#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/05/2013 16:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

"Η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη"«Αυτά που αποκρύπτουν οι στατιστικές για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Wall Street Journal που αναδημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική Die Welt και αναπαράγει η Deutsche Welle στην ιστοσελίδα της.

«Οι επίσημοι αριθμοί για την ελληνική οικονομία αποτυπώνουν μια καταστροφική εικόνα: έξι χρόνια ύφεσης, ένας στους τέσσερις Έλληνες άνεργος, το χρέος μειώνεται ελάχιστα. Εντούτοις πρόκειται μόνον για τη μισή αλήθεια».

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι υπάρχουν αρκετά ενθαρρυντικά μηνύματα, με σημαντικότερο την σταθερή πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, κάτι «που περίμεναν οι λιγότεροι μετά από δυο συναισθηματικά φορτισμένες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόσφατα μάλιστα η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα ένα νόμο που προβλέπει (…) απολύσεις στο δημόσιο».

Ως ελπιδοφόρα μηνύματα αξιολογεί η εφημερίδα επίσης την άνοδο του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων με αφορμή την πώληση του ΟΠΑΠ, την επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες αλλά και το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος έχει αρχίσει να ρυθμίζει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του προς τους ιδιώτες.

«Η πραγματική δοκιμασία όμως επίκειται: εάν η χώρα μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα εξυγίανσης, τότε υπάρχει το ενδεχόμενο νέας ελάφρυνσης από το χρέος. Το ΔΝΤ τάσσεται ήδη υπέρ (…), οι σύνθετοι πολιτικοί συσχετισμοί δυνάμεων στην ευρωζώνη όμως, δείχνουν ότι αυτό θα αργήσει ακόμη. Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια τόσο για την ανάπτυξη όσο και για λιγότερα χρέη. Εάν επιτύχει και στα δύο, τότε αυτό θα ήταν μια εκ βάθρων αλλαγή», σημειώνει το δημοσίευμα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Στέργιος avatar
  Στέργιος 06/05/2013 17:39:05

  Κατάλαβα.
  Η επιβεβλημένη αισιοδοξία από ΜΜΕ Ελλάδας και Ευρώπης εξυπηρετεί τη Μέρκελ. Πρέπει, εν όψει εκλογών, η Μέρκελ να στηριχθεί πάση θυσία, όπως στηρίχθηκαν τα μνημονιακά κόμματα στην Ελλάδα ανάμεσα σε Μάιο και Ιούνιο 2012.
  Γι'αυτό λοιπόν, γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά πατέρα;

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 07/05/2013 07:47:53

  “Η Ελλάδα θέτει τα θεμέλια για την ανάπτυξη”

  Και αυτή η διαδικασία περιλαμβάνεια απότι φαίνεται αρνητική ανάπτηξη για 5-; χρόνια προκειμένου να ανακτήσουμε το....20;; την ανάπτυξη που είχαμε το 2008!!!!

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 07/05/2013 12:18:19

  Σε άρθρο του(real.gr) ο Σταύρος Λυγερός αναφέρει πως το Μνημόνιο έχει ταξικό πρόσημο .Πάνω σε αυτή την βάση χωρίζει την Ελληνική Κοινωνία σε μνημονιακούς και μή αναφέροντας χαρακτηριστικά πως όσοι προειδοποιούσαν για την επερχόμενη καταστροφή λόγω μνημονίου δικαιώθηκαν απο τις εξελίξεις.Αναφέρει πως ο ισχυρισμός της τρόικας-, που αναμασάει με φανατισμό εξαρτημένου μεταπράτη η εγχώρια παράταξη του μνημονίου-, είναι ότι η συνταγή είναι σωστή, αλλά δεν εφαρμόσθηκε σωστά.Αποδέχεται πως το μνημόνιο προβλέπει αλλαγές που έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και χρόνια και πως η ελληνική κρίση δεν είναι μια τυπική κρίση χρέους. Στην πραγματικότητα, κατέρρευσε ένα μοντέλο πλασματικής ανάπτυξης..Σε αυτή την φράση κλειδί ο Κος Λυγερός δεν δίνει την δέουσα βαρύτητα.Γιατί αν πραγματικά αναλυθεί σωστά και με τρόπο επαρκή τότε θα διαφανεί και το μέγεθος και η διάσταση και η πολυπλοκότητα της Ελληνικής Κρίσης.

  Απέναντι σε αυτή την πολυπλοκότητα δεν δύναται η ευθύνη να αποδίδεται στην εκάστοτε κυβέρνηση για την απουσία Εθνικού σχεδίου.Το Εθνικό σχέδιο είναι καθήκον και Ολάκερης της Ελληνικής Κοινωνίας και των εκπροσώπων της και όταν δεν υπάρχει Εθνική Στρατηγική και Εθνικό σχέδιο εξόδου απο την κρίση σημαίνει οτι η κοινωνία είναι πολυδιασπασμένη το πολιτικό σύστημα νοσεί και φυσικό και επόμενο να άγεσαι και να φέρεσαι κατά το δοκούν.Το πολιτικό σύστημα σήμερα κατά τον Κο Λυγερό είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.Ομως η αλήθεια είναι ακόμα πιο σκληρή είναι και Δημιουργός της Καχεκτικής Δημοκρατίας μας και του πλασματικού μοντέλου ανάπτυξης.Ως υπάρχει είναι πολύ δύσκολο να καταστεί λοιπόν μέρος της λύσης χρειάζονται τομές, συστηματική δράση ως εφαρμογή μεθοδικής σκέψης σε όλα τα επίπεδα

  Μπορεί να βολεύει την συλλογιστική του Κου Λυγερού το επιχείρημα πως η παράταξη του Μνημονίου περιλαμβάνει πολίτες που προέρχονται από τα μεσαία και, κυρίως, από τα ανώτερα στρώματα και οι οποίοι αντέχουν στην οικονομική δυσπραγία ενώ παράλληλα διαθέτουν αλώβητη την ισχύ τους στην διαμόρφωση της Κοινής Γνώμης και στην άσκηση Ηγεμονισμού στις υπόλοιπες τάξεις.

  Θεωρώ μάταιο να αναφέρω πως δεν υπάρχει παράταξη του Μνημονίου παρά μόνο Κοινωνικό ρεύμα το οποίο απαιτεί το να καταστεί η Ελλάδα φερέγγυα απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα να υπερκεράσει με κάθε τρόπο την κρίση χρέους απο την οποία και ταλανίζει την η Ελληνική κοινωνία δεκαετίες τώρα.Η Εξυγίανση του Δημόσιου τομέα, η Εξυγίανση του Ιδιωτικού τομέα με την απάλειψη της εσωστρέφειας του αλλά και με την απόκτηση εθνικής συνείδησης του επιχειρηματικού κεφαλαίου σε συνδυασμό με τον απεγκλωβισμό του Ελληνικού λαού από το πελατειακό σύστημα άσκησης της Πολιτικής Εξουσίας και από τον ιδεασμό του λαϊκισμού που τον διακατέχει,δεν έχουν ταξικό χαρακτήρα

  Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ένας αριστερός δεν πρέπει να έχει τις παραπάνω απόψεις.Δεν με έμαθε ο Ελληνικός πολιτισμός σε κλισέ, σε στερεότυπα σκέψης σε εμμονή σε διαχωριστικές γραμμές από καιρό παρωχημένες.Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο ένας αριστερός δεν πρέπει να λέγει την αλήθεια προς τον λαό του και τον εαυτό του.

  Γιατί απουσιάζει η αυτοκριτική ως πράξη αυτογνωσίας σε κάθε αριστερή ανάλυση ;Γιατί η κριτική συνείδηση και η κριτική σκέψη προχωρεί μόνο σε ασφαλή ιδεολογικά μονοπάτια; Γιατί το Εθνικό στην πραγματική του διάσταση παραμένει εκτός σχήματος ανάλυσης;

  Τον Κο Σταύρο Λυγερό τον θεωρούσα και τον θεωρώ ως μια απο τις αυθεντικές φωνές της Ελληνικής Δημοσιογραφίας και της Ελληνικής κοινωνίας.Ομως δεν θα αποδεχθώ την ετικέτα "παπαγαλάκι του Μνημονίου" ούτε θα αντιτάξω υποτιμιτικό χαρακτηρισμό πρός το πρόσωπο του.Εμαθα να παραθέτω την σκέψη μου ελέυθερα γιατι ετσι συλλογάμαι καλά

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.