08/12/2010 14:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Μαύρα" τα βλέπει η Credit Suisse

Με το σημερινό κόστος δανεισμού, όπως αυτό διαμορφώνεται στην αγορά των ομολόγων, η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών της περιφέρειας κρίνεται μη διατηρήσιμη. Όπως υπολόγισε η Credit Suisse, οι τόκοι τους οποίους καλείται να πληρώνει κάθε χρόνο η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ανέρχονται στο 15,1% του ΑΕΠ, την ώρα που η μακροπρόθεσμη τάση του ΑΕΠ εμφανίζει ονομαστική αύξηση της τάξης του 4,5%.

Επιπλέον, με το χρέος να προβλέπεται στο 130,2% του ΑΕΠ φέτος, ο οίκος δεν βλέπει πώς η Ελλάδα (αλλά και η Ιρλανδία) μπορεί να αποφύγει την αναδιάρθρωση. «Παρόλα αυτά, δεν περιμένουμε μια γενικευμένη κρατική χρεοκοπία», τονίζουν οι αναλυτές.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η Credit Suisse χαρακτηρίζει τις πιθανότητες μιας ελληνικής χρεοκοπίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στις αγορές, ως υπερβολικές. Συγκεκριμένα, οι αγορές δείχνουν να δίνουν πιθανότητα 56% στη χρεοκοπία της Ελλάδα, με τον οίκο να σημειώνει μάλιστα ότι την εβδομάδα που προηγήθηκε της χρεοκοπίας της Lehman (το Σεπτέμβριο του 2008), τα CDS 5ετίας της τράπεζας κυμαίνονταν γύρω στις 600 μονάδες βάσης, την ώρα που τα αντίστοιχα ελληνικά πλησιάζουν σήμερα τις 1.000 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 08/12/2010 15:03:23

  15% του ΑΕΠ, και διορθώστε με, πρέπει νάναι καμμιά 45-ριά δις ευρώ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

  Τι πληρώνουμε ρε;
  Τι κερατιάτικα είναι αυτά;
  Που στο ... πήγαν τόσα λεφτά;

  Θα χορτάσουν ποτέ αυτά τα βαμπίρ, τόκο;

  Θραξ Αναρμόδιος

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 09/12/2010 01:35:21

  Θα μας τρελλάνουν οι "κατευθυνόμενοι" γιάπηδες:
  Αφού μας λένε ότι τα νούμερα δείχνουν πτώχευση, μετά μας λένε ότι θα είναι "λάϊτ" και καταλήγουν ότι βλέπουν σαν υπερβολικές τις πιθανότητες που δίνουν οι αγορές σε χρεωκοπία! Δηλαδή βλέπουν τους αριθμούς αλλά πιστεύουν στο... φλυτζάνι!
  Ότι πείτε, παιδιά. Ή, καλύτερα, ότι σαν είπαν να πείτε!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.