Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η ΑΜΚ της Πειραιώς
28/03/2014 15:44
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας η ΑΜΚ της Πειραιώς

Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίστηκε η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς η οποία σήμερα εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση

Ψήφος εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίστηκε η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας Πειραιώς η οποία σήμερα εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση.

Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, η έγκριση του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να γίνει την επόμενη Τρίτη, ενώ στις 7 Απριλίου, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η δημόσια εγγραφή για τους εγχώριους επενδυτές ήτοι, του 10% της αύξησης.

Ο Μ. Σάλλας αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, τόσο για την ΑΜΚ της τράπεζας όσο και για την έκδοση ομολόγου τονίζοντας ότι οι συμμετοχές που ξεπέρασαν κάθε προσφορά, υποδηλώνουν πως το κλίμα για τη χώρα αλλάζει.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν δημιουργηθεί προϋποθέσεις και για την έξοδο του ελληνικού δημοσίου, δήλωσε ο ίδιος. «Η αντίδραση των διεθνών αγορών δείχνει ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της, και την έξοδο από την κρίση. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε τον σκοπό αυτό και την επιστροφή στην ανάπτυξη, τόνισε ο Μ. Σάλλας. Ο πρόεδρος της τράπεζας έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Πειραιώς και στο πώς αυτή έγινε ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος στη χώρα, όταν από 75 εκατ. ενεργητικό το 1981, έφθασε να διαθέτει σήμερα 90 δισ. ευρώ ενεργητικό και 1500 καταστήματα έναντι 10.

Σύμφωνα με τον Μ. Σάλλα, η Τράπεζα Πειραιώς έγινε πρώτη όχι μόνο σε μέγεθος, αλλά και σε ποιότητα, στην οποία η Πειραιώς ήταν πρωτοπόρος εδώ και πολλά χρόνια, όπως στον τομέα της ηλεκτρονικής τραπεζικής, ενώ σήμερα πρωτοπορεί και πάλι με τη συμβολαιακή τραπεζική κτηνοτροφία και γεωργία.

Αποφάσεις γενικής συνέλευσης

Οι Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των κοινών και προνομιούχων μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, αποφάσισαν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της για άντληση κεφαλαίων έως του ποσού των €1,75 δισ με καταβολή μετρητών, μέσω έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Ειδικότερα αποφασίστηκε να εκδοθούν έως 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές στην τιμή των €1,70 ανά μετοχή.

Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) υλοποιείται μέσω διαδικασίας βιβλίου προσφορών στο εξωτερικό με συμμετοχή διεθνών θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Ήδη, όπως ανακοινώθηκε από την Τράπεζα στις 26 Μαρτίου 2014, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαδικασία βιβλίου προσφορών εκτός Ελλάδος, με τη συμμετοχή θεσμικών και άλλων ειδικών επενδυτών, με αποτέλεσμα να επίκειται η έκδοση 1.029.411.764 νέων κοινών μετοχών στην τιμή των €1,70 ανά μετοχή, με συνολικό ύψος αντλούμενων κεφαλαίων €1,75 δισ.

Σε συνέχεια της σημερινής λήψης των σχετικών αποφάσεων από τις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις και με την επιφύλαξη της λήψης όλων των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων, θα προσφερθούν μέσω δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα σε ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές έως 102.941.176 νέες κοινές μετοχές (10% των νέων μετοχών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου), στην ίδια τιμή με την τιμή διάθεσης μετοχών στο διεθνές βιβλίο προσφορών (€1,70). Ο αριθμός των μετοχών που θα διατεθούν τελικά στους επενδυτές του διεθνούς βιβλίου προσφορών θα μειωθεί ανάλογα ώστε να καταστεί δυνατή η διάθεση των μετοχών που θα καλυφθούν στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Τα συνολικά αντλούμενα κεφάλαια από το διεθνές βιβλίο προσφορών και την δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα ανέρχονται έτσι και αλλιώς σε €1,75 δισ. και στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου θα εκδοθούν συνολικά 1.029.411.764 νέες κοινές μετοχές.

Η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 1ο δεκαήμερο του Απριλίου 2014, μετά τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τις αρμόδιες Αρχές. Λεπτομέρειες θα δοθούν με νεώτερη ανακοίνωση.

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, το σύνολο των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς θα φθάσει στα €9,9 δισ, με το σχετικό δείκτη EBA Core Tier 1 να ανέρχεται στο υψηλό επίπεδο του 16,8% (pro-forma).

Μέσω της πραγματοποίησης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου η Τράπεζα Πειραιώς επιτυγχάνει:

• Να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση και να συμβάλει από ισχυρότερη θέση στην ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

• Να διευκολύνει την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και να βελτιώσει περαιτέρω την σχέση εμπιστοσύνης της Τράπεζας με τους πελάτες της,

• Να αποπληρώσει πλήρως τις υφιστάμενες προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου (€750 εκατ), βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της κεφαλαιακής της σύνθεσης,

• Να αυξήσει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, καθώς η συναλλαγή θα συντελέσει στην αύξηση της διασποράς των μετοχών, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας.

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Deutsche Bank AG London Branch και Goldman Sachs International θα λειτουργήσουν από κοινού ως Διεθνείς Συντονιστές (Joint Global Coordinators) και Διεθνείς Διαχειριστές (Joint Bookrunners) και οι Mediobanca-Banca di Credito Finanziario S.p.A. και UBS Limited ως Συνδιαχειριστές (Joint Bookrunners) της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου και η BNP PARIBAS ως Διεθνής Συνδιαχειριστής (Co-Lead Manager), πάντα σε σχέση με επενδυτές εκτός Ελλάδος.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.