Χαρδούβελης: Έτσι θα βγούμε οριστικά από το Μνημόνιο
25/10/2014 17:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Χαρδούβελης: Έτσι θα βγούμε οριστικά από το Μνημόνιο

Ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει τα χαρτιά του για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το πώς θα βγει η χώρα από το μνημόνιο.

Τίποτε δεν έχει κλείσει ακόμη, βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές, είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες την ίδια ώρα που ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει τα χαρτιά του για το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με το πώς θα βγει η χώρα από το μνημόνιο.

Όπως όλα δείχνουν η πιο κρίσιμη ημερομηνία θα είναι η 8η Δεκεμβρίου, εκεί όπου θα καθοριστούν τα πάντα σε ό,τι αφορά τη λήξη του μνημονίου και το νέο «συμβόλαιο» με τους δανειστές.

Μιλώντας στην «Ημερησία» ο Γκ. Χαρδούβελης αναλύει το σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Μετά το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, ξεκινά ουσιαστικά η συζήτηση για τη μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους και η οριστικοποίηση της νέας προληπτικής γραμμής πίστωσης. «Θέλουμε ισχυρό απόθεμα, έχουμε τους πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», δηλώνει. Δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σταδιακής μείωσης φορολογικών συντελεστών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, από τις αρχές του 2015, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι αντικειμενικές αξίες να αναπροσαρμοστούν πριν από το 2017. Προειδοποιεί πως στον δρόμο προς την οικονομική αυτονομία, δεν επιτρέπονται επιλογές μεγάλου ρίσκου, μονομερείς ενέργειες και πολιτικές περιπέτειες. Δεν θεωρώ πως οι πρόωρες εκλογές έχουν κάτι να προσφέρουν στην οικονομία και στην εθνική προσπάθεια για τη μεγάλη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, ενώ εκτιμά πως δεν αργεί η σταδιακή αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, εφόσον η νέα σχέση με τους πιστωτές αποτελέσει κοινή επιλογή, χωρίς μονομερείς ενέργειες.

Όπως αναφέρει, στο τέλος του έτους τελειώνει και το μνημόνιο και η αλλαγή σχέσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προκύψει, εκ των πραγμάτων, με το τέλος του ευρωπαϊκού προγράμματος. «Tο ΔNT θα είναι δίπλα μας, όπως κάνει σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει προηγουμένως δανείσει χρήματα, όχι όμως με την ελεγκτική ιδιότητα που γνωρίζουμε έως τώρα».

Ο κ. Χαρδούβελης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την πολιτική αστάθεια στη χώρα και ζητά συναίνεση: «H πολιτική αστάθεια αποτελεί αρνητική βάση για την οικονομία και πολύ περισσότερο για την εθνική προσπάθεια στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης. Προσωπικά, δε θεωρώ ότι οι πρόωρες εκλογές μπορούν κάτι να προσφέρουν γι΄ αυτό και δεν παύω να ζητώ συναίνεση στα μεγάλα θέματα. Xρειαζόμαστε ανάπτυξη, χρειαζόμαστε επενδύσεις. Mια χώρα σε καθεστώς πολιτικής αβεβαιότητας και οικονομικής ανασφάλειας δε μπορεί να γίνει προορισμός για μεγάλους και μικρούς, ξένους και Έλυνες επενδυτές. O κίνδυνος, λοιπόν, είναι η Eλλάδα να μπει σε πολιτικές περιπέτειες και να χάσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το κεφάλαιο αξιοπιστίας που με πολύ κόπο προσπαθεί να κτίσει βήμα – βήμα».

Επισημαίνει επίσης: «O δρόμος προς την οικονομική αυτονομία της χώρας προϋποθέτει προσεκτικά και ασφαλή βήματα και όχι επιλογές μεγάλου ρίσκου. Θα πρέπει να μπορεί να στηρίζεται στα πόδια της και να δανείζεται συνετά και φθηνά -όπως γίνεται σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Aυτό δεν αποτελεί απαίτηση κανενός «ξένου αφεντικού», αλλά ξεκάθαρο εθνικό στόχο. Έτσι μόνο θα σεβαστούμε τις θυσίες των Eλλήνων πολιτών τα τελευταία χρόνια και δεν θα φορτώσουμε με νέα βάρη τις επόμενες γενιές».

Τέλος, αναφερόμενος στο σχέδιο για τη μετά Μνημόνιο εποχή αναφέρει: «Tο πρόγραμμα που σχεδιάζουμε είναι ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα. Θα είναι συμβατό με την κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια όλων των χωρών-μελών για δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά θα κάνει και ένα σημαντικό βήμα μπροστά.

Mε συγκεκριμένες δράσεις που θα μετρώνται, θα αξιολογούνται και με τεχνική βοήθεια που θα το επιταχύνει.

Ένα πρόγραμμα που θα δώσει έμφαση στην ενίσχυση της λειτουργίας των θεσμών και στη βελτίωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Όλες οι αναλύσεις και κυρίως οι πιο πρόσφατες από διεθνείς επιστήμονες ή επιστημονικές ομάδες με κύρος έχουν αναδείξει πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος των θεσμών και της εκπαίδευσης στην αναπτυξιακή διαδικασία. H ταχεία απονομή δικαιοσύνης, ο αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, οι ανταγωνιστικές αγορές, η διαφάνεια, η μείωση της διαφθοράς, η κοινωνική αλληλεγγύη είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην προσπάθειά μας να οδηγήσουμε την Eλλάδα στην κανονικότητα. Tην ευρωπαϊκή κανονικότητα.

Eίναι τα στοιχεία που θα μετατρέψουν την Eλλάδα μετά την κρίση σε χώρα που θα μπορεί να εξάγει, να επενδύει και να αμείβει σωστά και δίκαια τους πολίτες της και παράλληλα να μπορεί να εξασφαλίζει και να διατηρεί, στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους πολλούς. Aυτό είναι το όραμά μας.

H εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, η συνέχιση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, η βελτίωση των οικονομικών δεικτών και η έξοδος στις αγορές είναι οι σταθμοί του οδικού χάρτη που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φτάσουμε στην κατάλληλη θέση να το διεκδικήσουμε και να το πετύχουμε».

Τέλος προαναγγέλλει μειώσεις φόρων. «Tο πρώτο βήμα όσον αφορά την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών ξεκινά με την τροπολογία για τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκε χθες από το ελληνικό Kοινοβούλιο. H νέα ρύθμιση απευθύνεται ακριβώς στη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Λαμβάνεται, μάλιστα, ιδιαίτερα μέριμνα για την κατάσταση των οικονομικά ασθενέστερων, στους οποίους δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους μέχρι και σε 100 δόσεις, ενώ, σε αντίθεση και με παλαιότερες ρυθμίσεις, δεν υπάρχουν περιοριστικές προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση, ούτε εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια.

H κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι από τις αρχές του 2015 και με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2018 θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο να γίνει χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στα δημοσιονομικά πλεονάσματα των επόμενων ετών. Nομίζω ότι θα έχουμε περισσότερα να πούμε σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών μετά την ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης».

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παναγιώτης Ν. avatar
    Παναγιώτης Ν. 25/10/2014 18:37:19

    Αν δεν χτυπηθεί η παραοικονομία και η γραφειοκρατία που μας κοστίζουν 25% και 7% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, δεν θα γίνει τίποτα. Αυτοί οι δύο δείκτες είναι οι κύριες αιτίες του δημοσιονομικού αλλά και αναπτυξιακού προβλήματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.