30/05/2012 18:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Κανένας φόβος με τις καταθέσεις"

Οι καταθέτες δεν πρέπει να φοβούνται μετά την ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών με τα 18 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παν. Θωμόπουλος.

 

Ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι με την κεφαλαιακή ενίσχυση, οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να επαναδιαπραγματευθούν με τις τράπεζες τα δάνεια τους ώστε να επιτύχουν καλύτερους όρους. Οι τράπεζες από την πλευρά του, όπως διευκρίνισε, θα ανακτήσουν την πρόσβαση τους στη ρευστότητα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς βελτιώνεται ο δείκτης κεφαλαιακής τους επάρκειας στο (8%). Παράλληλα με την κίνηση αυτή διαφυλάσσονται πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου. Ήδη το Ταμείο τοποθέτησε σήμερα τον εκπρόσωπο του στα διοικητικά συμβούλια των 4 τραπεζών (Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς) οι οποίες έλαβαν τα 18 δισ. ευρώ, ο οποίος θα μετέχει με περιορισμένα καθήκοντα καταρχάς. Ο κ. Θωμόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι τράπεζες να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του προσωπικού τους.

 

Ο κ. Θωμόπουλος έβαλε τέλος στην φημολογία των ημερών σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο μπορεί να δανειστεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σε περίπτωση που εξαντληθούν τα διαθέσιμα του. Ο ίδιος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με τον Νόμο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου, το οποίο στην παρούσα φάση διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ και περίπου 700 εκατ. ευρώ σε μετρητά.

 

Η συμφωνία που υπέγραψαν οι τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους προβλέπει τη διενέργεια αναλυτικού λογιστικού ελέγχου (Due Diligence) και την εκπόνηση προγράμματος αναδιάρθρωσης, τα οποία θα πρέπει να υποβληθούν στο Ταμείο το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου. Συνεκτιμώντας τα ευρήματα από τα παραπάνω το Ταμείο σύμφωνα με τον πρόεδρο του είναι πολύ πιθανό να ζητήσει από τις διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν σε περικοπή του προσωπικού και μείωση των μισθών.

Στόχος της Τρόικας είναι μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών επενδυτών, προκειμένου ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών να βελτιωθεί στο 9%. "Τούτο θα δώσει τη δυνατότητα να ανοίξει μία νέα περίοδος σταθερότητας" είπε ο κ. Θωμόπουλος χαρακτηριστικά.

 

Οι όροι και οι διαδικασίες της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όπως διευκρίνισε ο κ. Θωμόπουλος θα προσδιορίζονται σε Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα πρέπει να εκδώσει το συντομότερο η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 18ης Ιουνίου. Πάντως στην περίπτωση που οι ιδιώτες δεν συνεισφέρουν τουλάχιστον το 10% των απαιτούμενων νέων κεφαλαίων, τότε το Ταμείο - το οποίο αποτελεί πλέον και τον βασικό και μεγαλύτερο μέτοχο των τραπεζών - θα αποκτήσει αυξημένο ρόλο στη διοίκηση τους. Σε κάθε περίπτωση τόσο οι δανειστές της χώρας όσο και η διοίκηση του Ταμείου, όπως διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του επιθυμούν να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν το αργότερο μέσα σε μία πενταετία στην πώληση των μετοχών που θα λάβει σε ιδιώτες επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. reter avatar
  reter 30/05/2012 19:32:10

  Αλλο ενα καταπτυστο αρθρο απο αμερικανο προβοκατορα:

  www.spiegel.de/international/business/interview-with-economist-paul-krugman-on-euro-zone-rescue-efforts-a-834566.html

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 30/05/2012 20:51:47

  BANKIA / DEXIA / RBo SCOTLAND / ABN / Hypo Real Estate / Commerzbank

  ...χαζοί κουτόφραγκοι δεν ξέρουν την πατέντα της ...ενίσχυσης.

  Κοινές μετοχές πήραμε ως κράτος (πολίτες);
  Γιατί το κράτος (πολίτες) χρεώθηκε για να ...ενισχύσει.

  ΥΓ

  Φαντάσου λέει να κρατικοποιούσαμε ....
  Φαντάσου οι μετοχές (αφού οι πολίτες επωμίζονται την ενίσχυση ως χρέος) να πήγαιναν στα ασφαλιστικά ταμεία που κουρεύτηκαν...για να γράψει το ασφαλιστικό υπεραξίες και κέρδη σε μια πενταετία και όχι ....
  Φαντάσου τα 18 δις να έπεφταν στην αγορά και όχι σε ανέλεγκτες εξαγωγές ...κεφαλαίων όπως τόσα και τόσα που έφυγαν χωρίς πόθεν & έσχες...
  Φαντάσου να είχαμε έστω για μια φορά Κράτος και όχι παρέες...

  Μετά η φαντασία τελείωσε ...ξύπνησα

  Μια απορία: οι εγγυήσεις των καταθέσεων είναι ανάλογες ή αντιστρόφως ανάλογες των μικρο - ομολογιούχων που επένδυσαν οικονομίες ζωής στη φερεγγυότητα του Κράτους;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.