13/07/2011 15:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ίσως χρειαστεί να σώσει τον Τρισέ"

Τη χρήση του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες βλέπουν ως πιθανό σενάριο οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, της Barclays και της BNP Paribas σε δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο "Η χρεοκοπημένη Ελλάδα ίσως χρειαστεί να σώσει τον Τρισέ".

Υπενθυμίζεται ότι ο κεντρικός τραπεζίτης έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο "επιλεκτικής χρεοκοπίας" ή "πιστωτικού γεγονότος" στην περίπτωση της Ελλάδας, απειλώντας ότι δεν θα κάνει αποδεκτά τα αναδιαρθρωμένα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες.

Ως εκ τούτου, με την Τράπεζα της Ελλάδος να αντικαθιστά επί της ουσίας το ρόλο της ΕΚΤ ως χρηματοδοτικός μηχανισμός, είναι εφικτή η λύση της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" για την Ελλάδα, χωρίς να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι τράπεζες ενώ διασώζεται και η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων , Φιλίπ Μεϊστάντ, επιβεβαίωσε ότι η ζώνη του ευρώ εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναγοράσει στην "τιμή της αγοράς" τους τίτλους του ελληνικού δημοσίου χρέους, για να ελαφρώσει τα δημόσια οικονομικά της Αθήνας.

 

"Υπάρχει μια πρόταση που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία θα συζητήσουμε και η οποία θα επιτρέψει στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επαναγοράσει τους τίτλους του ελληνικού χρέους στις τιμές της αγοράς", δήλωσε ο κ. Φιλίπ Μεϊστάντ στο βελγικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL-TVI, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Σε γενικές γραμμές, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με το πώς θα βοηθήσουν την Ελλάδα. "Υπάρχει μια συμφωνία όσον αφορά το στόχο, δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία σχετικά με το πώς θα επιτευχθεί", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ, ο οποίος συμμετείχε σήμερα στη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

 
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι "ο στόχος είναι σαφής: πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το χρέος του ελληνικού κράτους θα γίνει πιο ανεκτό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μειώσουμε την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας". Μια επαναγορά μέρους του χρέους θα μπορούσε να χρησιμεύσει σε αυτό, σημείωσε.

 

Το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Bundesbank και μέλος της ΕΚΤ, Jens Weidmann, ο οποίος επανέλαβε την απειλή της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ως εχέγγυο ελληνικά ομόλογα στην περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο κ. Weidmann μίλησε κατά της πρότασης που επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες για την χρήση του EFSF προκειμένου να επαναγοραστούν ελληνικά ομόλογα. «Αυτή η συζήτηση κινείται εν μέρει προς την λάθος κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Τα χρήματα του ταμείου δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την αγορά κρατικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Θα είχε υψηλό κόστος, μικρά οφέλη και επικίνδυνες παρενέργειες».  Ο ίδιος σημείωσε πως ούτε η συζήτηση περί μείωσης του επιτοκίου στα δάνεια διάσωσης είναι χρήσιμη και επανέλαβε την απειλή της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυο, στην περίπτωση που η χώρα χρεοκοπήσει.

«Αυτό αφορά την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας. Δεν είναι δουλειά μας να χρηματοδοτούμε αφερέγγυες τράπεζες, πόσο μάλλον χώρες», τόνισε.
«Ο περιορισμός της κρίσης δεν θα πρέπει να σημαίνει ότι υπονομεύουμε τις αρχές μας. Ως εκ τούτου, πρέπει να τραβήξουμε μια κόκκινη γραμμή», δήλωσε, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα πήγαινε ενάντια στην αρχή της ΕΚΤ περί παροχής ρευστότητας μόνο σε τράπεζες με επαρκή και υψηλής ποιότητας εχέγγυα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/07/2011 15:18:12

  'restricted default'

  ΠΠ

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/07/2011 15:23:59

   CCC με 'restricted default' ???
   Θα τον σωσουν τον Τρισε οι Γαλλοι ?
   Η Fitch ανηκει κατα 60% σε Γαλλους ( FIMALAC ) ! και 40% σε Αμερικανους ( Hearst Group )

   ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.