Ως την Τετάρτη παρατείνεται η τραπεζική αργία - Αμετάβλητο το όριο του ELA από την ΕΚΤ
13/07/2015 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ως την Τετάρτη παρατείνεται η τραπεζική αργία - Αμετάβλητο το όριο του ELA από την ΕΚΤ

Παρατείνεται για δύο ακόμη ημέρες, ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου, η τραπεζική αργία, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ, αμετάβλητο άφησε η ΕΚΤ το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς ο Μάριο Ντράγκι και οι κεντρικοί τραπεζίτες τηρούν στάση αναμονής για τις αποφάσεις οι οποίες πρέπει να ψηφιστούν από την ελληνική βουλή.

Σύμφωνα με δύο τραπεζίτες, που είχαν από νωρίς μιλήσει για τη νέα παράταση στο Reuters, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει την κατάσταση την Τετάρτη, ενώ ο ένας από αυτούς δήλωσε ότι στόχος είναι να ξανανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα από την Πέμπτη.

Ουσιαστικά διατηρούν τις ελληνικές τράπεζες εν ζωή αλλά δεν χορηγούν ρευστότητα που θα επέτρεπε να ανοίξουν ακόμη και από την Τρίτη. Διαψεύδεται έτσι το σενάριο που κυκλοφόρησε για χορήγηση 2 δισ. ευρώ που θα βοηθούσε στην μερική αποκατάσταση της ομαλότητας του τραπεζικού συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες βρίσκονται πλέον σε οριακή κατάσταση.

Νωρίτερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών είχε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, αντικείμενο της συνάντησης είναι η επανεξέταση της κατάστασης και οι επόμενες κινήσεις στο πιστωτικό σύστημα (διεύρυνση συναλλαγών, κ.λπ.), μετά τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής και τις αποφάσεις που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη ρευστότητα, μέσω ELA.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ENIGME avatar
    ENIGME 13/07/2015 18:05:21

    Μόλις ψηφιστούν τα πρώτα νομοσχέδια, θα τις ανοίξουν και τις Τράπεζες. Αλλά η ομαλότητα, θ΄αργήσει πάρα πολύ να έρθει. H ηρεμία στην οικονομική ζωή, χάθηκε.

  2. Δήμητρα Μ. avatar
    Δήμητρα Μ. 15/07/2015 07:35:22

    "Πρώτα θα ψηφίσετε και μετά θα αναπνεύσετε", φέρεται να είπε ο Μάριο Ντράγκι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.