#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/06/2011 20:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή της Βουλής το ΜεσοπρόθεσμοΈντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της ΝΔ σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, την Πέμπτη, μία ημέρα μετά το «ναυάγιο» της πρότασης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Πάντως, το Μεσοπρόθεσμο υπερψηφίσθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και οδεύει προς την Ολομέλεια.

O υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίσθηκε το μεσοπρόθεσμο, ενώ χαρακτήρισε «διαχειρίσιμο» το κρατικό χρέος των 350 δισ. ευρώ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτήρισε «κύκνειο άσμα» την ομιλία του υπουργού και εκφράστηκε απαξιωτικά και για τον πρωθυπουργό, υποτιμώντας την αξία της συζήτησης του νομοσχεδίου πλάι στις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του απάντησε στην αιτίαση της ΝΔ πως το μεσοπόθεσμο πρόγραμμα αποδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου, υπενθυμίζοντας πως τα spreads σταμάτησαν να μειώνονται, όταν δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων έστειλαν τα λάθος μηνύματα στους ιδιώτες επενδυτές και τους απέτρεψαν να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.

«Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις, μαζί με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ», ανέφερε.

Στο ερώτημα γιατί στις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, δεν καταγράφονται οι εισπράξεις από την φοροδιαφυγή, ο υπουργός απάντησε πως «το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προβλέπει πολύ μεγαλύτερες εισπράξεις, αλλά είναι πάγια τακτική των εταίρων, να έχουν εξαιρετικά συντηρητικές προβλέψεις για την εκτίμηση των εσόδων. Η συμμόρφωση είναι κάτι που πρώτα το πετυχαίνεις και μετά το υπολογίζεις», παρατήρησε.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, κατηγόρησε τη ΝΔ για «πολιτικό θράσος» να εγκαλεί την κυβέρνηση πως δεν έκανε ό,τι έπρεπε για την πάταξη της φοροδιαφυγής, με «δεδομένη την αποτυχία των κυβερνήσεων της ΝΔ» στον συγκεκριμένο τομέα.

«Αναρωτιέμαι τί θα συνέβαινε στη χώρα κι αν τον Ιούνιο του 2009, η τότε κυβέρνηση λάμβανε μέτρα σαν αυτά που παίρνουμε εμείς, αντί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει, την ώρα που είχε παραλάβει έκθεση από το Eurogroup πως πάμε σε διψήφιο έλλειμμα, την οποία κράτησε μυστική», σημείωσε.

Απέναντι σε διαφοροποιήσεις που έχουν εκφραστεί και από το ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τις προβλεπόμενες αποκρατικοποιήσεις, ο υπουργός των Οικονομικών δήλωσε πως αντιλαμβάνεται καλά την δυσκολία που έχουν πολλοί με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο «αγγίζει και ζητήματα ταμπού»:

«Η χώρα, όμως, δεν έχει την πολυτέλεια να μην το εφαρμόσει, αλλά έχει υποχρέωση να διαφυλάξει την συμμετοχή του Δημοσίου σε λιμάνια, νερά κ.ά. Θα προχωρήσουμε, έχοντας το δημόσιο συμφέρον πρώτο απ’ όλα», τόνισε.

«Στη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας, οι εταίροι μας θα βάλουν χρήματα, οι ιδιώτες πιστωτές, εθελοντικά θα διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα και το κράτος θα συνεισφέρει μέσω αποκρατικοποιήσεων για να μειωθεί το χρέος. Η συγκράτηση του χρέους είναι στόχος εθνικής επιβίωσης. Με όλα αυτά που κάνουμε, θα καταφέρουμε να συγκρατήσουμε το χρέος στα 350 δισ. -ποσό τεράστιο, αλλά διαχειρίσιμο. Αυτό σημαίνει 15.000 ευρώ χρέους λιγότερα για τον κάθε πολίτη. Θα συγκρατήσουμε και τους τόκους», υποστήριξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η ΝΔ έδειξε φανερή απροθυμία να περιορίσει την συζήτηση στο νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Αμέσως μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ζήτησε να μην πραγματοποιηθεί η απογευματινή συνεδρίαση της Επιτροπής, καθώς «έχουμε σοβαρότερα θέματα να αντιμετωπίσουμε».

Ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ) χαρακτήρισε «υπηρεσιακή» την κυβέρνηση και «υπηρεσιακό» τον πρωθυπουργό: «Μόνος του ο κ. πρωθυπουργός άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και δεν μπορεί πλέον να τους κλείσει. Η μόνη λύση είναι οι εκλογές», υποστήριξε.

«Οι στιγμές είναι τραγικές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο -και μπροστά σε αυτό έχει τιμονιέρη έναν πρωθυπουργό κατώτερο των περιστάσεων, που παραιτήθηκε, το μετάνιωσε και προχωρά σε πρόταση μομφής κατά της ίδιας του της κυβέρνησης», παρατήρησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης.

«Δεν ξέρουμε εάν θα εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ούτε καν αν θα το υπερασπιστεί ο ίδιος υπουργός», παρατήρησε ο βουλευτής, προκρίνοντας την ανάγκη άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

«Για «κωλοτούμπα του πρωθυπουργού», έκανε λόγο ο Θ. Καράογλου (ΝΔ) διαπιστώνοντας πως ο Γ. Παπανδρέου προβαίνει σε μία απέλπιδα προσπάθεια να στήσει κυβέρνηση.

Όσο για το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, είπε ότι «αν ο υπουργός Οικονομικών επεδίωκε την συναίνεση, δεν θα το έφερνε σε ένα και μόνο άρθρο. Η λογική του «πάρτο όπως είναι, αλλιώς καταψήφισέ το» μας οδηγεί μοιραία στην καταψήφιση», σημείωσε.

Ο κ. Τραγάκης κατηγόρησε επίσης της κυβέρνηση πως αυτή προκάλεσε την κρίση εμπιστοσύνης, καθώς «τα spreads τον Οκτώβριο του 2009 ήταν στις 130 μονάδες βάσης, τον Ιανουάριο του 2010 στις 200 μονάδες και σήμερα, στις 1240 μονάδες. Όταν σας διετέθησαν τα 49 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο με 200 μονάδες, γιατί δεν εκμεταλλευτήκατε αυτ ήν την ευκαιρία και την αφήσατε;», ρώτησε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Η επιδίωξη της κυβέρνησης να δανειστεί από κράτη και όχι κερδοσκόπους θα αποδειχθεί στο μέλλον σοφή επιλογή», αντέτεινε ο Μανώλης Στρατάκης (ΠΑΣΟΚ). Παράλληλα, ο βουλευτής εκτίμησε πως η κυβέρνηση είναι σε θέση να αντλήσει πόρους από τα χρεωστούμενα στο κράτος, που να διατεθούν ειδικά για αναπτυξιακές προσπάθειες:

«Αν εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και εισπραχθούν περισσότερα (ο κ. Καραμανλής έλεγε πως είναι εφικτό να αντληθούν 10 δισ.) τότε καταλαβαίνουμε πως έχουμε πολλά περιθώρια να κινηθούμε και σε ό,τι αφορά τις οριζόντιες αποδοχές», υποστήριξε.

Ο Γ. Βρούτσης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση πως «αγνόησε τις παρατηρήσεις της ΝΔ, ότι το πρόγραμμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής ήταν πρόχειρο» -κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Ηλία Θεοδωρίδη (ΠΑΣΟΚ) να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση πως «η ΝΔ έχει πάρει θέση ήδη: Αμνήστευση του πλούτου».

«Η παραοικονομία φτάνει στα 100 δισ. - ένας πλούτος που δεν έχει συλληφθεί ποτέ. Υπολογίστε σε 10-20 χρόνια, σε τι επίπεδα φθάνουμε. Ποια η θέση της ΝΔ για την απόδοση του πλούτου αυτού στον ελληνικό λαό; Θα συλληφθεί ο πλούτος ή όχι;», ρώτησε ο βουλευτής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΤΑΝΤΟΝ avatar
  ΝΤΑΝΤΟΝ 16/06/2011 21:09:34

  Να δημοσιευτούν ( δεν επιμένω κάτω από την λεζάντα ¨WANDET¨...,ούτε κάτω από ένα κολάζ με το ¨Ψήφισμα των Αθηναίων για τους Τυράννους ) ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΠΑΣΟΚ ΤΟΥ ¨ΚΤΕ¨ ΠΟΥ ΤΟ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΑΝ...

  Διαφάνεια , όλοι μπροστά στον λαό !

  • lampros ioannou avatar
   lampros ioannou @ ΝΤΑΝΤΟΝ 16/06/2011 21:14:19

   Συμφωνω-ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΛΩΝ Τ Ω Ρ Α-μετα ο λογος παει στις περιφερειες των

 2. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 16/06/2011 21:26:38

  ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΩΡΑ. ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΕΟΣ ΣΕ ''ΕΛΛΗΝΕΣ'' ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

 3. tstspaliopaido avatar
  tstspaliopaido 16/06/2011 21:31:25

  " για τους πουλημενους
  βολι δεν χαλαμε
  με πετρες και κοτρωνια
  τους πετροβολαμε

  και για ολους ιδια
  θα χετε κονακι
  λακκουβες με σκουπιδια
  κιαπανω τους κορακοι..."

 4. δημης avatar
  δημης 16/06/2011 21:44:29

  "«Τώρα θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες λύσεις, μαζί με τους εταίρους μας και το ΔΝΤ», ανέφερε."
  ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΖΙ..
  -ΔΕΝ ΛΟΓΑΡΙΑΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΤΟΥΣ ΕΤΕΡΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ,ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΗΝ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥΣ.....

 5. spiros1 avatar
  spiros1 16/06/2011 23:11:39

  Για μια ακόμη φορά μας εξαπάτησαν και μας εκβίασαν. Μας δουλεύουν ψιλό γαζί. Κυβερνούν πραξικοπηματικά ! Για δώστε αγαπητοί συμπατριώτες ποιοι μας κυβερνούν, ποιοι αυτοδιαφημίζονται ότι σώζουν την Πατρίδα, αλλά στραγγαλίζουν τα λαϊκά στρώματα. Μακρυπίδης, πρώην εργατοπατέρας συνδικαλιστής των εφοριακών. Μαχόταν πάντα κατά της «επάρατης Δεξιάς» για τα εργασιακά δικαιώματα των εφοριακών. Σαν εθνοπατέρας και εθνοσωτήρας σήμερα, στραγγαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα τόσον
  Των εφοριακών, όσον και όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων. Τι έκανε λοιπόν σήμερα 16/6/11
  ο απίθανος αυτός εργατοπατέρας ;

  Κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της βουλής το νομοσχέδιο για το «Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα», (νομοσχέδιο θάνατος, λαιμητόμος των λαϊκών στρωμάτων), για πρώτη ανάγνωση.
  Εισηγητής του σφαγιαστικού νομοσχέδιου ο εν λόγω εργατοπατέρας Μακρυπίδης! Η Βασούλα σαν πρόεδρος απουσίαζε (μάζευε υπογραφές). Την αντικατέστησε, ποιος; Ο Μακρυπίδης! Δηλαδή και εισηγητής και πρόεδρος!

  Ενώ θα έπρεπε να παρευρίσκοντο 25 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, παρευρίσκοντο μόνον 4 !
  Από την αντιπολίτευση παρευρίσκοντο ο Σταϊκούρας (ΝΔ) και Μαρκάκης (ΛΑΟΣ). Την στιγμή της ψηφοφορίας από το υπουργείο οικονομικών δεν υπήρχε κανένας! Όταν έφθασε η ώρα της ψηφοφορίας, ρώτησε ο Μακρυπίδης σαν πρόεδρος «εγκρίνετε το νομοσχέδιο»;
  Από τους παρευρισκόμενους του ΠΑΣΟΚ, δεν απάντησε κανένας! Βουβά πρόσωπα. Σταϊκούρας και Μαρκάκης είπαν ΟΧΙ. Τότε ο εργατοπατέρας Μακρυπίδης ως εισηγητής και πρόεδρος μονολόγησε «Πέρασε πέρασε κατά πλειοψηφία»!

  Εάν αυτό δεν λέγεται «πραξικόπημα ντροπής» τότε πως λέγεται; Ευτέλισαν το κοινοβούλιο.
  Μια διαδικασία πραξικοπηματικού χαρακτήρα. Ντροπή τους και μόνο ντροπή τους. Είναι για φούντο.
  Αυτή είναι η Δημοκρατία του ΠΑΣΟΚΙΣΤΑΝ. SIERRA LEONE, SOMALIA, SURINAM, TANZANIA, TAJIKISTAN,
  Ωχριούν μπροστά στην Δημοκρατία του Παπανδρεϊστάν. Αυτοί αυτοδιαφημίζονται σαν «εθνοσωτήρες» και σαν Σοσια-Ληστικό κίνημα. Κίνημα εναντίον ποιού ; Αυτοί αυτοδιαφημίζονται σαν «αντιεξουσιαστές στην εξουσία». Είναι απλώς αξιοθρήνητοι.

 6. madprof avatar
  madprof 17/06/2011 03:20:38

  Ψηφίστηκε επί της αρχής και των άρθρων στην Λαϊκή Συνείδηση των Πολιτών το Μεσοπρόθεσμο μνημόσυνο (sic!) του πάλαι ποτέ "προοδευτικού" κινήματος (όσο πρ... υπήρξε).
  Για να κλείσω, δανείζομαι πάλι από τον μέγιστο Κ.Π. Καβάφη
  "Η διορία του Νέρωνα"
  Υ.Γ. Γάλβας πλέον είναι η πλειοψηφία των πολιτών !.

 7. ΑποΜηχανηςΦτωχος avatar
  ΑποΜηχανηςΦτωχος 18/06/2011 03:47:06

  Ποιοί είναι αυτοί οι 4 ? Από χτές δεν κατάφερα να μάθω.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.