#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2011 10:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η Ελλάδα στέρεψε από επιλογές"Σε πρόσφατο άρθρο της, η εφημερίδα Wall Street Journal εξέφρασε έκπληξη που τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας αναζωπυρώθηκαν. Αφού η χώρα πήγε παρακαλώντας στους εταίρους της πέρσι, εξασφαλίζοντας $158 δισ. με αντάλλαγμα τα αυστηρά μέτρα λιτότητας απέναντι στους πολίτες της… Τι συνέβη τελικά; Το πρόβλημα της προφανώς δεν λύθηκε, και έτσι η Ελλάδα ξαναβγήκε στη «ζητιανιά», ζητώντας επιπλέον βοήθεια. Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι σαφώς πιο δύσκολη.

Το σκεπτικό της περσινής διάσωσης ήταν πως η αύξηση της φορολόγησης των πολιτών, σε συνδυασμό με τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, θα επέτρεπαν στην Ελλάδα να ξαναβγεί στις αγορές, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει τα συνεχή ελλείμματά της. Το πρόγραμμα  λιτότητας όμως δεν πέτυχε, αφού οι αυξημένοι φόροι μείωσαν τη παραγωγικότητα, που με τη σειρά της μείωσε τα φορολογικά έσοδα της κυβέρνησης. Έτσι, ουσιαστικά έκλεισαν οι πόρτες των διεθνών αγορών. Για αυτό, όταν η Standard and Poor’s προχώρησε στη περαιτέρω υποβάθμιση του ελληνικού χρέους (σκουπίδι), απλά εξέφραζε τη πραγματικότητα, προειδοποιώντας τους κατόχους ελληνικών χαρτιών, ότι μάλλον δεν πρόκειται να πάρουν πίσω τα λεφτά τους.

Όπως σημειώνει το άρθρο της εφημερίδας, οι αναλυτές της εταιρίας BNP Paribas είναι σαφείς όσον αφορά στις δημοσιονομικές αδυναμίες της Ελλάδας. Η επίσημη γραμμή είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και όχι χρεοκοπίας, αλλά  υπάρχουν κενά σε αυτό το σενάριο, που θέτουν σε αμφισβήτηση ολόκληρο το πλαίσιο της οικονομικής στήριξης. Αυτό το πλαίσιο, άλλαξε από την αρχική επιθυμία της ΕΕ  να μετατραπούν οι αγορές σε ελεύθερες, σε μια δικτατορία αποφάσεων και διαταγμάτων από κάποιους μη εκλεγμένους αξιωματούχους. Και όταν βλέπουμε διαμαρτυρίες από την μη εκλεγμένη αυτή ελίτ όσον αφορά σε μια αποχώρηση της Ελλάδας από την «ανίερη» Ένωση, τότε κάτι τρέχει. Η Γαλλίδα υπουργός François Fillon διαβεβαίωσε την ανάγκη απόλυτης αλληλεγγύης στην ΕΕ, ενώ η Angela Merkel επέμενε πως ποτέ δεν τέθηκε θέμα αποχώρησης της Ελλάδας. Ο δε πρόεδρος του Eurogroup Jean-Claude Juncker επιβεβαίωσε πως τυχόν συζήτηση για αποχώρηση της Ελλάδας θα ήταν μια «ηλίθια» εξέλιξη.

Το φιλανδικό κόμμα των Πραγματικών Φιλανδών σηματοδότησε με τη πρόσφατη εκλογική επιτυχία του μια αλλαγή σκέψης για την ΕΕ. Οι τάσεις σε πολλά κράτη της ευρωζώνης αρχίζουν να αλλάζουν. Οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, και οι Ισπανοί αρχίζουν να θεωρούν πως οι περιορισμοί στην εθνική τους κυριαρχία δεν αξίζουν τα όποια νεφελώδη οφέλη της παραμονής τους στην Ένωση.

Οι επιλογές που έχει πλέον η Ελλάδα είναι ελάχιστες. Η αύξηση των φόρων δεν βοήθησε. Ως ποσοστό του ΑΕΠ, τα φορολογικά έσοδα της Αθήνας ήταν 40% το 2007, και μόλις 39.1% το 2010. Το δε ΑΕΠ ήταν 5.2%  χαμηλότερο το 2010.

Με απλά λόγια, τα δήθεν μέτρα λιτότητας, που βασίζονται σε μια λανθασμένη Κεϋνσιανή ιδεολογία πέτυχαν οικτρά. Η λιτότητα είναι πάντα αυτοκαταστροφική. Οι αυξήσεις των φόρων γονατίζουν την οικονομική ανάπτυξη, και η ανάπτυξη  είναι ο βασικός μοχλός για τα δημοσιονομικά μιας χώρας.

Αφού λοιπόν η λιτότητα απέτυχε, και η ΕΕ διστάζει να δώσει κι άλλα χρήματα, και αφού οι αγορές είναι κλειστές για αυτήν,  τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα; Τι απομένει;

Το πιο λογικό θα ήταν να μειωθούν οι φόροι, να περιοριστούν οι κρατικές παρεμβάσεις στην οικονομία, και να απολυθούν αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι. Με άλλα λόγια να αφεθεί ελεύθερη η αγορά. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο στον σημερινό κρατισμό που επικρατεί παντού, θα πρέπει πρώτα να επέλθει πολύ περισσότερη συμφορά για να θεωρηθεί ως βιώσιμη λύση.

Τι θα συνέβαινε αν η Ελλάδα αποχωρούσε από τη ΕΕ και επανέρχονταν στα παλιά; Να χρησιμοποιεί δηλαδή τη δραχμή, και να αυτοκυβερνάται χωρίς παρεμβάσεις από τις Βρυξέλλες; Κάτι τέτοιο είναι  μάλλον απίθανο, αφού το εθνικό νόμισμα θα μηδενίζονταν σε αξία πολύ σύντομα εξαιτίας του πληθωρισμού. Η ελληνική οικονομία θα βυθίζονταν, και θα άνθιζε η μαύρη αγορά που θα χρησιμοποιούσε το ευρώ. Τα δε κρατικά έσοδα θα εξαφανίζονταν. Αν και μια τέτοια κατάσταση θα ήταν ότι πρέπει για μια νέα και από μηδενική βάση αρχή, ο πόνος θα ήταν αφόρητος.

Μια πτώχευση; Αυτή μάλλον είναι η πιο πιθανή λύση αν δεν βοηθηθεί οικονομικά η Ελλάδα. Θα κόστιζε όμως πάρα  πολλά στους δανειστές της. Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι ουσιαστικά το ίδιο με μια χρεοκοπία, μόνο που αφορά σε μια μόνο δόση. Αν  συμβεί μια αρκετά σκληρή αναδιάρθρωση, το πιο πιθανό είναι πως θα αναγκαστεί να παρέμβει σωτήρια η ΕΚΤ.

Η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα αλλά και για όλες τις χώρες που έχουν παρόμοια προβλήματα, είναι να καταψηφίσουν τους υποστηρικτές της ΕΕ και να επαναφέρουν την εθνική τους κυριαρχία. Κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο, αλλά αν τα προβλήματα είναι δυσβάσταχτα, τότε είναι η μόνη ανοιχτή οδός προς την ελευθερία.

S.A.-The New American

http://thenewamerican.com/world-mainmenu-26/europe-mainmenu-35/7447-greece-is-out-of-options

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 18/05/2011 10:40:14

  καλημερα
  Η Ελλαδα ανεκαθεν ειχε απειρες επιλογες...! Αρκει να τις γνωριζει!

  ΠΠ

 2. eregoz avatar
  eregoz 18/05/2011 10:45:24

  Καλά,από αμερικάνικο φύλλο δεν περιμέναμε άλλη προσέγγιση.

 3. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 18/05/2011 10:52:57

  Σίγουρα, είναι εμφανής η υστεροβουλία του άρθρου.

  Αλλά όμως, μήπως πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε πραγματικά, αν τα ποσοστά του ευρωσκεπτικισμού είναι πλέον πολύ-πολύ υψηλότερα (και όχι μόνο στην Ελλάδα) από όσο νομίζαμε;

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/05/2011 10:58:04

  Διαφωνώ με το συμπέρασμα της προτελευταίας παραγράφου. Η "απειλή της πτώχευσης" θα επιφέρει ρύθμιση που να ανατνακλά την οικνομική περαγματικότητα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι παίζουμε με καθρέφτες.

  Προφανώς δεν έχει βρεθεί φόρμουλα εξισορρόπησης εθνικής κυριαρχίας και οικονομικής συνεργασίας. Ας μην μας δάνειζαν τα κέρατα. Μας δάνεισαν για να καταναλώνουμε το πλεόνασμά τους. ΜΑΣ ΛΑΔΩΣΑΝ για να δανειστούμε και να καταναλώνουμε το πλεόνασμά τους. ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ για να δανειστούμε για να καταναλώνουμε το πλεόνασμά τους. ΜΑΣ ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΝ για να δανειστούμε για να αφοράζουμε τις σαβούρες τους. Μόνο εγώ το βλέπω αυτό;

 5. Μνημων avatar
  Μνημων 18/05/2011 12:19:05

  Εξ ορισμου τα μελη της Ε.Ε αποκαλουνται εταιροι .Ειναι ομως θεμιτο ο ενας να κλεβει τον αλλο για να αυξανει τα κερδη του? ΖΗΜΕΝΣ ΜΑΝ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΚΑΤΑΧΡΗΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙ ΩΣΕΩΝ κλπ .Και για να πετυχει τον σκοπο του εκβιαζει λαδωνει διαφθειρει. Λειτουργησαν σαν κοινοι τοκογλυφοι δεν τους ενδιεφερε να παρουν τα λεφτα τους αλλα πως θα παρουν οσο οσο οτι πολυτιμο εχεις να και η εξηγηση γιατι ζητουν να ειναι ενυποθικα τα δανεια ,δεν πιστευουν και δεν θελουν να τα παρουν απο την αναπτηξη της Χωρας μας . Θελουν την υποταγη της .

 6. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 18/05/2011 13:28:51

  Η ουσία είναι ότι ο αρθρογράφος έχει δίκιο. ΜΑς αρέσει ή μη, τα συμφέροντα της χώρας ΔΕΝ ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΙ με τα Γερμανικά, Γαλλικά κ.α. Μόνο τα συμφεροντα της αλητ μας ταυτίζονται αφού είναι εδώ και 2-3 δεκαετίες (αποτυχημένοι) τοπαρχες τους. Η γεωπολιτική μας θέση δεν εχει μεταβληθεί δραστικά εδώ και πολλές δεκαετίες. Η ΕΕ και το ευρώ ειδικότερα είναι, ΠΡΟΣΟΧΗ! εννοώ για εμάς, μιά μεγάλη ΑΠΟΤΥΧΙΑ . Το πηλίκο εθνικά συμφέροντα/συμμετοχή στο ευρώ είναι πολυ χαμηλό και θα χειροτερεύει, όχι γιατί η ΕΕ και το ευρώ είναι αυτά καθ' αυτά "κακά" αλλά διότι α) η ελληνική ΠΑΣΟΚική ελιτ ΔΕΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ (και θα μας βουλιάξει) και β) οι εκ Βρυξελλών πολιτικές μας εκμηδενίζουν ως παραγωγικό κράτος και ευνοεί τον άκρατο παρασιτισμό. Έτσι, εδώ και 20 μήνες και, η αλήτ μας
  -Δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα αναπτυξιακά. Μόνο αέρα παράγει.
  -Έχει γονατισει την οικονομία, ακριβώς για τους λόγους που λέει το αρθρο. Απότομη αύξηση φόρων κλπ.
  -Ακολουθεί σχιζοφρενική πολιτική ως προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

  Γενικά λειτουργεί σαν να μην είναι μέλος αυτής ε΄δω της κοινωνίας.

 7. Δήμος avatar
  Δήμος 18/05/2011 16:27:29

  Η Ελλάδα πρέπει να δείξει τα μπροστινά της στην Ευρώπη, γιατί μέχρι τώρα δείχνει τα πισινά. Αν πέσουμε εμείς, θα πέσουν όλοι, αργά η γρήγορα.

  Λύση υπάρχει: λέγεται ευρωομόλογο.

  Ας διαλέξουν αν προτιμάνε Αρμαγεδώνα, ή να ανέβει ελάχιστα το επιτόκιο δανεισμού για κάποιες χώρες.

  Τι έλεγε η Μέρκελ; Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα και κάποιοι να έχουν περισσότερα προνόμια; Ας το πει και στις αγορές. Δεν μπορούμε να έχουμε κοινό νόμισμα και κάποιοι να πεινάνε λόγω ανίκανων κυβερνήσεων.

 8. Ευμένης avatar
  Ευμένης 18/05/2011 22:33:31

  Δυστυχώς η τελευταία παράγραφος -αν είναι γραμμένη έτσι ακριβώς και στο πρωτότυπο-, αναιρεί τα -πολλά- σωστά στοιχεία και συμπεράσματα της ανάλυσης. Είναι προφανής η υστεροβουλία και η προπαγάνδα.
  Το θέμα είναι -όπως επισημάνθηκε και στα σχόλια- ότι δεν υπάρχει "Ευρωπαική" ταυτότητα και φυσικά αλληλεγγύη.
  Τόσα χρόνια που παίρναμε δάνεια για να αγοράζουμε Γερμανικά αμάξια και υποβρύχια όλα καλά. Η Γερμανία δεν μίλαγε για Ελληνικό πρόβλημα. Δεν το ήξερε? Σιγά..
  Θα πεις εδώ στην Ελλάδα δεν μιλάγανε.. Κάτι ελάχιστοι προειδοποιούσαν και τους λέγαμε γραφικούς.
  Όπως λέει και η αφίσα του ΕΟΤ : Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα.
  Μόνο που το παραμύθι έγινε εφιάλτης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.