03/07/2011 21:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Νew Deal" για την Ευρωζώνη ζητούν πρώην πρωθυπουργοί

Ένα 'New Deal' κατά το αμερικανικό πρότυπο, προκειμένου "να διασφαλιστεί η συνέχεια ύπαρξης της Ευρωζώνης και η οικονομική και κοινωνική συνοχή", που απειλείται από την κρίση στην Ευρωζώνη ζητά μια ομάδα πρώην αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού "Der Spiegel".

 Το "New Deal" ήταν το αμερικανικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του '30 μέσω πολλαπλών κρατικών επενδύσεων. Η Ευρωζώνη θα μπορούσε κι αυτή, μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, να συγκεντρώσει χρήματα, "προκειμένου να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάκαμψη, αντί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας, αναφέρει διακήρυξη την οποία υπογράφουν οι πρώην πρωθυπουργοί Γκι Φερχόφσταντ(Βέλγιο), Τζουλιάνο Αμάτο(Ιταλία), Μισέλ Ροκάρ(Γαλλία), καθώς και ο πρώην πορτογάλος πρόεδρος Ζόρζε Σαμπάγιο.

    Η πρωτοβουλία για τη διακήρυξη προήλθε από το πρόεδρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Γιάννη Βαρουφάκη, καθώς και από τον Βρετανό πολιτικό του κόμματος των Εργατικών και καθηγητή Οικονομίας Στιούαρτ Χόλαντ. Όπως υποστηρίζουν, με τα χρήματα αυτού του "New Deal", θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν κυρίως έργα, τα οποία θα υλοποιηθούν με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Από τα μελλοντικά έσοδα αυτών των έργων θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξυπηρετηθούν τα χρέη της ΕΕ μετά τη λήξη τους.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δημήτριος Κοκκαλάκης avatar
  Δημήτριος Κοκκαλάκης 03/07/2011 22:21:17

  Το New Deal έγινε από έναν Ρούσβελτ. Μοιάζουν σε τίποτα με τον Ρούσβελτ οι...... Μέρκελ, Σαρκοζύ, Μπαρόζο, Γιούνκερ, Ρομπάι, Βέστερβελλε..... Τρισέ και Σια;

 2. kapoios avatar
  kapoios 03/07/2011 23:01:38

  Αποτυχία με υπογραφή....
  Είναι αδιέξοδο ό,τι και να κάνουν. Δε μπορούν να κάνουν και πολλά για την κρίση πια. Αν κάνουν λιτότητα, όπως κάνουν , δηλαδή περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, κόβουν τα πάντα, θα έρθει τραγική ύφεση , κανείς δε θα αγοράζει τίποτα. Αν κάνουν τα new deals και τα λοιπά , που ειρήσθω εν παρόδω είναι παλιακές συνταγές του Κέινς ,δηλαδή επεκτατική δημοσιονομική πολιτική , με έργα, δημόσιες και ημιδημόσιες επενδύσεις , αύξηση δαπανών κλπ τότε νομοτελειακά τα κρατικά χρέη θα αυξηθούν. Στο μονόδρομο του καπιταλισμού όλοι ευρωπαίοι είμαστε χαμένοι. Καιρός να ανοίξει εντελώς άλλος δρόμος. Λαϊκή εξουσία για διαγραφή του χρέους και ισότιμη συνεργασία με όλους τα λαούς της Ευρώπης.

  • drider avatar
   drider @ kapoios 03/07/2011 23:37:36

   Να δεις new deal που θα χρειαστεί να κάνουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν 450 δις από το συνολικό τους χρέος. Και δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει για το αν πρέπει ή όχι να αυξήσουν το πλαφόν του χρέους (τώρα είναι ορισμένο στο 100% του ΑΕΠ τους, γύρω δηλ. στα 14 τρις δολ.)

  • eyropaistis avatar
   eyropaistis @ kapoios 04/07/2011 00:02:22

   ξεχναμε οτι συνολικα σαν ευρωζωνη τα χρεη προς αεπ ειναι πολυ μιρκο ποσοστο.

   • drider avatar
    drider @ eyropaistis 04/07/2011 00:27:23

    Μαάστριχ κανείς; Ποία χώρα της ευρωζώνης έχει χρέος μικρότερο του 60%;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.