Χωρίς ρευστό η οικονομία δεν πρόκειται να επανεκκινηθεί
30/06/2014 15:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χωρίς ρευστό η οικονομία δεν πρόκειται να επανεκκινηθεί

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα είναι απογοητευτικά. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, το Μάιο του 2014, διαμορφώθηκε στο -3,5%, από -3,7% τον προηγούμενο μήνα.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Μάιο του 2014, ήταν αρνητική κατά 801 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.209 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε σε -4,5%, από -4,8% τον Απρίλιο του 2014.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,4%, από -4,6% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 793 εκατ. ευρώ (Μάιος 2013: αρνητική καθαρή ροή 1.042 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -5,2%, το Μάιο του 2014, από -7,5% τον προηγούμενο μήνα.

Η χρηματοδότηση στα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 3% με αποτέλεσμα το συνολικό τους χρέος σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια να υποχωρήσει κάτω από τα 100 δισ. ευρώ (99,9 δισ. ευρώ). Συγκεκριμένα, οι χορηγήσεις στεγαστικών μειώθηκαν κατά 3,2% και των καταναλωτικών δανείων κατά 2,8%.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι για έναν ακόμη μήνα οι χορηγήσεις των τραπεζών προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι αρνητικές. Δεν δίνουν δάνεια, οι στρόφιγγες έχουν κλείσει για τα καλά και δε λένε να ανοίξουν παρά το γεγονός ότι για περισσότερο από ένα χρόνο ακούμε ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ήταν το βήμα για να ανοίξουν οι κάνουλες.

Οι τράπεζες σώθηκαν, ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα που πληρώνει ο ελληνικός λαός με αίμα, σχεδόν έχουν επανιδιωτικοποιηθεί, όμως λεφτά η αγορά δεν βλέπει. Τι περιμένουν άραγε οι τραπεζίτες και βεβαίως και η κυβέρνηση; Διότι χωρίς ρευστό η οικονομία δεν πρόκειται να επανεκκινηθεί. Οι επιχειρήσεις καταρρέουν, σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕΕ 250.000 έβαλαν λουκέτο και πάνω από 700.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Η αγορά ακινήτων και η οικοδομή έχει καταρρεύσει επειδή δεν δίνονται πλέον στεγαστικά δάνεια ενώ γενικότερα η ρευστότητα στην αγορά είναι μηδενική με αποτέλεσμα να μην κινείται το χρήμα. Μέχρι που θα πάει αυτή η κατάσταση;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Marcelos avatar
  Marcelos 30/06/2014 18:25:22

  Μόλις έρθει η επόμενη δόση ας ξαναπληρώσει ο Σταϊκούρας 23.000 εφάπαξ όπως έκανε με την προηγούμενη δόση και θα βγούνε οι δημόσιοι υπάλληλοι να τα ξοδέψουν όλα στα παντοπωλεία και στα μικρομάγαζα που έχουν οι Έλληνες για να ξεκινήσει η ανάπτυξη...

 2. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 30/06/2014 20:01:16

  Μα και να θέλουν να δώσουν δάνεια οι τράπεζες σε ποιον στο καλό να τα δώσουν; Στους ανέργους και τους νεόπτωχους που λογικά θα δυσκολευτούν πολύ να τα ξεπληρώσουν; Σε επίδοξους επιχειρηματίες σε μία χώρα όπου η κατανάλωση έπιασε πάτο και λογικά η επιχείρηση θα δυσκολευτεί πάρα πολύ απλά να μείνει ανοιχτή; Στον βιομήχανο και τον εξαγωγέα που το προϊόν του καθίσταται λιγότερο ανταγωνιστικό εξαιτίας κτηνωδών φόρων και πανάκριβου ρεύματος; Ενός κακού μύρια έπονται. Όταν θα ανοίξουν οι στρόφιγγες θα ανοίξουν πολύ λίγο στην αρχή.

 3. George N avatar
  George N 30/06/2014 22:03:10

  Τι σχέση έχει η ανακεφαλαιοποιήση με την ρευστότητα? Οι τράπεζες έκαναν ΑΜΚ μια και το κράτος δεν τους επέστρεψε τα δανεικά που είχε πάρει, με αποτέλεσμα να πέσουν έξω. Το κράτος έδωσε δανεικά λεφτά και αγόρασε τις μετοχές. Θα τα πάρει πίσω πουλώντας τις αν καταφέρει η οικονομία να αναπτυχθεί. Έδωσε και 12 δις για να καλύψει την χασούρα που μάζεψε παίζοντας τον τραπεζίτη για χρόνια (Αγροτική και ΤΤ) και που φυσικά δεν θα τα πάρει πίσω. Ρευστότητα δεν υπάρχει γιατί έχει κλονισθεί η εμπιστοσύνη (δικαίως) και επομένως δεν υπάρχουν οι καταθέσεις που υπήρχαν. Ότι ρευστότητα υπάρχει την μαζεύει το κράτος είτε με τα έντοκα από τις τράπεζες είτε με τους φόρους είτε με τις εισφορές. Με το να μαζεύει όμως 50% του ΑΕΠ προφανώς πνίγει την ιδιωτική οικονομία καθιστώντας αφερέγγυο σχεδόν το σύνολο των επιχειρηματιών. Το μόνο που νομοτελειακά θα ακολουθήσει είναι η πίεση στον κόσμο με τους φόρους να αυξήσει τα κόκκινα δάνεια και αυτά την ανάγκη για μια νέα αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Αν δεν δανείσουν εκ νέου οι Ευρωπαίοι, προφανώς αυτή θα γίνει από τις καταθέσεις. Η ίδια πίεση αυξάνει τα χρέη στα ταμεία και τέλος στην εφορεία. Αφανίζει δλδ τις συντάξεις και τους μισθούς των ΔΥ αφού πρώτα διάλυσε τον ιδιωτικό τομέα. Είναι σα να προσπαθείς να σταματήσεις το νερό με τα χέρια. Δεν γίνεται και αυτή η ματαιότητα είναι που κάνει τόσο συγκλονιστικά ενδιαφέρουσα την προσπάθεια των κυβερνήσεων τα τελευταία 4 χρόνια. Σίσυφοι που όμως φέρνουν το σκοτάδι και σίγουρα case study για το τι να μην κάνεις.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ George N 01/07/2014 11:55:01

   το συγκεκριμένο "κράτος", οι δομές του, ο κρατικοδιατητισμός, όχι το κράτος γενικά, είναι εχθρός μας.

   • blue nile avatar
    blue nile @ Νίκος Αργεάδης 02/07/2014 10:31:21

    George N
    Πως και δεν έχει σχέση; Οι ελληνικές ιδιωτικές τράπεζες διεσώθηκαν από τους πολίτες, χωρίς την παραμικρή συμμετοχή των ιδιωτών τραπεζιτών. Όμως επειδή ουσιαστικά παραμένουν χρεοκοπημένες παρά τα δις που πήραν δεν δίνουν δάνεια. Κανονικά πρέπει να πάρουν και άλλα πενήντα δις τα οποία όμως δεν μπορεί να δώσει το δανειστεί το ελληνικό δημόσιο. Αυτά παθαίνει ένα κράτος όταν δεν παραδέχεται την χρεοκοπία του και προσπαθεί να σώσει τις χρεοκοπημένες τράπεζες. Ο σφικτός εναγκαλισμός των δύο μας οδηγεί όλους πιο γρήγορα στην καθίζηση.

    • George N avatar
     George N @ blue nile 02/07/2014 15:39:47

     Διασώθηκαν από τι όμως blue nile? Από το ότι το δημόσιο-εμείς δλδ- δεν πλήρωσε τα δάνεια που είχε πάρει. Οι μέτοχοι για αυτήν την λάθος απόφαση-να δανείσουν το ελληνικό δημόσιο-χάσανε τις μετοχές τους. Εκεί μάλλον σταματάει η ευθύνη τους, Α.Ε. είναι. Η ΑΜΚ, στην οποία μέτοχος μπήκε το κράτος δανειζόμενο τα χρήματα από την ΕΕ & ΔΝΤ δεν έγινε για να δανείζουν οι τράπεζες αλλά για να μπορούν να λειτουργούν. Κανονικά αυτές δανείζουν τις καταθέσεις, όχι το μετοχικό τους κεφάλαιο. Δεν νομίζω ότι οι τράπεζες χρειάζονται νέα ΑΜΚ ύψους 50 δις. Για κάτι γύρω στα 5 μιλάμε.

 4. Naruto avatar
  Naruto 30/06/2014 22:25:42

  Εφ´οσον δεν υπάρχει και δεν μπορούμε να τυπώσουμε ευρώ τυπώνουμε ένα παράλληλο δικό μας νόμισμα χωρίς να φύγουμε απο το ευρώ και χρηματοδοτούμε την οικονομία μας μ´αυτό. Δεν είναι πρωτοτυπία τουλάχιστον Γερμανία και Αυστρία το χρησιμοποίησαν πριν τον πόλεμο αλλά και άλλες χώρες. Έχουν γίνει αναφορές για το θέμα αυτό απο διαπρεπείς οικονομολόγους και αν θυμάμαι καλά και απο τον Β.Μαρκεζινη

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ Naruto 01/07/2014 00:25:58

   Σσσσσσσσσσ! Είμαστε σε φάση επιτυχίας, ξέχασες; Σσσσσσσσσσσ! Εμαστε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. ΠΑΡΑΔΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ξέχασες;

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ ΠΗΛΕΑΣ 01/07/2014 16:37:23

    Αγαπητέ Πηλέα είμαστε ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΙ, δεν παράγουμε ΤΙΠΟΤΑ, μόνο ΛΟΓΙΑ του αέρα το ΞΕΧΑΣΕΣ;

    • franc avatar
     franc @ Σωκράτης 01/07/2014 20:30:45

     .Ενώ το Λουξεμβούργο αγαπητέ Σωκράτη παράγει "τα πάντα". Γι αυτό είναι το πλουσιώτερο στη γή. Το ξέχασες? * Και το 50-55% του πλούτου των πλουσίων προέρχεται απο όπλα,ναρκωτικά, πορνεία, εμπόριο οργάνων. Κι αυτό το ξέχασες?

 5. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/07/2014 18:55:43

  Πραγματικός πλούτος είναι η νέα παραγωγή υλικών αγαθών. Η προστιθέμενη αξία, σε οικονομική γλώσσα. Το πρόσθετο κυκλοφορούν χρήμα, απο μακροοικονομική σκοπιά, δεν είναι πλούτος. Είναι απλώς προκαταβολή, δανεισμός για χάρη του παρόντος από το μέλλον. Προκαταβολικός δανεισμός από τις "καλύτερες μέρες" που ελπίζουμε ότι θα έλθουν. Επομένως... προφανές είναι. Επανεκκίνηση της ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ οικονομίας τώρα, για να μπορεί να δοθεί προκαταβολη βιώσιμη. Αλλά η επανεκκίνηση χρειάζεται πρόγραμμα, επιλογές, ρεαλισμό και όραμα, εφευρετικότητα, νέο πνεύμα, πολιτική με βαθειά ανάσα και βλέμμα πέρα απο τον ορίζοντα. Βλέπετε τίποτε απο αυτές τις αρετές στην πολιτική και την οικονομική ελιτ μας; Εγώ όχι.

  • franc avatar
   franc @ Uncle Stgm 01/07/2014 20:37:41

   Η Αλβανία μας δείχνει το δρόμο...Πρωτογενής παραγωγή ΠΟΠ-Λαζαράτι θείε. Και η Γερμανία μας δείχνει τον δρόμο της Βιομηχανικής παραγωγής με υποβρύχια που γέρνουν και δεν παραδίνονται ποτέ. Ευτυχώς υπάρχουν οι μακάκες της Ουκρανίας που σπέρνουν ακόμα σιτάρι (πρωτογενής παραγωγή πραγματικού πλούτου) με την ελπίδα να μπούν κι αυτοί στην ΕΕ για να απολαύσουν το πρόσθετο κυκλοφορούν χρήμα, που απο μακροοικονομική σκοπιά, δεν είναι πλούτος...

 6. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/07/2014 18:59:36

  Καινοτομία χρειάζεται, προπαντός. Άν καινοτομία είναι τα φαγάδικα, τα μπάρ, οι μπουτίκ και οι νομότυπες καταπατήσεις αιγαιλών, τότε εγώ είμαι ο Ντίζυ Γκιλέσπι. Με τρομπέτα ίσια, για να εξηγούμαστε - και όχι στραβή όπως ο πραγματικός.

 7. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 01/07/2014 19:11:49

  Ρευστό. Δύο πηγές επενδυτικού ρευστού υπάρχουν. 1. Δημόσιο, δηλαδή των ευρωπαικών οικονομικών θεσμών: ΕΚΤ, Μηχανισμός Διασωσης, Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων. Προς το παρόν είναι φειδωλοί. Λόγω οικονομικής φιλοσοφίας (δεν είναι γεμάτοι Κευνσιανούς οι θεσμοί αυτοί), κυρίως όμως λόγω φόβου ότι θα πετάξουν "καλό" χρήμα μέσα στον Καιάδα του "κακού" χρήματος. Οι ελίτ του νότου και τα μεσαία στρώματα (δηλαδή τα τσιράκια των ελίτ) είναι ακόμη καταναλωτικές και ηδονιστικές. Οι νοοτροπίες τους δεν άλλαξαν. Δυστυχώς. Το βλέπετε. 2. Ιδιωτικό χρήμα. Δηλαδή οι ελίτ, αυτές που αποθησαύρισαν στις νεοφιλελεύθερες δεκαετίες, να ρευστοποιήσουν μέρος του πλούτου τους (ακίνητου και κυρίως κατατεθειμένου κινητού - σε ανενεργά περιουσιακά στοιχεία), και να τα επενδύσουν σε δραστηριότητες παραγωγικές. Αυτές όμως προτιμούν να τα έχουν παγωμένα ή και να "καίνε" σταδιακά ένα μέρος σε πολυτελή κατανάλωση. Δεν επενδύουν. Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια καταθέσεων είναι μακροπρόθεσμο κίνητρο. Όταν δουν τον πλούτο τους να πριονίζεται, ίσως το ξανασκεφτούν.

  • franc avatar
   franc @ Uncle Stgm 01/07/2014 20:26:21

   Πολύ σωστά τα λες θείο, αυτές οι δύο είναι οι πηγές επενδυτικού ρευστού. Επειδή το ιδιωτικό χρήμα δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να επενδύσει για τους αναντίρρητους λόγους που αναφέρεις, μας απομένει μόνο μία πηγή, η ΕΚΤ. Και όπως πολύ σωστά επισημαίνεις, όσο σ΄αυτήν θα κυριαρχούν οι μή Κευνσιανοί του Σικάγο και της Goldman Sachs, ανάσταση δεν βλέπουμε όσο θα ζούμε ακόμη. Οπότε δεν χάνουμε τίποτε, λέω εγώ, να τους στείλουμε τον Τσίπρα. Το πολύ πολύ να αποδειχτεί κι αυτός ΣαμαροΒενιζέλος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.