησυχίες των επενδυτών, θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και φυσικά θα μειωθούν δραστικά τα επιτόκια δανεισμού.

Αντίθετα η κ. Μέρκελ πιστεύει, σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ότι τα ομόλογα θα μπορούσαν να αποτελέσουν το τέλος μιας μακροχρόνιας διαδικασίας, δηλαδή να εκδοθούν μακροπρόθεσμα και εφόσον προηγουμένως εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά των χωρών με προβλήματα και επιτευχθεί η σύγκλιση της οικονομικής με τη νομισματική ένωση.

Μεταξύ των δύο ομάδων υπάρχει ένα τρίτος πόλος που προωθούν κοινοτικοί αξιωματούχοι με στόχο την προώθηση ενός συμβιβασμού.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ολι Ρεν μιλώντας ενώπιον της Ευρωβουλής είπε ότι θα πρέπει να συζητηθεί ένας οδικός χάρτης που θα καθορίζει τα βήματα τα οποία θα πρέπει να γίνουν πριν, αλλά με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέχρι και την έκδοση των ευρωομολόγων.

Αυτό που συμφωνήθηκε στη συνάντηση της Τετάρτης είναι να προετοιμαστεί μια κοινή έκθεση από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την ευρωζώνη και το Συμβούλιο μέχρι την προσεχή Σύνοδο Κορυφής στο τέλος του επόμενου μήνα, η οποία θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για την εμβάθυνση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης στην ευρωζώνη και που εκτός από τα ευρωομόλογα θα περιλαμβάνει επίσης την πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων και μια ολοκληρωμένη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Είναι προφανές ότι η έκδοση των ευρωομολόγων δεν πρόκειται να γίνει ούτε βραχυπρόθεσμα ούτε μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, το γεγονός ότι το θέμα μπήκε στην κοινοτική ατζέντα σημαίνει πλέον ότι η συζήτηση δεν θα αφορά το αν εκδοθούν τα ευρωομόλογα, αλλά το πότε. Και αυτό το πιστώνεται σίγουρα ο Φρανσουά Ολάντ.

Νίκος Μπέλος, στον Τύπο της Κυριακής

 

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.