#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/10/2012 12:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψαλίδι 50% στα κοινοτικά κονδύλια για τη χώρα μαςΗ τελική διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2014-2020 ξεκινάει από σήμερα με καταληκτικό ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 22 και 23 Νοεμβρίου. Ωστόσο, οι προοπτικές που διαγράφονται για τη χώρα μας είναι δυσμενείς, γιατί ο υπολογισμός των ποσών που της αναλογούν δεν λαμβάνει υπόψη τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών.

Χθες, η Κυπριακή Προεδρία υπέβαλε στα κράτη-μέλη μια συμβιβαστική πρόταση η οποία περιορίζει κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ τις δαπάνες της αρχικής πρότασης της Κομισιόν.

Η Λευκωσία επιχειρεί με την πρότασή της να ανοίξει και ένα παράθυρο ελπίδας για την Ελλάδα, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η προσπάθεια αυτή θα μειώσει αισθητά τις δεδομένες απώλειες πόρων που θα έχει η χώρα μας σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις της περιόδου 2007-2014.

Η πρόταση της Κομισιόν, η οποία αποτελούσε τη βάση της διαπραγμάτευσης, καθόριζε τις κοινοτικές πληρωμές για την επταετία 2014-2020 στα 987 δισ. ευρώ. Σε ονομαστικές τιμές οδηγούσε σε μια αύξηση των δαπανών σε σχέση με το σημερινό δημοσιονομικό πακέτο της τάξης του 5%, αλλά σε πραγματικές τιμές υπολογισμένου του πληθωρισμού και της διεύρυνσης (ένταξη Κροατίας το 2013) οι δαπάνες θα ήταν μειωμένες.

Υπό την πίεση επτά κρατών-μελών (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Αυστρία, Ολλανδία, Φινλανδία), που έχουν απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν, η Κυπριακή Προεδρία επιχείρησε χθες να προσεγγίσει τις απόψεις εν όψει της Συνόδου Κορυφής, προτείνοντας μια περαιτέρω μείωση των δαπανών της τάξης των 50 δισ. ευρώ. Οι παραπάνω επτά χώρες ζητούσαν μείωση μεγαλύτερη των 100 δισ. ευρώ, ενώ από την άλλη οι φτωχότερες χώρες, οι οποίες αποτελούν και την πλειονότητα, ως μεγαλύτερη παραχώρηση που θα μπορούσαν να κάνουν είναι να αποδεχθούν την πρόταση της Επιτροπής.

Η Επιτροπή πήρε χθες αποστάσεις από την πρόταση της Κυπριακής Προεδρίας, τονίζοντας ότι δεν την υποστηρίζει και πως εμμένει στη δική της πρόταση. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη και η Ευρωβουλή θα έχουν τον τελευταίο λόγο.

Η περαιτέρω μείωση των κοινοτικών δαπανών, που μικραίνει τα κομμάτια της «πίτας» για τις φτωχότερες χώρες, δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα στην Ελλάδα, το οποίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα κοινοτικά όργανα (Κομισιόν και Eurostat) δεν λαμβάνουν υπόψη τις επιπτώσεις της ύφεσης στη χώρα μας, θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες για την επταετία 2014-2020, οι οποίες μπορεί να φτάσουν ακόμη και στο 50% σε σχέση με τα 20 δισ. ευρώ που αναλογούν στη χώρα μας την περίοδο 2007-2013.

Ελπίδες για περιορισμό των απωλειών δημιουργεί η πρόβλεψη της Κυπριακής Προεδρίας στη συμβιβαστική πρόταση, να ληφθεί υπόψη η κρίση της περιόδου 2008-2012 στον υπολογισμό του ανώτατου ετήσιου ποσού των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων στα κράτη-μέλη. Όπως επισημαίνει, για όλες τις χώρες το ανώτατο ποσοστό κοινοτικών χρημάτων σε ένα έτος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 2,35% του ΑΕΠ της εν λόγω χώρας, ωστόσο για εκείνες που είχαν μια υποχώρηση του ΑΕΠ μεγαλύτερη της μιας μονάδας προτείνεται το ανώτατο ποσοστό να είναι ψηλότερο, χωρίς να το προσδιορίζει η πρόταση, αλλά το αφήνει για τη διαπραγμάτευση.

Το νέο «πακέτο» της περιόδου 2014-2020 θα λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τη δημοσιονομική πειθαρχία και θα προβλέπει την αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού και μη λήψης διορθωτικών μέτρων.

Στα 9 δισ. ευρώ οι απώλειες για την Ελλάδα

Ο καθορισμός του ποσού που αναλογεί σε κάθε χώρα γίνεται με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κάθε ελληνικής περιφέρειας μια συγκεκριμένης περιόδου αναφοράς, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η τριετία 2007-2009.

Η παραπάνω περίοδος για τον υπολογισμό του κατά κεφαλή ΑΕΠ, δηλαδή του πλούτου κάθε περιφέρειας, στην περίπτωση της Ελλάδας δεν λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της υποχώρησης του ΑΕΠ κατά περίπου 20 μονάδες τα τελευταία τρία χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι πολλές ελληνικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, εμφανίζονται πλούσιες και βγαίνουν από το λεγόμενο στόχο 1 και τις μαζικές κοινοτικές χρηματοδοτήσεις.

Μόνο για ένα από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., το Ταμείο Συνοχής, που χρηματοδοτεί έργα υποδομής στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας, η περίοδος περιλαμβάνει και το έτος 2010.

Εάν δεν δείξουν κατανόηση οι εταίροι, τότε με βάση αυτόν τον υπολογισμό η Ελλάδα θα πάρει για την περίοδο 2014-2020 μόνο 10-11 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 9 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το σημερινό πακέτο της περιόδου 2007-2013.

Νίκος Μπέλλος, στον Ελεύθερο Τύπο

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης 31/10/2012 14:39:50

    --Παρα πολυ σημαντικο θεμα, καθοριστικο για την αναπτυξη της χωρας! Εδω θα δουμε αν οι ομο-ιδεατες του Πρωθυπουργου μας, που ανηκουν στο Ευρωπαικο Λαικο Κομμα, θα αντιληφθουν οτι ειναι τεραστια αδικια να χρησιμοποιηθει το κατα κεφαλην ΑΕΠ μονο της τριετιας 2006-2009 , οταν ακομα κυβερνουσε η ...κακια Δεξια κι ο κοσμος ειχε λεφτα. Ας τους ενημερωσει καποιος οτι μετα ηρθε ο ΓΑΠ και το ΑΕΠ επεσε δραματικα.

  2. Μικρασιάτης avatar
    Μικρασιάτης 01/11/2012 16:17:02

    Παντως για ενα τοσο σημαντικο θεμα, υπαρχει μονο ενα (1) σχολιο ?? ΟΚ, μπορει να μην εχει , προς το παρον αμεση επιδραση στη καθημερινοτητα μας, αλλα περιμενα , ειδικα απο καποιους, που σχολιαζουν εδω μεσα κι εχουν σημαντικες γνωσεις, να μας ενημερωσουν επι του θεματος . Κριμα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.