#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/10/2011 10:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ψαλίδι» στα ομόλογα, τσεκούρι στις συντάξεις
Βάσει στοιχείων τα οποία κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι στην κατοχή των φορέων ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 ήταν συνολικά 7,85 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο, η αξία των επενδύσεών τους σε μετοχές και μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων ήταν περίπου 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα, περίπου 1 δισ. ευρώ έχουν κατατεθειμένα σε ιδιωτικές τράπεζες, ενώ στην ΤτΕ είναι δεσμευμένα και επενδυμένα, ως επί το πλείστον σε ελληνικούς κρατικούς τίτλους, 14 δισ. ευρώ.

Με βάση λοιπόν τις πρώτες εκτιμήσεις, ένα «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 50% θα προκαλέσει απώλειες έως και 11 δισ. ευρώ στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορείς ασφάλισης θα χάσουν έως και το 40% των κεφαλαίων τους, τα οποία έχουν επενδύσει σε χρεόγραφα και δη σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο ενδεχόμενο αυτό -και αφενός υπό το δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει πρόβλεψη για τη στήριξη των Ταμείων μέσα από τη συμφωνία (λεπτομερώς, ανακοινώνεται αύριο), αφετέρου λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2012 θα πρέπει να παρουσιάσει πλεόνασμα- διαφαίνεται ότι τον επόμενο χρόνο οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα αντιμετωπίσουν ένα πρωτοφανές πρόβλημα ρευστότητας. Έτσι, με τον «κρατικό κορβανά» να μένει ερμητικά κλειστός για τα επόμενα έτη, όλα τα δεδομένα συνηγορούν ότι οι συντάξεις οδηγούνται με τη σειρά τους, μετά τα ελληνικά ομόλογα, σε «κούρεμα» κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο έχουν υποστεί μέχρι σήμερα.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από τις επιπτώσεις τις οποίες θα υποστούν τα Ταμεία, τα οποία διαθέτουν μετοχές τραπεζών της χώρας, των οποίων η αξία θα υποστεί -νέα- καθίζηση, χωρίς να αποκλείεται, ουσιαστικά, να εκμηδενιστεί. Ηδη, φορείς όπως το ΙΚΑ φέρονται να κατέχουν ποσοστό της τάξης του 16% της Εθνικής Τράπεζας, ενώ σε χρηματοπιστωτικούς ομίλους έχουν επενδύσει μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ) στο οποίο υπάγεται το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, καθώς το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα και το ΤΕΑΔΥ.

«Τα οριστικά συμπεράσματα θα μπορέσουμε, φυσικά, να τα εξάγουμε όταν θα δοθεί αναλυτικά στη δημοσιότητα η συμφωνία για το ελληνικό χρέος και δούμε όλες τις πτυχές της», ανέφεραν χθες στον «Ε.Τ.» μέλη διοικητικών συμβουλίων σε μεγάλους φορείς ασφάλισης, υποστηρίζοντας ότι καθοριστικό ρόλο θα παίξουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως «πότε λήγουν τα ομόλογα τα οποία διαθέτει το κάθε Ταμείο ξεχωριστά και πότε ο κάτοχος έχει δικαίωμα αποπληρωμής». Επεσήμαιναν, δε, ότι πέρα από τον «εφιάλτη του κουρέματος», τα Ταμεία και κατ’ επέκταση οι συνταξιούχοι τους εξακολουθούν, καθημερινά, να βρίσκονται αντιμέτωποι και με το «φάσμα της ανεργίας», το οποίο διευρύνεται, στερώντας έσοδα από τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

"Ελεύθερος Τύπος"

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Christos Apostolidis avatar
  Christos Apostolidis 25/10/2011 11:42:29

  Που βρίσκονται οι βεβαιωμένοι από διεθνείς οργανισμούς 100-110 τόννοι χρυσού της χώρας? γιατί δεν χρησιμοποιούνται σαν αντιστάθμισμα στις απώλειες των ταμείων των ελληνων πολιτών? Γιατί τα ταμεία δεν έχουν επενδύσει σε πολύτιμα μέταλλα έστω μέρος των διαθεσίμων τους?

  Να κάνουν αυθαίρετα την κίνηση τα ταμεία σαν διαχειριστές της περιουσίας και των αποταμιεύσεων μέσω των εισφορών των ελληνων πολιτιών και όχι σαν υποχείρια της κάθε κυβέρνησης και έστω την ύστατη αυτή στιγμή να εκδώσουν γραμμάτια 1-2-5-10-20-50 ευρώ στο ύψος του αποθεματικού τους με τα οποία να πληρώνουν το 25-50% των συντάξεων εκτός τραπεζικού συστήματος.

  Τα γραμμάτια αυτά θα να τα δέχονται τα ίδια τα ταμεία για τις εισφορές των πολιτών και κατόπιν συννενόησης ολα τα εμπορικά καταστήματα της χώρας.

  Επιτέλους, αν δεν γίνει κάτι άμεσα, την κάτσαμε την βάρκα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.