#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2011 14:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χορηγήθηκε η άδεια εξόρυξης χρυσούΤην άδεια εξόρυξης χρυσού σε δύο ορυχεία στη βόρεια Ελλάδα,που καθυστερούσε ένα χρόνο, χορήγησε σήμερα το ΥΠΕΚΑ στη βρετανική εταιρεία European Goldfields.

«Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπέγραψε σήμερα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου», αναφέρεται ,μεταξύ άλλων,σε ανακοίνωση του υπουργείου.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Kennan avatar
  Kennan 08/07/2011 14:04:09

  Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, πολύ μεγαλύτερο ακόμα και απο αυτό της SIEMENS ή του Χρηματιστηρίου, από το οποίο έχουν θησαυρίσει όλοι όσοι έχουν ανακατευθεί, βρίσκεται ακόμα στα αζήτητα.

  Η έρευνα γύρω από τον ελληνικό χρυσό στη Χαλκιδική -ύστερα από τις πιέσεις του ΔΝΤ για ξεπούλημα ορυκτού πλούτου και δημόσιας περιουσίας- αρχίζει όμως να επικαιροποιεί στοιχεία και να αναδεικνύει πτυχές οι οποίες μέχρι σήμερα ήταν εντελώς άγνωστες στην ελληνική κοινή γνώμη. Μια υπόθεση για την οποία όλοι -όσοι κυβερνούν ξέρουν- αλλά κανείς δεν μιλά. Για ένα μπορούμε μόνο να είμαστε βέβαιοι...


  Αν ξεπουλήσουν το χρυσάφι που κρύβει στα σπλάχνα της αυτή η χώρα αντί πινακίου φακής, όπως απαιτούν η κυβέρνηση Παπανδρέου και η τρόικα, θα έχει κάθε δίκιο ο ελληνικός λαός να βγει στους δρόμους, αλλά τότε θα είναι πολύ αργά... Διαβάστε λοιπόν πως τα μεταλλεία της Χαλκιδικής έπεσαν σε ξένα χέρια, ύστερα από πολύ καλά μελετημένες μεθοδεύσεις των τελευταίων κυβερνήσεων.

  Έτσι στήθηκε το κόλπο

  Το 1990 το ίδρυμα Μποδοσάκη (κατόπιν αφόρητων πιέσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη) εκποιεί τα περιουσιακά του στοιχεία και αναθέτει την πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη CITIBANK.

  Στις 25/9/1992 προκηρύσσεται ο πρώτος μεγάλος διεθνής διαγωνισμός - κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της ΚΑΡΑΧ. Γίνεται η μεταβίβαση, αλλά σε λίγους μήνες η ΚΑΡΑΧ δηλώνει πτώχευση.

  Τον Ιούλιο του 1993 τρία πρώην στελέχη της ΚΑΡΑΧ συγκροτούν την Alpha Group, με σκοπό την εξαγορά των μεταλλείων για δικό τους λογαριασμό. Τον Αύγουστο του 1993, συναντώνται με στελέχη της CITIBANK στο Λονδίνο και της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα, συμφωνείται το τίμημα και η συναλλαγή επισφραγίζεται στις 5 Οκτωβρίου 1993.

  Ωστόσο, η Alpha Group δεν συγκεντρώνει το ποσό και αναζητά συνεταίρο.

  Στις αρχές του Οκτωβρίου του 1993 τα μέλη της Alpha Group συναντούν τον Βραζιλιάνο πρόεδρο της TVX GOLD INX (μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μητρικής TVX GOLD είναι ο Paul Soros, αδελφός του George Soros) και του παραδίδουν όλο τον φάκελλο με τα στοιχεία των μεταλλείων. Υπογράφουν ιδιωτικό συμφωνητικό, σύμφωνα με το οποίο η TVX θα έκανε προσφορά για την αγορά των μεταλλείων για λογαριασμό κοινοπραξίας με την Alpha Group.

  Τον Ιούνιο του 1994 στέλεχος της TVX έχει συνάντηση με τον τότε υφυπουργό Πάχτα του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος του ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για τα μεταλλεία με επιδότηση από την ΕΕ.

  Στις 23/11/1994 προκηρύσσεται ο διεθνής διαγωνισμός, ενδιαφέρον για την αγορά των μεταλλείων εκδηλώνουν 32 εταιρίες, η TVX όμως έχει πλήρεις φακέλλους για όλα (!) έναν χρόνο πριν από την προκήρυξη του διαγωνισμού. Καταθέτει τη μόνη ολοκληρωμένη πρόταση, κερδίζει τον διαγωνισμό και βγάζει από το παιχνίδι την Alpha Group.

  Τον Μάιο του 2003, η TVX HELLAS δηλώνει πτώχευση, επικαλούμενη χρέη ύψους 216.156.000 ευρώ. Στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου έτους, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών εκδίδει την ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ 1286/2003 της TVX HELLAS.

  Tον Ιανουάριο του 2004 το ελληνικό δημόσιο ανακαλεί την πτώχευση της TVX HELLAS, της αποδίδει 400 εκατομύρια ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη, καταγγέλει τη σύμβαση πώλησης των μεταλλείων αντί 11.000.000 ευρώ και την ίδια ημέρα, τα μεταπωλεί στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός (ιδιοκτησίας Μπόμπολα) που έχει συσταθεί εκείνη την περίοδο, με εταιρικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ.

  Λίγο αργότερα, η European Goldfields ανακοινώνει τη συμφωνία εξαγοράς του 95% της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός και γίνεται απόλυτη κυρίαρχος των μεταλλείων χρυσού της Χαλκιδικής μέχρι σήμερα. Υπάρχει κανείς που να πιστεύει ακόμα ότι πίσω από αυτή την ιστορία δεν κρύβεται ένας μικρός στρατός ανθρώπων της κρατικής μηχανής, οι οποίοι πήραν πολύ γερές μίζες για να βάλουν τις υπογραφές τους;

  Follow the money...

  Μόνο η χρηματιστηριακή αξία της European Goldfields σήμερα, της οποίας το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο είναι η θυγατρική της, Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ. Η δε αξία του ελληνικού χρυσού στα ορυχεία, ανέρχεται σε πολλές δεκάδες δις ευρώ.

  Η αξία της εταιρείας αυξήθηκε σημαντικά το 2010, όταν η θυγατρική της υπέβαλε αίτηση για να λάβει άδεια για επέκταση της εξορυκτικής της δραστηριότητας στη Χαλκιδική. Ήδη όμως από τον Ιανουάριο, η μετοχή της γνωρίζει απότομα σκαμπανεβάσματα... εξαιτίας της αντιδικίας της με την ΕΕ, η οποία ζητά από την European Goldfields να επιστρέψει 14.000.000 ευρώ που έχει εισπράξει από επιδοτήσεις, τις οποίες η Κομισιόν έκρινε ότι της δόθηκαν παράνομα από το ελληνικό Δημόσιο.

  Η πτώση της τάξης του 22% (602 εκατομύρια δολάρια) αποδόθηκε όχι στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιστροφή επιδοτήσεων & φόρων ύψους 15.300.000 ευρώ, αλλά σε δημοσίευμα του πρακτορείου Thomson Reuters, σύμφωνα με το οποίο η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη δήλωσε ότι το ζήτημα της αδειοδότησης για την επέκταση της εξορυκτικής δραστηριότητας της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, αποτελεί αντικείμενο διαμάχης με τους κατοίκους της περιοχής και θα χρειαστεί πρόσθετη επεξεργασία και διάλογο.

  Και αμέσως ακολούθησαν αναλυτές διεθνούς κύρους οι οποίοι με τη σειρά τους υποβάθμισαν δύο φορές τη μετοχή της European Goldfields, φθάνοντας την στα 13,6 δολάρια από τα 22, μέσα σε χρόνο μηδέν. Θα αντέξει η European Goldfields στις κερδοσκοπικές επιθέσεις του George Soros... ή θα προλάβει η ελληνική κυβέρνηση να κρατικοποιήσει την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός";

  Μάνος Μεϊμαράκης

  http://www.elkosmos.gr/

  • Αρματιστής avatar
   Αρματιστής @ Kennan 08/07/2011 14:33:25

   Μόλις το διάβασα και ευχαριστώ για την ενημέρωση. 400 εκατομμύρια ευρώ για διαφυγόντα κέρδη. Όμορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος....

   Το ζήτημα είναι αν υπάρχει Θεός που τα βλέπει. Αν υπάρχει δικαιοσύνη.. Αν υπάρχουν πολιτικοί σε αυτή τη χώρα που να έχουν έστω και μόρια τσίπας, ή αν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό.

   Λυπάμαι που το λέω (επειδή είμαι εναντίον της βίας), αλλά οι πολιτικοί ας μην προσπαθούν να μας πείσουν ότι ο προπηλακισμός τους αποτελεί κάτι κακό για το πολίτευμα. Αποφεύγω να πω "δημοκρατικό" γιατί πολύ αμφιβάλω αν στη χώρα μας υπάρχει δημοκρατία, αν λειτουργούν δημοκρατικοί θεσμοί, αν ισχύει η λαϊκή κυριαρχία και αν εφαρμόζεται το δίκαιο. Ως εκ τούτου, όταν ο λαός πνίγεται από την αδικία, τα φαινόμενα βίας θα είναι το λογικό αποτέλεσμα.

   Αγαπητέ Kennan, μπορεί κάποιος να φανταστεί τι παιχνίδια και τι λαμογιές έχουμε να δούμε, αν στη χώρα μας βρεθεί και μαύρος χρυσός.

   • Ίωνας avatar
    Ίωνας @ Αρματιστής 08/07/2011 15:39:50

    Αξιωματικοί, που να τηρούν τον όρκο που έδωσαν στην Πατρίδα, ότι θα υπερασπίζονται το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, υπάρχουν Αρματιστή μου?

    • Αρματιστής avatar
     Αρματιστής @ Ίωνας 08/07/2011 18:36:01

     Και βεβαίως υπάρχουν οι αξιωματικοί που λες και είναι το σύνολο των στελεχών που προέρχονται από τις παραγωγικές σχολές. Αυτό έχουν μάθει.
     Και θα τηρήσουν τον όρκο τους αν χρειαστεί. Παρ' όλες τις πικρίες που
     δικαίως έχουν απέναντι στη πολιτεία και ειδικά στους πολιτικούς.

     Θα τηρήσουν όμως τον όρκο τους, όχι ασφαλώς όπως μάλλον το εννοείς εσύ.
     Ο στρατός και γενικά οι ΕΔ υπάρχουν για να εξασφαλίζουν την άμυνα και
     την ελευθερία της πατρίδας έναντι εξωτερικών εχθρών. Η τήρηση του συντάγματος αποτελεί καθήκον όλων των πολιτών.

  • Αυτόνομος avatar
   Αυτόνομος @ Kennan 08/07/2011 16:09:42

   ρε παιδιά το site του Κούλογλου το λένε TVXS...χα χα χααααααα

  • Νίκος Α avatar
   Νίκος Α @ Kennan 08/07/2011 23:40:17

   Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται. Για τους νταβατζήδες.

 2. Αρματιστής avatar
  Αρματιστής 08/07/2011 14:19:50

  Ποια είναι τα προβλεπόμενα στη συμφωνία και στην άδεια που παραχωρήθηκε αναφορικά με τα έσοδα του δημοσίου και τη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας;
  Με ποιο τρόπο θα πιστοποιούνται οι ποσότητες χρυσού που θα εξορύσσονται; Με ποιο τρόπο θα ελέγχεται η εταιρεία σχετικά με τη τήρηση των περιβαλοντικών όρων προστασίας του περιβάλοντος;

  Γνωρίζει κάποιος;
  Προσωπικά πιστεύω ότι τελικά το δημόσιο δεν θα παίρνει τίποτε. Φουσκωμένα έξοδα, αναιμικά έσοδα, υπερτιμολογήσεις κλπ θα φέρουν στα ταμεία του δημοσίου το κενό σύνολο. Και ίσως θα έχουμε και εκροή δημοσίων πόρων προς την εταιρεία μέσω επιστροφών ΦΠΑ και άλλων τεχνασμάτων δημιουργικής λογιστικής. Και ακόμη δυο τρεις εκατοντάδες σκλάβων που θα εργάζονται στις υπόγειες στοές, κάτω από μεγάλους κινδύνους, με ανυπολόγιστη φθορά της υγείας τους και μισθούς πείνας. Και σε καιρούς ανεργίας, πολλοί θα είναι αυτοί που θα βρίσκονται στο περίμενε.

  Εδώ είμαστε.

 3. ataktos avatar
  ataktos 08/07/2011 15:09:30

  στο παραπάνω αξίζει να προσθέσω και ..... " Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με δημοσι­εύματα του διεθνούς Τύπου αλλά και πληροφο­ρίες από την αγορά, η επίσκεψη του Νετανιάχου, πρωθυπουργού του Ισραήλ, συνοδεύτηκε από επιχειρηματικές συμφωνίες που αφορούν και τον τομέα της ενέργειας. Στην πραγματικότη­τα, πρόκειται για την εναπόθεση σε ελληνικό έδαφος πυρηνικών και τοξικών αποβλήτων από το Ισραήλ. Οι πληροφορίες λένε ότι οι περιοχές εναπόθεσης προετοιμάζονται ήδη στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Μακεδονία και τη Θράκη."

 4. mayrh_trypa avatar
  mayrh_trypa 08/07/2011 22:58:15

  Τυχαίνει ο ξάδελφος μου να είναι αυτός που έχει ανακαλύψει τρία μεγάλα κοιτάσματα χρυσού ένα στα Σέρβια Κοζάνης, ένα στο Πάικο στο Κιλκίς και ένα εκεί που στήθηκε το τελευταίο φράγμα του Αλιάκμωνα. Είναι ενας εξαίρετος επιστήμονας όχι του γραφείου αλλά του πεδίου.
  Από την δουλειά μου και έχοντας κάνει business plans για εταιρείες που ασχολούνται με εξόρυξη χρυσού και διαμαντιών στην Αφρική τον ρώτησα τι είδους κοιτάσματα είναι αυτά. Μου απάντησε αρκετά μεγάλα για να μας δίνουν 5.000 ευρώ μεροκάματο αν σαν artisan πάμε εκεί που γνωρίζω.
  Πρέπει να πω ότι ένας atrisan στην Γουινέα η την Σιέρρα Λεόνε η στην Γκάνα η στην Τανζανία βγάζει περίπου περίπου 2 γραμμάρια την ημέρα και 5 με 10 δολάρια από την πωληση του. Χώρες που έχουν ορυχεία και κοιτάσματα χρυσού παγκόσμιας κλάσης δηλαδή άνω των 100 τόνων κοίτασμα.
  Μπορεί να φανταστεί λοιπόν κάποιος γιατί είδους κοιτάσματα συζητάμε εδώ στην Ελλάδα που δεν δίνουν μόνο χρυσό αλλά όλες τις ομάδες των πλατινοειδών, πλατίνα ασήμι όσμιο κλπ.
  Είναι πολλές φορές που σκέφτομαι ότι είναι φαιδρό και τραγικό μαζί να ασχολούμε με την εκμετάλλευση του πλούτου σε Αφρικανικές χώρες όπως και αρκετοί Έλληνες που δραστηριοποιούνται εκεί και να μην μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον δικό μας ορυκτό πλούτο μέσα από πρακτικές που θα μπορούσαν να δίνουν ευμάρια όχι μόνο στην πατρίδα αλλα και στους τόπους αυτών των κοιτασμάτων. Και επειδή έχω στην γνώση μου του πόσο κοστίζει η εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος από την στιγμή της πρώτης πράξης μέχρι το τελικό προϊόν μπορώ να σας πω ότι τα ποσά κόστους που έχω διαβάσει για τις εταιρείες εδώ είναι ψευδή!!! Θα σας πως ότι εξαιρετικά φουσκωμένα το παγκόσμιο μέσο κόστος εξόρυξης μιας ουγιας αυτή την στιγμή ειναι στα 561 δολάρια!

  • anonymous avatar
   anonymous @ mayrh_trypa 09/07/2011 00:33:22

   Ο Σταμπολιάδης νομίζω, καθηγητής στο πολυτεχνείο Κρήτης προερχόμενος από τις επιχειρήσεις Σκαλιστήρη είχε πει σε εκπομπή ότι το κόστος ήταν περί τα 350 $.
   Επίσης μέμφθηκε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που ξεσήκωναν τον κόσμο και μπλόκαραν το έργο.
   Μετά τα σχόλια εδώ οι λόγοι είναι προφανείς. Ήθελαν ΚΑΙ το χρυσό για την πάρτη τους.

  • ataktos avatar
   ataktos @ mayrh_trypa 09/07/2011 10:00:17

   μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που η προωθούμενη για υλοποιηση ΜΠΕ της εταιριας ..δεν εχει ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ (!!!!!) από κανέναν αξιόλογο μελετητικό γραφείο του εξωτερικού ....και αυτον τον ρόλο ανέλαβε εργολαβικά ο Γιωργάκης Παπακωνσταντινου...

 5. ξοην avatar
  ξοην 09/07/2011 00:19:22

  ή με λίγα λόγια ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνεχίζει το θεάρεστο έργο του.

  Στην αρχή φάνηκε υποβάθμιση η μεταφορά του στο Περιβάλλοντος αλλά τελικά εκεί έχει περισσότερο ζουμί απ'το Οικονομίας στο οποίο έδωσε κυριολεκτικά τον καλύτερο του εαυτό.

  Είναι νέος όμως σε ηλικία πολιτικός και φαίνεται πως έχει δυνάμεις να συνεχίσει με την ίδια τόλμη και στον ορυκτό πλούτο της χώρας.

  • anonymous avatar
   anonymous @ ξοην 09/07/2011 12:16:22

   Αυτός και ο Ραγκούσης πήγαν σε δυο υπουργεία κλειδιά. Θα διαλύσουν και θα ξεπουλήσουν τα πάντα. Ο Βενιζέλος στο οικονομίας για να καεί και όλα του πάνε δεξιά του Γιωργάκη.

 6. antonio avatar
  antonio 09/07/2011 13:21:08

  δυστηχως για αλλη μια φορα σε αυτο το ξεπουλημα ειναι πισω η εταιρια ΕΛΑΚΤΩΡ,στο Ελληνικο δημοσιο δεν παει ουτε euro.
  περαν του γεγονοτος πως καταστεφεται μια πλουσια σε φυσικο καλος περιοχη,εξασφαλιζοντας την defacto μελλοντικη υποβαθμιση της,δεν ακουστηκαν καθολου προτασεις οπως αυτη του αποχαρακτηρισμου και αποκαταστασης της περιοχης που θα προσφερε δουλεια στους τωρινους μεταλλορυχους απο την μια ,και θα δημιουργουσε ενα μοντελο αναπτυξης για τον τοπο με λιγοτερη επιβαρυνση για το περιβαλον απο την αλλη.
  σε ερωτηση στην βουλη πριν 2 μηνες στη κ ΜΠΗΡΜΠΙΛΗ γιατο το ποσο που θα προσφερει στο Ελληνικο Δημοσιο η επενδυση η απαντηση της ηταν μηδεν
  euro.
  το χρημα το περνει καναδικη πολυεθνικη εταιρια
  Εαν αυτου του τυπου οι επενδυσεις αναβαθμιζαν περιοχες τοτε θα ειχαμε τουρισμο απο την ΑΦΡΙΚΗ....
  ο νομος χαλκιδικης ειναι ενα νησι με χερσαια προσβαση και εμεις το ξεπουλαμε ανοιγοντας τρυπες,και κανοντας τοξικες λιμνες
  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ,Η ΕΛΛΑΔΑ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΑΖΙ ΓΩΝΙΑ !!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.