23/04/2011 17:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Χειρότερη από την κατάρρευση Lehman» μια αναδιάρθρωση

Tραπεζική κρίση χειρότερη εκείνης που προκάλεσε η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers θα μπορούσε να προκαλέσει τυχόν αναδιάρθρωση χρέους κράτους μέλους της ευρωζώνης, δήλωσε o Γιούργκεν Σταρκ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε δηλώσεις του που παραθέτει στην ιστοσελίδα του το γερμανικό κανάλι ZDF, ο Σταρκ επικαλείται το φάσμα των επιπτώσεων από την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας ώστε να υπογραμμίσει την αντίθεση της ΕΚΤ στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σημειώνει το Reuters.

«Μία αναδιάρθρωση θα ήταν μυωπική και θα επέφερε σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε. «Στη χειρότερη περίπτωση, μια αναδιάρθρωση (σ.σ. του χρέους) κράτους μέλους θα μπορούσε να επισκιάσει τις επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Lehman», πρόσθεσε.

Η κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας το Σεπτέμβριο του 2008 οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση και σε τεράστια κρατικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τη διάσωση σειράς τραπεζών και τη σταθεροποίηση του διεθνούς πιστωτικού συστήματος.

Ο Σταρκ άσκησε δριμεία κριτική σε όσους κάνουν λόγο περί ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της, στη βάση του προγράμματος που συμφωνήθηκε πέρυσι το Μάϊο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 23/04/2011 21:57:17

  Τί λέμε τόσο καιρό στα "αμερικανάκια" και στους εγχώριους "αγωνιστές του δολλαρίου", 'δεξιούς", "αριστερούς" "κεντρώους" και μονοπύθμενους εμπριμέ;
  Σημειωτέα δύο πράγματα:
  1. Ο Jürgen Stark με τον όρο "αναδιάρθρωση" εννοεί το αποκαλούμενον εις την καθαρεύουσαν "κούρεμα". Και αυτό αποδοκιμάζει και αποκλείει.
  2. Ο Γερμανός αρχι-οικονομολόγος της ΕΚΤ είναι σάρξ εκ της σαρκός του κυβερνητικού CDU/CSU. Έχει υπηρετήσει επί πολλά χρόνια τις κυβερνήσεις Κόλ από κρίσιμες διευθυντικές κυβερνητικές θέσεις. Η κυβέρνηση SPD/Πρασίνων τον απομάκρυνε από τις κυβερνητικές θέσεις αλλά όχι και από τις θέσεις ευθύνης, αφού τον μετέθεσε στην (κεντρική) Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, ως αναπληρωτή του τότε Σοσιαλδημοκράτη προέδρου της Welteke. Από εκεί, βρέθηκε μετά στην ΕΚΤ, όπου είναι δεξί χέρι του Τρισέ και του (μάλλον διαδόχου του) Μπίνι Σμάγκι.
  Το ότι ο ίδιος ο Στάρκ επιμένει με δηλώσεις στη γραμμή αυτή, σημαίνει ότι η ρήξη με την σαφώς διαφορετική γραμμή για τα Ευρωπαικά του μικρότερου Γερμανικού κυβερνητικού κόμματος FDP είναι πλήρης. Είτε το CDU θα επιχειρήσει να "πειθαρχήσει" το FDP, είτε η νέα ηγεσία του FDP θα αλλάξει τη γραμμή του κόμματος, είτε η κυβέρνηση θα πέσει και θα έχουμε πρόωρες εκλογές.
  Σημειωτέον όμως ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ούτως ή άλλως μόνον 20 βουλευτές, και έχουν ήδη εκδηλωθεί μερικοί, τόσο του FDP όσο και του CDU/CSU, που διαφωνούν εκ των προτέρων ακόμη και με τις ρυθμίσεις που αποδέχτηκε η Μέρκελ για το Ταμείο ESF. Πόσο μάλλον με τη γραμμή Στάρκ- Σόιμπλε. Η κυβέρνηση μπορεί να πέσει ακόμη και με διάσπαση του FDP ή άν οι "αντάρτες" εξαναγκάσουν τη Μέρκελ να στηριχτεί στις ψήφους των Πρασίνων για να περάσει το ESF στην Κάτω Βουλή.

 2. fantomas avatar
  fantomas 23/04/2011 22:19:03

  Κύριοι δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω πολλά από οικονομικά (τα αφήνω αυτά για τους ειδικούς) αλλά σκέπτομαι απλά.
  Εάν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα ‘’κτυπάει πτώχευση’’, γυρνά στην δραχμή κτλ όπως λένε αυτοί που σπεκουλάρουν στον ξαφνικό θάνατο μας……. Τότε από ότι φαντάζομαι θα πέσει το ευρώ και παράλληλα οι γερμανοί θα χάσουν έναν εύκολο πελάτη που του δανείζουν τοκογλυφικά για να αγοράζει γερμανικά προϊόντα.
  Σε μια τέτοια περίπτωση, η πτώση του ευρώ έναντι δολαρίου σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα ζοριστούν και άλλο με την ύφεση που έχουν.
  Ενδεικτικά αναφέρω ότι αυτή την στιγμή στην αγορά φωτοβολταικων τα αμερικανικά προϊόντα τα οποία είναι και ποιο τεχνολογικά αξιόπιστα είναι το ίδιο οικονομικά με τα κινέζικα λόγο των ισοτιμιών!!
  Άρα μια απλοϊκή σκέψη ενός αφελή όπως εγώ είναι ότι συμφέρει τον Ομπαμα να πει …., ΄΄κόψτε ρε παιδία λίγα δολάρια παραπάνω να τα δώσουμε από την πίσω πόρτα στο Τζορτζ παιδί δικό μας είναι…… ας τον βοηθήσουμε αφού εξυπηρετούνται τα συμφέροντα μας και αφού αυτή η χοντροκολα θα μας κάνει ζημία που δεν καταλαβαίνει ότι την συμφέρει να δανείζετε με 1% και να δανείζει τους γραικούς με 5% !!΄΄

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ fantomas 23/04/2011 22:28:45

   Προαπάθησα ακριβώς να σας πώ ότι ο Γιούργκεν Στάρκ είναι έμπιστος άνθρωπος του κόμματος της Μέρκελ.
   Επίσης, συγκρινόμενη με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα είναι ασήμαντα μικρός πελάτης των Γερμανικών εξαγωγών. Αμελητέος θα έλεγα.
   Άρα; Τι θέλει να πεί ο "ποιητής"; Εύκολο δεν είναι το αίνγμα; Χρειάζεται ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις;

 3. fantomas avatar
  fantomas 23/04/2011 22:47:20

  η Ελλάδα είναι ασήμαντα μικρός πελάτης των Γερμανικών εξαγωγών. Αμελητέος θα έλεγα.

  ΣΥΜΦΩΝΩ ως προς τα ποιοντα........ αλλα ως προς τα δανεια? την τοκογλυφια? τα πολεμικα οπλα?

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.