#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/12/2011 18:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η Ευρωζώνη οδεύει προς ένα πρωτοφανές πιστωτικό κραχ"Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς Moody’s και Standard & Poor’s εκφράζουν ανοικτά την μη ικανοποίησή τους για όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

Ήδη οι απώλειες διευρύνονται για τους χρηματιστηριακούς δείκτες από τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι μέχρι την Αθήνα, ενώ το ευρώ γλιστρά προς το 1,3257 δολάριο.

Η κατάσταση αποτυπώνεται άμεσα και στις αγορές ομολόγων, όπου οι αποδόσεις και τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων κινούνται σε υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων κινούνται και πάλι σε επίπεδο υψηλότερο του 7%.

 Η Moody’s Investors Service διατύπωσε την πρόθεσή της να επανεξετάσει τις αξιολογήσεις όλων των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο α΄ τρίμηνο του 2012, εξαιτίας της συνεχιζόμενης απουσίας αποφασιστικών μέτρων ακόμη και μετά από την πρόσφατη σύνοδο. Όπως είχε τονίσει η Moody’s το Νοέμβριο, λαμβάνει την απόφαση αυτή καθώς η απουσία των μέτρων σταθεροποίησης των πιστωτικών αγορών βραχυπρόθεσμα, σημαίνει ότι η ευρωζώνη και η ευρύτερη περιοχή της ΕΕ, παραμένει ευάλωτη σε περαιτέρω σοκ και η σύγκλιση της ευρωζώνης υπό συνεχή απειλή. Επίσης, σχολιάζει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν αλλάζουν την άποψη της Moody’s ότι η κρίση είναι σε ένα κρίσιμο και ευμετάβλητο στάδιο.

Νέο καμπανάκι κινδύνου κρούει στο μεταξύ η Standard & Poor’s για την πορεία της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι οδεύει σταδιακά προς ένα  πρωτοφανές πιστωτικό κραχ.  Η βαθιά ύφεση που φαίνεται ότι έχει μπροστά της η ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την αδυναμία των ηγετών να βρουν μία σημαντική και πειστική λύση, θα πρέπει να ταρακουνήσει την ελίτ για την πορεία της ευρωζώνης. Η Σύνοδος παρουσίασε πρόοδο, αλλά δεν κατάφερε να πείσει για το αν έχουν πραγματικά τη λύση οι Ευρωπαίοι. Ο χρόνος τελειώνει, και χρειάζεται να προχωρήσουν σε τομές για να μπορέσουν να εξέλθουν της κρίσης και να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ευρώ, αναφέρει ο S&P.

Ο Σαρκοζί τα ρίχνει στην Ελλάδα

«Κάποιες χώρες που δεν ήταν έτοιμες να μπουν στο ευρώ ‘δηλητηρίασαν’ ολόκληρο το σύστημα», υποστηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος τονίζει το πλήγμα που δέχτηκαν οι τράπεζες και το χρηματοοικονομικό σύστημα γενικότερα.  Όπως αναφέρει, φωτογραφίζοντας την Ελλάδα, οι χώρες αυτές ανάγκασαν τους λαούς τους να υποστούν πράγματα, τα οποία δεν περίμεναν, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις πολιτικές ηγεσίες των προηγούμενων ετών. Ο Γάλλος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να σταθεροποιηθεί το ευρώ τονίζοντας ότι «είναι η καρδιά της Ευρώπης». Όπως λέει αν «εκραγεί» η Ευρώπη θα διαλυθεί

Την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για να διασφαλιστεί η διάσωση του ευρώ και ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Μιλώντας στην γερμανική τηλεόραση ο Σόιμπλε τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής των μέτρων «ώστε να προχωρήσουμε γρήγορα στην ενοποίηση», ενώ υπογράμμισε ότι «δε μπορούμε να πάμε φέτος διακοπές Χριστουγέννων».

BLOOMBERG: οι Τράπεζες θα προσφύγουν στην βοήθεια των κρατών

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναμένεται να καταφύγουν στις κυβερνήσεις τους για βοήθεια, απειλώντας να προκαλέσουν ένα πτωτικό σπιράλ στις τιμές των κρατικών ομολόγων καθώς και περαιτέρω ζημιές για τους πιστωτές. Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στις 8 Δεκεμβρίου ζήτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους κατά 115 δισ. ευρώ μέχρι τον Ιούνιο.

Αντιμέτωπες με τα μειούμενα κέρδη και ανίκανες να καταφύγουν στις κεφαλαιαγορές για να πουλήσουν νέες μετοχές, οι εταιρείες ίσως υποχρεωθούν να αναζητήσουν κρατική βοήθεια. Περίπου το 70% των κεφαλαιακών απαιτήσεων αφορούν σε πιστωτικά ιδρύματα της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, χώρες που δυσκολεύονται να πείσουν τον κόσμο ότι μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους. «Εάν οι κυβερνήσεις των χωρών της Νότιας Ευρώπης βάλουν λεφτά στις τράπεζές τους, το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, διογκώνοντας τα προβλήματά τους. Τότε οι ζημιές των τραπεζών θα αυξηθούν καθώς έχουν στην κατοχή τους αρκετό κρατικό χρέος. Είναι φαύλος κύκλος. Είναι δύσκολο να πει κανείς τι θα σταθεροποιηθεί πρώτο, τα κρατικά ομόλογα ή οι τράπεζες», δηλώνει ο Karel Lannoo, διευθύνων σύμβουλος του κέντρου European Policy Studies στις Βρυξέλλες.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΟΣΑ για τη χρηματοδότηση των ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών από τις αγορές μέσα στην επόμενη χρονιά, καθώς όπως αποκαλύπτει ο δανεισμός τους έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Συγκεκριμένα οι ανάγκες δανεισμού των χωρών της ευρωζώνη και των άλλων ανεπτυγμένων χωρών διαμορφώνεται ήδη στα 10 τρισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο 2012. Στην τελευταία του έκθεση για το χρέος, ο Οργανισμός που εκπροσωπεί τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες προειδοποιεί για πιθανά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν ακόμη και οι πιο ισχυρές χώρες που θα βγουν στις αγορές για χρηματοδότηση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 12/12/2011 19:17:29

  Έτσι όπως το πάνε οι οίκοι, βλέπω την Μούντις να υποβαθμίζει την Φιτς καμιά μέρα.

  • anypopsiastos avatar
   anypopsiastos @ Strange Attractor 12/12/2011 20:09:00

   Σε ποιές τράπεζες ανήκουν αυτά τα "σπίτια" (οίκοι) ;

   • Ιαπετός avatar
    Ιαπετός @ anypopsiastos 12/12/2011 20:29:25

    GOLDMAN SACHS (FITCH)
    NEUBERGER BERMAN (MOODY’s)
    (συμφερόντων Rotschild)
    BLACKROCK, U.K. (STANDARD & POOR)
    (συμφερόντων Rotschild)

 2. skeptiki avatar
  skeptiki 12/12/2011 19:42:32

  Ε, μα τότε θα έχουμε να κάνουμε με εμφύλιο :)

 3. SABI avatar
  SABI 12/12/2011 20:26:00

  Θα τα ξαναπώ:
  Aυτή τη στιγμή "ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ" που μέσω του καπιταλισμού- καζίνο έχουν δημιουργήσει τεράστιες φούσκες τρισεκατομμυρίων ευρώ, έχουν μέσω των οικων αξιολόγησης μπήξει τό "μπουρί" στο σώμα της Ευρώπης και ρουφάνε πραγματικό χρήμα κόβοντας μισθούς συντάξεις και χαράτσια που αποθηκεύουν στους φορολογικούς παραδείσους . ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ "ΜΠΟΥΡΙ" ΑΥΤΟ ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΝΑ ΚΥΡΗΞΟΥΜΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ. ΝΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΖΙΝΟ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΠΡΙΝ ΤΟ 1989. Aκόμα και το τύπωμα χρήματος δεν θα μας σώσει. Απλώς θα αναβάλλει για 1-2 χρόνια την κατάρρευση, όπως έγινε και στις ΗΠΑ όπου πάλι "οι οίκοι" τροχίζουν τα μαχαίρια τους...
  Αν οι Γερμανοί νομίζουν οτι με τη δημιουργια Ευρώπης δύο ταχυτητων θα γλιτώσουν αυτοί, ή ακόμα αν οι ΑΓΟΡΕΣ τους τους έταξαν μερίδιο από την "πίτα", είναι βαθειά νυχτωμένοι. Μόλις τελειώσουν με τους Αδύναμους, θα φάνε τη Γερμανία για επιδόρπιο. Και όλα αυτά όχι γιατί υπάρχει κάποια συνομωσία, αλλά αυτή είναι η φύση ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ . Θέλουν απλά ολο και περισσότερο πραγματικό χρήμα για να νοιώθουν ασφαλείς μπροστά στό επόμενο σκάσιμο μεγάλης τράπεζας-φούσκας τύπου lehman brothers.
  TΥΠΩΜΑ ΕΥΡΩ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.
  Tα περι Ευρώ ως Παγκόσμιο Αποθετικό Νόμισμα είναι πλέον παραμύθια της Χαλιμάς. Δεν διαβάζει κανένας πια σ' αυτή τη ρημάδα Ευρώπη τους δικούς του ειδικούς μακροοικονομολόγους? Εδώ και ένα χρόνο ο Φρανσουά Μορέν τους τα έγραψε χαρτί και καλαμάρι (ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΗΤ?) οτι το θηρίο που δαγκώνει την Ευρώπη αρχίζοντας από την φτέρνα-Ελλάδα και έχει φτάσει σχεδόν στή μέση (Ιταλία-Ισπανία) δέν είναι απλά λύκος αλλά Σκύλλα και Χάρυβδη μαζί. Θα φάει όλη την Ευρώπη μεχρι τα Χριστούγεννα αν οι Μερκοζ'ηδεσ συνεχίσουν να μετράνε κουκιά...

 4. manos avatar
  manos 12/12/2011 20:35:00

  Το Σαββατοκύριακο στην Ρίγα της Λετονίας, οι πολίτες έτρεχαν στα ΑΤΜ και έβγαζαν ότι χρήματα είχαν.

  http://www.youtube.com/watch?v=8Avysc17a2M&feature=player_embedded#!

 5. victoria (true) avatar
  victoria (true) 12/12/2011 20:52:03

  Έχουμε πόλεμο...

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ victoria (true) 12/12/2011 21:08:00

   Αψιμαχίες μέ κάποιες παράπλευρες απώλειες.
   Άν αρχίσει ο πόλεμος θά πάμε στόν μεσαίωνα. Χωρίς διάθεση υπερβολής.

 6. ierofantis avatar
  ierofantis 12/12/2011 21:33:51

  Αν δεχτούμε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη ειδικότερα και στην Ευρώπη γενικότερα είναι κρίση όχι μόνο χρηματοπιστωτική ή κρίση χρεών, αλλά πρωτίστως κρίση εμπιστοσύνης, το ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη.

  Και αν αυτό είναι κομματάκι δύσκολο στο περιβάλλον των 27, ενδέχεται να είναι αναγκαίο στο περιβάλλον των 17 της Ευρωζώνης.

  Είναι εύλογο οι Οίκοι Αξιολόγησης και οι αγορές να θεωρούν ατελέσφορες τις αποφάσεις, όπως εκτιμώ ότι θα εξακολουθούν να θεωρούν και κάθε άλλη μελλοντική απόφαση η οποία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα ριζικά.

  Ριζική αντιμετώπιση για μένα σε επίπεδο των 17, είναι οι ακόλουθες πολιτικές

  (α) Δημοσιονομική Σύγκλιση με κανόνες κοινά αποδεκτούς, χωρίς ποινές και παρέμβαση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για όσες χώρες δεν τα καταφέρνουν για οποιοδήποτε λόγο.
  (β) Ευρύ πρόγραμμα χρηματοδότησης των ασθενέστερων οικονομιών της Ευρωζώνης με νέα κεφάλαια και καθορισμός νέου Αναπτυξιακού Μοντέλου για το σύνολο της Ευρωζώνης.
  (γ) Εφοδιασμός άμεσα του EFSF & ESF με επαρκή κεφάλαια και ενεργοποίηση των μηχανισμών αυτών το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να καλύπτουν τυχόν αστοχίες κρατών στην υλοποίηση της Δημοσιονομικής σύγκλισης.
  (δ) Μη εφαρμογή (και για την Ελλάδα) του PSI +.
  (δ) Εντονότερη Πολιτική Ενοποίηση σε επίπεδο κοινής αμυντικής, εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής, ακόμη και με δημιουργία κοινού Ευρωζωνικού Κοινοβουλίου που θα λειτουργεί παράλληλα με το διευρυμένο Ευρωκοινοβούλιο.
  (ε) Διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ και των εργαλείων που έχει στα χέρια της για την άσκηση νομισματικής και πιστωτικής πολιτικής με έκδοση ευρωομολόγων, τύπωμα νέου χρήματος κλπ, ώστε πλέον να λειτουργεί ως πραγματική κεντρική τράπεζα.
  (στ) χαλάρωση ή κατάργηση των κανόνων του Μάαστριχτ και αντικατάστασή τους με το νέο σύμφωνο για το Ευρώ που θα περιλαμβάνει τα ανωτέρω.

  Τέλος, βασική παράμετρος για την επιτυχία των ανωτέρω, ταχύτητα στην εφαρμογή των ανωτέρω σε επίπεδο 17, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται διάσπαση της Ευρώπης, σε Ευρωζώνη και λοιπούς.

  Κάποιος θα πει ότι τα παραπάνω δεν υπάρχει περίπτωση να γίνουν ποτέ. Ωστόσο, αν τα παραπάνω δεν προαναγγελθούν και δεν ξεκινήσει η υλοποίησή τους εντός του πρώτου εξαμήνου του '12, φοβούμαι ότι το Ευρώ δεν τη βγάζει μέχρι το τέλος του νέου έτους.

  Το τι θα κάνει η Ελλάδα είναι πασιφανές για μένα. Αν ισχύσουν τα παραπάνω και ξεκινήσει η υλοποίηση αυτών των πολιτικών, πρέπει πάσει θυσία να συμμετάσχει στο νέο σχήμα της Ευρώπης. Και όπως έχω πει και αλλαχού, έχουμε ακόμη σημαντική προστιθέμενη αξία ως χώρα για να βάλουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

  Αν δεν προχωρήσει το σχέδιο αυτό, νομίζω πρέπει από τώρα να προετοιμάζουμε τα εναλλακτικά μας σενάρια και την θωράκιση του λαού μας.

 7. SABI avatar
  SABI 12/12/2011 21:37:15

  Ιαπετός:
  Aυτοί οι 3 που αναφέρεις είναι οι 3 απο τους 4 που οικονομικά κυβερνούν τη Γη. Τυχαίο? Δεν νομίζω...
  Βλ. και:
  http://english.pravda.ru/business/finance/18-10-2011/119355-The_Large_Families_that_rule_the_world-0/

 8. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 12/12/2011 22:03:45

  Γιατί η χρηματοδότηση τών κρατών πρέπει νά γίνεται μέσω τών τραπεζών καί όχι απ' ευθείας από τήν ΕΚΤ;
  Από τήν στιγμή πού η «ανεξάρτητη» ΕΚΤ ρυθμίζει μέ τό επιτόκιο τήν ρευστότητα τού χρήματος, πού βρίσκεται η λογική νά πληρώνουν οι πολίτες τής ευρώπης μέ τόν υποχρεωτικό δανεισμό τών κρατών τους από τίς ιδιωτικές τράπεζες τά εξωφρενικά επιτόκια πού ζητούν οι «αγορές»;
  Πότε επιτέλους θά παύσουν τά κράτη νά σταματήσουν νά είναι οι φοροσυλλέκτες τών τραπεζών;
  Θά ξυπνήσουν επιτέλους οι ευρωπαίοι πολίτες, ώστε νά καταλάβουν τήν μεγάλη απάτη πού τούς έχουν επιβάλλει πονηροί διεθνείς τραπεζίτες;
  Απομυζούν τούς αμερικάνους (νέα χώρα καί δική τους). Πρέπει νά πέφτουν καί οι ευρωπαίοι στήν ίδια υποδούλωση;

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ Ιαπετός 12/12/2011 22:11:11

   "Θά ξυπνήσουν επιτέλους οι ευρωπαίοι πολίτες, ώστε νά καταλάβουν τήν μεγάλη απάτη πού τούς έχουν επιβάλλει πονηροί διεθνείς τραπεζίτες;"

   Από την εποχή των Σταυροφοριών (αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης μετακινήσεων και ναυλώσεων γαρ) οι τράπεζες και οι τραπεζίτες είναι υπεράνω των κρατών, των κυβερνήσεων και των λαών...!

   Δεν αλλάζει σε μια πενταετία κάτι που έχει παγιωθεί τα τελευταία 800 - 900 χρόνια Ιαπετέ μου.

 9. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 12/12/2011 22:07:00

  Όπως το αναλύεις Ιεροφάντη.Και ο επίλογός σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

 10. ioannis33 avatar
  ioannis33 13/12/2011 01:07:56

  ειναι τυχαιο που στη φωτογραφια το τουβλακι που ξεκιναει το ντομινο της καταρρευσης ειναι η Ελλαδα;Και γιατι ολοι στοιχιζονται και συγκρατουν το τουβλακι της Ισπανιας;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.