#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/06/2011 14:17
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η εμπλοκή ιδιωτών στη διάσωση της Ελλάδας θα δημιουργούσε «πιστωτικό γεγονός»"Μουδιασμένοι, αν όχι  προβληματισμένοι, εμφανίζονται οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης από τα πρώτα δείγματα... μη ανταπόκρισης των τραπεζιτών στο κάλεσμα που τους έκαναν για συμμετοχή στο εγχείρημα "μετακύλισης" του ελληνικού χρέους. Τα συμπεράσματα από  την πρώτη απόπειρα προσέγγισης  μεταξύ κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε χθες σε Γερμανία, Γαλλία και Ολλανδία, δεν αφήνουν -προσώρας τουλάχιστον- μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς το ενδιαφέρον των τραπεζιτών για οικειοθελή συμμετοχή τους στην επιχείρηση “ανακύκλωσης” του ελληνικού χρέους και μετάθεσης των ομολόγων που ωριμάζουν στην τριετία 2012-2014 σε βάθος πενταετίας ή επταετίας στην καλύτερη των περιπτώσεων κρίνεται... συγκρατημένο!

ΣΤΑΡΚ (ΜΕΛΟΣ ΕΚΤ): ΕΜΠΛΟΚΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Η εμπλοκή ιδιωτών στη διάσωση της Ελλάδας θα δημιουργούσε «πιστωτικό γεγονός», δήλωσε στο μεταξύ το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος τόνισε ότι αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, τότε οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα πρέπει «να βάλουν το χέρι στην τσέπη» για να αναχρηματοδοτήσουν τις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Σταρκ επισήμανε πως οι φωνές υπέρ της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας είναι κατανοητές, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν χρήσιμο προκειμένου να αποφευχθεί ο ηθικός κίνδυνος, ωστόσο θα δημιουργούσε «πιστωτικό γεγονός».

Παράλληλα, μια χρεοκοπία θα έπληττε τις ελληνικές τράπεζες με αποτέλεσμα οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι να χρειαστεί να τις επαναχρηματοδοτήσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Σταρκ, η Ελλάδα πρέπει να κάνει περαιτέρω ουσιαστικές προσπάθειες και να υλοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ εκτίμησε πως δεν υπάρχει λόγος γιατί η Ελλάδα να μην μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές αν εφαρμόσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Επίσης, ο κ. Σταρκ δήλωσε ότι η ευρωζώνη βρίσκεται στο σημείο όπου όλο και περισσότερα μέτρα διάσωσης θα ήταν «θανάσιμα» αν δεν υπάρξουν προσαρμογές στο χρηματοοικονομικό σύστημα και την οικονομική πολιτική.

Σενάριο πτώχευσης στο νέο «stress test» των τραπεζών!

Το νέο τεστ αντοχής για τις τράπεζες περιλαμβάνει για πρώτη φορά και σενάριο για την πτώχευση της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times Deutschland (FTD). Τη σχετική οδηγία έδωσε στις τράπεζες η αρμόδια Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), καθιστώντας αισθητά αυστηρότερους τους όρους του τεστ, γράφει η εφημερίδα.
Υπογραμμίζει μάλιστα τη σημαντική πολιτική διάσταση του θέματος, καθώς η ΕΕ επισήμως κινείται στη γραμμή της πάση θυσία αποτροπής πτώχευσης της Ελλάδας. Στο νέο σενάριο καλούνται οι τράπεζες να συμπεριλάβουν και την πιθανότητα πτώχευσης της Ελλάδας σε ποσοστό 36%.

Η εφημερίδα εκτιμά ότι με την αυστηροποίηση των όρων αυξάνονται οι πιθανότητες να κοπούν ορισμένες τράπεζες στο τεστ. Τον κίνδυνο αυτό διατρέχουν κυρίως ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά κρατικά ομόλογα, της τάξεως των 50 δισ. ευρώ.

"Όταν μία ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβάλλει να συνυπολογιστεί η πτώχευση στο τέστ, τότε η ΕΕ παραδέχεται κάτι, επί του οποίου μέχρι τώρα υποστήριζε ακριβώς το αντίθετο" δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο Louis Maglanoc, αναλυτής της Unicredit, προσθέτοντας ότι αυτή η υπόθεση εργασίας για την Ελλάδα μπορεί να «αυτονομηθεί» και εν τέλει να συμβάλει στο να οδηγηθεί η χώρα σε μία πραγματική αναδιάρθρωση, διότι η προοπτική της πτώχευσης δεν θα αποτελεί πλέον ταμπού.

Antinews, Πρώτο Θέμα

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/06/2011 14:49:16

  Μιλάνο : Ο Lorenzo Bini Smaghi, από τον οποίο ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να παραιτηθεί από μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δεδομένου ότι ένας άλλος Ιταλός, o Mario Draghi αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΚΤ, δήλωσε: "Η θέση μου στο δ.σ. είναι ανεξάρτητη και αυτός που την κατέχει μπορεί να παραμείνει μέχρι το τέλος της οκταετούς θητείας".
  «Επιπρόσθετα με την λειτουργική, θεσμική και χρηματοοικονομική ανεξαρτησία (των ευρωπαϊκών και εθνικών κεντρικών τραπεζών), υπάρχει ακόμη και η προσωπική ανεξαρτησία η οποία εγγυάται την παραμονή των μελών σε αποφασιστικά σώματα για ολόκληρη την περίοδο που προβλέπεται από τους κανόνες (οκτώ χρόνια στην περίπτωση της ΕΚΤ και το λιγότερο πέντε χρόνια για τις εθνικές κεντρικές τράπεζες)», φέρεται να δήλωσε ο Bini Smaghi σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
  (Πηγή:www.capital.gr).
  Ο Γερμανός Jürgen Stark είναι ο Άραμις, o Αυστριακός Evald Novotny ο Άθως, ο Πορτογάλος Vitor Constancio ο Πόρθος και ο Bini Smaghi είναι ο Ντ' Αρτανιάν.
  The King Jean-Claude is going, thw new King Mario is coming.
  Οι "3 Σωματοφύλακες" μένουν. Οι "Ρισελιέ" είναι σε έξαλλη κατάσταση...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/06/2011 15:37:02

  Ρίχαρντ φον Βαϊστσέκερ, πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας:
  "Η Γερμανία να στηρίξει την Ελλάδα, η διάσωση της δεν θα πρέπει να αποτύχει εξαιτίας της Γερμανίας" (Μπιλντ 23.6.11).

  «Δεν πρόκειται για ελληνικό πρόβλημα. Η Γερμανία και η Ευρώπη δεν μπορούν να χωριστούν από την Ελλάδα. Εάν η κοινότητα δείξει αδυναμία, οι κερδοσκόποι θα τη διαλύσουν. Πολλές χώρες παραπαίουν. Η μία κρίση οξύνει την άλλη".
  «Το ευρώ είναι ένα σκληρό νόμισμα, σε μας φέρνει συνεχώς αυξανόμενα πλεονάσματα εξαγωγών, αλλά απαιτεί από όλες τις χώρες την άσκηση αξιόπιστης οικονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα μπήκε ευχαρίστως στο σκληρό νόμισμα, η χώρα πήγε επιτέλους μπροστά, αλλά η κυβέρνηση αποσιώπησε ότι ένα μέρος της νέας ευημερίας οφειλόταν στο δανεισμό και οι πολίτες υφίστανται τώρα τις επώδυνες συνέπειες» .

  Ο κ. Βαϊτσέκερ είναι αυστηρός με όσους στη Γερμανία χλεύασαν την Ελλάδα, διερωτώμενος «ποιός τους δίνει αυτό το δικαίωμα».

  Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τονίζει: «Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση των προβλημάτων της Ελλάδας. Η κυβέρνηση της Αθήνας με νωπή την επιβεβαίωσή της από τη βουλή το έχει αντιληφθεί. Το άλλο κόμμα συνεχίζει να κλείνει τα μάτια».
  "Θα χρειαστεί χρόνος για την επίλυση του προβλήματος και στο ενδιάμεσο διάστημα θα απαιτηθούν χρήματα μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις. Επιτυχία θα υπάρξει μόνο εάν οι Έλληνες συνεχίσουν θαρραλέα την πορεία τους και εμείς ακλόνητοι τους βοηθήσουμε".
  Απευθυνόμενος δε στους Γερμανούς, ο Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ σημειώνει : «Τώρα είναι αναγκαία η δύναμή μας. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο, από το να τη δώσουμε για την Ευρώπη. Δεν επιτρέπεται να αποτύχει εξαιτίας μας».
  (από το nooz.gr).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.