Χρηματιστήριο: Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες μετά το «σοκ» των πρόωρων εκλογών
29/12/2014 14:27
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χρηματιστήριο: Περιορίζονται οι αρχικές απώλειες μετά το «σοκ» των πρόωρων εκλογών

Κοντά στο 11% το 3ετες ομόλογο

Περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δευτέρας οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά τον αρχικό πανικό και την κάθετη πτώση έως και 11,15% στις 758,04 μονάδες, οι επενδυτές μοιάζουν πλέον να έχουν «χωνέψει» το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες κάλπες στις 25 Ιανουαρίου. Επιδείνωση καταγράφγκε και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση των 3ετών τίτλων να εκτινάσσεται πάνω από το 10% και με τάση για το 11%.

Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, η πτώση στο Χ.Α. περιοριζόταν στο 3,91% με το Γενικό Δείκτη Τιμών να διαμορφώνεται στις 819,81 μονάδες.

Πάντως, ο περιορισμός των απωλειών έναντι του 11% που έφτασε να σημειώνει η αγορά νωρίτερα, ίσως δείχνει ότι σιγά-σιγά οι επενδυτές δέχονται το αποτέλεσμα, που άλλωστε ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Φαίνεται ότι «χωνεύουν» τις πολιτικές εξελίξεις κι επιχειρούν να αποτρέψουν τα χειρότερα, δηλαδή νέα χαμηλά για τον Γενικό Δείκτη.

Μετά την πτώση που ξεπέρασε το 11% στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων και της προσφυγής σε εκλογές, η αγορά έχει καλύψει ένα σημαντικό μέρος των απωλειών της.

Ενδοσυνεδριακά έχει καταγράψει κατώτερη τιμή στις 756,80 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 11,30%.

Και ενώ όλοι νόμιζαν πως το Χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει τις πολιτικές εξελίξεις, εν τούτοις είναι φανερό πως η αγορά δεν υποδέχθηκε θετικά τις επικείμενες εκλογές.

Μαζί με το δείκτη του Ρωσικού Χρηματιστηρίου ο γενικός δείκτης τιμών αναμένεται να είναι πρωταθλητής αρνητικών αποδόσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι απώλειες από τις αρχές του έτους υπολογίζονται σε 28% ενώ από τα υψηλά του Μαρτίου σε 38%.

Διευρύνεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων - Στο 8,31% το δεκαετές, στο 11,6% το τριετές.

Διευρύνεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών μετά την αποτυχία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας και της συνακόλουθης προσφυγής της χώρας σε πρόωρες εκλογές.

Έτσι πριν από λίγο το περιθώριο των 10ετών ομολόγων είχε διευρυνθεί στο 8,31% από 7,57% που ήταν στο άνοιγμα της αγοράς. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου (υποχώρηση της τιμής του) στο 9,1% από 8,4% αντιστοίχως.

Σε ανάλογη πορεία βρίσκονται και οι τιμές/αποδόσεις των υπολοίπων ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. Έτσι η απόδοση του 3ετους ομολόγου πριν από λίγο είχε φθάσει στο 11,6% από 10,14% που ήταν στο άνοιγμα της αγοράς, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου είχε φθάσει στο 9,7% από 8,9%.

Σημειώνεται ότι πτωτικά κινούνται σήμερα και οι υπόλοιπες περιφερειακές αγορές της Ευρώπης.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.