Χαρδούβελης: Εβγαλα λεφτά στο εξωτερικό γιατί φοβήθηκα πως η χώρα θα καταρρεύσει
09/03/2015 14:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαρδούβελης: Εβγαλα λεφτά στο εξωτερικό γιατί φοβήθηκα πως η χώρα θα καταρρεύσει

Δεν υπάρχει τίποτε παράνομο και παράτυπο στις δραστηριότητές του, δηλώνει ο Γκίκας Χαρδούβελης, απαντώντας στις σχετικές καταγγελίες σε βάρος του πως τον Μάιο του 2012 - όταν ήταν υπεύθυνος του οικονομικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου - έβγαλε στο εξωτερικό σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που εκ της θέσεώς του ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει.

«Τα χρήματα είναι δηλωμένα και φορολογημένα» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών,στο Star. «Τον Ιούνιο του 2012 φοβήθηκα και εγώ, όπως φοβήθηκε τότε όλη η Ελλάδα. Και εγώ όπως και πολλοί Έλληνες μετέφερα κάποια από τα χρήματα μου, για να μπορώ να συντηρήσω τα παιδιά μου, φοβήθηκα πως μπορεί να καταρρεύσει η χώρα», παραδέχτηκε.

Αναφερόμενος ειδικά στις μικρές μεταφορές χρημάτων, ο κ.Χαρδούβελης, αποκάλυψε ότι «τα χρήματα τα έβγαζα σε μικρά ποσά στο εξωτερικό, διότι το έκανα μόνος μου μέσω internet».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε ενοχλημένος που ενημερώθηκε για το έγγραφο Νικολούδη από μια εφημερίδα και όχι από την Βουλή.

«Δεν είναι σωστό να το μαθαίνω από τον τύπο» είπε ο κ.Χαρδούβελης, τονίζοντας ωστόσο ότι αν ήθελε να κρύψει κάτι, τότε δεν θα μετέφερε μεγάλο ποσό.

«Έβγαλα στο εξωτερικό μόνο ένα μικρό κομμάτι από τα χρήματα μου... Έχω μεταφέρει και χρήματα στην Ελλάδα, με αυτά αγόρασα το σπίτι μου… Η ζωή μου είναι καθρέφτης», πρόσθεσε.

Τις δηλώσεις του κ. Χαρδούβελη σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος τόνισε ότι «ο κ. Χαρδούβελης το μόνο που κατάφερε ήταν να δημιουργήσει περισσότερα ερωτήματα».

Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει:

«1. Ενώ ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι τα ποσά αυτά που μετέφερε στο εξωτερικό ήταν δηλωμένα, αυτό που προκύπτει από το έγγραφο είναι τα ποσά αυτά το 2012 που μεταφέρθηκαν ήταν αδήλωτα στον Πόθεν Έσχες, παρόλο που ήταν σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Παπαδήμου! Αν ο κ. Χαρδούβελης τα δήλωσε το 2014, αυτό σημαίνει ότι δηλώθηκαν με δύο χρόνια καθυστέρηση!

2. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα έστειλε τμηματικά σε 56 δόσεις στο διάστημα 5/5/2012 με 17/6/2012 επειδή ένιωθε ανασφάλεια αν το ποσό αυτό θα έφτανε στον τελικό τραπεζικό λογαριασμό! Δηλαδή, ένα ανώτατο τραπεζικό στέλεχος για χρόνια δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες i-banking μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου!

3. Έπειτα ο κ. Χαρδούβελης, ανέφερε πως έστειλε ποσά σε 56 δόσεις κάτω των 10.000 ευρώ επειδή υπάρχει κάποιο ανώτατο όριο στις μεταφορές ποσών μέσω i-banking και όχι για να αποφύγει τον έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος που ελέγχει μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό άνω των 10.000 ευρώ. Να ενημερώσουμε τον κ. Χαρδουβελη ότι με έναν απλό έλεγχο στο διαδίκτυο προκύπτει ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θέτει ως ανώτατο όριο στις υπηρεσίες i-banking εντός Ε.Ε. το ποσό των 50.000 ευρώ…

4. Τέλος ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι έστειλε τα χρήματα αυτά στην Βρετανία. Σωστό από μία άποψη, όμως για την ακρίβεια τα έστειλε σε κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας στη νήσο Jersey, που ανήκει μεν στη βρετανική επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τον 7ο πιο σημαντικό φορολογικό παράδεισο στον κόσμο, και αγαπημένο προορισμό κεφαλαίων Ελλήνων που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. Μάλιστα το Νοέμβριο του 2012, ο τότε Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του, είχε ζητήσει τη λίστα με τους 97 Έλληνες που είχαν καταθέσεις στη νήσο Jersey, ενώ η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς. Πλέον αναζητούμε και τους υπόλοιπους 96 Έλληνες».

Και κατέληξε ο κ. Σακελλαρίδης: «Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ρίξει λάσπη στον κ. Χαρδούβελη, ούτε και να ενθαρρύνει λογικές ανθρωποφαγίας. Απαντήσεις αναζητούμε στα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν. Και κυρίως δύο πολιτικές απαντήσεις:

Πώς είναι δυνατόν ο Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά που επέβαλλε βαρύτατη φορολόγηση και υποτίθεται ότι πολεμούσε τη φοροδιαφυγή να εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση;

Πώς είναι δυνατόν κάποιος που εμπλέκεται σε μία τέτοια υπόθεση να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές υπέρ του ελληνικού λαού;»

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Διογένης avatar
  Διογένης 09/03/2015 15:41:33

  Το να μεταφέρεις τα χρήματά σου στο εξωτερικό δεν έχει καμία σχέση με φοροδιαφυγή. Φοροδιαφεύγεις, εάν τα έχεις αποκτήσει παράνομα. Μόνον τότε. Η μεταφορά στο εξωτερικο θα μπορούσε να είχε κάποια σχέση με φοροδιαφυγή εάν γίνεται με τρόπο που τα κρύβεις. Π.χ. βγάζεις χρήματα από μια δραστηριότητα στην Κίνα και για να μην φορολογηθώ στην Ελλάδα λες σε αυτούς που θα με πλήρωναν "στείλτε τα στην Ελβετία, όχι στην Ελλάδα", για να μην σε ελέγξουν στην Ελλάδα. Το να έχεις όμως χρήματα στην Ελλάδα και να τα βγάζεις έξω δεν μπορεί να είναι με κανέναν τρόπο απόκρυψη από τις ελληνικές φορολογικές αρχές, για τον πολύ απλό λόγο ότι, εφόσον τα χρήματα είναι προηγουμένως όλα στην Ελλάδα, είναι πολύ απλό και ευχερές να σε ελεγξει και το ΣΔΟΕ και η Δ.Ο.Υ. και όποιος ελεγκτικός μηχανισμός θέλει για όλα. Αυτά είναι άλφα-βήτα για οποιονδήποτε ιθύνοντα του υπουργείου οικονμικών με εμπειρία, όμως οι Συριζαίοι εκμεταλλεύονται την άγνοια του κόσμου για αυτά τα πράγματα, προκειμένουν να κάνουν σαματά στους οπαδούς τους για να κρύψουν τα όσα θα συμβούν σήμερα-αύριο στα ευρωπαϊκά όργανα. Η στοχοποίηση με αυτόν τον άθλιο τρόπο πολιτικών αντιπάλων, για πράγματα τα οποία ούτε παράνομα είναι, ούτε μπορούν από μόνα τους να σχετίζονται με παράνομες πράξεις, είναι κάτι παραπάνω από αθλιότητα, είναι καθαρός ολοκληρωτισμός, από αυτόν που τον είχαμε ξεσυνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Αλίμονο, πού μπλέξαμε ως χώρα. Θυμάστε που ήθελε ο Τσίπρας το ΣΔΟΕ να το έχει υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού; Για την πάταξη της φοροδιαφυγής το ήθελε, νομίζετε; Όχι. Για προγραφές το ήθελε. Αλίμονο σε αυτόν που θα βάλουν στο μάτι τους, με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί φοροδιαφυγής ή έστω και απλώς "φοροδιαφυγής"...

  • Hase avatar
   Hase @ Διογένης 09/03/2015 20:20:32

   Πλακα μας κανεις;;; Την εποχη που εβγαζε τα λεφτα εξω ηταν Ο οικονομικος συμβουλος τις τοτε κυβερνησης.

   • Άλυτη Εξίσωση avatar
    Άλυτη Εξίσωση @ Hase 09/03/2015 21:23:35

    Ε, και τι; Οι οικονομικοί σύμβουλοι των Παπαδήμιων, δεν έχουνε δικαίωμα στο όνειρο και στην απάτη?? :-)

   • Διογένης avatar
    Διογένης @ Hase 09/03/2015 21:38:38

    Αυτό αγαπητέ μου είναι πολιτικό θέμα. Δεν έχει καμία σχέση με φοροδιαφυγή. Εδώ όμως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ελέγχει τον κύριο Χαρδούβελη για φοροδιαφυγή, ενώ φοροδιαφυγή είναι εμφανές ότι μόνη η εξαγωγή των αποταμιεύσεων από την Ελλάδα στο εξωτερικό δεν συνιστά και δεν μπορεί να συνιστά. Εάν θέλει να τον χτυπήσει πολιτικά, ας μιλήσει μόνον για την εξαγωγή των χρημάτων στο εξωτερικό. Ο έλεγχος για φοροδιαφυγή, τι σχέση έχει; Πολύ απλά, πρόκειται για πολιτική προγραφή.

    • Αιρετικός avatar
     Αιρετικός @ Διογένης 09/03/2015 22:10:21

     Για να είμαστε ακριβείς, αφορά η διερεύνηση την δήλωση πόθεν έσχες, όπου τα εξαχθέντα ποσά δεν εμφανίζονται...Εννοείται ότι περιμένουμε να γίνει ο ίδιος έλεγχος σε όλους τους πολιτικούς την ίδια περίοδο ως και σήμερα...

 2. Eva avatar
  Eva 10/03/2015 10:54:59

  Ολοι κατι βγάζουνε. Ο Χαρδούβελης τα λεφτά του, κι άλλοι τη μάσκα τους.

 3. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 11/03/2015 05:36:44

  Εντάξει, βρε παιδιά. Δεν τα δήλωσε, τα έβγαλε λίγα-λίγα, για να μην τον πάρουν χαμπάρι, φτωχολαμόγιο ήταν, όχι και Τσοχατζόπουλος... Τον κάναμε και "δικό μας" με απευθείας Υπουργοποίηση, μην τον κατηγορούμε κιόλας... Έ, ρε κορόϊδα, που πληρώνετε ΕΝΦΙΑ για την "αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών" και έχετε και τα λεφτά σας στην Ελλάδα... Ξυπνήστε! Ο Υπουργός σας σας δείχνει τον δρόμο! Για το καλό των παιδιών του -που δεν είναι το καλό των δικών σας παιδιών, βέβαια... 'Ολα έξω, μέχρι και το τελευταίο σπυρί φακής! "Το ίσως και νόμιμο είναι, αυτονόητα, ηθικόν" (βελτίωση της γνωστής ρήσεως άλλου νομοταγούς εξαγωγέα).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.